Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
A fórumot olvasva beugranak elfelejtett emlékek.Guth papára és a Bertalan főhadnagyra/az én időmben/ emlékszem én is.A többi név ismeretlennek tűnik.Úgy látszik a HT állomány is gyorsan változott,egy-két év alatt átkavartak mindent.
Mezőgazdasági munkán/78 nyara/ egy aknavetős főhadnaggyal voltam a nyírségben almát szedni,nem jut eszembe a neve,rendes srác volt nagyon,nem emlékszik rá valaki?
Bevonúuláskor nekünk is rendeztek hadbíróságot,egy srác a TÜFÉsektől nem jött visza időben,meg elemelt talán egy konzervet a boltban és futit kapott érte.Szerintem peche volt,mert a kopaszok miatt példát akartak statuálni.Később együtt voltunk a javító századnál,nagyon csendes volt a srác,soha egy szót nem hallottam a futis "élményeiről.A nevét szándékkal nem írom ki,emlékszem rá,de nem tartom etikusnak szellőztetni.
A találkozóra én is szeretnék elmenni,remélem sikerül összehozni.
Én úgy döntöttem 2011 junius 25-én elmegyek Lentiben 10-12 között a laktanyában kivánok tartozkodni, majd a többit a helyzetnek megfelelően. A szabadságomat is így kivánom kivenni.
Örömömre szolgálna, ha több volt katona társammal, vagy itt fórumozó Lentiben szolgált sorstárssal találkoznék.
Neha eleg "gőz"-os volt vele az elet :) Asszem idealista volt, tul komolyan vette az elmeletet es rosszul viselte, ha az elet mast mutatott.
Most, hogy igy visszagondoltam az olvasottak alapjan, tobb nev es korulmeny is eszebejutott.
Eloszor a VV-szakaszhoz vonultam be Labas ornagy volt a vv-fonok, a hadnagyunk neve nem ugrik be. Par nap utan vettek at a muszakiakhoz. Akkor meg szazadkorletek voltak, leszerelesemkor kezdtek szakaszkorleteket kialakitani. Egy "szobaban" voltunk 120-an, volt am illat estenkent ... amin meg sokat segitett az olajkalyhakon sutogetett hagymas vagdalthus.
Mivel akkor csak 3-an voltunk ujoncok a muszakiaknal, alapkikepzesre a 120-as aknavetokhoz csaptak minket. Ott Guth szazados (Guth papa) volt a fonok. Kicsit kappanhangja volt, re rendes pasi volt. Nyari bevonulok voltunk, a kokemenyre szikkadt zalai saron kellett huzkodnunk az aknavetoket, ha elakadt az egyik kerek, a vonorud eleg rendesen odavagott. Es hat a kotelezo loveszgodroket is ebben kellett asnunk, nem volt egyszeru, tortek a gyalasok ...
Erdekes modon a sajat szazadparancsnokom neve nem jon be, pici volt, akkor jott a sulibol es pont ugy nezett ki, mint napoleon :)
Nem tudom, melyik lovesz zaszloalj volt a velunk szemben levo epuletben, de a fonokuket Ronkovicsnak hivtak, annyira emlekszem belole, hogy o volt a diszmenet bajnoka, ugy ment, mint paradeslo, mindig vele peldaloztak, hogy igy kellene csinalni. Ja, meg hogy hadnagykent lett zaszloaljparancsnok, ami ritkasag volt.
Egyszer valami gyakorlatrol vonatoztunk haza (Tatarsztgyorgyrol?), sokat alltunk egy allomason, a mellettunk levo vagonban nagyon berugtak a fiuk. A hadnagyuk (vmelyik szdparancsnok) kemenykedett, a vagonablakbol valaki leanyazta, erre elovette a pisztolyat es frankon loni kezdett a vagonra. A felderitoktol Bertalan hadnagy fegyverezte le, szerencsere meg idoben, a vagon oldalan a vasakat talalta el. Kesobb ez a hadnagy ongyilkos lett, ugy meseltek, hogy a tukor elott. Eleg zizi csoka volt amugy, ahogy nezte a katonait, csikorgatta a fogat ...
Meg eskum elott megszokott 2 oregkatona a loveszektol, helikopterekkel kerestek oket, aztan masnap meglettek. Egyszer valaki hk-val meglepett a keritest kidontve a telephelyrol, bement Lentibe esahogy befordult egy kis utcaba, lekotort egy haztetot a csovel. Valami olyan is volt, hogy a tuzerektol volt az orseg, de bementek a kulturterembe es ott osszevesztek, lodoztek is. A szazadunkbol egy srac orseg utani kitarazas kozben ongyilkos probalt lenni, ket lovedek atment rajta, de meguszta elve, csak futi lett belole.
A gyenguszos fonokre emlekszem meg, Ravasz fohadnagynak hivtak, jo fej volt.
Itt gorcsölok már több hete, de nem tudok belépni.
Javaslatom az, hogy kérjuk mg a lenti-i jegyzötöl az engedélyt, s junius 25-én talalkozzunk a laktanyaban, mondjuk de. 10-11 orakor. Utána, ha kibeszélgettuk magunkat, bemehetnénk a városba egy étterembe, s ott folytathatnánk az egészet. Szállásrol igény szerint mindenki gondoskodjon kulön-kulön. Ha senki nem akarja az engedélyt megkérni, majd én vállalom. Lejcsi, akkor Te vállalod Szebenyit? Mert lebeszélem vele. Elöre is köszönöm. Írjatok valamit, nert iszonyuan szalad az idö. Én már eldöntöttem, ha senki nem lesz ott,akkor is megyegyunk. többé nem akarok menni, csak most.
Akkor nagyon gaznak tunt, de ma mar csak a szep emlekeket orzom, az erdo illatat, a baratokat, akikkel a kozos "szenvedes" kovacsolt ossze, a nehez helyzetekben megmutatkozo bajtarsiassagot.
a Gellértre nem emlékszem, de az nem jelent semmit, mert annyira elfelejtettem a neveket, hogy borzasztó. Akikre emlékszem: Nehre Béla, Csontos Attila, Lovenyák, Murai honvédek, Fasching és Egyed tizedesek, egy Papának becézett kedélyes örvezetö, Kecskés és Vojnovics föhadnagyok, meg egy pár zenész: Cieleszky Csaba, Ötvös Huba, Szentgyörgyi. No meg a rettenetes Hullmann... A mi kiképzésünk is kemény volt, szerencsére idönként sikerült kibújnom alóla a zenélés miatt. És nagyon vidám sztorik voltak, részben persze csak utólag. A nagy kaland meg a haza- és visszamenetel volt, Györbe, 12 órás út a vonattal, néha nyitott teherautón a hideg éjszakában, vagy mozdonystoppal. Napokig lehetne mesélni... Vagy könyvet irni róla. Nekem sajnos fotóim nincsenek, nem volt gépem, de esetleg majd jelentkezik valaki, aki minket, nyulakat lefényképezett.
Az én időmben csak nálunk,a javító századnál volt hírműhely.Nekünk is volt tb,nyúl rádió/R107/ Dalibor géptávíró,meg rengeteg R130 Ez remek ütőkártya volt,mert ha valamelyik tiszt szórakozott velünk,elküldtük a rádiót vagy Kaposvárra közép javítóba,vagyGödöllőre a nagy javítóba.Innentől gyengülhetett a harckészültség,szóval hamar kialakúlt a békés egymásmellett élés.
Közben eszembe lyututt még három név:Török föhadnagy volt a híradó század parancsnoka.Dobler hadnagy,ellátó század.Neki nem nagyon adtak lőszert,mert állítólag hajlamos volt célba lőni az útmenti KRESz táblákra.Az tény,hogy a Kaposvár/Lenti viszonylatban szinte az összes kocsmánál megálltunk oda vissza,erősen illuminált állapotban érkeztünk vissza ilyenkor.Volt még egy Robi bácsinak csúfolt talán őrnagyi rangban lévő tiszt.Neki horpadt volt a koponyája,állítólag platina lemezzel volt a csont pótolva.A pletyka szerint ha a napon felmelegedett a lemez,az öreg megkergült.Tény,saját tapasztalatom,hogy nagyokat tudott hisztizni .Ha üti volt,Ő sem kapott lőszert,mert egyszer "kitárazott" a telephelyen,és pár Mann diselnek szétlőtte a hűtőjét.Senki nem sebesült meg,de az öreg ezek után részt vett egy "mozigépész"tanfolyamon.Ti jártatok Rezi bázisra?Mi jártunk többször karban tartani a technikát,ezek kellemes laza bulik voltak.
Kétszer voltam "háboruban".Talán 78 telén volt egy téli hadgyakorlat.Keszthelyig mentünk vonaton,onnan pedig lábon,bakonyi hadi utakon jutottunk el a hajmáskéri lőtérig,több napon át.A műhely kocsival kempingeztünk,ha rendben volt a technika,nem nagyon piszkáltak minket.A végén emlékszem,valahogy bekavarodtunk egy harckocsi rohamba.Egyszer csak minden felé T54-esek,és ezek megindultak.Félelmetes élmény volt.A másik csata a Pajzs79,Ercsiben.Gyönyörű meleg április volt,még a Dunában is megmártóztunk.Álltalában délután,este volt dolgunk,napközben meg néztük a gyakorlatot.Azt hiszem azért volt nekünk műszerészeknek laza életünk,mert viszonylag "gazdátlanok" voltunk.A főnök olyan tsz.-es őrmester volt,akit még sorkatonaként ismertünk meg,velünk nem tudott szívózni.Fent azt hidték van aki vigyáz ránk,így ha szakmailag minden rendben volt,nem piszkált bennünket senki.Talán mond valamit,hogy rendszeresen torna cipőben közlekedtünk ott,ahol munka közben a kopasz engedélyt kért áthaladni a nála feljebb valóktól...
Ha valakinek van közös élménye a fentiekkel,örülnék,ha jelezné,közösen többre tudunk emlékezni!
Igen, balra fent voltunk mi a 3.emeleten.A ebédlő bejárattal szemben lévő épület.Mi főként "tb-ket" és "nyúlrádiókat" javítottunk.Én "háborúban" sokszor szereltem kinn terepen Hk-rádiókat, belső besz.rendszert.
Az alakulat számára fejből már nem emlékszem,meg kéne nézni a katona könyvem,de az most nincs nálam.Az én időmben volt az ezred és a felderítő zászlóalj.Én az ezrednél voltam.Ha jól emlékezem akkor ha azon az úton,ahol a hősi emlékmű volt,jöttél fel az alakúló tér felé,akkor a tér jobb oldalán volt három épület,a mi körletünk a középsőben volt.Alattunk az aknavetősök voltak,fölöttünk az ellátó század.Volt ott egy igen dagadt talán főtőrzs,a Feri bástya.Neki varrták a ruhát,és a derészijj is kettőből volt össze rakva.A felderítő század épülete a tér túloldalán volt,tőlünk ballra.A hírműhely a telephelyen volt,a harckocsi javító csarnokon belül nyílt egy klön szoba.Ugyan itt voltak az adagoló és porlasztó javítók is egy másik helységben elhelyezve.A telephely sorompóval és kerítéssel volt elválasztva az egyébb területektől.
Néztem az adatlapod,nekem is hasonló a végzetségem,én Kandós voltam,és sokáig az Orionban dolgoztam.Üdvözlettel Hírműhelyes
Sziasztok Öreg harcosok! Örülök,hogy rátaláltam erre a fórumra,magam is Zajdán voltam katona,1977 februárjában vonultam be,1979-ben szereltem le.A javító századnál voltam Hirmühelyes,Horvát őrnagy,alias Kummogó volt a század p.k.Pej Dániel tsz.-es szakasz vezető volt a főnököm.A kopasz időszakot Vácra vezényelve töltöttem ahol rádió műszerész kiképzést kaptunk,ami pláne Lenti után üdűlő volt.Mint 'gumi',kopasz őrvezetőként jöttem vissza a századhoz,ahol még az öregek nem szereltek le.A takarításhoz engem is be akartak osztani,amit hülye fejjel a szabályzatra hivatkozva megtagadtam,és ezzel hosszú időre a többiek neheztelését vívtam ki.Majd egy időszak kellett a csorba kiküszöbölésére,de sikerült,jó emlékeim vannak azokról az évekről.A hírműhelyben jó dolgom volt,nem igen tudott senki szívatni,állam voltunk az államban.Közvetlen bajtársaim voltak:Nagy János szakasz vezető,Horváth Ferenc hv.Erdős József szkv.Szemes Gábor hv.Ők Hírműhelyesek voltak.Emlékszem még Fehér Lászlóra és Molnár Pubira,akku töltősök,Juhász törzsörm. Bakon László örm.Schetner Zoltán hv.Berényi tiz.harckocsi javító mühely,és Martin tüfe javító.Kapásból ez amire emlékezem,de ha sikerül valakivel összejönni a századból,akkor biztosan más is elő jön a ködből.A találkozóra szeretnék elmenni,ha lehet akkor kérek róla információt!Üdvözlettel Hirmühelyes
Remélem, amit írtál, nem gondoltad komolyan! Biztos, hogy nem tizen fogunk menni, de megértheted, hogy az idöpontot mindenképpen egyeztetni kellett. Nagyon sajnálnám, (sajnálnánk), ha nem találkozhatnánk Veled. Talán megbántott valaki, hogy ilyen negatív döntést hoztál? Az, hogy a laktanyát leamortizálták, egy dolog, az meg, hogy mi régi zajdai bakák találkozni szeretnénk, egy másik dolog. Olyan jol elbeszélgetunk ezen a forumon, szinte ujra összekovácsolodtunk, most hagyjuk abba? Nagyon várunk junius 25-én, ezt nem hagyhatod ki!