Keresés

Részletes keresés

dhpage Creative Commons License 2011.05.02 0 0 186482

veszélyhelyzetben igen, egyébként nem. ;) esetleg ha olyan kanyar, akkor az elejébe bele lehet tenni fékkel, de ez a max.

a kanyar közepén már régen rossz bármilyen fékezés, onnan már gyorsítani illik, nem lassulni. :)

Előzmény: Kpeti86 (186481)
Kpeti86 Creative Commons License 2011.05.02 0 0 186481

Van, amikor a kanyarban kell fékezni...

Előzmény: halaloszto (186479)
Friczy Creative Commons License 2011.05.02 0 0 186480

Csak vigyázz  a nyulakkal, sok mindenre képesek.

http://videa.hu/videok/allatok/tamad-a-vernyul-borzalom-brutalitas-iszonyat-cBd3sG45w7C0JC3e#b

Előzmény: Kpeti86 (186475)
halaloszto Creative Commons License 2011.05.02 0 0 186479

meg nem hatsoval kell fekezni, es plane nem kanyarban. a kanyar elott kell fekezni.

vajk

Előzmény: dhpage (186478)
dhpage Creative Commons License 2011.05.02 0 0 186478

ugyanúgy ki lehet venni, sőt. csak gyakorlat kérdése. pl. a klipsszel ellentétben az spd oldalra nyit, nem hátrafele és nem kell húzni semerre, csak elfordítani a lábat.

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.05.02 0 0 186477
benimi Creative Commons License 2011.05.02 0 0 186476

Sziasztok!

Erröl a kerékpárrol tudna nekem valaki bővebb infoval szolgálni (tipus stb.) ?

Kpeti86 Creative Commons License 2011.05.02 0 0 186475

Ma voltam bringázni, nem mentem túl sokat, viszont annál intenzívebben.

Sikerült majdnem buknom is egy rendeset.A dolog úgy történt, hogy egy szinte derékszögű, viszont szélesen aszfaltozott kanyarban, ahol mindig poros az út, és áll az apró kavics és murva az út külső szélén, erősebb fékkel, és relative nagy sebességgel kicsúszott a bringa segge. Sikerült a hátsó kereket állóra fékezni.

A helyzetett a jobb lábam lerakásával sikerült menteni,( jobbos kanyar) és kis szerencsével, de nem lett gond.

Na most, mi történik ha spd cipő van a lábamon?Ez azért fontos, mert most készülök beruházni egyre, viszont az eset elgondolkodtatott.Törvényszerű, hogy spd-vel elcsúszok, vagy ki lehet azt is kapni, és menteni?

A dolog, tényleg egy pillanat alatt lezajlott, mire észbekaptam, már haladtam is tovább egyenesen.

Más téma.Megmentettem egy nyúl életét.

Kint a határban, egy kanyar után azt látom, hogy felreppen egy kb 60 cm-es szárnyfesztávú madár, aki éppen a csóri nyulat próbálta kivégezni.A madár elrepült pár-száz métert, egy darabig követte a nyulat, de mivel gondolom tartott tőlem, sajnos már nem csapott le újra.

Nah gondoltam, ha már egy fénykép, nem jött össze a National Geographic magazin számára, elsülhet még jól is a dolog.

Gondoltam megfogom a nyulat, aztán befejezem amit a madár elkezdett.Sajnos a nyúl nem volt partner, mert gyorsabban szaladt a majd térdig érő búzában mint én.

ronya1 Creative Commons License 2011.05.02 0 0 186474

az anya nem ugyanaz mint az anyuka

:)))))))))

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (186473)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.05.02 0 0 186473

"az anyákat már meg sem lehet rendesen húzni"

Na de muszáj pont anyák napja másnapján írni ilyesmit? :-D

Előzmény: ronya1 (186472)
ronya1 Creative Commons License 2011.05.02 0 0 186472

ilyesmi nekem is van

idei első terepbringázás, gyermekem egy 20+éves bmx-el volt :)

nagyon komoly műszer...... az összes kerékagy már évek óta a halálán van az anyákat már meg sem lehet rendesen húzni ülést lerágták a kutyák stbstb

de még mindig megy........

Előzmény: kocsi (186416)
kocsi Creative Commons License 2011.05.02 0 0 186471

Nem ide akartam menni, pont azért mert tavaly itt fotóztam, de nem tudtam időben indulni ezért kénytelen voltam a hozzám legközelebbi ponthoz tekerni.

Előzmény: Pinyo (186469)
kivi Creative Commons License 2011.05.02 0 0 186470

Elvileg csak a levegőt veszítette el, fel kell fújni és kész. "Könyök" alatt a fékhidat érted, vagy a villavállat, amiből a nyak meg a két becsúszó áll ki?

Előzmény: Ronaldo22 (186451)
Pinyo Creative Commons License 2011.05.02 0 0 186469

Köszi, ezt az átnevezős trükköt nem ismertem.

Egyébként beugrott akkor, hogy tavaly ennél a kanyarnál voltál, de nem volt időm szétnézni.

Előzmény: kocsi (186439)
J.K.F. Creative Commons License 2011.05.02 0 0 186468

Új láncnál nem 106.7-106.8mm a 10 láncszemtávolság? Bár ez majdhogynem mindegy, a lényeg a 107.4mm-es csere.

Előzmény: kivi (186464)
ronya1 Creative Commons License 2011.05.02 0 0 186467

hmm

most már ezt is tudom

akkor itt vélhetőleg nincs akora különbség a főfékhenger/munkahenger átmérője között

szóval akkor más rendszerű :)

Előzmény: kivi (186465)
Kpeti86 Creative Commons License 2011.05.02 0 0 186466

Ok.Megjegyeztem a méreteket, délután pedig meg is mérem.

Azt,hogy tiszta, pedig természetesen nem kívülről gondoltam, hanem amikor kivettem a kereket,( meg kerékkel is) zseblámpával belestem, és amennyit láttam belőle, tisztának tűnt.Próbálom még állítgatni!

kivi Creative Commons License 2011.05.02 0 0 186465

A bringánál ezek a hibák általában nem lépnek fel, nem jellemző, hogy nem lehet kivenni a kereket, mert a fék nem engedi a tárcsát. Főleg azért, mert itt nincs annyira ráállítva a pofa a tárcsára mint az autónál vagy a motornál. Át lehet köpni a résen. :-)

Előzmény: ronya1 (186463)
kivi Creative Commons License 2011.05.02 0 0 186464

Berakod a láncba azt a részt, amivel a belső átmérőt mérjük. 10 láncszem hosszát kell mérni, egy új láncnál 107.0mm a távolság. 107.4mm az az érték, ahol a lánc már kopottnak számít.

Előzmény: Kpeti86 (186461)
ronya1 Creative Commons License 2011.05.02 0 0 186463

kívül lehet hogy tiszta :)

ha fékfolyadékos az összeszedi a vizet, és ez rágja az alumíniumot

karmantyú és a dugattyűház találkozásánál ha korrodál akkor nyomja a karmantyút és jobban szorítja a dugattyút, így amikor nem fékezel nem jön "vissza" a dugattyú annyit amennyit kellene

ezt leginkább akkor venni észre amikor kiveszed a kereket és nem ereszti el a fék a tárcsát

ez motoroknál ez nem ritkán van

Előzmény: Kpeti86 (186462)
Kpeti86 Creative Commons License 2011.05.02 0 0 186462

Fogalmam sincs, hogy a motoroké milyen, sőta kerékpárokéról sem sok.Csak most ismerkedem a témával. Koszosnak viszont 99%- hogy nem koszos, sőt ellenkezőleg, abszolút tiszta.Azért köszi, ez is egy lehetőség!

Előzmény: ronya1 (186454)
Kpeti86 Creative Commons License 2011.05.02 0 0 186461

Igen ez mind jó ötlet, tolómérő van, franciakulcs az nincs.De ahogy láttam, nem nagy dolog ez a tárcsaegyengető szerszám sem, akár meg is csinálom magamnak egy darab saválló lemezből.A 0,3-as talán elég is lesz.

A tolómérőhöz visszatérve, mi legyen az alapul szolgáló mérték, és hogyan mérjek? 

Előzmény: kivi (186460)
kivi Creative Commons License 2011.05.02 0 0 186460

Először is: a féknyereg csavarjai legyenek mindig szorosak. Ez fontos.

A tárcsát ki lehet egyengetni. Van erre célszerszám, de házilag elég hozzá egy tiszta, zsírmentes franciakulcs is. Rárakod a tárcsára, és ahol üt, ott kicsit visszahajlítod. Meglepően jó eredményt lehet elérni így.

Minden kétdugattyús hidraulikus tárcsafék önbeálló, a tiéd is. Ez azt jelenti, hogy ahogy kopik a pofa, úgy mennek beljebb a dugattyúk, de a pofa-tárcsa távolság állandó marad.

Ha folyamatosan súrlódik, akkor valószínű, hogy a féknyereg nincs jó helyen. Állítsd be úgy, hogy legyen rés a tárcsa mindkét oldalán.

Nem kell Rohloff Calibert venned, 1500-ért már találsz Acort, Lifut, BBB-t. Ez csak egy "vasdarab", semmi extra. De ha van tolómérőd, akkor az is elég hozzá, sőt. Azzal pontosan nyomon is lehet követni a lánc kopását, nem csak kopott-nem kopott választ ad.

Előzmény: Kpeti86 (186446)
babolat Creative Commons License 2011.05.02 0 0 186459

A lányom elég régen ugrándozik meg aerobikozik.Engem is meglepett amikor elmentünk bringázni.A barátja nincs edzésben,de igyekszik.

Előzmény: dhpage (186458)
dhpage Creative Commons License 2011.05.02 0 0 186458

a barátnak kell felzárkóznia a lányhoz? ez már a modern kor. :)))))

Előzmény: babolat (186456)
dhpage Creative Commons License 2011.05.02 0 0 186457

nincs semmi baja, csak vissza kell tekerni és újra felfújni, de ehhez fog kelleni spéci pumpa. bringaszervízben szvsz ingyen, vagy egy csokiért cserébe felfújják neked. :)

Előzmény: Ronaldo22 (186451)
babolat Creative Commons License 2011.05.02 0 0 186456

Köszi.

Valójába a lányom kívánsága,hogy bringázzam vele,mert meg akarja kerülni a Velencei tavt. Ez tőlünk kb.130 km. Barátja is szeretett volna yelünk jönni,de Ő még csak kisebb távra hitelesített.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (186445)
Stms Creative Commons License 2011.05.02 0 0 186455

Én meg azt hiszem, így Pinyó leírását olvasva jólt tettem hogy nem erőltettem ezt a Buda Marcit a hétvégén. Minden elismerésem azoknak akik végigmentek.

Előzmény: Kpeti86 (186452)
ronya1 Creative Commons License 2011.05.02 0 0 186454

olyan rendszerű a bicikli olajos tárcsaféke mint a motoroké?

mert ha igen akkor azért súrlódik mert koszos a rendszer

ha nem akkor nem tudom

ha igen, akkor tudok segíteni a takarítás menetében, nem egy motor fékrendszerét takarítottam/újítottam fel

Előzmény: Kpeti86 (186446)
Pinyo Creative Commons License 2011.05.02 0 0 186453

[Buda Maraton 2011]

Nohát ez a Buda Maraton azért jó kis edzés volt.

Még akkor is ha még egy maratonon sem estem ennyit, és főleg ilyen durvákat.

Rajt előtt szemerkélni kezdett az eső, ezért felvettem az esőkabátomat, jó döntés volt, nem szeretek eső miatt átázva fázni.

Az első félóra még kellemes volt, az eső sem áztatta még fel a talajt. Egyedüli problémám a küllők közé váltás volt, minap váltóbeállítás után nem állítottam be a végállás csavart.

A Csúcs-hegy túloldalán a téglagyár felé vezető utakon kezdett durván csúszni az út!

Kezdtem egy olyan eséssel, amikor egy útszéli lián/folyondár (nem tudom hogy hívják) beleakadt a kormányszarvba.

Majd egy perc múlva a nagy vízmosásos egyenes lejtőn becsúsztam a bokorba, és nem túl sokat fékeztem előtte. Ez már durvának ítéltem. (A szakasz elején egy rendező szólt mindenkinek, hogy veszélyes! Tényleg az volt. Aztán érdeklődött hogylétem felől.)

Kikászálódtam a fák közül, kicsit szolidabban gurultam tovább. A téglagyárnál elértük a lenti itatót, nem álltam még meg.

A Csúcs-hegy alá visszamászás (K jelzés) jól ment, egyedül a teteje felé pörögtem ki egy gyökéren, onnan futást gyakoroltam és gyorsabb voltam, mint a többiek tekerve (kitaláltam, miért mennek jól a single-speed-esek J)

Második alkalommal közeledett a Virágosnyereg, kicsit lejtett, a házak mellett lehetett tempót menni. A sebesség miatt kiderült, hogy jön elölről a trutyi, rá a szemüvegre, amit saras kézzel le sem lehet törölni.

Így innentől nem túl sokat láttam. Sajnos nem vittem első sárvédőt, pedig egy ideje szokásommá vált. A Virágosnyereg után vissza a cél felé pedig kezdte a durvábbik oldalát mutatni a sár, bár még csak csúszott.

1:09-cel fordultam ki a második körre, erőnlétileg még semmi bajom nem volt, se görcs, se fáradtság, de azért ettem egy zselét.

Nemsokára viszont meg kellett állnom, mert a sár miatt a kistányér felkapta a láncot. Kulacsból spricceltem rá, olajoztam. Két perc huss. Nem javult, innentől a kistányér felejtős volt.

A következő Virágosnyerges mászás végét már ismét futva tettem meg, ragadt a gépre az agyag, beállt a kerék, kellett nekem tolni…

Virágosnyeregtől ismét lejtőzés jött. A Menedékház utcáig jó kis kanyargós ösvény vezet, csúszott mint az állat, de ez még ment, mondjuk a szemüvegem mögül már rég nem láttam sem élesen, sem 3D-ben.

De az utca előtt nem sokkal egy szélesebb egyenesben ismét bokrot fogtam. Ez is durva esés volt, mert még reccsenést is hallottam a nyakamban, de csak a meszes csigolyák lehettek :-).

Óbuda felé a maradék lejtőzést óvatosan tettem meg, főleg a korlátozott látási viszonyaim miatt.

Elértük a Harsánylejtőt, újabb hosszabb mászás következett a Virágosnyereghez. Sajnos egyre többször kellett figyelni a középtányérra, mert ott is kezdte felkapni a láncot. Durván sokszor használtam ezért az elöl 44-hátul 34 keresztbe váltást.

Innen pedig következett a szépemlékű agyagos szintút.

Jól jött a helyismeretem. Tudtam mikor kell leszállni és vállra venni a bringát. Három-négy álló-piszkáló sporttársat hagytam le kocogva, vállamon a bringával.

Így futva a saras résznek hamar vége volt, takarítás nélkül megúsztam.

A „szuszogó” aljától kis sziklás kerülő úton a kellett feljutni a HHH-ra, közben kezdett laposodni az elsőm.

Még egy fél lejtőzést bírtam idegileg, aztán annyira mászott jobbra-balra az eleje, hogy megálltam pumpálni. 4-5km lehetett hátra, reméltem kibírja.

Hát nem bírta ki. Átkeltünk a Szépvölgyi úton, parkoló, hupli, kedvenc köves lefelém következett a Határnyereg felé.

Relatíve óvatosan mentem, de megint estem, egyszerűen kimászott alólam a laposodó gumi. Megálltam végül defektet szerelni, de a maradék időben sajnos nem sikerült megfogni senkit.

2ó37p lett a vége, sajnos a defekttel kapcsolatban majdnem 11 perc ugrott, kár érte. Tekert időm 2:21 volt a km-óra szerint.

Fiam is végigment az első maratonján, egyelőre csak egy körön, de ebben az időben szerintem ez is jó. Sajnos neki is befigyelt egy defekt.

Gps log:

http://ridewithgps.com/trips/235197  (jobb felső sarok metric-re)

Érdekes, hogy a defektszereléskor (28,9 km majd 30. Km) hogy mászkál a gps jele. Fejreállítottam a bringát, rosszul viselte az érzékenysége, hogy alatta föld, felette stucni.

Újabb érdekesség, hogy 32,5km-nél (a patak melletti bringás sétányra érve) 350m-ről felugrik a magasság 414-re és nagyjából ebben a tartományban marad, pedig jócskán visszaemelkedtem a célig (Garmin 705, baromerikus alapú).

Lehet, hogy eltömte valami sár vagy vízcsepp a légnyomás érzékelő rész lukjait?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!