Keresés

Részletes keresés

gigabursch Creative Commons License 2011.08.08 0 0 4304

Tisztelt Szakik!

Feltettem a legújabb Ubuntut, de láttam van Kubuntu is. Azon kívül, hpgy az egyik Gnome a másik KDE érdemben milyen különbséget lehet találni közöttük?

Sikerült beizzítaniom a T-Mobile-os HuaWei mobilnetemet - Hurrá...

Nem sikerült a hangkártyámat beizzítani,. de legalábbis a médialejátszók nem kezdenek el lejátszani semmit. Hol kell ilyenkor keresni a megoldást?

Telepítéskor ismeretes előttem, hogy a linux kér egy rendszerpartíciót, meg egy amolyan gyorsítótáras féle particiót. Nem sikerült számára megadnom a gyorsítótárat, pedig csináltam, és nem volt világos a csatolási pont kérdése sem. Melyik kell legyen Ext2, Ext3 vagy Ext4?

Mivel az elején vagyok a történetnek, nem okoz lelki törést, hogy újrahúzzam a gépet, de mit és hogy kell csinálni?

Kedves válaszaitokat előre is köszönöm.

Wic Creative Commons License 2011.06.25 0 0 4303

Ubuntu 10.04-en (64 bites) a következő hibajelenséget tapasztalom mostanában (kb. 4-6 napja)

bejelentkezés után, ha elindítok egy programot, nem működik a menüsor. ha fent rákattintok az alkalmazásokra, vagy a helyekre és megnyitom a felső indítómenüt, mejd becsukom ismét, elkezd működni az előzőleg megnyitott program menüje. az ablakkeretben levő gombok (bezár, lecsuk, teljes méret) vagy működnek, vagy nem, teljesen véletlenszerűen. Ha a programból megnyílik egy felbukkanó ablak, abban csak billentyűvel lehet navigálni, becsukni stb., egérrel nem, sőt ilyenkor semmi nem működik egérrel, amíg be nem csukom a felbukkant ablakot billentyűzetről...

más tapasztalt már ilyet?

van ötlet a megoldásra?

xpkiller Creative Commons License 2011.05.28 0 0 4302

EGy barátom nyerte meg a felkínált sört a megfejtéstért ezzel ;)

in  ~/.Skype sudo rm shared.lck
sudo rm shared.xml

xpkiller Creative Commons License 2011.05.26 0 0 4300

Ma véglegesen megdöglött a skype-om... hurrá..

Nem csináltam semmit, úgy rémlik ma nem is jött frissítés sem, eccercsak elhalálozott.

Indítom, a panel-en egy pillanatra felvillan az ikonja, majd eltűnik, kézzel terminálban indítva, ufen ezt csinálja, mint amit a fickó beküldött bug-nak:

http://www.mail-archive.com/ubuntu-bugs@lists.ubuntu.com/msg2963639.html

király.. de hogy lehet, hogy "elromlott"?? tiszta vindóóz.

Wic Creative Commons License 2011.05.16 0 0 4299

Az egész alatt ugyan úgy Gnome van, de login képernyőnél választható a régi gnome-panel is, akkor a korábbi panelforma jelenik meg.

mintha ez a választás szűnne majd meg a 12.04-re.... :(

egyelőre nagyon gyenge az új Unity. remélem, belehúznak a fejlesztésébe.

Előzmény: xpkiller (4296)
xpkiller Creative Commons License 2011.05.16 0 0 4298

Az OO nekem eddig egy katt és kivágta a képernyőre.. mióta firssítettem új Ubira ez a LibreOffice tényleg tré lassan indul el..

Előzmény: Thomas (4294)
xpkiller Creative Commons License 2011.05.16 0 0 4297

Proci? Memória? (ezeken múlik minden, de leginkább a memórián ja és a HDD sebességén..)

Nekem egy Packard Bell AMD Athlon II x2 2.2GHz van 64 bit-es.. az Ubi is 64 Bit-es rajta és 3GB DDR3 RAM.. úgy hasít mint a villám.

Előzmény: arnoldj (4293)
xpkiller Creative Commons License 2011.05.16 0 0 4296

A Unity csak egy panelkezelő, nem Ubuntu vs. Kubuntu.. ;)

Alapvetően ahogy le is írták már sokan, a Unitiy-t kifejezetten a táblagépek miatt találták ki, és arra biztosan kiváló, nagy gombok, láthatóak és kézzel megérinthetőek, a csúszkák érintésre előjönnek és tologathatók.

Nincs neki semmi baja.

Az egész alatt ugyan úgy Gnome van, de login képernyőnél választható a régi gnome-panel is, akkor a korábbi panelforma jelenik meg.

Ez újerenként választható, és nem kell minden alkalommal, mert megjegyzi.

pl. faterom Unity-zik, de muteromnak meghagytuk a régi hagyományos gnome-panelt (megjegyzem 67 évesek!!) és ha ők elboldogulnak vele, akkor biztos nem olyan rossz ez.

A Kubuntu sem más "oprendszer", csak nem gnome-ot rak fel installnál, hanem KDE-t, ami egy másik ablak kezelő (window manager), de ezt menet közben is megteheted, szépen leszeded a gnome-ot és minden alkatrészét és felraksz egy kde-t (persze 0 linux ismerettel nem ajánlott, mert ezt csak is karakteres konzolon lehet elkövetni, mivel kiírtod magad alól a grafikus felületet.)

nicko Creative Commons License 2011.05.14 0 0 4295

Ez az új Ubuntu felület nagyon tré..szerencsére van Kubuntu is..

Thomas Creative Commons License 2011.05.11 0 0 4294

Figyi, packardbell easy valami, nem tul eroset vettunk Vistaval, de beleorultem, melle raktam az Ubuntut ami eg es fold. (Aztan volt W7 is ami gyorsabb mint a Vista de nagyon osszeomlott eccer, most marad a Vista es a linux) Sokkal gyorsabb. Igaz most a Mint Linux valtozat megy de ez is lenyegeben ubuntu.

Az open office tenyleg lassabban jon fol, de nem feltunoen, vista alatt is lassan jon elo.

esetleg az open office utodjat is megprobalhatod, vagy majd ha kelloen kisimitgatjak az aprilisi kiadas rancait akkor gyorsabb lesz ?

Előzmény: arnoldj (4293)
arnoldj Creative Commons License 2011.05.09 0 0 4293

Sziasztok!

A minap vettünk egy Dell Inspiron m5010 laptopot, rajta UBUNTU LINUX-al ( úgy emlékszem áprilisi kiadásúra lett frissítve a neten).

A gondunk az vele, hogy néha hihetetlenül belassúl, pl az Open Office megnyitása 1- 1.5 perc, miközben más nem fut a gépen, de máskor is, ha csak egy menüt nyitunk meg valamilyen programban néha akár 5 s-ig is tétlenkedik.

Egy infós ismerős azt mondta, hogy a Linuxok előnye az ingyenesség mellett a gyorsaságuk...

Egy másik pedig azt, hogy elképzelhető, hogy ezt a laptopot Win7-re tervezték...

A gépkönyvében igaz, hogy sokat emlegetik a Win7-et, és a Linuxot egyszer sem, de sehol sem javasolják , csak példálóznak vele.

Akkor most a géppel van gond?

a mi linux-unk lett rosszúl telepítve?

próbáljuk ki a Win7-et?

Köszi a segítséget!

xpkiller Creative Commons License 2011.05.06 0 0 4292

Ha megmondja valaki, hogy lehet megtudni az opera honnan tölti be a pluginjait akkor mondom a verziót, mert nekem nem sikerült eddig.

Előzmény: Wic (4291)
Wic Creative Commons License 2011.05.06 0 0 4291

neked melyik flash playerrel működnek rendesen a flash-es oldalak? mert az @dobe-ossal nekem minden tetű lassú... :(

Előzmény: xpkiller (4290)
xpkiller Creative Commons License 2011.05.04 0 0 4290

Közben kiderült, hogy nem az Ubi bűne a flash... vagy FireFox, vagy Adobe.. :( mert hogy leszedtem több féle verziót, odakínáltam a Firefox-nak és egyik sz...abb mint a másik.. Opera-val minden kiváló, és ahogy néztem ugyan azt az libflashplayer.so-t használja.. nem értem, miért ilyen a világ... nyomják ezt a nyüves vindóózt és nem fejlesztenek Linux-ra rendesen, skype is mióta 64 bit-es rendszerem van csak akkor hajlandó működni (a hang része) ha hívok 2x egymás után echo123-at, különben engem nem hallanak.

Előzmény: xpkiller (4285)
xpkiller Creative Commons License 2011.05.04 0 0 4289

És mekkora laptopot raksz bele?

Nekem egy nemrég beújított 16:9-es (16"-os) PackardBell van most.

250x380x30mm + táp, + 230V-os kábel (bumszli)

Előzmény: Thomas (4287)
Thomas Creative Commons License 2011.05.03 0 0 4288

Akkor egyelore maradok a Mentateanal (Mint 10.4)...

Előzmény: xpkiller (4285)
Thomas Creative Commons License 2011.05.03 0 0 4287

Nagyon jo, de nekem az ez elotti (http://shop.canonical.com/product_info.php?products_id=774) hatizsakom van. Majden igy nez ki, nagyon kis kulonbseggel es nagyon meg vagyok vele elegedve, kulonosen amikor a vonaton walami Windowsos foguru ul velem szemben. Praktikusabbnak tartom a hatizsakot, szabad a ket kezem, es nehezebben kapjak le a vallamrol a "segitokesz" laptop elvivo emberek. megbizhato minosegnek tartom, akar 1-2 napos kiszallasra is alkalmas (pl. vasalt ing, gatya, zokni is befer ;-) ).

Előzmény: xpkiller (4286)
xpkiller Creative Commons License 2011.05.02 0 0 4286

Valakinek van esetleg ilyenje?

http://shop.canonical.com/product_info.php?products_id=766

Nagyon gondolkozom rajta, csak az ára riaszt vissza.. de egyszerűen nem találok normális laptop táskát és ez jónak tűnik (google-val találtam jobb képeket, meg videót is.. sok rekesz, zeg-zug)

xpkiller Creative Commons License 2011.05.02 0 0 4285

11.04 Natty

Az igazat megvallva, bennem van a hiba, mert az Ubi-t úgy használom mint egy windóózos júzer ;) (vagy legalább is így szeretném)

Mióta teljesen átáltam a napi használatban desktop szinten is Linux-ra, azért választottam ezt, mert ez szép, használható és lehet vele "dicsekedni" windóózos embereknek, hogy "látod, ennek 4 asztala van és térben mint egy kocka megforgatom..."..stb..

Tehát a compiz minden csicsáját használom.

Az új Ubi 11.04 pedig a gnome-panelt lecserélte Unity-re, amivel nem lenne gond, bár kissé szokatlan megoldási elemek vannak benn, mint nem találom a programokat, csak nagyon bonyolult módon lehet rábökni a régen megszokott strukturált menü helyett egy nagyon szép, de annál inkább használhatatlan... ablakban.

A hivatalos Ubi fórumon találtam megoldást, hogy bejelntkezési képernyőn, ha a nevet kiválasztom, akkor alul megjelenik egy lehulló menü, amiből ki lehet választani a classic, tehát régi gnome-panel-t is, és legközlebb már azzal is jön alapból.

Igen ám, de az aprólékos compiz-os beállításaimat természetesen agyonvágta az upgrade, így gondoltam beállítom. (na ezt nem kellett volna)

Egy kattintással sikerült minden menü csíkot és egyebet eltüntetni, sőt még az ablakok kerete is eltűnt, így még bezárni, sem tudtam, kilépni sem..stb.. és ez így is maradt, ezen egy restart nem segít.

Nagy küzdelem árán jöttem rá, hogy a compiz beállítóban a Unity jelen van és ha ezt-azt lekapcsolok, akkor ezt is befolyásolja. (minden trükköt bevetettem, hogy kapjak egy xterm-et amiben el tudtam indítani újra a gnom-panelt meg a unity-t..)

Ha valaki ilyeneket nem tesz nincs vele gond, illetve nekem még annyi, hogy eltüntette a boot menümet, és mikor indul leparkol, ha nem nyomok a teljesen üres lila képernyönél egy entert, akkor soha nem indul el (már végignéztem a boot logokat és sehol semmi nyoma annak, hogy hol állhat meg.. majd ha lesz időm, majd még körbejárom)

A grub menüt pedig azóta sikerült visszavarázsolnom az /etc/defaults/grub módosításával.

Leszedte a teljes OpenOffice-omat és helyette egy LibreOffice-t rakott fel, még nem tudom ez napi használatban mit hoz, ránézésre sima OO. (csak másik project)

Egy halom programot másképp hívnak, lecserélte a FireFox-ot 4.0-ra, aminek elvileg örültem... vagy mégsem? mert a 3.6-nál végigküzdöttem, hogy tudjak java-val bankolni, meg flash izéket nézni.. na ezt kezdhetem elölről, mert ez is felrakott vmi flash so-t, de persze, hogy rossz.. még rosszabb mint amit a régi rakott fel.

Alapvetően, stabil, működik, szokni kell... még lehet ezt a Unity-t is megnézem közelebbről. (csak lenne egy kis időm)

Előzmény: Thomas (4283)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.01 0 0 4284

Kiitos Torvald

jav :-(

Előzmény: kisember (4269)
Thomas Creative Commons License 2011.05.01 0 0 4283

Nekem most a Julia (Mint) van és inkább várok még a frissitéssel akár vissza az eredeti Ubuntura vagy a Mint-es változatra amig jobban beérik...

Előzmény: xpkiller (4282)
xpkiller Creative Commons License 2011.04.30 0 0 4282

...11.04-re.. elírtam

Előzmény: xpkiller (4281)
xpkiller Creative Commons License 2011.04.30 0 0 4281

Meglett a megoldás, hátha valaki így jár..

https://ubuntugenius.wordpress.com/2010/12/07/ubuntu-location-launchers-error-how-to-reset-gnome-panel-places-menu-launchers-to-open-with-nautilus/

Tehát a ~/.local/share/applications/mimeapps.list fileba ki kell javítani azt a bejegyzést, hogy:

inode/directory=... akármi is van itt

erre

inode/directory=nautilus-folder-handler.desktop;

más:

Frissítettem ubi 10.04 Natty-ra.. :( ...sajnos... elég sok gondom akadt miatta, pedig jó ötletnek tűnt.

Előzmény: xpkiller (4266)
Thomas Creative Commons License 2011.04.23 0 0 4280

Érdekes hirek a mai Click-ben :

http://www.bbc.co.uk/programmes/b006m9ry

Törölt nick Creative Commons License 2011.04.23 0 0 4279

Óó a Sinclair QL a Spectrum tesója!!!

Előzmény: kisember (4269)
tomtyi Creative Commons License 2011.04.22 0 0 4278

Ment a mail. :)

Előzmény: Thomas (4277)
Thomas Creative Commons License 2011.04.22 0 0 4277

Tomtyi, regebben a tassz@freemail.hu volt megadva az indexhez de a sok spam miatt hasznalhatatlan, de talan meg nem jart le...

tomtyi Creative Commons License 2011.04.22 0 0 4276

Küldenék mailt, ha lehet. :)

Előzmény: Thomas (4264)
Thomas Creative Commons License 2011.04.21 0 0 4275

asszem lemaradtam egy eltunt hozzászólásról... de van par ezer jogasz a kornyeken majd erdeklodom naluk, hogy hogy illik ez bele a mediatorvenybe es az uj alkotmanyba meg a vonatkozo EU-s iranyelvekbe, nem hiszem, hogy az Indexnek, mint egy profitorientalt cegnek erdeke folosleges figyelemfelkeltes ilyen teren... 

Előzmény: djz (4271)
Wic Creative Commons License 2011.04.13 0 0 4274

OFF

látom, epiphany alatt még nem tökéletes az indexoft... :)

az entereket képzeljétek oda...

Előzmény: Wic (4273)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!