Nagyjából tisztába voltam vele, hogy mennyit fog enni a gép, mert mikor hoztuk haza, egy gázos autóval történt a dolog. Ha jól emlékszem úgy 10-11 l-t evett a lakóval, előtte pedig asszem 8-at. (Skoda Praktik).
Mivel nem tudok (illetve nem is akarok mostanában) autót cserélni, ezért inkább a gázüzeművé átlakítás felé hajlanék, de jelenleg erre nincs zsé. :-(
A többi dologban meg teljesen igazad van. Ahogy az első utamon éreztem 75-80-nál többel nem tudnám biztonságosan vontatni.
Ezzel nem azt mondom, hogy egy diesel nem volna jobb vontatni, de jelenleg ez van. Ezt kell szeretni. :-)))
Bocs, hogy bele vau vau az aktuális témába, de egy kis segítséget kérnék:
- Tervezi valaki, hogy jön az MHKK-s Adria Rally-a?
Ha igen, megtenné(d) hogy írsz egy mailt, szeretnék pár dolgot kérdezni, mert nem tudok zöldágra vergődni a Klubos hölggyel, nagyon lekezelő, lerázó, és nem informatív! ;-))
mail címem publikus, ne a fórumot off-oljuk.
Köszönöm.
Ja és a fogyasztáshoz:
1,3-as benzines skoda 6l-ert evett hegyen völgyön, árkon bokron. De amikor mögé akasztottam a Bastei-t a ~800kg-jával, a fogyi 11l-lett.
Autópályán ritkán bírta az 5.-et, leginkább lendületből. A gödöllői dombokom az M3-on a külső kapaszkodósávban 3.-ban kullogott fel.
Tartósan vitte a 70-90-et ugyan, de 4.ben s pörgött 4000/perc körül ! Na ez nem tesz jót egy motornak sem!! Ennek itt volt a nyomatékcsúcsa! És nem egy elkopott motor volt! 70Le, de ez nem jelent semmit, csak a nyomatékcsúcs és a hozzá tartozó fordulatszám. Szerintem....
Neked az angol jön be,nekem meg a Hymer! Szép az angol lakó amit felraktál,de nekem a Hymer belső elosztása sokkal jobban tettszik! Valamint az angol lakók gyorsan vesztik az értéküket,és az esetek nagy többségében nem is szeretik beszámolni sem!
Már láttam egy pár autón, de most közelebbről is megnéztem :)
A leszedhető vonóhorogra fel van hozva egy dugalj is. A horog bedugásakor a lökös alatti dugaljba be kell dugni a kampón levő dugalj vezetékének a végén levő dugót, és így ameddig a kampó az autón van, addig nem kell a kocsi alatt matatni a dugalj miatt.
A rángatózáson olyasmit értek, mintha egy csónakban ringatóztunk volna a vízen. Fel-le mozgatta a kocsi hátulját még az egészen kis úthibákon is. Nem egy lestrapált darab a Combo, mindössze 19.000km van benne, tehát a lengéscsillapítókat én jónak mondanám. Hárman ültünk a kocsiban, a lakó pedig üres volt. Szépen állt az egész szerelvény, párhuzamosan a talajjal, nem volt leülve. Bennem is inkább egy vonófej stabilizátor felszerelése fogalmazódott meg, mert azért ez a lakó üresen is 820kg. Valószínűnek tartom, hogy ez a nem kevés súly okozza a jelenséget. Persze lehet, hogy ez így normális és mindenkinek mozgatja, csak nekem nincs se rutinom, se összehasonlítási alapom.
Száp napot mindenkinek, a KVD-üzenném,hogy mielött bármit is tennél,be kell állitani a vonófej terhelést //súlyátrendezéssel //: 450mm magasságban/vonófej és az alaptól mérve// kb,,50 kg körül kell lenni, inkább valamivel több mint kevesebb ! Másodlagossan nem ártana keményebb hátsó rugokat//légrugót betenni a spirál rugó közé // és erössebb lengéscsillapitók sem ártanának,ez a legfontosabb,ezt semmilyen stabilizátor nem oldja meg az elözőzben leirtakat és ez én tapasztalatom! További sok sikert a lakókocsizáshoz,sok örömet,kivánok az öreg Úriból, de van stab fejem ,ha szükséges !!
Király a bloggod,jó az irás. Irtad a rángatózást. Azon mit értettél? Van e vonófej stabilizátorod. Ha van akkor remélhetőleg előtte nem zsiroztad meg a fejet,mert akkor azzal ártottál .Ha nincs és rá lehet tenni az angol bódéra is akkor érdemes elgondolkodni rajta. Használtan már elég olcsón tudnál venni és akkor a rángatózás akár teljesen is megszünik.
Szia Pegi!Ne izgulj kicsit több fogyasztással,de azért mindig eljutsz Á ból B-ébe. Mondjuk azt én is megtapasztaltam,hogy a disel sokkal jobb vontatáskor. Az emelkedőn meg a lejtőn meg ugyis mindenki visszakapcsol. Nekem a voyi a bodémat általában 5 fokozatban tudja vontatni,de azért vissza vissza kell tenni hogy a dombokat lekűzdje. 85 kw-os 2.5 disel Előtte 110 kw-os 3.3 as benzines voyival sokkal rosszabbat produkált. Mellesleg igaza volt itt korábban valakinek hogy a bódé elmozditásával kezdődik a pihenés. Osztom az álláspontját,hogy nem rohanunk. 80-90 közötti kényelémes tempó és akkor van idő a tájat is nézegetni.
Kinek mi a véleménye. Vettem most egy kis kerti trakeszt póttal. Olyan kapálógépes változatút. A chrysleremet sik uton szépen elvontatja,azonban egy kis emelkedés van az udvaromban és ott már helybenjáró elkaparóst játszott. Lakókocsi kitologató herkendét szeretnék belőle csinálni (csak ezért is vettem meg) Csinált e valaki ilyet vagy látott már valaki hasonlót.
Van e elfekvőben valakinek ötvény traktor plusz suly. arra gondoltam addig terhelem,amig megszűnik az elkaparás.
Nem azt mondom hogy nem húzza el ötödikben, csak azt, hogy érdemesebb negyedikkel húzni (nem pályán), ahol max 80-nal meegyek, mert nagyobb fordulaton nyomatékosabb a motor, ami egy nagyobb tömegnél nem hátrány, és szerintem a fogyasztás sem lesz nagyobb, mint ötödikben, bár ehhez látnom kellene az Ignis jelleggörbéit, és sajnos neten nem találtam meg sehol.