A képeket nézve a féknyereg egy úgynevezett adapterre van rácsavarozva a Te gépeden is, az adapter meg a bringa vázához, mind a négy csavar, belső kulcsnyillású, úgynevezett inbusz csavar.
Először ellenőrizd az adaptert a vázhoz rögzítő csavarokat, meg vannak-e húzva. Ha nincsenek, húzd meg. Óvatosan, meg ne szakítsd, de elég erősen, hogy el ne hagyd az adaptert a fékkel együtt. Elég gáz, ha meg kellene állni, de nincs mivel.
Most sikíts segítségért, mert kelleni fog plusz egy kéz, és neked (normál esetben) csak kettő van.
Lazítsd meg a féknyerget az adapterre rögzítő csavarokat. Ezután a segítséged, húzza be a jobb oldali, vagyis a hátsó fék karját. Miközben húzva tartja, Te húzd meg a féknyerget az adapterhez rögzítő csavarokat! A képeket nézve nem lesz sok hely hozzá a bringádon hozzá, de az inbuszkulcs ezért pipa alakú.
Most emeld fel a bringa hátulját és forgasd meg a hátsókereket. Ha mindent jól csináltál, és jól is sikerült, akkor pár fordulat után nem volna szabad súrolni a féknek. Tekerj vele egy keveset, próbálgasd, fog-e rendesen a fék, súrol-e a tárcsa.
Ha mégis akkor szerviz, mert nagy valószínűséggel szorul a fék munkahengere, ezért nem tud visszatérni alaphelyzetbe.
Egy fontos dolog! Tényleg fontos! Amikor ki van véve a kerék, (bármelyik is) még véletlenül se húzd be az adott kerék fékkarját, mert akkor csak szerviz tudja visszarakni a fékek munkahengerébe a dugattyúkat, és normálisan lelégteleníteni a rendszert
Azt hiszem ennyi. Remélem, nem rémítettelek meg. Vágj bele, menni fog!
Végülis megvettem a kerékpárt, amiről pár napja szó volt a fórumon.
Több mint 450 kilómétert kellett érte autóznom, de még ezt is megérte, mivel egybekötöttük egy kirándulással, és mert a bringa Ajkán volt, az utunk csodálatos tájakon vezetett keresztűl.
Külön szeretném megköszönni Kivinek a segítséget a méretdilemmám megoldásában, a tanácsai tökéletesnek bizonyultak, és ezzel Ő is hozzájárult, hogy most a sajátomnak mondhatom ezt a "gépet".
Sajnos nem igazán értek a kerékpárszereléshez- beállításhoz, ezért most is szükségem lenne pár tanácsra.
Előszöris, a hátsó féknyergemnél hallom, ahogy finoman surlódik a féktárcsa a fékpofán alapállásban is, és a féknyereg is picit mozog a fékkar behúzásával. Ez normális dolog?
A hátsó féknyeregről lévén szó, ennek a két ponton lévő felfogatásánál, pici aluminium "alátétek" vannak amiket ha megfelelően forgatok megoldódik a mozgás, és a fékhang is akár.
Tehát a kérdés: Ha így belőttem a dolgot, akkor spanoljam a csavarokat, vagy haggyam így lazán, és normális az, ha el-el állíttódik.
A fékem típusa az Shimano br-m485 (alivio?). Az albumban található róla közeli!
én pont így jártam a fekete decathlonos villával, amin kék gumiszerű gyűrűs valami van. Vettem egyet, úgy adták, hogy 2 bringa ráfér. Ráfér, de szenvedés rápakolni. Inkább felfúrtam mégegyet. Javaslom vegyél valami alátétet a 4 csavar alá amivel felfogatod, ne a cső menjen közvetlenül a falra. Én ezt eltoltam, csak a másodiknál raktam alá, sokkal korrektebbül raktam fel a másodikat műa. alátétekre.
A lépcsőfordulóban mindig a tapéta és/vagy a váz épségét kockáztatnám, kb 1-2 centin múlik a dolog. Úgyhogy szegénykém kénytelen a hideg garázsban aludni. :o)
Hajlok arra, hogy lehet, hogy két tartó kellene nem pedig egy "dupla". De legalábbis ki kellene próbálnom, hogy ha a két vázháromszög a felsőcsőnél van felakasztva, akkor nem "interferálnak"-e a bringák egymással (pl nem lehet felrakni a második bringát, mert útban van egymásnak a két kormány, vagy fordítva felrakva az egyik kormánya és a másik nyerge).
A küllőprizma egyébként arra jó, hogy ilyen érdekes kis harmadosztályú szivárványt lehet vele csinálni a plafonra, ha a napsütötte erkélyen áll a bicikli. Merthogy prizma. :-)
Mai földutas, geocachinges kerékpártúránk végeredménye 52km. Csemőből a Putrisarki erdő felé meglehetősen homokos a talaj, itt-ott nagytányér-kónuszt kívánt.