Én már ettem birkapacalt ,nem rossz, de gyengébb , mint a marhapacal.
Saját tapasztalat:Én már párszor tisztítottam meg marhapacalt marhavágás után.Hűvös időben 2 napig beáztattam jó sűrű meszes vízbe, aztán sterimobbal hófehérre mostam, sós-ecetes vizes töbszöri átmosás .A végére teljesen konyhakész lett.Volt vele szenvedés de mégérte.
Birkapacal tapasztalatok vannak valakinek? rövidesen lesz szerencsém hozzá, mert vágunk, eddig kidobtam, de megpróbálkoznék vele ha jó sikerült már valakinek...
Ami a marhapacalt illeti: előmosás és tisztítás után (amikor már a fodrok közt nincs szutyi és "csak" a szine és a szaga az undormány) akkor 3 % os h202 oldatban áztattam egy müanyag!!! lavórban és hűtőben egy napot, utánna átöblít, gyökérkefe és minden korrekt volt. A müanyag lavór fontos, mert a fémek és oxidjai katalizálják a h2o2 bomlását, és nem ér semmit a dolog.
Néhány étel amit megkóstolnák de jó receptet és technológiát nem tudok rá:
rántott pacal
pacal leves (erdélyben és peruban Nazca városban ettem, fehér szinű lötyi volt de nagyon finom, fél sol volt 2004 ben egy tányér "leves".
Szeriintem a H2O2 (hidrogén peroxid) majd az egyetlen olyan anyag, ami megfelel az élelmiszeripari fertőtlenítési célra. (oxigénre és vízte bomlik eléggé gyorsan) Volt szerencsém 2-3 %osra hígított anyagot használni , ami szépen elvette a szagát és kifehérítette a pacalt.
Köszi! Lehet ott rontottam el, hogy nem főztem. Attól bizonyára jobban lejön a kosz. Egyébként a hétvégén ettem gombásat, de nem jött be... ...felesleges bonyolítani!
Majd megkérdem atyámat, régebben ő az elejétől szokta indítani, igaz, baromi büdös volt ( anyám el is szokott menekülni), de viszonylag hamar a végére ért.
Azt hiszem, többször ecetes vízben főzte, akkor tisztítható, onnantól meg még egy-két főzés-de utoljára úgy 40 éve volt ilyen, könnyen lehet, hogy tévedek..
Lehet próbálkozni, ha sikerül írd meg ide. Korábban próbáltuk x napon keresztül (hűtőben tartva) folyamatosan cserélt ecetes vízben áztatni, de az eredmény elmaradt. Ugyanolyan zöld színe volt, mint előtte. Megfőztük a kutyáknak, de olyan jó illata volt, hogy majdnem sajnáltuk odaadni nekik. :) Ezután mondta a korábbit egy húsos ismerősünk. Állítólag a "nagyok" is így csinálják.
Egy napig oltott meszes vízben áll, majd alapos átmosás után nagyon kis hidrogén-peroxidos vízben szintén egy napot. Gyönyörű lesz, de nagyon sokszor ki kell mosni, mert utóbbi anyag nem túl egészséges. Többet túléltünk, legutóbb kecskepacal volt mangalica csülökkel...
Sziasztok! A minap vágott 3 marhát valaki, és odaadta az egyik gyomrát vödörbe, tokkal vonóval (ingyé) Hát lelkesen nekiláttam a kimosásának, de 3 óra küzdés után feladtam. Egyébként nem volt gyomorforgató, csak nem jött le a kosz... Valaki tudja, hogyan csinálják a tisztítást nagyüzemileg? (Én gőzborotvára gondolok, mert kézzel nem tudom elképzelni a kimosást.)
Sziasztok Pacalrajongók, Körömpörköltrajongók és Csülökpörköltrajongók!
Ne keverjétek össze őket!
Tudjátok, régebben az úgy volt, hogy a pacalt a vagóhídról zsákban vitték haza a cigányok. Nem ette azt úri gyomor. Nagyanyám is hazahúzott jónéhány zsákkal. Adták azt ingyen, mert ha nem viszik el a cigányok, vitték a dögkútra. Ezért csak elmosolyodom, amikor egy csárdába betérve az étlapon pacalpörköltöt találok, nem is akármilyen áron. Ma is megfőzöm elég gyakran, de nem a fagyasztott olasz vagy lengyel vagy bármilyen előkészített pacalból. Van még egy-két vágóhíd. Ott még mindig 400 Ft egy kiló nyers pacal. Kicsit nyálkás, kicsit véres és büdös is. Ez a pacal, azt hiszem. Hogyan is kell elkészíteni az igazi jó pacalt? Leírtátok az összes jó receptet és praktikát. A nagyanyám receptje:.... az titkos.
Elkészült a nagy mű! 13,5kg pacalt vettem és 6 kg füstölt csülköt. Nem akartam ennyi csülköt bele, de a boltban azt mondta a srác, olyan 0,8-1kg körül lehetnek, én meg ezalapján kértem négyet, hogy fürészeljék össze szépen karikákra, ahogy azt kell...hát egy kicsit több lett. A pacalt már itthon előfőztem, így vittem magammal a találkozóra. Először a csülkök kerültek az üstbe.
Aztán beleborult a pacal is.
Aztán csak főztem...
...csak főztem...
és megazabáltuk...oszt fáradtam örültem a sikernek...
Nagyon jól hangzik. Van egy kis különbség, ui.én nyers csülökkel szoktam, de majd teszek bele füstölt sonka darabot, a szalonna részt alápirítom. Szárítottam csak rókagomba van (vett) frissként a fagyasztott tőkegomba esetleg? Így szted hogy jó lenne?
Nincs ez hamar. Az előfőzés két, két és fél óra. A tényleges főzés meg lehet akár három-négy óra is, attól is függ, min főzi az ember, mekkora szél van meg ilyesmi.
Szia! Nincs különösebb trükkje. Előfőzöm, először egy hagymás, ecetes lében kb. fél órát forralom utána leöblítem és átkerül egy sóval, szemesborsal, babérlevéllel ízesített főzővízbe, ebben abálom időm, kedvem szerint másfél-két órát. Eközben elkészítek egy pörköltalapot amibe füstölt bőrke, sonkaszéle és hasonló dolgok kerülnek a hűtő mélyéről, ha csülkös pacalról van szó, akkor a hentesnél gondosan "karikára" fűrészeltetett füstölt csülök is. A pacalt kiszedem az abáló léből és vele azonos méretű csíkokra vágott nyers bőrkével együtt megy a pörköltalapra, egy kis szárított vargányával egyetemben. Aztán addig főzöm, amíg a bőrke szinte eltűnik, eddigre a többi cucc megpuhul. Majorannával, fehérborsal ízesítem. Kívánság szerint a vége felé mehet bele friss erdei gomba illetve velő is. a pacalpörkölt szerintem tipikusan az az étel, ahol bátran lehet bele pakolni mindenfélét, mert jó az a pacal, nagyon jó, de egy kicsit jellegtelen, nem árt mellé ném kisegítő személyzett. Nekem mindig gyűlik a hűtőben bőrke, sonka zsírossa meg ilyenek, na, ezek aztán ilyenkor megadják a füstös ízt. Ki fogom próbálni babbal is, biztos fantasztikusan besűríti.
Leírhatnád a recepted, oda vagyok ezért a fíínomságért! Néhanapján szoktam főzni, de hátha van valami + a Tiédben. Már a fagyasztóban van saját pucolású (a zuram szenvedett vele ;) 3db kecske-birka pacal + 1 manga csülök. Csak jeles alkalomra várok.