Ismerős volt a neved, tavaly a leonardo fórumon találkoztunk :-)
Szóval Madisonon gondolkzol. Én ebben a cipőben jártam, megvettem egyet tavaly, nem bántam meg. Vannak kompromisszumai a gépnek, de minimális a többihez képest. Most a 250-esről, a yamaha blokkosról (2002-ig ezzel gyártották) írok.
Pozitívumai a kényelem, a nagy és stabil kasztni, a sok pakolórekesz és nagy csomagtér, infokijelző, integrált fék (ez mondjuk lehetne erősebb is), jó útfekvés, alacsony fogyasztás (3,5liter átlagban), relatív olcsó üzemeltetés (nem egetverő árak), üzembiztos gép.
Negatívumai a kis kerekek, a 250-es néhol kevés lehet (120km a max, ezt 7800-on tudja), de városban bőven elég és kiruccanásra kompromisszumokkal alkalmas.
Ha kell még infó, tudok segíteni. Van egy irdatlan jó szakim is, én a gépeimet csak hozzáviszem, ha kell, ő szervizelheti a gépet, ismeri mint a tenyerét. A 400-asokról nem hallottam sok jót, a blokk nem az igazi, úgy tudom. A piaggio blokk erősebb picivel, tucatgép, de nem ismerem közelebbről, ami késik, nem múlik.
Spideresként csak annyit mondanék, hogy a 250-es vidéki útra, főleg esetleg utassal kevések tűnik. A 250-estől autópálya utazósebességet szerintem ne várj, csak ha széthajtod...
Talán nézd meg a Spidereket is, sokat számít, hogy kb. 460 ccm a GT (gyári adat szerint 160-170 km/h a vége). Tapasztalatom szerint 6000-6200 fordulaton tudja a 130-at.
Könyv szerint a legnagyobb nyomaték 6000-nél van, a legnagyobb teljesítmény 7250-nél, és kb. 8000-nél szabályoz le az elektronika. Tehát kényelmes autópálya-utazóhoz
Rati vagyok a PUG406 fórumról. Sikerült eladnom régi motoromat, így szeretnék venni egy Malaguti Madisont. Talán 2002 vagy 2003.-tól volt generáció váltás. Ilyen évjárattól nézem a motorokat. Főleg 250-es vagy 400-as cc-s blokkal szerelt példány érdekel. 400 ezernél nem igen akarnék többet rászánni a vételre. Arról érdeklődnék, hogy mit érdemes tudni ezekről a motorokról. Főleg megbízhatóság, szervíz intervallum (olajcsere, vezérlés, stb.) érdekelne. Jó magam 193cm magas vagyok, ezért mindenképpen ilyen nagyrobogót szeretnék. Néha elugranék a Balatonra, stb. helyre, ezért jól jönne egy autópályás utazó sebesség is. Meg szeretnék néha betársulni egy-egy, mint lentebb láttam, túrára elmenni veletek, jókat beszélgetni, stb.
Tudnátok ajánlani boltot, ahol a 2006-os Madisonom-hoz kapok fékbetét garnitúrát? Sajnos én eddig nem jártam sikerrel, nem találok csak régebbi Madison-hoz.
A nyújtott láb pozíció nekem is hiányzik, de nem cserélnék öcsém 400-as Majestyével. Nézzük a "karibi" márkatársat , ő már szétvariálta a gépet, + számtalant találok a neten 50.000-es futásteljesítménnyel. No para! Kipróbáltam a 4 görgős variációt sok volt . 8000-ig leforgott a motor és nem tudta azt amit a Malossi variátor . Ilyenem is van, de ezt sem olyan számomra mint az eredeti 6görgős szett -2 grammos Malossi görgökkel, a kuplung pedig a 8 görgős változaté . Ízlések és gyorsulások ugye ?! A fék, az .... lehetne jobb. A magasított plexi viszont elengedhetetlen.
Sport vezérműtengelyt árulnak hozzá ha nem dob a memóriám 200 euró körül . Erről viszont még itáliai szervizben sem tudtak mondani semmit . A J.Costa variátor felejtős monták az olaszok, persze övék a Malossi, Pollini . Örülök h. e gép mellett döntöttem. Van T-max ill. GP800 is a baráti körben de nem ülnék át . Motorikusan ehhez lesz donor bőven itáliából, ami nálam + szempont .
.............. Gábor kösz az infót, snos most sem passzol időben a túra .
Pontosan erről beszélek. Hülye dolog, de 2 motort meg fenntartani hülyeség, habár most nekem 3 van, de 2-nek el kell mennie, nincsen mese. És keresem én is a madison utódját folyamatosan, de sajnálnám eladni, mert írtó jó gép, még yamaha blokkos, de nagyon kényelmes és strapabíró. És relatíve olcsó a fenntartása, van egy tuti alkatrészesem, aki nem átallotta megmondani, hogy mi a forrás, így jutok olyan áron dolgokhoz, hogy csak lesek, és elgondolkodom, hogy akkor mekkora haszonkulccsal dolgoznak a márkakerek és szervizek. Szerlés kizárólag kettesben, lassan megtanulom/tam a csínját-bínját a 4t motornak, jól jön ez még később. Ugyanezért tartok egy kicsit az 500-as Piaggio blokktól, mert nem ismerrem, kiforrott technika, de azért ez már nem anyagi játékszer, és alapos átnézés után venném csak meg a gépet, aki ezt nem hagyja, attól elköszönök. Ezért kérdezek tőletek dolgokat, jobb előre tudni minden huncutságról. Perrsze azt is hozzá kell tennem, hogy a Spidermax nem éppen olcsó, 700k alatt nincsen gép, és ez még csak az egyik problémám. Engem nála az zavar első körben, hogy nem tudom nem derékszögben ülő pozícióban használni, a madisonos félig nyújtott láb megoldás nagyon hiányzik nekem róla. Amúgy ez a sáska kinézet szerintem kifejezetten kihívó, nem mondom hogy szép, ahogy az egész motor, de a Malagutiban eddig nem csalódtam, ezért nézegetem. Lehet elmegyek ide a Budaörsire és felpattanok, megnézem a gépet alaposabban.
Én nem szívesen nyúlnék a variátorhoz és kuplunghoz, jó a gyári, egy kisebb görgőszett viszont dob a gyorsuláson, persze a nyomatékmax-on kicsit eltol, de ha jól be van lőve a használatra, akkor többet nyerhet az ember, mint amit veszít. Még egy valamin lehet ilyenkor játszani, a vezérműtengelyen. Nagyobb és hosszabb nyitással pörgősebbé tehető, jobban öblít és szellőzik a motor. Csak ez költséges, na nem az esztergálás, hanem a szerrelés és a tömítések cseréje miatt, habár még mindig olcsóbb, mint a variátorcsere. De ez már magasfokú tuning, szakembert, nem is akármilyet igényel, mert ha szar a számítás, akkor szar lesz az eredmény és tönkrevágja a motort. Viszont ha jó, akkor...
Na mindegy, ez csak egy gyors eszmefuttatás volt :-)
Szerintem Budapesten és az Agglomerációjában a minimum a 125 ccm (a sebesség-erő miatt), de az optimális a 250 ccm, hogy ne mindig "csutkán" használd a motort. Az 500-as valóban sok/kihaszálatlan teljesítményt nyújt a városban/környékén, viszon túrázni már kell az erő. Túrán a 250-es már kevés, főleg két személlyel, csomagokkal.
Ha nincs pénzed két motorra, akkor mégis optimális az 500-as, mert városban is eléggé mozgékony, én legalábbis nem érzem, hogy nagy lenne, vagy nem lenne eléggé manőverezhető.
Mindenesetre nekem egy vadiúj 50 ccm-es robeszom (F12) volt, amely egy év munkábajárás alatt (8000 km) szinte "elhasználódott", pl. kormánynyak-kiverődés a budapesti utak minősége miatt. Amikor elszántam magam a váltásra, a 250-500 között volt választási lehetőségem. A tervezett túrázás és a robosztusabb felépítés (+ nagyobb kerekek) miatt lett a Spider és nem a Madison.
A nagy egyhengeresek valóban kissé lomhák "alul", de ezen változtathatsz a variátor- és a kuplungbeállításokkal, persze mind azzal jár, hogy nő a fordulatszám, a fogyasztás, és csökken az élettartam....
Persze, de én nem a méretéről, hanem a ccm miatt írtam, hogy alul kicsit tohonya lehet. Én azt vettem észre, hogy ahogy mentem feljebb a 4 ütemű ccm-es gépeknél (125-150-250), úgy tunyult el a gép alsó tartományon (ez persze normális a nagyobb tehetetlnesége miatt), aztán 30-40 körül kijön az erő, és akkor elhúz a nagyobb ccm.
Azért hiszem, hogy 250-es ccm-ben városba és agglomerációból bejárni jó, aztán túrázást is figyelembe véve már jöhet a 400-500ccm. Én csak a fogyasztás miatt óckodom egy kicsit, mert azt olvastam-hallottam, hogy a félliteresek már 5-6 litert is benyelnek, ez meg már szerintem sok. Persze ez relatív :-)
Én tavaly június közepén vettem (állítólag ez volt a márkakereskedőtől eladott utolsó új, "0" km-es GT 500-as), leginkább a városban használtam, csak 2 balatoni út volt összesen. Idén havi 2 videki utat tervezek, majd ezeken megfuttatom egy kicsit :- P
Hozzá kell tennem, hogy a lakásom és a munkahelyem között 22 km a távolság, így van ideje télen is felmelegednie üzemi hőfokra a Spiderem motorjának.
Az én Spideremben egyébként kb. 8.300 km van, de a hátsó gumi még legalább 50 %-os. Persze "skót" vagyok, kevés gázzal indulok, ha látom, hogy fékezni kell, "kigurítom" a gépet, stb. Mielőtt irigykedtek rám...... már közel 30 éve van motorra jogsim :-)
Műszakilag valami kifogás, észrevétel, ami nem az igazi gyárilag vagy a korral jár? Főleg a blokk érdekelne. Hajtáslánc mit bír km-ben, olvastam itt leírásokat és külföldi teszteket, úgy hiszem, hogy 40e-50e km-t simán ki kell bírjon a varió-szíj-kuplung trió gondozás nélkül.
Pino61: 6-8e km-t bír ki a hátsód? Vagy jól tapad és emiatt kopik, vagy tényleg kosaras csuklód van, vagy mindkettő :-D
Shepp: 4,2 télen városban? Az nagyon baráti, a 150-es leonardom többet evett. 2 ütemben meg ennyi a minimum, szóval elég jól van beállítva a rendszered.
Nálam 5,2 110-130. A Malossi variátorral sem volt több max. 2 decivel. Házilag magasított a plexi, de a kézvédő hiányzik. Hátsó gumi 6-8ezer km, bár valószínűleg csukló függő.
Na akkor látom itt is elég nagy a szórás :-) Kinek milyen a csuklója, nem igaz?
Mostanában kezdek gondolkozni 500-as gépben, de a fogyasztási adatoknak nem hiszek, az eladónak szintén, így maradtatok ti :-)
A Spidermax kapcsán valami info arról, hogy mi a gyenge pontja, mire érdemes odafigyelni vásárláskor? 500-asként nem fogom levenni a deklit, átnézni a variátort, de menetdinamikáról is elfogadok infót, sőt. Bármit :-)
Hát igen. Én már többször voltam bent, beszéltem többször az eladó csajjal (számomra meglepő volt hogy egyáltalán enyit ért a motorokhoz), De beszéltem a szerelőjükkel is, az sem egyszerü. Meglehet operálni menet közben :)
Hát igen, akkor ezekszerint tovább kell keresgélnem a neten a leírás után :S Pedig nem igazán találok még hasonlót sem hogy legaább a kijelző tulajdonságait megismerjem .. No majd csak sikerül találni valamit.