Szegény fa. Ahogy Ímkerei javasolta, mindenképpen keresd meg a madzagot a fában. Véss ki ujjnyi szélességben annyit a fából, hogy elérd a kötőléket /valószínően műanyag/ és azt is vésd ki az egy ujj szélességben, ha nem tudod kihúzni egyben. Ezt még két helyen ismételd meg és kezeld le a sebet, aztán várj, hátha áthidalja magát a fa.
Kíméletesebb megoldás, de lehet már nem segít, ha nagyon mélyen függőleges bevágásokat csinálsz a madzag vélhető helyénél, hogy elvágd 3-4 helyen. Ott is képes lehet összeforrni az alsó rész a felsővel.
Ha a teteje végleg megadja magát, biztosan kihajt valahol az alja.
Ajvé,az nekem is van /egyébként jól írtad a nevét/ .Én spec rühellem.Még hogy bőtermő...ráadásul jellegtelen ízű,de nem vágom ki,mert a feleségem szereti /meg az öcsém is.../Igaz ez tavasszal is beton kemény.Ja a lényeg,a Granny végén termő típusú,ehhez kellene alakítani a metszést.A lényeg,hogy mindig kívül hozza a termést,belül meg kopaszodik.Igazából még én sem jöttem rá,mit csináljak vele,hogy több legyen rajta.Most azt gondoltam ki,hogy jövőre virágzásig nem nyulok hozzá,így nem vágok le róla virágot ill. virágzáskor már tudom,honnan vághatok le..Nem egy egyszerűen termeszthető fajta.
Van egy zöldalmafám az a bizonyos Granny Smith lehet,hogy nem jól írom, de már nem volt lelkierőm utána nézni. Erről a fáról azt is írják, hogy bőtermő, azt is hogy a metszést nem nagyon kedveli. Az én fám már kb. 7-8 éves és hol pár db alma van rajta de ez sem nő meg, hol semmi, de az idei év a csúcs, mivel összesen 3 azaz három vírágot találtam rajta. Egyébként olyan katlan forma (amatőr módon) kialakítása van. Nem a formában lehet a hiba, mert egyébként rendesen fejlődik, hozza a hajtásait. A talaj rendkívül agyagos, kötött, savanyú a többi növénynek is meszezni szoktam. Mi a vélemény talán ez lehet a gond. Bár több helyen olvastam róla, de ilyen probléma nyomaira még nem bukkantam.
De meggy sincs a kertemben, csak az utcán van kettő, a ház előtt, de azok kb. 100 méterre vannak a cseresznyefától. Egyébként most néztem meg és van rajta kemény 1 db (egy darab) gyümölcs:)
Mivel amúgy szép és egészséges, arra tudok gondolni, hogy talán most még inkább a lombkoronáját növeszti, mint hogy gyümölcsökre fecsérelné az energiáját. Trágyát se nagyon kapott még, talán az se ártana neki. Remélem jövőre már teli lesz gyümölcsel.
1. Valahogy próbáld meg kioperálni belőle a madzagot.
2. Ha a madzag alatti részen véletlenül el kezd hajtani akkor inkább onnan nevelj új törzset. a madzag okozta bevágásnál úgyis előbb-utóbb ketté fog törni.
3. A rejtett rügyek előtörését segítheted, ha a rügy felett csinálsz bemetszést.
4. Esetleg megpróbálhatod oltással áthidalni a hibás részt, ahogy a nyúlrágásoknál szokás.
Van egy almafám, ami szárad. 5 éves, nagyon lassan fejlődött, de tavaly végre termőre fordult, igaz, az alma kicsi maradt, nem érett be. Idén tele volt virággal, de olyan kicsi a levele a fának, nem igazán tetszett. Most azt vettem észre, hogy szárad. Mi lehet a baja?
Kis almák vannak rajta, de mostkétlem, hogy ki tudná őket nevelni. Biztosan nem vízhiányos, hiszen még most is vizes néhol a föld, kártevőt nem látok.
Volt rajta egy madzag 2-3 éve, amit elfelejtettem levenni róla, és ott ilyen lett a törzse. Utólag meg nem már nem is találtam meg, pedig kicsit fel is sértettem tavaly tavasszal a törzsét, amikor kerestem. Esetleg ez is baj lehet?
Jövőre amikor virágzik szórd meg virágzás elején és fővirágzáskor Nevirol-lal, hátha segít! Nekem egy ringlófám volt ilyen, hogy tele volt virággal és termés meg semmi. Egy kertész ajánlotta ezt nekem, utána minden évben megszórtam és így termett rendesen.
Elvileg a meggy is porozza a cseresznyét. Nekem is van egy Bigerrau Burlat fám és a közeltávolban nincs másik cseresznyefa csak meggyfák, mégis rengeteget terem.
Van egy kb. 3 éve vett cseresznyefám, ami szépen növekszik, szép formájú, 3 méteres,
de nem terem. Mi lehet az oka? Nem tudom milyen fajta, de emlékeim szerint talán Bigarreau Burlat. Nincs másik cseresznyefa a kertben (leszámítva egy áprilisban vett Germersdorfit). Az lehet a baj, hogy nincs porzója? A közvetlen szomszédoknál sincs cseresznye.
Hát én elég elvetemült vagyok gyümölcs témában,de ezt a verziót nem próbáltam :)))
Nem igazán hiszek benne,hogy ebből lenne vmi.Oltás-szemzés ,ez a tuti.Én mással nem is játszok,nincs türelmem kivárni,hogy vmi kisérletből -esetleg- kisüljön vmi használható.
Ha kísérletezek,akkor inkább alanyok,fajták,koronaformák...ebből azért több minden kijön ...
Nagyon örülnék, ha sikerülne. Mindenképpen közhirré tenném. Bár erről a témáról már olvastam a Czáka-Füstös-Hrotkó "A növényszaporítás ÁBC.-je" című könyvben.
Bocs, hogy itt talállak meg de a körte témát most hirtelen nem találtam.
Mi a véleményed a következőkről. Kaptam pár búzával érő körte ágat oltás céljából. Annak rendje s módja szerint becsomagoltam és betettem a hűtőbe. Mikor oltás céljára elővettem kb. 3-4 hét múlva a 6 vesszőből 4 db-nak kalluszosodott a vége. Meglepődtem, de nosza a végüket Incit-8-ba mártottam, vizes papír törlőkendőbe burkoltam és vissza a hűtőbe. A maradékot használtam fel oltásra. Mi a vélemnényed, volt-e már ilyen tapasztalatod, a hormon hatására esetleg meggyökeresedik.
Köszönöm válaszodat. Én még nem is szólhatok egy szót sem, hiszen ez a fa a Golden társaival együtt 50 évesek. Arra emlékszem, hogy ezek magról kelt alanyba lettek oltva.
Csonthéjas, fonnyadás, halad a törzs felé.... én moníliára tippelnék. Le kell vágni az elhalt részt, lehetőleg még jócskán az élő részben, majd permetezni. Hogy milyen vegyszer kell rá, nem tudom, mert én csak öko gazdálkodásban használható szereket használok. Az gombás betegségekre meg kb réz és kén. A réz a jó a moníliára.
Nekem van egy kb 10 éves Germersdorfi fám, szerencsére azt soha nem kapta el szinte semmilyen betegség, pedig nem is permetezem. Meggyen és kajszin szokott lenni évente kb 5db fonnyadó hajtás.
Tavsszal ültettem két cseresznyefát bigareau és szomolyai, az utóbbi szépen kihozta a leveleket, viszont a big-nél valamiért az ágvégeken elkezdtek kókadni a levcelek, sőt, teljesen elfonnyadtak, és ez halad vissza a törzs felé. Locsolni locsolom őket; visszavágtam most az elfonnyadt részeket, remélem megáll.
Próbálkozni kellene M9 alanyon ,talán sikerül .Nekem is van rozmaringom,az após szemezte,de magoncra...ja és ha sikerül M9re,akkor is magasra szemezve.
Új jelenkező vagyok bár másik topicban többször írtam. Szeretettel köszöntök mindenkit. Itt is van ismerősöm. Úgy látom Ali-bá Atifoci és Csarli itt a gyümölcsfa szakértő doayen. Csak abc sorrenben írtam. Atifoci régi ismerős nagy körtegyűjtő. Azt szeretném megkérdezni, hogy a Húsvéti Rozmaringból ( tapasztalatból tudom, hogy erőteljes növekedésű) lehetne -e karcsú orsót valahogy kinevelni. Az én fám 1959-es évből származik, tehát már nagyon öreg, ezért szeretném megújítani, megmenteni mivel drága Apám oltotta még annak idején.
Kedves Ali-bá mivel a többi almafa is törpe törzsű (60-70 cm törzsmagasság) azt szeretném megkérdezni, hogy ezek meddig élnek, élhetnek, mivel az én fáim már lassan kidőlnek a sorból.
Augusztusban is eshet jégeső, de annak a kárát már nem tudod befolyásolni a hajtásválogatással. Míg az áprilisban esettre nagyobb esélyed van, ha az még nincs elvégezve.