Keresés

Részletes keresés

olvas0 Creative Commons License 2011.05.17 0 0 20903

végiggondolom, thx!

Előzmény: Cívis50 (20901)
Cívis50 Creative Commons License 2011.05.17 0 0 20902

Gondold át melyikből szeretnél vásárolni és e-mail címemre küld el a rendelést!

Előzmény: xtaki (20886)
Cívis50 Creative Commons License 2011.05.17 0 0 20901

Danek ajánlata:

Asimina= Paw Paw választék: Sunflower,Overleese, Prima 4-5 evesek, 60-100 cm magasak, termeszetesen telre visszametszve 32  €-ert adom.

Asiminak 2-3 evesek, magassaguk 10-30 cm, altalam 20 € a kovetkezo fajtakbol: Prolific, Sweet Alice, Wells, Wilson, Ithaca, Davis, Rebeca Gold, Sunflower, Overleese, Prima 1216

Asiminak 5-6 evesek, 80-150 cm, Luigi alanyba oltva, vagyis ket fajta egy fan  40€, a kovetkezo fajtakbol: Prolific, Sweet Alice, Wells, Wilson, Ithaca, Davis, Rebeca gold, Sunflower, Overleese, Prima

Diospyros- kulonbozo nagysagban 10 cm-tol  170-cm-ig  25 €  a kovetkezo fajtakbol:  Rosianka, Nikitskaja Bordovaja, Meader, Ukrajina, Cinebuli, Corale, Mukacev

Lonicera- Mezbogyo 10cm-es kis bokrok nehany hajtassal  5€

Amelanchier- Rézvörös Fanyarka- 10-20 cm-es hajtassal  5€

Actinidia Arguta tobb fajta es Kolomicta, 10-40 cm bokrocskak 5€

Szolok, kb. 25 interspecifikus fajta  10-30 cm –es hajtasok.  5€

+ szállítási költség Szlovákiából, ami több jelentkező esetén megoszlik, de az is lehet, hogy Danek jön hozzám júniusban és akkor Ő elhozza ingyen.

Rendelni pedig nálam lehet.

Előzmény: olvas0 (20888)
szaguaro Creative Commons License 2011.05.17 0 0 20900

Sztem a legfőbb jót akkor teszed vele, ha arra szorítkozol, h. szárazságban megöntözöd, és nem keresel rajta naponta vmi hibát, hanem hagyod a fenébe, mint pl. a sarokban álló szilvafát! Kb. ugyanannyi gondoskodást igényel!

Előzmény: Dió4 (20892)
ninovarga Creative Commons License 2011.05.17 0 0 20899

Akkor bogozzuk ki:

a fügénél megállapítottuk, hogy a fajták többsége nem viseli el a (2 méteren mért) -15 fok alatti téli hőmérsékletet. A reális viszonyítás kedvéért májusban is 2 méter magasságban kellett volna mérni: valószínűleg nem, vagy alig volt 0 alatt. Nem túl rossz hely, de nem is túl jó.

Előzmény: H.J (20898)
H.J Creative Commons License 2011.05.17 0 0 20898

Kezdek összezavarodni. Már nem is tudom ,hogy jó helyen lakom vagy sem.Érd egyik magas pontja elötti kis völgyben,kb 10-15 méteres a színtkülönbség.

Az idei télen a  domb felső részén éppek maradtak a fügék.Nálam és a szomszédban tövig fagytak,(a domb tetején lévővel azonos fajta.)

Az egy db lefektetett szivarfüge kivételével.Ezen rajta maradtak az elöző évről a kis fügék.

Most szépen nőnek.Télen a digitális minimax hőmérőm.-15.5 C-ot mutatott két

méter magasságban.A mostani minuszokban -2 C-ot mértem a kert közepén talajszinten.

(higanyos hőmérővel)  Viszont semmi sem sérült. Pedig ki voltak  ültetve a kis

paradicsomok, Pomelók ,és még jó néhány egzotikum.( Narancs, citrom...

Azt viszont észrevettem ,hogy nálam minden 2 hét késésben van a kissé

távolabbi levő helyekhez képest.

Előzmény: ninovarga (20896)
ninovarga Creative Commons License 2011.05.17 0 0 20897

A kiviszaporításban nálam zöldebb fülű nem létezik. Én a profi szaporítókra (mikroszaporítókra) hagyatkozom. Ezzel az esetleges betegség esetleges terjesztése is elkerülhető.

Előzmény: Xenil (20895)
ninovarga Creative Commons License 2011.05.17 0 0 20896

A második helyszín:

A mellettünk lévő konyhakert pedig arról tanúskodik, hogy térségünk 99 %-a mennyire szerencsésen úszta meg a májusi fagyos napokat (éjszakákat). Emlékeztetőül, a kivikre vonatkozóan is: A TÉRSÉG ÁLLOMÁSAI TÉLEN -21 - -22 FOKOS, A "FAGYOS" MÁJUSI ÉJSZAKÁKON -1 - -2 FOKOS MINIMUMOKAT MÉRTEK!

Előzmény: ninovarga (20894)
Xenil Creative Commons License 2011.05.17 0 0 20895

Sziasztok

Látom kiwi szakértők vagytok. Nem tudjátok, hogy a legkönnyebb szaporítani, és valaki tud e szaporító anyagot adni.

Főként rád gondoltam ninovarga, mert te tapasztalt vagy ilyen téren én meg zöldfülű.

ninovarga Creative Commons License 2011.05.17 0 0 20894

Az első helyszínről a második felé tartva egy általunk nem "felügyelt" kivipárt pillantottam meg az egyik konyhakertben. Távolról úgy tűnt, mintha működne a "szájhagyomány", vagy a helyes példa "ellesése".

ninovarga Creative Commons License 2011.05.17 0 0 20893

Rendszeresen meglátogatjuk azokat a kiviket is, amelyek helyreállítását követően tulajdonosuk már "saját lábára állt" és metszésüket önállóan végzi.

Két ilyen lugast tekintettem meg ma Letenyén.

Íme az első:

Dió4 Creative Commons License 2011.05.17 0 0 20892

Tudom az ellenérveket, de láttad a képeket, úgy érzem, valamit tennem kéne, mert így egyszer csak leesnek a levelek és vége.

Előzmény: szaguaro (20889)
Dió4 Creative Commons License 2011.05.17 0 0 20891

Amikor nem esős az idő, locsoljuk esővízzel.Értem, hogy nem adsz neki semmit, de a talajban lehet, hogy megvan ami kell, nálam meg lehet, hogy nincs.

A kopaszkiviknél láttam, hogy ha vízhiányos, akkor először is lekonyulnak a hajtások, a levelek, nem a sárgulással kezdődik. Itt sose konyult le a levél, nő is, azóta a Green light is szépen megindult, bízom a többiben is, de ez a sárgulás, száradás nem tetszik. De nem gondolnám, hogy a víz a kevés.

Előzmény: Floo2 (20887)
imkerei Creative Commons License 2011.05.17 0 0 20890

A kivihez ugyan nem értek, de 4-5 szemre való visszametszés a szőlőnél hosszúcsapnak számít. 6-8 szemnél félszálvesszőről beszélünk az ennél hosszabra metszett vesszőt nevezzük szálvesszőnek.

Tehát jó lehet az a megállapítás, hogy a kivit ugyanúgy kell metszeni, mint a szőlőt, ha szálvesszőről beszélünk!

Sokan viszont nem szálvesszőzik a szőlőt ezért az ilyen leírások alapján könnyen gondolhatják azt, hogy rövid vagy hosszúcsapra kell metszeni a kivit is.

A szőlő és a kivi egyaránt kúszónövény és a természetben a fákra felfutva hoz csak termést. A szőlő is jobban szereti a szálvesszős művelésmódokat, ha megfelelő környezeti feltételeket biztosítunk.....

Előzmény: 123János (20882)
szaguaro Creative Commons License 2011.05.17 0 0 20889

Én személy szerint ellene vagyok a műtrágyának, minimum annyit árt, mint amennyit használ. Elfagyásra érzékeny növényeknél meg semmiképpen nem használnám, ui. a nitrogén erőteljes növekedésre ösztönzi, laza, vízzel teli szövetei lesznek, sokkol nagyobb az esélye, h. télen károsodik.

Előzmény: Dió4 (20884)
olvas0 Creative Commons License 2011.05.17 0 0 20888

Szia, engem Nikita’s Gift és PAWPAW éredekelne, meg lehet tudni hogy mennyiért lehetne hozzájutni? Köszönöm 

nino: kiwit azóta se tudtam szerezni, még csak nem is válaszolt a delikvens, majd jövőre rendelek valahonnan aztán ha nem terem akkor legalább tudom mi a baj :) Viszont úgy hallottam itt a szigeten is van kiwi, de még nem termett mert hogy csak kétéve ültették és 3dik évtől terem(?) HA terem... Itt elfagyott sok minden egy hete, még a frissen ültetett diófám is, az összes paradicsomom, a selyemakácom... Az őszibarack viszont sokkal vízigényesebb mint gondoltam....rogyásig teli volt virággal de egy se fakadt ki-vélhetően kevés vizet adtam neki...:(

Előzmény: Cívis50 (20870)
Floo2 Creative Commons License 2011.05.17 0 0 20887

Öntözöd őket rendszeresen?

Csak mert felénk komoly szárazság van, mondjuk most nálatok volt eső, de eddig ott sem nagyon.

Én soha nem adtam neki semmiféle tápot, mégis a 6. évében kb. 1000 db lesz rajta az idén és majd kicsattan.

Előzmény: Dió4 (20884)
xtaki Creative Commons License 2011.05.17 0 0 20886

mindenkepp erdekelnek, mar csak azert is, mivel nalam mar 3 kulonbozo kaki is kifagyott, tehat jo alanya lennek egy fagyturesi probanak.

sorrendben :

2 eve kifagyott egy 3. eve kiultetett olasz import tipo

2 eve kifagyott egy 1 eve kultetett vaniglia

iden kifagyott egy 1 eve kiultetett tipo

jelenleg costata illetve Hana Fuyu van birtokomban, de nem kiultetve

Előzmény: Cívis50 (20885)
Cívis50 Creative Commons License 2011.05.17 0 0 20885

János 123 már jól megválaszolta a kérdésedet, de egy pár gondolattal kiegészítem.

Az amerikai datolya szilvák(Diospyros Virginia) Early golden, Yates, Meader stb. fagytűrőbbek, mint az ázsiai datolya szilvák és lassabban nőnek. A Meader a New Hampshire-i egyetemen Meader professzor munkájának eredménye, ezért róla nevezték el. A Meader az amerikai datolya szilvák között is a legjobb fagytűrő. -30F= -34,44C alatt van a fagytűrő képessége és ön termékeny. Az amerikai gyümölcs mérete kisebb, mint az ázsiaié, kb. 3 cm körüli. Íze édes sárgabarackszerű, állaga szárazabb, mint az ázsiaié, ezért egyes vélemények szerint az ázsiai gyümölcs finomabb.

A Rosseyanka-t és Nikita-t az ukránok Jaltán a Nikita kutató központban, az ázsiai dat. szilv. és amerikai dat. szilv. keresztezése révén kísérletezték ki.

Rosseyanka első hibrid = amerikai dat. szilv. x ázsiai dat. szilv. A keresztezés eredménye 3-5 cm –es gyümölcs nagyon finom íz, és -30C fagytűrés. Tehát viselkedésben amerikai (kis méret, jó fagytűrés), ízben viszont ázsiai előnyökkel rendelkezik.

A Nikita’s Gift második hibrid = Rosseyanka x ázsiai dat. szilv. A visszakeresztezés miatt az ázsiai jelleg jobban érvényesül, tehát nagyobb gyümölcs kb. 7cm és kisebb fagytűrés -24C.

Ezeket az adatokat amerikai oldalakon olvastam. A Cinebuli, Corale, Mukacev- ről már csak cseh és szlovák információim vannak, melyek szerint -20C, -22C fok a fagytűrésük. Nekem ezek a felsorolt fák cseh és szlovák forrásból több példányban, a birtokomban vannak, de tapasztalataim fagytűrésre még nincsenek. Mindenesetre össze tudom majd hasonlítani a cseh és szlovák egyedeket. Ami pillanatnyilag észlelhető a levelek színe és mérete közötti különbség. Legnagyobb méretre a Meader levele és színe sötétzöld. A hibrideké valamivel kisebbek és szintén sötétzöldek, de még így is kb. 3-szor akkorák, mint a Tipo és Vagnilia levelei. Tehát külsőre is inkább amerikás, de a növekedés üteme = az ázsiaiéval.

Akit érdekelnek ezek a fák, nálam megrendelhetőek!

Előzmény: xtaki (20872)
Dió4 Creative Commons License 2011.05.17 0 0 20884

Nos, ilyenek a kivijeim, a szél is megtörte a múlt héten némelyik levelet.

Van már keserűsóm, pétisóm, de még bontatlanul. Nem kellene egy kicsit "túlgondoznom" őket?:-)

ninovarga Creative Commons License 2011.05.16 0 0 20883

A kivitermesztés feltételei egész Magyarországon adottak, csupán azokat a helyeket, fekvéseket kell elkerülni vele, amelyeket szinte minden más gyümölcstermővel is el kell(ene).

Valóban arról van szó, hogy leírásod szerint éppen azon a ponton csonkolja le a vesszőket, ahonnan a virágkezdeményeket tartalmazó rügyek kezdődnek. Persze így is beleesik egy kis töredéke. Ezért egy csekély termés így is van, de a java el van távolítva tavasszal. Erről már sokat írtunk, ennek az egyik példája éppen a tájékoztatásunk eredményeként végre helyesen metszett tornyiszentmiklósi "szlovén néne kivije".

A lugas kialakításának a módja is arról árulkodik, hogy a gazda "szőlőkordon-fal"-ként képzelte el a termesztést, nem tudva, hogy a kivi (Hayward-Tomuri) "háromdimenziós" növény és a siker titka az "ernyőt" képező, oldalt kinyúló, teljes szálvesszőkben rejlik.

Előzmény: 123János (20882)
123János Creative Commons License 2011.05.16 0 0 20882

Erről a kivi párról tettem már említést korábban,ami téli fagykárt ritkán szenved,de elhibázott metszés miatt alig terem.

Nagyjából 4-5 szemre metszik vissza,mint a szálvesszős művelésű szőlőt.

Nem értek a kivi metszéséhez,de talán éppen a levágott részek meghagyásával lehetne elérni a bőséges termést.

Ha látom a gazdát majd megemlítem neki a gyér termés okát.

Egyébként nincs hagyománya Orosházan a kivi termesztésének,mert ezen kívül még egy kertben találkoztam kivivel,pedig

láthatólag a termesztés feltételei adottak

ninovarga Creative Commons License 2011.05.16 0 0 20881

Akik a kedves topictársak közül nem tudnak, vagy nem szoktak résztvenni a találkozókon, de véletlenül erre járnak az autópályán, Szlovéniába, vagy Olaszországba menet, nem bánják meg, ha Letenyénél lemennek a pályáról a régi útra és Lendván mennek vissza rá. Hogy miért mondom? Nos, egy pici ízelítő a látványokból:

Aztán két "szakmai" kép a domb aljában, de már a síkon lévő ép Tipo fajtájú kákiról, amelynek az idén ugyanúgy nem esett baja, mint tavaly.

Xenil Creative Commons License 2011.05.16 0 0 20880

Sziasztok

lehet oltári nagy hülyeséget írok, de azt halottam, hogy a fügét lehet eperfára oltani, mivel egy családba vannak, ezért kérdem véleményetek, hogy megprobáljam e, mert fogok szedni eper sarjakat, meg füge oltóvesszőket.

Nem tudom sikerül e de lehet nem fog, annyira megfagyni a füge.

Ahoj, valaki nem tudja, hogy a legkönnyebb mézbogyót szaporítani, és ha tudja segitene e benne, és valaki tudna e küldeni vesszőket.

kaalyz Creative Commons License 2011.05.16 0 0 20879

Még annyit, hogy esetleg a pajzstetű ellen az Attarak is jó lehet.

Köszönettel Zoli.

Előzmény: ninovarga (20878)
ninovarga Creative Commons License 2011.05.16 0 0 20878

Mospilannal. Rá is akasztottam egy figyelmeztető táblát (ami inkább kérés), hogy az ágak vagdosásától, tördelésétől (ami sajnos eléggé elharapódzott) tartózkodjanak a kedves látogatók, azért is mert a levelek konyhai felhasználása nem ajánlott a permetezés miatt.

Előzmény: kaalyz (20875)
xtaki Creative Commons License 2011.05.16 0 0 20877

mibol gondolom, hogy ez kellene nekem, akinel minden egyeb elfagy...

honnan lehet beszerezni oket? ugy ertem itthonrol....

Előzmény: 123János (20876)
123János Creative Commons License 2011.05.16 0 0 20876

Rosianka szerintem valójában Rosseyanka = orosz szépség.

Nikitskaja Bordajova = Nikitas' Gift = Nyikita ajándéka.

A két fajta orosz hibridek, Diospyros Virginiana és Diospyros kaki keresztezésével állították elő őket.

Nagyon szívósak és a Rosseyanka állítólag elviseli a -30 C fokos téli hideget is.A gyümölcs nem nagy az átmérője 5cm,de a

Diospyros Virginia fajtáknál nagyobb.

A Nikitas' Gift is jó téltűrő és elviseli a -22-24 C fokos téli hideget is.

Innen többet is megtudhatsz.

http://www.exotickerostliny.cz/en/katalog-rostlin-othermenu-95/tomely-othermenu-85/68-diospyros-virginiana.html

Nikitas' Gift

Előzmény: xtaki (20872)
kaalyz Creative Commons License 2011.05.16 0 0 20875

Ninovarga

Néked van egy gyönyörű babérod. Azt is szeretik a pajzstetük, ha igen, mivel védekezel ellenük.

Köszönettel Zoli.

ninovarga Creative Commons License 2011.05.16 0 0 20874

Floo "ice-fig"-je és kivilugasa:

Előzmény: ninovarga (20873)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!