Keresés

Részletes keresés

zsandár Creative Commons License 2011.04.23 0 0 386

Én már ettem birkapacalt ,nem rossz, de gyengébb , mint a marhapacal.

 

Saját tapasztalat:Én már párszor tisztítottam meg marhapacalt marhavágás után.Hűvös időben 2 napig beáztattam jó sűrű meszes vízbe, aztán sterimobbal hófehérre mostam, sós-ecetes vizes töbszöri átmosás .A végére teljesen konyhakész lett.Volt vele szenvedés de mégérte.

A hidrogén peroxid nem veszélyes??

Előzmény: jagger3 (384)
jagger3 Creative Commons License 2011.04.23 0 0 385

Természetesen "Rajongó"-t akartam írni.

 

jagger3 Creative Commons License 2011.04.23 0 0 384

Kedves Raongó olvtársak!

 

Birkapacal tapasztalatok vannak valakinek? rövidesen lesz szerencsém hozzá, mert vágunk, eddig kidobtam, de megpróbálkoznék vele ha jó sikerült már valakinek...

 

Ami a marhapacalt illeti: előmosás és tisztítás után (amikor már a fodrok közt nincs szutyi és "csak" a szine és a szaga az undormány) akkor 3 % os h202 oldatban áztattam egy müanyag!!! lavórban és hűtőben egy napot, utánna  átöblít, gyökérkefe és minden korrekt volt. A müanyag lavór fontos, mert a fémek és oxidjai katalizálják a h2o2 bomlását, és nem ér semmit a dolog.

 

Néhány étel amit megkóstolnák de jó receptet és technológiát nem tudok rá:

rántott pacal

pacal leves (erdélyben és peruban Nazca városban ettem, fehér szinű lötyi volt de nagyon finom, fél sol volt 2004 ben egy tányér "leves".

köszönettel:

J.

 

jagger3 Creative Commons License 2011.04.23 0 0 383

Szia!

 

Szeriintem a H2O2 (hidrogén peroxid) majd az egyetlen olyan anyag, ami megfelel az élelmiszeripari fertőtlenítési célra. (oxigénre és vízte bomlik eléggé gyorsan) Volt szerencsém 2-3 %osra hígított  anyagot használni , ami szépen elvette a szagát és kifehérítette a pacalt.

Előzmény: Mooni (375)
Berci75 Creative Commons License 2010.04.07 0 0 382
Köszi!
Lehet ott rontottam el, hogy nem főztem. Attól bizonyára jobban lejön a kosz.
Egyébként a hétvégén ettem gombásat, de nem jött be...
...felesleges bonyolítani!
Előzmény: tuutuu (381)
tuutuu Creative Commons License 2010.04.06 0 0 381

Na, míg el nem felejtem.

Szóval semmi különös, először megsikálni, amennyire lehet, aztán sima vízben zubogtatni vagy 40 percig, és utána újra sikálni. Gyökérkefe rulez !

 

Aszonta az Öreg, hogy próbálta ő is a meszes figurát, de legyintett, és azt az arckifejezést nem tudom ideábrázolni...:}}}

( nem én hoztam szóba, hanem ő.)

 

Szerintem az ecetes vízben forralás utáni sikálás talán jó lehet...

( Őszintén szólva a félkészt is szoktam ecetes vízben gyopálni, mert még úgy is határeset...:}}).

 

Szóval nem egyszerű, úgy tűnik..

Előzmény: Berci75 (379)
Berci75 Creative Commons License 2010.04.02 0 0 380
Ja, mondok egy tutit:
Szeged (Újszeged) Cirbi kocsma. Minden pénteken frissen! (körömmel)
Hatalmas adag és a legjobb, amit ettem...
Berci75 Creative Commons License 2010.04.02 0 0 379
Kíváncsian várom, mert lesz még vágás...
Előzmény: tuutuu (378)
tuutuu Creative Commons License 2010.03.30 0 0 378

Majd megkérdem atyámat, régebben ő az elejétől szokta indítani, igaz, baromi büdös volt ( anyám el is szokott menekülni), de viszonylag hamar a végére ért.

Azt hiszem, többször ecetes vízben főzte, akkor tisztítható, onnantól meg még egy-két főzés-de utoljára úgy 40 éve volt ilyen, könnyen lehet, hogy tévedek..

Előzmény: Berci75 (376)
Mooni Creative Commons License 2010.03.30 0 0 377
Lehet próbálkozni, ha sikerül írd meg ide. Korábban próbáltuk  x napon keresztül (hűtőben tartva) folyamatosan cserélt ecetes vízben áztatni, de az eredmény elmaradt. Ugyanolyan zöld színe volt, mint előtte. Megfőztük a kutyáknak, de olyan jó illata volt, hogy majdnem sajnáltuk odaadni nekik. :) Ezután mondta a korábbit egy húsos ismerősünk. Állítólag a "nagyok" is így csinálják. 
Előzmény: Berci75 (376)
Berci75 Creative Commons License 2010.03.29 0 0 376
Köszi a választ! Hát... így biztosan nem fogom tisztítani. :)
Még keresgélek gyors és hatékony módszer után.
Előzmény: Mooni (375)
Mooni Creative Commons License 2010.03.29 0 0 375

Szia!

Egy napig oltott meszes vízben áll, majd alapos átmosás után nagyon kis hidrogén-peroxidos vízben szintén egy napot. Gyönyörű lesz, de nagyon sokszor ki kell mosni, mert utóbbi anyag nem túl egészséges.  Többet túléltünk, legutóbb kecskepacal volt mangalica csülökkel...

Előzmény: Berci75 (374)
Berci75 Creative Commons License 2010.03.28 0 0 374
Sziasztok!
A minap vágott 3 marhát valaki, és odaadta az egyik gyomrát vödörbe, tokkal vonóval (ingyé)
Hát lelkesen nekiláttam a kimosásának, de 3 óra küzdés után feladtam. Egyébként nem volt gyomorforgató, csak nem jött le a kosz...
Valaki tudja, hogyan csinálják a tisztítást nagyüzemileg? (Én gőzborotvára gondolok, mert kézzel nem tudom elképzelni a kimosást.)
sjeneis Creative Commons License 2010.03.13 0 0 373
Ti mind betegek vagytok!!! Pacal Fórum????? Áldás mindenkinek aki ide Ír!!!!
Boarhunter Creative Commons License 2010.01.14 0 0 372
Egy kedves barátom beígért egy kis bölénypacalt. Kíváncsian várom...
Előzmény: Lenkenéni (371)
Lenkenéni Creative Commons License 2010.01.14 0 0 371

Sziasztok Pacalrajongók, Körömpörköltrajongók és Csülökpörköltrajongók!

 

Ne keverjétek össze őket!

 

Tudjátok, régebben az úgy volt, hogy a pacalt a vagóhídról zsákban vitték haza a cigányok. Nem ette azt úri gyomor. Nagyanyám is hazahúzott jónéhány zsákkal. Adták azt ingyen, mert ha nem viszik el a cigányok, vitték a dögkútra. Ezért csak elmosolyodom, amikor egy csárdába betérve az étlapon pacalpörköltöt találok, nem is akármilyen áron.
Ma is megfőzöm elég gyakran, de nem a fagyasztott olasz vagy lengyel vagy bármilyen előkészített pacalból. Van még egy-két vágóhíd. Ott még mindig 400 Ft egy kiló nyers pacal. Kicsit nyálkás, kicsit véres és büdös is. Ez a pacal, azt hiszem. Hogyan is kell elkészíteni az igazi jó pacalt? Leírtátok az összes jó receptet és praktikát. A nagyanyám receptje:.... az titkos.

 

Jóétvágyat!

sura Creative Commons License 2009.06.30 0 0 370
A Pozsonyi Kisvendéglőben (Bp.XIII.)
Előzmény: Törölt nick (354)
cod44 Creative Commons License 2009.05.29 0 0 369
Jó étvágyat. De ez marhapacal.
tuutuu Creative Commons License 2009.05.12 0 0 368

Csináljunk sós-paprikás töltetet egy sörétes patronba, csak a golyókosarat nem tudom, hogyan lehet okosan kiszedni...

Aztán lőjük seggbe a Zindexet...:}}}

 

tuutuu

most Sóspuskás

Előzmény: Boarhunter (367)
Boarhunter Creative Commons License 2009.05.11 0 0 367
Persze a zindex lyol áttördelte a hozzászólásomat. Monnyonle! :-(
Előzmény: Boarhunter (366)
Boarhunter Creative Commons License 2009.05.11 0 0 366
Elkészült a nagy mű!
13,5kg pacalt vettem és 6 kg füstölt csülköt. Nem akartam ennyi csülköt bele, de a boltban azt mondta a srác, olyan 0,8-1kg körül lehetnek, én meg ezalapján kértem négyet, hogy fürészeljék össze szépen karikákra, ahogy azt kell...hát egy kicsit több lett. A pacalt már itthon előfőztem, így vittem magammal a találkozóra.
Először a csülkök kerültek az üstbe.



Aztán beleborult a pacal is.



Aztán csak főztem...



...csak főztem...





és megazabáltuk...oszt fáradtam örültem a sikernek...


Boarhunter Creative Commons License 2009.04.30 0 0 365
Hogyne lenne jó. Persze a fűszerezésnél kifelejtettem a fokhagymát, a vége felé beledobva.
Előzmény: Mooni (364)
Mooni Creative Commons License 2009.04.30 0 0 364

Köszi!

Nagyon jól hangzik. Van egy kis különbség, ui.én nyers csülökkel szoktam, de majd teszek bele füstölt sonka darabot, a szalonna részt alápirítom. Szárítottam csak rókagomba van (vett) frissként a fagyasztott tőkegomba esetleg? Így szted hogy jó lenne?

Előzmény: Boarhunter (360)
tuutuu Creative Commons License 2009.04.30 0 0 363

Igaz, úgy már stimmel.

Valamiért csak az első félóra ragadt meg..:{

Előzmény: Boarhunter (362)
Boarhunter Creative Commons License 2009.04.29 0 0 362
Nincs ez hamar. Az előfőzés két, két és fél óra. A tényleges főzés meg lehet akár három-négy óra is, attól is függ, min főzi az ember, mekkora szél van meg ilyesmi.
Előzmény: tuutuu (361)
tuutuu Creative Commons License 2009.04.29 0 0 361

Azt a babot mellőzzed, lehet azt a pacalt anélkül is tömény sűrűségre főzni.

Én csak azt nem értem, ilyen hamar hogyan jön össze...:}}

 

Én a "konyhakész" pacalt is kétszer átfőzöm, mielőtt a dolog elkezdődne...

A fűszerezés stimmel.

Előzmény: Boarhunter (360)
Boarhunter Creative Commons License 2009.04.29 0 0 360
Szia!
Nincs különösebb trükkje.
Előfőzöm, először egy hagymás, ecetes lében kb. fél órát forralom utána leöblítem és átkerül egy sóval, szemesborsal, babérlevéllel ízesített főzővízbe, ebben abálom időm, kedvem szerint másfél-két órát. Eközben elkészítek egy pörköltalapot amibe füstölt bőrke, sonkaszéle és hasonló dolgok kerülnek a hűtő mélyéről, ha csülkös pacalról van szó, akkor a hentesnél gondosan "karikára" fűrészeltetett füstölt csülök is. A pacalt kiszedem az abáló léből és vele azonos méretű csíkokra vágott nyers bőrkével együtt megy a pörköltalapra, egy kis szárított vargányával egyetemben. Aztán addig főzöm, amíg a bőrke szinte eltűnik, eddigre a többi cucc megpuhul. Majorannával, fehérborsal ízesítem. Kívánság szerint a vége felé mehet bele friss erdei gomba illetve velő is.
a pacalpörkölt szerintem tipikusan az az étel, ahol bátran lehet bele pakolni mindenfélét, mert jó az a pacal, nagyon jó, de egy kicsit jellegtelen, nem árt mellé ném kisegítő személyzett.
Nekem mindig gyűlik a hűtőben bőrke, sonka zsírossa meg ilyenek, na, ezek aztán ilyenkor megadják a füstös ízt.
Ki fogom próbálni babbal is, biztos fantasztikusan besűríti.
Előzmény: Mooni (359)
Mooni Creative Commons License 2009.04.28 0 0 359

Szia!

Leírhatnád a recepted, oda vagyok ezért a fíínomságért! Néhanapján szoktam főzni, de hátha van valami + a Tiédben. Már a fagyasztóban van saját pucolású (a zuram szenvedett vele ;) 3db kecske-birka pacal + 1 manga csülök. Csak jeles alkalomra várok.  

Előzmény: Boarhunter (358)
Boarhunter Creative Commons License 2009.04.21 0 0 358
Semmire sincs időm...
De májusban lesz egy fórumtalink a stüsziekkell, oda be van igérve a Csülköspacal c. költemény.
Előzmény: dszysssz (357)
dszysssz Creative Commons License 2009.04.21 0 0 357
Mer' a fővadász is jóideje sztrájkol: sem nem tűzrőlpattan, sem nem pacalrajong. :)))
Előzmény: Boarhunter (355)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!