OK, köszi, most 3 éves múlt és 48 ezer körül van benne. Jövő februárban megy műszakira, akkor előtte lecseréltetem a szmötyiket, az jó lesz így, asszem, addig már nem akarom.
Az Ignis Kezelési Útmutatójában a karbantartási terv fejezetben lévő táblázat szerint 30ezer km-enként, vagy 2 évente cserélni kell a fékfolyadékot. Nem egy nagy költség, megéri elvégeztetni, mert kellemetlen, ha kritikus helyzetben az elöregedett fékfolyadék miatt csökken, vagy szűnik meg a fékhatás...
A hűtőfolyadék cseréjét is érdemes néhány évente elvégeztetni, mert korróziógátló alkotórészeket is tartalmaz, aminek hatékonysága idővel csökken. Ez sem egy nagy költség, ha összevetjük a motorblokk hosszabb élettartamával.
Érdekes, hogy Ignisnél a sebességváltó-olaj cseréjét 45ezer km-enként kell elvégeztetni, amit még sok szerelő sem tud (a legtöbb márkánál ez 100ezer km-enként esedékes általában). Pedig erre is jó odafigyelni, mert ellenkező esetben többe kerül a váltó javítása. Ezt sajnos saját tapasztalatból mondom... :( Most kell cseréltetnem pár csapágyat a váltóban, mert szegény már annyira zajos menet közben.
használtautó vétel alapszabálya, még a testvértől vett autón is az első dolog a folyadékok ( motor/váltó olaj, hűtő és fékfolyadék ) cseréje, valamint ha bordásszíjas és nem örökéletű vezérműláncos, akkor ezek cseréjeVezérműláncnál álapotfüggő, bordásszíjnál kötelező)
nem km, hanem inkább az eltelt idő számít, mondjuk aki belenyom évi 100e km-t az meg úgy is kicserélteti: 1: van rá zsé mivel valószínű ezzel keresi a kenyerét 2: az élete múlhat rajta és tisztában van vele. Hobbiautós nem nagyon foglalkozik vele, mondjuk konkrétan én se cseréltem, de 4 évesen fel kellett töltenem a hűtőt, akkor kb fele mennyiségben friss nafta ment bele, a fékfolyadékot meg a fékbetétcserénél légteleníteni kellett, így kb 3 dl -t töltöttem utána, nagyon sokkal nincs is több benne :D
mindkét folyadéknak van egy un. szavatossági ideje, vagyis akár az állásban(eredeti csomagolásban) is elromlik.
általában futásteljesítménytől függetlenül 2-3 évente illik kicserélni őket, persze szervíz ha nem kéred nem teszi, de azért a számlán néha befigyel.
hütőfolyadék erősen korrodáló hatású, ergo néha illik a szmötyivel együtt kidobni...
fékolaj alapvető tulajdonsága hogy felveszi a vizet, ha van rá lehetősége, minél nagyobb a víztartalma annál kisebb a forráspontja, azt gondolom nem kell ecsetelni mi van akkor ha egy erős lejtmenetben a fékfolyadék egy része elpárolog( gőzzé válik) fékhatás csökken vagy nuku.....
szóval ha nem is emlitik, de azért egy kicsit megéri foglalkozni vele....
Nekem a 45 -ös szerviz volt februárban de eddig sem fékfolyadékot, sem hűtőfolyadékot nem cseréltek. Nem is kell. Honnan van ez a csere infó? Eddig bárkit megkérdeztem, hogy bármilyen típusú autójában cseréltek-e eféléket, csak néztek: hűtő- és fékfolyadékot nem szoktak cserélni sehol, semmilyen autóban.
Ez úton szeretnék köszönetet mondani KA-CSA kollégának az IGNIS klubban közzétett és fényképekkel illusztrált leírások miatt. (ott nem vagyok regisztrálva) Az ott lévő leírás alapján sikerült szépen és gyorsan kicserélnem a tetőantennát kb bő fél óra alatt, megkímélve magam egy kb 5-7eFt-os kiadástól, melyet a helyi szaki szándékozott elkérni. :o)
Ne teccskós legolcsóbb legyen, és DOT4 a minősége. Mivel elég kevés kell, nem nagy pénz akár márkás fékfolyadékot venni. Elméletileg fél liter is elég egy profinak némi átmosással együtt is.
Most volt 25.-én, hogy nállam van 1 éve az IS. 18500Km-t mentem vele ez alatt az egy év alatt.
Az állandó sárgalámpa problémát sikerült kb 2 hónapja megoldani az olajvezérlő szelep cseréjével. Ami trükkös módon hideg motornál mindig működött ezért problémás volt kitalálni, hogy ő a ludas. A fogyastás is ment le pár dl-t azóta.
A leírás szerint hűtőfolyadék csere is van 45 000-nél (vagy 36 hónapnál). Gondolom a fékfolyadék csere megvolt 30 000-nél, ha nem , akkor azt is illik cserélni most. A sebességváltó olajat is 45 000 km elteltével kell cserélni. Mást nem ír.
Szia ! Nekem van egy gombos féle nagyon stabil és nem kell hozzá a tetősín.Most adtam el az ignisem ezért eladó a csomagtartó is.Kb 5-10 perc felszerelni nekem talán ha 8-10 alkalommal volt fenn.Újonnan 21ezerbe kerül én odaadom 10 ezerért ha érdekel hívjál holnap13. ker Bp. 20 kilenc 325héthuszonhat
...akkor lehet, h fehérvár ilyen szívatós város...nekem műszakin úgy fényképezték körbe az autót, h félig le kellett engedni az első ablakokat (akkor már nem volt rajta fólia) A hátsó ablakok "középső" árnyalatú feketére vannak fóliázva, de arra rá sem nézett, és semmit nem is kért.... a rendőrök sem kértek semmit a hátsó ablakok fóliázásáról...