Nem tudod, hogyan foglalj ingyen a Ryanairnél? A Wizzairnél? Nem akarsz kártyadíj-sarcot fizetni a légitársaságoknak? Gondod van a fizetéssel? Nem jött meg a megrendelt Wizz-bankkártyád?
Itt mindenre választ kapsz. Csak olyan gondban kérdezz vagy írj, ami a légitársaságok jegyeinek vagy más szolgáltatásainak kifizetésével kapcsolatos.
"Imprinter (vasaló, lehúzó): A hagyományos bankkártya elfogadás eszköze. Az imprinterben a kártya fölé egy önátírós bizonylatot helyeznek, majd áthúzzák felette a fogantyút, amivel a kártya adatai a kiemelkedő dombornyomás miatt emberi mulasztás és külön könyvelés nélkül kerülnek rá a bizonylatra."
Egy kép:
(forrás: bankkartya.hu)
Gyakorlatilag ez az elfogadási mód az egyetlen különbség a dombornyomott és a sima kártyák között, ezért is szokták a nem dombornyomott kártyákat "elektronikus kártyáknak" nevezni, mert azzal csak elektronikus környezetben, valósidejű hitelesítés mellett lehet vásárolni.
Szóval ezek azok a vasalós (offline) tranzakciók, ahol nyilván nem játszik az 1 Ft-os limit.
Amit pedig írtam, hogy ha megkerült volna a kártya, akkor sem használtam volna tovább, mint ha mi sem történt volna, hanem bevittem volna a bankba, és bevonják, ami nyilván töredékébe került volna a letiltásnak.
A bankkartya.hu-n további sok érdekes infó van, ha érdekel, hogy egy 1887-es sci-fi novellából hogyan jutottunk el a mai "mindenkinek van legalább egy bankkártyája" világig, az angol wiki pedig még izgalmasabb.
Nekem veszett már el kártyám, ráadásul az első napon, nagyon nem esett jól letiltatni, de meggyőztek, hogy így járok a legjobban. Hiába állítom a limitet 1 Ft-ra, attól még bizonyos helyeken lehet használni. Ráadásul ha valahonnan előkerül, akkor sem lehetsz benne biztos, hogy az adatait nem írták-e fel. Mondjuk ha a lakásban lelsz rá, akkor ez kizárva.
Az Erste ismét/továbbra is a topon van... Vonogatja tőlem a kp. felvétel díját, mikor az nekem havi két alkalommal ingyenes. Az online ügyfélszolgálat használhatatlan, így bementem egy fiókba. "Természetesen" fogalmuk sincs, hogy mi lehet a baj. Mindenesetre felvettek egy írásbeli reklamációt, hátha azt komolyabban veszik, mint az általam küldött reklamációkat.
Remek ötlet, csak néhány aprócska probléma van vele:
1)A bank nem pótol kártyát, csak akkor, ha az A)le van tiltva B) bevonásra kerül (fizikailag be kell mutatni a kártyát).
2) Ha a kártya nincs bevonva/letiltva, akkor attól függetlenül, hogy csináltattál-e másikat a bank terheli az éves díjat, ami wizz kártya esetében kb 5000/év, 3 éveig érvényes a kártya, és történetesen az elveszett kártya kb fél éves volt.
3) Ami a legfontosabb és úgy tűnik elkerülte a figyelmeteket, hogy történetesen DOMBORNYOMOTT kártyáról van szó, tehát az első vasalós tranzakciónál csúnyán ráb***ál az 1 Ft-os limitre :( Ugyanis elárulom, hogy a bank mossa kezeit, és valószínüleg a chargeback-et sem lesz hajlandó elküldeni 4840es kóddal (Fraudulent transaction).
Persze tudom, ma már gyakorlatilag nem létezik vasalós elfogadóhely, de nem kell messzire menni egy példáért: Ryanair fedélzeti vásárlás... Arról nem is beszélve, hogy ha rossz kezekbe kerül a kártya, akkor biztosan megtalálják a módját, hogy offline tranzakciót csináljanak.
Röviden ennyi, hidd el nekem is 2 hétig 1Ft-on volt a limit, gondoltam hátha megkerül a kártya, és akkor csak bevonatom a bankban, de nem jött össze, tovább nem akartam várni (ugye addig nem gyűlnek a pontok :)))
Megj: Társkártya veszett el, nem a saját hülyeségemet reklámozom :)
Erősen gondolkodom, hogy beruházok egy Moneybookers-es pp mastercard kártyára, nekem megér évi 2700 Ft-ot. A kérdésem, hogy milyen pénznemű számlát nyissak, amivel a legkevesebbet bukok? Ft vagy EUR? Wizz kártyáról vagy más magyar kártyáról fogom tölteni a moneybookers-es számlámat. A pp mastercard EUR alapú lesz.
Pontosan. Vesztéskor, lopáskor nem tiltunk, hanem 1 forintra - vásárlásnál állítólag 1 euró körüli összegre kell állítani a limitet. Ezután a tiltásért nem, csak a pótlásért kell fizetni. Ráadásul néhány lakásbiztosítás évi egyszer kifizeti lopás/vesztés esetén a pótlás díját.
Lehetséges, hogy párszáz forintért lecsökknetheted a napi vásárlási/készpénzfelvételi díjat 1 Ft-ra. Esetleg kiveheted a kártya alóli számláról a pénzt/átkötheted a kártyát egy nulla forintot tartalmazó számlához. (Raiffenisennél biztos lehet, talán Ersténél is.)
Az volt már, hogy mindenki nagyon vigyázzon a Wizzes kártyájára, mert talán az egyetlen dolog amiben tényleg 'erste' az erste az a kártyatiltás díja. Más bankoknál 8 és 10ezer forint között mozog a dombornyomott kártya tiltása, náluk 13500 :S nyamm...
Nos igen, azt szerintem írtam, hogy először érdemes elküldeni nekik az összes iratot amit kérnek, mert addig ülnek a pénzen (pénzmosás, terrorizmusfinanszírozás megelőzése, ha jól emlékszem angol a cég, szóval FSA szabályozás alá esik, ezért kellenek a dokumentumok).
Visszanéztem a kivonatban vásárlásnak lettek akkor még lekönyvelve.
Nem az erstét nem akartam felbőszíteni, hanem a plus500-at, mert ha túl sokszor befizetek-kifizetek egy idő után szemet szúr nekik, és még aztán visszatartják a pénzem (pl pénzmosásra hivatkozva).
Ma megkaptam tőlük a válszt. Azt írják, hogy elnézést kérnek, korrigálták a dolgot. Ehhez képest a pontegyenlegemen semmi változás. Érdekes egy brigád ez az Erste...
Ezek szerint ősszel még szerencséd volt a plus500-al. Nem biztos, hogy az Erste "bőszült" fel, hiszen azt, hogy vásárlás vagy kp felvétel-e, a kártyaelfogadóhely állítja be. Ezek szerint a plus500 váltott. Egyébként milyen tapasztalataid vannak velük?
Egyelőre még csak ott tartok, hogy visszaszerezzem tőlük a pénzt, ami nem könnyű, mert mindenféle iratokat kérnek, ami elég lassan halad.