ja, és majdnem szó nélkül mentem el a jócskán megnövekedett állatállomány mellett! Le a kalappal! :-) Irigylésre méltó kis állatkertet sikerült összegyűjtögetnetek! :-))
Én egyedül oltom őket, mert akkor a legnyugodtabbak, ha csak én vagyok a közelben. Ha egynél több személy közelít feléjük, akkor már eleve gyanakvóak. :-( Na szóval, én is kaja közben szúrom őket, a fülük mögött, de nálam is bennmaradt a tő malacka bőrében, de mivel a kaja a mindene, így pár perccel később ki is tudtam húzni, csak kivártam, míg megnyugszik.
A körömvágással kapcsolatban nekem egy gyaluféle szerszám jutott az eszembe, amivel apránként, egy-egy tolással le lehetne rövidíteni a túlnőtt körmöt, de ez csak elmélet, mert mint mondtam, én még sohasem próbáltam.
Mi körömvágásra az egyik barkácsáruházban vásároltunk ágvágó ollót és az teljesen megfelel a célra. Tádénak le tudtam vele vágni a körmét. Mazsolánál nem működik semmilyen eddig kipróbált módszer, ő egyszerűen elrohan. Aludni sem alszik mélyen még vakargatáskor sem; fél szemmel azt figyeli nem készül-e ellene bármilyen merénylet. :-) Teljesen tanácstalan vagyok, hogy mit tegyünk, pedig már nagyon aktuális lenne a körömvágás. Ha valamilyen ötletetek van, akkor kérlek osszátok meg velem is.
A megnövekedett állatállomány: 2 db törpemalac, 2 db kutya, 2 cica, 3 db holland törpe nyúl, 6 db házikacsa, 2 db némakacsa, 1 db futókacsa, 2 db selyemtyúk, 2 db selyemkakas valamint 3 db shetlandi póni.
Nálunk a féregtelenítés megoldható, de az Ivermectin injekció beadása Mazsola esetében szintén reménytelen eset. Utolsó alkalommal evés közben megkapta a szurit, de megugorta magát és a tű benne maradt a bőrében. Az ólban szabályosan le kellett vadászni, közben ordított és harapott ezerrel. Amire a tűt sikerült kivenni belőle arra Csabával halálosan fáradtak lettünk, Mazsola meg eszméletlen dühös; az eset után jó ideig meg se lehetett közelíteni.
Ti hogyan adjátok be Rudinak a szurit?
Az utolsó beírásod óta átnéztem a disznó fogazatát (netes kép alapján) és már nem vagyok meggyőződve arról, hogy agyar amit annak hittem. Lehet, hogy csak az egyik szemfoga nőtt hosszúra... Jelenleg külföldön vagyok, de ha hazatérek lefényképezem a kérdéses fogat és felteszem a képet.
Ma voltam sétálni Röfivel... hát vele a séta kész élvezet :) Régebben említettem, hogy nem szeretek séta közben fűvel-fával találkozni, na de azért a kis totyogóknak nem lehet ellenállni. Ma például egy 6 hónapos kislánnyal találkoztunk, aki oda volt Röfiért :) Persze a malackánk sem tűr el minden(ki)t: az ugató, ismeretlen kutyáktól írtózik. Kb. 1930-kor csak annyit láthattak az emberek, hogy elől fut valami fekete, a póráz végén meg egy őrült futva kiáltja, hogy: ÁLLJ MEG! ÁLLJ MÁR MEG!
Hát persze, hogy majdnem 6 kutya ugatott. :)
Karomvágáson mi is gondolkoztunk már, de egyszerűen nem tudjuk, hogy hogyan kezdjünk hozzá (mármint mivel).
Videókat és képeket valószínű, hogy hétvégén teszek fel.
Sajna még mindig nem tudok feltenni képet, de most visszanéztem az 1671-es bejegyzést és oldalt a helyzet romlott, a fején és fenekén kb 1.5 cm szőr van most.
Én is vágtam már Szotyinak a körmét. Az elsők nagyon megnőttek, szinte megbotlik szegényem. Az a baj,hogy csak nagyon apránként lehet haladni, mert kemény neki és a fogó sem tud elég éles lenni.Akkor vágom mikor teljesen bealszik.Akkor nem zavarja.
A vizaet az enyém se bírja meg a sarat se.Egyszerűen utálja, kikerüli.A sarat talál még jobban , abban egyenesen lábujjhegyen kocog.Fekszik a napon és ha megunja bemegy az árnyékba vagy az általa kisajátított kutyaólba.
Azért nem normális, amit írsz, mert Pigi már akkor kopasz volt, de a mieink még csak most kezdik el hulladni a szőrüket, és június, július hónapban lesznek meztelenek, és ősz végére pedig már szépen visszaszőrösödnek. Ha a szőrnövés s testének teljes felületén látható, érezhető, akkor rendben lesz. Ha azonban helyenként nem is nő, akkor továbbra is valami gond van. A lekopaszodásnak lehetnek okai a külső élősködők, amik ellen védekezhetsz Ivermermectin injekcióval, de okozhatja akár hormonális ok, pajzsmirigy megbetegedés is. Ezekről már akkor beszéltünk, amikor először felvetetted. Az én Cucumnál a doki szerint hormonális ok miatt volt rendellenes, kétoldali szőrhullás, de neki ott télire sem nőtt ki a szőr.
Jó, hogy végül rászántad magad a regisztrációra! :-) Öröm híreket kapni Tádéról! Már rég láttuk őt, de eszerint igazi házi kedvenccé lett:-) Mit jelent az, hogy megnövekedett az állatállomány? Mitek van még azóta a libákon é a disznókon, valamint a kutyákon kívül?
Néztem én is Tádén a foltot, de én sem látok benne semmi különöset. Rudolfnak is épp ott kopasz:-) Dagonyázás után mindig nekidörgöli a popóját a fáknak. Rendszeresen vannak féregtelenítve és a külső élősködők ellen is be lettek oltva, így nem hinném, hogy bármi egyéb oka lehetne.
Az enyémek is nyáron teljesen lekopaszodnak, és télire szép, új sörtét növesztenek.
Bizony, sajnos Cucuka már csak az emlékeinkben él!:-( Viszont halála után Malacka igyekezett átvenni az ő kedves szerepét, és hasonló viselkedést vett fel. Békés, kedves, és igényli a babusgatást. :-) Rudolf viszont továbbra is a saját útját járja. Ő is odajön, leül, várja a falatokat, de az érintést nem viseli el! Egyből odébbáll, ha meg akarjuk simizni....így van ez a herélése óta!
Írtad, hogy Tádénak nő az agyara. Csinálj már róla légyszi majd közeli képet a fejéről, ahol látszik is. Rudolfnak nincs, hisz le lett vágva még kicsi korukban.
Azóta kopik a szőre foltokban amióta beköszöntött a meleg. Hamarosan el fogja dobálni az összeset. Nem gondolom, hogy bármi egészségügyi problémája lenne. Jó a kedve, egész nap legel. A fehér malac szőre hosszabb és ő mindig később kezdi elhullatni a szőrét. Eddig minden évben így történt. Ők kinti malacok...
Már olvasgatom a fórumot egy ideje, de lusta voltam regisztrálni...
Tádé kaparja a házuk padlóját, illetve a szalmát, tehát neki nincs ilyen gondja. Mazsola kicsit mindenben máshogy viselkedik. Ő nem kapar, ezáltal elég hosszú kezdett lenni a körme. :-( Ő kicsit vadmalacként viselkedik. Pedig mindig ugyanúgy bánunk vele, mint Tádéval.
Tádé nagyon kedves, aranyos minden kaja után puszit ad a koszos szájával. :-) Simogatás közben képes elaludni. Mindent megenged és jól el lehet vele beszélgetni. Nő az agyara, ami kicsit fura nekem, de azt is engedi simogatni.
Mazsola kicsit más téma. Könnyen megijed mindentől és nagyon hamar megsértődik. Ha ez előfordul időt kell adni neki, hogy ismét engedje magát simogatni vagy lekefélni. Ha ivarzik, akkor elég morcos és harapós szokott lenni.
Különben minden rendben velük egész nap legelnek és nagyokat fürdenek.
Mi is jól vagyunk, elég nagyra dagadt az állatállomány, így mindig van valami tennivaló. Nem szoktam unatkozni, de ez így van jól. Megirigyeltük a honlapotok mottóját... :-)
Nálatok mi újság? Hogy van a mama és fia duó? Olvastam, hogy szegény Cucu meghalt... Nagyon sajnálom!
Nekem februárban volt ilyen problémám Pigivel, akkor kapott két szurit és ma már a fején és a fenekén elég jól helyrejött a szőr, de az oldalán még mindig kopasz.
Az igazi ok nem derült ki, ezért érdeklődöm, hátha többet tudsz.
Bevallom, hogy a karomvágásra nálunk még nem került sor. Egész nap szabadon garázdálkodnak, és én nem láttam eddig szükségesnek. Olykor ugyanis a csülkeiket is használják kaparászásra, főleg, amikor a kiszóródott szalmát rendezgetik. Van egy raklap-padlójuk, amit igen hangosan kotornak, kaparnak, és szerintem ezáltal le is kopik a kellő mértékig. Én legalábbis úgy vettem észre, hogy nem zavarja őket semmiben sem.
Vannak itt többen is, akik már levágták, talán elmondják majd, hogy miként, mert azért azzal vigyázni kell, nehogy megsérüljön.
Amúgy jól vagytok? Hogy viselkednek a "gyerekek" ?
Az én malacaim nagyon hamar megszerették a sárdagonyát illetve a szüretelő kádban történő fürdést. Lassan lehet rászoktatni őket... A kádat kitettem a napra és megtöltöttem vízzel. Amikor jól felmelegedett a víz, akkor elmagyaráztam annak idején Tádénak, hogy finom a víz és jó benne fürdeni. Beletettem a kezem a kádba és finoman mozgattam a vizet. Mivel nagyon kíváncsi volt, hamar megkóstolta a vizet illetve megfürdött benne. Mazsola meg eltanulta tőle. :-)
Íme pár bizonyíték.
Lenne nekem is egy kérdésem. Hogyan lehet levágni egy "hisztis" malac körmét? Mazsolának elég hosszú lett már a körme, de nem engedi levágni. Amint felfedezi, hogy van valami szerszám a kezemben visít és elszalad. Tádé ezzel szemben minden gond nélkül engedi a műveletet; nála az is működik, hogy felemelem a lábát és állva levágom. Tádé 1 hónaposan, Mazsolat pedig 4 hónaposan került hozzánk.
szaisztok! íme Bazsó és Chilli. bazsonka imádja a zalpszőrt - leginkább a fiú kutyusét, és annak szokott vakkantgatva kukorékoni. de újabban ha csak hozzáér a Chilli cicca, kész lesz, elhagyja a csípőjét, kifordul a hátsó két lába és ilyen hol 3-hol 5 pontos kitámasztással oldaja meg - aztán úgyis előd mint egy zsákocska :DDDD
A malac képtelen izzadni, tehát feltétlenül szükség van dagonyára! A sár a legjobb erre a célra. A műanyag medencében csúszik a patája, ez nagyon ijesztő lehet nekik.Természetesen ezt is mint minden újat meg kell szoknia, kitapasztalnia. Ne tedd bele! Majd ő felfedezi. Az enyémek ilyenkor már bőszen vizilovat játszanak .
Szia!Jó neked,hogy a malacaid ennyire szívesen fogadják a nekik készített pancsi-dagonyát,és az öntözést.Málni egyből tolat,szalad,ha virágöntözésnél őt is egy nagy virágnak nézem,és meglocsolom.És a fellocsolt földet sem értékeli,még sajnos nem jött rá,hogy a gazdi jót akar neki ezzel......nem baj,azért még próbálkozom,mert tudom,hogy ilyen melegben ez jó neki.Csak nem akarom,hogy féljen,megilyedjen a slagtól-víztől.Jelenleg a teraszra kitettem 4 vizesedényt,hogy ha borogat,azért ne haljanak szomjan......nagyon mókás,hogy mikor kiborítja a vizet,a kutyám szabályosan csúnyán-sértődötten néz rá,hogy na,ezt most miért kellett csinálnod???
A multkor szó volt a kutya-malac "bunyóról",hát annyi hozzáfűzni valóm van ehez,hogy az én "gyerekeim"is szoktak.Mostanában kezdték el.Szeretik nagyon egymást,de a Málnika szó nélkűl bekóstólja a hatalmas cane-corsot,ha valami nem tetszik neki....:)Vicces látvány,mert kb.könyékig ér a blökinek ez a kis törpecirkálóm.Szegény kutyámon már van egy pár sebecske,úgyhogy a malacka is túl van már általam egy pár fűl ráncigáláson.....
Régebben mi is ástunk egy gödröt, amibe belehelyeztünk egy műanyag teknőt, de a malacok sohasem mentek bele. Ellenben ők is szeretik felborogatni az itatókat, és abban megmártóznak. Én szoktam őket slaggal locsolni, és azt szeretik is, valamint azt is, ha fellocsolok egy földes részt, amit már ők túrtak föl a ping-pong asztal alatt, vagy a bokrok tövében, és ott is boldogan dagonyáznak. Már most nyári kánikula van, így muszáj biztosítani számukra valami hűsölési lehetőséget. Nálunk amúgy elég sok az árnyas hely, ahol elbújhatnak.
Á,ezekszerint Bazsót sem izgatja a medence.....:)Szerintem érzi a malac,amikor már sok neki a napból.Málni is imádja a napot,ma délelött is kifeküdt napozni,de aztán elvonult az árnyékba.Még egy párszor megpróbálom "rávenni"a pancsolásra,de aztán nem erőltetem.Időnként a virágokkal együtt megszoktam egy picikét óvatosan őt is öntözni.(azt sem szereti...)
nálunk egy picike cicaalom van teljesen megtöltve vízzel, ha medencés-party kedve lenne, emellett a területük (malac & nyuszi) 1/5-ét folyamatosan áztatom, hogy jó cuppogós legyen.. de nem érdekli Bazsót sem... pedig jó dagonya hely lenne.
az viszont zavar, hogy kifekszik a délutáni napra (megtalálja, hogy van nap, pedig nagyon takargatom a kerítést törcsivel), és nem akarom, hogy mittomén, túlhevüljön..
Sziasztok,szép hétvégét mindenkinek.Arra lennék kíváncsi,hogy ti szoktatok jóidőben valamiféle pancsolót,dagonyát "gyártani"a malacotoknak?Mióta van ez a nagy meleg,kb.naponta 20-szor teszek ki a teraszra ivóvizet a Málninak,meg a kutyának,mert Málna azonnal kiborogatja,és eldől a tócsában......ez nagyon mókás,de fárasztó,ezért tegnap megtöltöttem egy kiszuperált műanyag nagy szennyesládát vízzel,kivittem Málninak,beleállítottam,de egyáltalán nem jött be neki,röfögve hisztizett,hogy vegyem ki őt onnan.....gondoltam,na jó,ez nem tetszik neki,erre csináltam egy szupi kis sárdagonyát a kerticsap melletti mélyedésnél,oda is betettem,de teljesen hidegenhagyta.....szóval azt vettem észre,hogy nem érdekli őt az általam gyártott pancsi-hely.Láttam áruházakban műanyag,kagyló alakú gyerekhomokozókat,elég nagy,és alacsony,csak nem tudom,megéri-e ha veszek olyat neki pancsolónak.....