Biztos, hogy van a váltóban elég olaj? (Olyan 2L kell bele.) Hosszabb úton lehetséges, hogy a fogaskerekek felverik az olajat a váltó falára és mivel nincs ideje visszafolyni kicsit szárazabban jár a váltó. De lehet, hogy nem az olaj mennyiségével, hanem minőségével van a gond, és felmelegedve csökken az olaj viszkozitása, ezért elégtelen a kenés.
Az ilyen csikorgó jelekre oda kell figyelni, mert hosszú távon károsodhatnak a fogaskerekek. Nekem a féltengelyszimering cseréjekor csak 1L volt benne...
Tegnap tankoltam és az első kattanás 40,2liternél volt, aztán végén belement 42liter.
Kérdésem az, hogy elvileg nem kellett volna világítania a műszerfalon a csóróságjelző lámpának(5liter alatt üzemanyagszint)?
Tehát elméletileg ~3 liter maradt a tankban. Ti mennyit tudtok rátankolni ha már ég az izzó?
Még valamikor februárban cseréltem a műszerfal megvilágítás izzókat. Addig tökéletesen működött a visszajelző. Aztán feltünt hogy nem igazán ég az említett izzó, kicseréltem egy újra, kb. 1 hónapja. De úgylátszik ez nem segített. Lehet fogok 3 liter benzint a kocsiban tartani vész esetére.
Kipufogó melyik része rohad? A dob vagy ami elötte van cső?
A dobot nem lehet javitani, ha az lyukad, akkor újat kell venni.
De ha még nem fúj ki illetve nem törik, addig szerintem felesleges újat venni. Én kétszer javítattam. Cső tört el kétszer a dob elött (mindig más helyen). Aztán 3.jára már cseréltettem újra a csövet. De akkor már a dobot is, mert már nemvolt "bele" szegénynek.
Én Walker dobot vettem kb.:15.000Ft, illetve a középső cső: 7.500Ft
A középső cső a katalizátorig tart. Amit ha cserélni kell, mélyen a zsebbe kell nyúlni...
Az első cső (leömlő) sokkal vastagabb, azzal nemszokott gond lenni.
Igen ezzel tisztában vagyok. Kedvencem, amikor csak kattog fél literenként... Ilyenkor manuálisan szoktam lasabban tölteni...
A másik autónkon van fedélzeti computer és annál is tapasztaltam eltéréseket, de egyik viszi a másikat. (Érdekes módon ott az autó leginkább több fogyasztást mutat olyan 0,1L-el...) De engem PUGInál is valójában a néhány tankolásra vett átlagfogyasztás érdekel. (Ritka amikor egy hosszabb útra vagyok kiváncsi.) Ráadásul lehetőség szerint mindig ugyanott tankolok, de ezt más okból teszem. (olcsó és jó minőségű az üzemanyag...)
Tudnátok olyanban segíteni, hogy szeretném házilag megoldani az olaj, olajszűrő és hűtőfolyadék cserét. Le tudnátok írni a pontos menetét? Mert hallottam olyat, hogy 2 helyen is légteleníteni kell a rendszert. De ha van olyan videó vagy leírás képekkel azt is belinkelhetnétek, szívesen venném. 97-es 954 ccm model. Előre is köszönöm!
Sokat? Én inkább pont kevésre gondoltam, mert a fogyasztása nem sok (6L körül városban) szerintem és nem is dadog a motor...
Azt injektort már kiszedtük, hátha ott van valami hiba, de nem láttunk semmit.
Neked ott szivárgott át? Mármint arra a 2 O gyűrűre gondolsz, ami a befecskendezőt "szorítja" a házba? És a gázt rendesen vette? Fogyasztásod nem ugrott meg?
Eladóvá vált szeretett kisautóm Ez még a hagyományos, karburátoros 1,1-es. (92 évjáratu) Fél éve használtam, az alatt semmi gond nem volt.Hidegben is, melegben is jól viselkedik, h. futómüve, féltengelyei hibátlanok. Olajat nem eszi, és fogyasztása tényleg alacsony. Vizsgája 2012 öszéig jó.
Kép, és adatok találhatók a használtautó.hu-n. (peugeot 106XN , 150000FT. alatt)
Ha valaki magáévá teszi, sokáig gondtalanul használhatja.
Pontos fogyasztás mérést nemfogsz kapni első kattanásnál, ugyanis "pisztolya válogatja" vagyis inkább a szivattyú a kútnál, hogy mekkora térfogatárammal jön az üzemanyag.
Az elején én is igy gondoltam, hogy majd igy pontos értéket fogok mérni. De ha más benzinkútnál vagy más pisztollyal tankolsz, máris borul.
Volt hogy első kattanás után 2 litert, volt hogy 0.5-1 litert tudtam még rátölteni. Szóval teljesen változó.
A 106-os tankja 45 literes. Gyári használati útmutatóban, illetve a Haynes féle szerelési kézikönyvben is ez van.
Lenne egy problémám, hátha valaki már találkozott ilyennel. Pár hete csinálja a kocsi, hogy gyorsításkot, illetve nagyobb gázzal való induláskor megtorpan. Kezd egyre idegsítőbb lenni a dolog. Alapjárati léptetőmotror is megadta magát (nem tudom van-e köze hozzá), az ki lett cserélve egy újra, de nem változtatott a megtorpanáson, csak az alapjárat javult meg.
Mi lehet a hiba? Esetleg lambda szonda? Mert valami a keverék képzéssel lehet... nem?
Még egy kérdés, hogy lehet a ECU-t resetleni, ha esetleg magának kiiktatott valami kört rossz adatok miatt?
A kocsi egy P106 1998-as 1.1i 60 LE, Bosch MA 3.1 motorvezérlővel
A visszahabzó benzinről tudok, de a pontos fogyasztásméréshez választottam a mindig első kattanásig való töltést. Egyébként így már tankoltam 40,63L-t is, úgy hogy közben a kicsi sárga visszajelző még csak jobbos kanyarokban kezdett el világítani, majd hosszabb-rövidebb egyenes szakasz után újra el is aludt... Szóval ugyanaz, mint nálad...
Gondoltam is, hogy egyszer be kéne tenni néhány liter benzint és egy megfelelő tölcsért a csomagtartóba és hajtani míg meg nem áll... ...csak nehogy egy vasúti átjáróban tegye... :-)
"Elnézést azoktól, akik szerint ezt figyelni értelmeten időfecsérlés."
Szerintem nem értelmetlen időfecsérlés, én is folyton ezt figyelem :D
"FULL vastag vonala -> A tankolópisztoly első kattanásáig tankolva nem megy fel idáig."
A tankoló pisztoly első tankolásáig soha az életbe nemfog telemenni a tank, ugyanis az zúditja be az üzemanyagot és az első kattanásnál a visszacsapódó buborékoktól kattan az érzékelője. Ez után simán óvatosan rászoktam tölteni akár 2 litert is.
De az órának nem szabad hinni, én folyton figyelem a napi kilóméteróra számlálót is.
Ha már itt tartunk én nemrég cseréltem a műszerfalban izzókat. Aztán az egyik tankolásnál azt figyeltem meg hogy a fent emlitett módszerrel 41 litert sikerült beletankolnom, de a sárga visszajelző még nem világított. Na most ha elvileg ha már csak 5 liter van benne (45literes a tank) akkor már égnie kellett volna. Minap kicseréltem az izzóját egy vadonat újra, de a régi sem volt kiégve.
Nektek milyen ennek az izzónak a "lekivilága"? Csak mert attól félek hogy egyszer kifogy alólam a nafta :D
Köszi! Így sokkal nyugodtabban fogok neki a dolognak. Nekem az a gondom vele, hogy mikor tankolok nagyon lassan kúszik fel (1-2km legalább). Lehet, hogy szorul az úszó, vagy ilyesmi, gondoltam megnézem.
Az üzemanyagszintjelző a franciáknál azt mondják szokott olyan lenni, hogy az elején gyorsabban csökken a szint. Próbálok rájönni én is a jelzett értékekre.
Eddigi tapasztalataim szerint a fogyott üzemanyag és a mutató állásának összefüggései a következők:
FULL vastag vonala -> A tankolópisztoly első kattanásáig tankolva nem megy fel idáig.
1. vonal -> fogyott ~7 liter
2. vonal -> fogyott ~17 liter (tehát ilyenkor még nem is fogyott el a fele üzemanyag...)
3. vonal -> fogyott ~25 liter
Piros tartomány eleje -> ~32 liternél
sárga visszjelző világítása: -> ~40 liternél
Elnézést azoktól, akik szerint ezt figyelni értelmeten időfecsérlés. Nekem is csak azóta fontos, mit mutat az óra, mióta (egy másik autóval) egyszer váratlanul (emelkedőn) kitankoltam... :-)
Én igy gondolkodtam mikor cseréltem mint te, de nem jön össze. A hejzet az hogy ugyan azok a csavarok fogják a himbasort mint a hengerfejet. Legalább is az enyimen de szerintem mindegyiken.(1.4 benzin, KFX kód) De nem rosszabb igy sem legalább becsiszoltam a szelepeket és a motor állapotárol is megtudtam mindent. Anyi hogy igy kellett egy tömités.
A zárókupak lecsavarása után csak simán kihúzod a helyéről a szintmérőt.
Visszarakásnál figyelj a mérő tetején lévő nyílra (nekem ez sárga színű),mert ha rossz pozícióban áll nem fog valós értéket mutatni.(Mondjuk nekem sohasem mutat valós értéket :-) ).
Szia, nekem az üzemanyag szintjelzőt kellene megtisztítanom. (Remélem ez segít rajta) A műanyag kupakot már megtaláltam, de mielőtt nekifognék, gondoltam kérdezek: Mia titka a kiszerelésnek? A kupak levétele után maga a szenzor menetesen van rögzítve, vagy hogyan kell kiszerelni? Aki tudja a választ vagy csak ötlete van, írjon! Köszi a segítséget!
Szia, én úgy tudom, hogy ezeknél az autóknál már megvan ez a funkció. Ennek megfelelően szoktam vezetni és bár közel 20éves a kis 1.1-es, de most hogy jobb idők vannak tudja hozni városban az 5,6L-es fogyasztást, amivel szerintem elégedett lehetek...