" A szőlőhegyi területemre telepített kákival, hatalmas fügékkel, nagy babérral én is közelítem lassan a két évtizedes jelenlétet, mégis csak olyanoknak van pl. fügéje a közelben, akiknek egyébként is volt, vagy lenne.
Ha azt mondom, hogy "Magyarországon vagyunk", akkor ezzel egy bizonyos attitűdre utalok. Itt szigorúan tilos "kilógni a sorból". Ha van valamilyen növénykülönlegesség valahol, azt esetleg elmennek megnézni, "elzarándokolva" oda, mint valami kegyhelyre. Az ott van, az valami különcé, aki olyan bolond, hogy "ilyenekkel foglalkozik", aztán mindenki hazatér és teszi a dolgát tovább, ahogy szokta, legfeljebb néhány hasonló "különcben" indít el olyan gondolatokat, hogy neki is lehetne valami hasonló. Itt a topicban mi mind ilyen "különcök" vagyunk. De a mi törekvésünk itt az, hogy megpróbáljuk kialakítani azt a mentalitást, ami nem így közelíti meg ezeket a dolgokat. Különcnek lehet tekinteni azt, aki a háza köré középkori várat épít, vagy veteránautó tulajdonos, stb. De a nálunk meghonosítható, kiemelkedően hasznos növények terjesztését bizony nem ilyen szemlélettel kellene megközelíteni.
"Ember, ha ilyet ültetsz, nem fogsz már kilógni a sorból". Igyekezz, mert, ha időben nem ültetsz, Te fogsz kilógni a sorból, mert mások megelőznek!"
Ezen a fórumon olyan, teljes mértékben, vagy korlátozottan téltűrő, nálunk még kevéssé ismert gyümölcsfajok hazai termesztésével kapcsolatos tapasztalatokat, gondolatokat, ismereteket oszthatunk meg egymással, melyek feltétlenül érdemesek lennének a magyarországi meghonosításra. Néhány hobbikertész már rendelkezik ezen növények néhány példányával, ezért szándékunkban áll e példányok felkutatása, a tulajdonosok tapasztalatcseréje. E fajok közül a legjelentősebbek és legérdemlegesebbek a kivi, a káki/hurma/datolyaszilva (diospyros kaki), a füge, a jujuba (ziziphus jujuba) és a pawpaw (asimina triloba). Ezek mindegyike teljesen rezisztens, tudomásunk szerint semmiféle növényvédelmet nem igényel, így megvalósítható velük a biotermesztés. A füge és részben talán a káki kivételével mindegyik teljesen télálló. Éppen a füge korlátozott fagytűrése miatt elengedhetetlen, hogy foglalkozzunk az éghajlattannal, különösképp a mikroklímát alakító tényezőkkel, mert ezek ismeretében belátható, hogy a fügét is az ország jelentős területein megfelelő biztonsággal lehet termeszteni. A topik feladata a tanácsadás, helyes művelési példák, modellek bemutatása is. Bárki beszélhet sikereiről, de akár esetleges eddigi kudarcairól is, ez esetben célunk a megoldás együttes keresése, azonban nem lenne jó, ha ez a jobb sorsra érdemes, azaz akár nagyüzemi ültetvény céljából meghonosításra érdemes növényeknek a valóságtól eltérő, negatív propagandát eredményezne. Sajnos nagyon makacs, közkeletű tévhitek akadályozzák ezen gyümölcsfajok hazai elterjedését, éppen ezért célunk e tévhitek lerombolása, néhány sikeres magyar mintaültetvény és elszórt házikerti példák bemutatása által. A már létező mintaültetvények bemutatásával szeretnénk egyfajta mintát adni a magyar kertészeti, gyümölcstemesztési szakma kezébe. A jelenlegi helyzet sajnos az, hogy több évtizedes lemaradásban van a szakma ezen gyümölcsfajok meghonosítását illetően, konkrétan sehol nem foglalkoznak a honosítással. Ez köszönhető részben az e növényekkel kapcsolatos makacs fagyérzékenységi hiedelmeknek, valamint Magyarország klímatényezőinek totális félreértelmezésének.
Az eddigi csekély elterjedtség jelentős részben köszönhető a különböző hazai kertészetekből beszerzett megbízhatatlan, rossz minőségű szaporítóanyagnak is. Ez különösen nagy gondokhoz vezethet egy olyan kétlaki növény esetében, mint a kivi, amelynél jelentős számú vevőréteg kizárólag hímnemű növényekhez jut hozzá a nem létező önporzó néven, vagy hamisan, különböző neműekként forgalmazva. Ezért célunk a megbízható beszerzési források felkutatása, a megfelelő tulajdonságú példányok házi, vagy esetleg kertészeti szaporítása, egymás közötti cseréje.
Foglalkozunk még a hagyományos gyümölcsfajok rezisztens fajtáinak szelektálásával, vagy régi, feledésbe ment, de jó és ellenálló fajták újraélesztésével is. Szeretnénk szakmai útmutatást adni olyanoknak is, akik belevágnának új fajokkal, fajtákkal az üzemi méretű termelésbe is. Azt várjuk, hogy a topik leendő résztvevői az itt megszerzett ismeretek aktív terjesztőivé is válnak, felgyorsítva ezek magyarországi meghonosítását.
kb kideritettem, hogy nem minden levele fagyott el a kiviknek, csak leginkabb a felsok...az also levelek megmaradtak...vajon miert ott, amikor alul hidegebb van?
Neked valami nagy óvintézkedéseket kell tenned, jó hideg hely lehet, hogy mindig így jársz!
Én itt az alföldi síkon még nem vettem észre, hogy bármi is elfagyott volna. A kákilevelek meg a fügéé is szépek, a talajon lévő salátának se láttam még, hogy baja lenne.
A cserepes magnoliákat azárt behoztam, mint a még el nem ültetett minikiviket is, és a palántáimat is csak a jövő héten fogom kiültetni, pedig már ideje lenne.
A hőmérőm nekem a ház mellett 4 fokot mért leghidegebbet, de nem tudom mennyire adjak rá, amikor télen se mért -9-nél hidegebbet, s mégis elfagytak a Vaniglia kis ágai. Szerencsére a nagyobbak nem, de pont az egyik ilyen megtört, fel kellett kötöznöm. Ez a fagykár elég volt arra, hogy a fa kevesebbet mutasson mint tavaly. Mindössze két virágbimbó van rajta, pedig tavaly 15 is volt, csak most nem nagyon van neki hol kihozni. Némelyik levele viszont jó nagy lett. Kissé torz lett most a felépítése, remélem összeszedi azért magát, mert így nem tudom, hogyan menjünk neki a következő télnek.
Érdekes.... Nálunk még a 2 centis, frissen kelt uborkának sincs semmi baja! Igaz, 100 m-rel odébb, Nino utcájában már szépen deres volt a fű! (Én meg már egy hónapja kiraktam az orchideákat)
A hivatalos neve zöld ringló, amiből van kis és nagy gyümölcsű.
Ez a másik ismert ringló pirosas szinben.
Ez pedig a sárga mirabolan. (fosóka)
Két éve kaptam a szomszédomtól egy csemetét, amire két fajtát oltott. Az egyik a piros, a másik nagy sárga, ami valószínű, hogy mézringló. Az idén fog teremni, ha Isten is úgy akarja. Kis gyümik már vannak rajta.
Lehet rántani, hamis brassóinak is jó, valamint szószos-csirkés feltétnek ajánlják. Én nem szeretem, mert van valami savanykás mellékíze, de ilyenkor még nem sok vadon termő, finom, ehető gomba van, ennek okán nyilvánították ehetőnek :)
Az idős, keményebb részek már nem jók. Savanyúbbak és az istenadta tapló-féle, tehát dolgoztatja a rágóizmot.
Különben az árterek, patakpartok gombája. Főleg olyan fákon jön elő, aminek a lába vízben áll/állt egy ideig. Simán, az erdőt járva tényleg ritka, én még víz nélkül nem is találtam.
Meg tudnék őrülni ...idén,annak ellenére,hogy a hajlítható hosszúságot még nem érte el ,kb 15 virágbimbó van a termős , sárga kiwimen,végre lehetne sárga kiwim...erre a porzós megnyiffant.Má elég nehézkesen akart hajtani is,aztán ki is purcant.Mint kiderült vmi a gyökerét tette taccsra.Nagyon bosszantó...nem tudom lesz-e mód pótolni a porzóst ?...
Én se maradok el nagyon a mázsától.... De ha rám próbálsz esni, el tudok ugrani :-))
Ha kezd érni az a nyomorult, rögtön le fogom fényképezni, teszek mellé egy centit méret miatt, és felteszem ide. Ugyanis nekem ügí tűnik, a fele társaság nem tudja, mi az a ringló. Pedig én eddig szentül hittem, h. kis hazánkban minden 2. kertben van egy... Lehet, néha én is tévedek? Pedig nem szokásom! Szerénység mellett egyik fő erényem!
Mézringló ügyben egyszer elmegyek hozzád és megverekszünk, de vigyázz ha véletlenül rád pottyanok véged, mióta abbahagytam a cigit 110 dekát (esetleg kg. ban is számolhatunk) nyomok.
Tényleg nem ismerem, de a felvétel alapján úgy látom rántani való, mint az Őzláb gomba. Egyébként én itt Nyugat-Dunántúlon még nem találkoztam vele, vagy talán figyelmetlenségem miatt nem láttam meg. Egyébként milyen lehet az íze, az elkészítési módja, a fellelhetősége.
A házunk körlül végre járdát csináltatunk, és kihasználtam az alkalmat, a járda szélére lebetonoztattam 3 vasat a kiwilugasnak (az ábrát innen töltöttem le).
Így most úgy néz ki, hogy a kerítéstől (ami drótháló), pontosan 90 cm-re vannak a karók. Olyan nagyon szűknek néz így ki a hely, nem fog nagyon átlógni a kiwi a szomszédhoz?