Ez nem "mészpótló", hanem légpolusképző adalékszer. Azt csinálja, hogy betonban kis üregeket csinál. A jégnek ügye 10%-al nagyobb a térfogata, mint a víznek, ezért nem rakunk üvegbe vízet a fagyasztóban, mert szétvetheti) De mivel a betonunkban lesznek légypiszok méretű üregek, a megfagyó víznek van helye tágulni, nem a betont fogja feszíteni a nagyobb térfogatával.
Ami a problémádat illeti. Kertiszegélyhez lényegében tökmindegy, hogy milyen betont csinálsz, ahogy írták simán háziagosan kevert betonnal tökéletesen megoldható a feladat, ezen nem kell problémázni. A lépcső magasítás az már komoly dolog. Kültéri lépcsőnél a házlagos keverést érdemes el is felejteni. Amennyiben 1-2 centit kell, akkor kültéri csemperagasztóval leeht megoldani, ha 4-5+ centi akkor zsákos beton/esztrich, a régi betonnal az együtt dolgozást meg érdesítéssel, tüskézéssel meg tapadóhíddal lehet megoldani ebben az esetben.
meg mindig nem ertem. miert jobb a bazalt mint a kavics?
egyaltalan, mi a baj a 0-24-es soderrel? vegyel 0-16-ost akkor.
veszel olyan sodert, amibol a nagyobb kavics ki van szedve, aztan teszel bele bazaltkavicsot, akkor pont ugyanott vagy, csak meloztal, es a kerek kavics helyett bazalt van benne.
cement + 0-6-os, vagy akar a ketszerrostalt. de bazisok cement kell bele, ha ilyen aprobol csinalod, es ahogy irtak, nem fog sokaig kulteren megmaradni, plane ha vekony.
Kültérre ritkán csinálunk 16-os szemcsenagyság alatti kavicsból betont, mert könnyen szétfagy, nem olyan tartós. Szintén a tartósság miatt kültéren 6 cm-es vastagság alatt nem érdemes betonban gondolkodni...
A lépcsőfokok 1-2 centis emeléséhez használj inkább kültéri csemperagasztót.
A mészpótló egészen jó ötlet de nem a betonba !!Eszedbe ne jusson !!!Aki ezt tanácsolda azt nyugodtan heréld ki !
Térkő szegélykövéhez a Gyenge , házilag könnyen elkészíthető betont ajánlom 4 lapát sóder 1 lapát cement ez cca a C6-8 as betonnak felel meg és az adalék anyag az lehet 32-es szemcseméretű sóder.
Lépcsőfokot ne fejelgesd mert felesleges . Úgy sem tapad meg !Vannak olyan beton javítására szolgáló betonok amik bírják a vékonyka rétegrendet és kellő tapadással bírnak .
A víz 2010-ben az egész homokhátság problémája volt, előtte ekkora víz 1948-ban, 70-ben és 2000-től 4-5 évente fordult elő...ezért ha víz van, akkor vezetni sincs hova. Környékbeli gazdálkodók meg körbeárkolják a hektárjaikat és a falura engedik a vizet, mások a fűtésre használt termál vizet eresztik ránk... van is pereskedés mindkettőből...
így van, van nekik olyanjuk, használtan és marha olcsón (végül is egy nem nyitható ablak nehezen romlik el). Azóta kicsit nekiestem a guglinak és találtam másik 5 céget (ócsóbbat' és nem világvégit is)
(bocs a reklámért, talán elhiszitek ennyi hozzászólás után hogy nem ezért regeltem be és írtam kismillió hozzászólást, de spéci dolgot nem eccerű' találni)
Azt nem tudjátok esetleg, hogy mekkora a büntetőkamat mértéke, ha mégsem sikerülne használatbavételit kapni 4 éven belül? A 4%-os illeték+ annak hány százaléka?
Térkő jellemzője ami mindig fontos kopássálóság és terhelhetőség, mind kettőt tudod sk is ellenőrizni a gyártónál
- kopás egy sima véső végig húzva a felületen ha éppen hogy belekarcol okés
- terhelhetőség alátámasztani a két szélén és ráejteni egy másik térkövet kb 30 cm-ről ha azonnal ripityára török nem igazán jó ha csak repedezik az az igazi vagy semmi baja sem lesz. persze ez akkor igaz ha nem járda lesz hanem gk is mocorognak rajta. Ha csak gyalogos forgalom akkor is ne törjön ezer darabra de ha ketté vagy három esetleg négy felé törik még jó
Mivel a járda topic halott ezért itt teszem fel a kérdésem.
Térkövezni szeretnék, és érdeklődnék tőletek, hogy van-e a térkövek közt minőségi különbség? Nem a vastagságra gondolok. Mert a nagy gyártók mellett vannak kisebb gyártók, ők sokkal olcsóbban adják. Kinek mi a véleménye?
Pár éve egy társasházban voltunk hasonló cipőben. Ázott a pince, az ajánlatok meg 5 millió és a csillagos ég között szóródtak.
Végül azt csináltuk, hogy munkagéppel a faltól 2-3 méterre ásattunk körbe egy árkot 2.5 méter mélyen, egy a háztól távolabbi, picit lejjebb eső részen meg egy még mélyebb aknát, úgy 3-4 köbmétereset. Az akna kibetonozódott, kiszigeteltetett és az árkokból dréncsővel bele lett vezetve a víz. Az árok aljára került vagy 80 centi kulékavics, bele alulra a dréncső,fal felé eső oldala kapott még drénlemezt a fal mellé meg körbe betonjárda került.
Az aknából sajos nekünk nem volt hova vezetni a vizet, így szivattyú került bele. Megy is sokat, éves szinten 15-20 ezer forintnyi áramot megeszik. Viszont a pince azóta száraz, egyelőre a ház sem mozog.
Persze nálunk inkább oldalról jött a víz mint aluról, de gondolom a tervet kicsit módosítva a ház alatt is be lehet dréncsövezni ha kell...
Az egész nem került hatszázba, igaz talicskázni kellett egy keveset...
Itt a gond az alapozás, ha tégla akkor van rá esély hogy a lábazatot a külső talajszínt felett injektálással vízzáró anyagot bejuttatva egy réteget képezzenek, de tégla esetén már lejjebb nem lehet ezt megcsinálni max katódos megoldással. Jó lenne tudni, hogy a környék talajvíz és vízmozgásai hogy alakulnak, mert lehet hogy itt van a kutya elásva. Az aljzatra víz alatt is lehet teríteni megfelelő betont de az nem 2 Ft sem a technológia, kiszivattyúzás mellett lehet más terítést is használni de kötve hiszem hogy vízzáró betont bárki merne önteni felnyomná alulról és szépen összetörné, ehhez viszont kéne egy kutat létesíteni amibe elszivárgó rétegen keresztül elvezetik a vizet majd onnan kiemelik ez sem olcsó. De jobban jársz ha keresel egy mérnököt aki ilyen területen tevékenykedik és konzultálsz vele.
Akkor nem kell különösen takargatni elég reggel és este nedvesíteni kb. 7 napon keresztül a 3 naptól már járható és ha betartunk mindent a véglegesre szilárdulás 20-30 nap közötti vagyis 20 nap múlva lehet rajta további építési munkát folytatni anélkül hogy a szerkezet megsínylené addigra 90% eléri a végleges szilárdságát. Ablakokat résnyire hagyd nyitva.
Csak át kellett jöjjek a pinceszigetelés-fórumról, mert az lefagyott :)
Pincénk utólagos vízszigetelésre készülünk. Ránézésre kaptam egy árat, és hanyattestem.
Pár hozzászólással ezelőtt írt valaki egy négyzetméterárat, (pincefórum) felszoroztam az enyémmel.... szóhoz sem jutok....
Szóval, 100 éves épület, 50-es falakkal, felszín alatt kb 160-ra megy le a pince
Sajnos nálam nem 20 centis a víz, hanem 2010-ben 20 alá sem ment, maximum 80-90 cm volt. Kb 120 m2 a pince. Semmilyen szigetelés nincs, kívülről nem is lehet, belőlről kéne valami és a padlót is. Az alja homok, ahol símán jön fel a víz. A ház falainak szigetelését terveztük el, de ekkora belvíznél meg kellene oldanunk a pince teljes vízmentesítését. Nekem amit mondtak, 4,5 millió volt, alábbi hozzászóló árával számolva több mint 8 millió lenne...
Nyisd ki az ablakokat bukóra, bőven elég az a légmozgás a száradáshoz.
Ha egy hétig locsolgatod reggel-este, az elég lesz. Természetesen permetezve kell locsolni (virágöntöző kanna pl), mert az egyszeri nagy tócsa nem a legjobb.
Az ytong pengefal nem ad ád nagyobb terhet, mint ahogy te állsz a betonon, szóval 3-4 nap után nyugodtan berakhatod. Bár én várnék a locsolás végéig, hiszen az ytongot is áztatni fogod ezzel (valamennyire).
Köszi, tehát a mezei anyagok vékony rétegű felkenése esélytelen...Egészet feltörni nagy gáz volna, azt csak brigáddal tudnám csináltatni, de szerintem addig el sem látok amennyibe az kerülne. 1-2 személyes fusiba kell gondolkozni.
A műgyanta adalékot az előbb kifelejtettem, de ez is eszembe jutott, csak eddig nem találtam kézbe fogható adalékot sehol itt kelet pesten.A Seal-All nevű anyagot találtam a neten konkrét ár megjelöléssel, de az sem volt a boltban már jó régen. Tehát a 10 ezer forint/5 literes ár is lehet már a múlté, pedig az is elé borsos, mer ha jól számoltam legalább 3 kanna kell az alapozáshoz, tapadóhídhoz és plusz a betonba adaléknak... Feltéve hogy egyáltalán működik ahogyan ígéri... van valami nevesített, beszerezhető műgyanta adalék ötlet ,illetve azzal konkrét tapasztalat?
Az anyag Inter-project készre kevert aljzatbeton volt, viszont beltérben van (konyha, fürdő, előszoba), szóval nem tudom, mennyire kell védeni a fénytől. reggel, este jól fellocsoltam, ezen kívül kell még vele valamit csinálni?
Illetve, mikor lehet rá építeni ytong téglából (wc-t akarjuk elválasztani a fürdőszobában egy kis, kb. 1.8 magas fallal)? Mennyire kell ahhoz megszáradnia? A száradáshoz/kor érdemes párátalanító készüléket vennem/beszereznem?
Ti kevertétek vagy keverve jött? Ha keverve akkor ahol megrendelted meg kell tudni mondaniuk mit kell csinálni vele (naptól takarni x napig, locsolás vagy nedvességen tartás ideje és módja), ha ti kevertétek akkor a cement gyártó zsákon rajta kell lennie milyen típus weboldalán lehet kutakodni. Általában 7-10 napig kell nedvesen tartani és lehetőleg védeni közvetlen napsugárzástól takarással (pld szétvágod a zsákokat és azzal feded be)