Nos, ha nem látom a nicked, talán nem is kérdeztem volna itt :)
Köszönöm a szempontokat, hasznos!!
A lidlis gép Parkside PHD 150 A1 néven fut, de mint a hobbiasztalosok tudják :), amelyik Parkside gép pdf-je nincs fent a kompenass honlapján az nem saját termék, hanem valamelyik célgyártó terméke átcímkézve, netán kicsit átdizájnolva. Ha minden igaz, ezt a gépet egy bizonyos Lavor gyártja, amely cégnek nem ismerem a reputációját.
"Az igazán jó gépek tudnak szívni is"
Na, látod ez fontos szempont, de fogalmam sincs, hogy ezt a parkside tudja-e? Az van ráírva, hogy "tartós és korrózióálló alumínium szivattyú" de nem tudom, hogy akkor ez képes-e felszívni a vizet a vödörből? A teljesítménye 2100W max. 150bar (nem tudom, hogy a "max"-ból egyenesen következik-e, hogy állítható-e a nyomás?) akciós újság, lapozni kell benne a részletekért
A lidl/aldi cuccai az én tapasztalatom szerint (úgy általánosságban) háztartási célokra alkalmasak, a nagyon gagyi megoldásokat kerülik. 3 év garival ez többé-kevésbé szükségszerű is. Az utóbbi magasnyomású mosójáról mintha azt írták volna, hogy Karcher gyártmány/klón.
Egyébiránt ez az egész mosó-vétel onnan jött, hogy van egy öreg Astránk, amit szeretnénk eladni és arra gondoltam, hogy ha alaposan megtakarítanánk (pl. a motorteret is) talán érne annyival többet, amennyibe egy ilyen kütyü kerül :)) 30ezer ide vagy oda, apróságokon múlik egy autó esetében.
Szeretném jelezni, hogy elolvastam (csak éppen most nem találom) azt a párbeszédet, ami pro és kontra elhangzott a motortér mosásával kapcsolatban itt vagy valamelyik társtopikban.
Bár ahogy most végignéztem a Comet és a Karcher terméklistáját azt kell hogy mondjam, pusztán adatok alapján akár az aldis akár a lidl-est is megveheted. Ezek a paraméterek amik meg vannak adva mellé mindkét esetben a home termékek felső negyedét fedik le. Az ár viszont az alsó negyedet. A kérdés az lehet, hogy mikor fog megpusztulni arra viszont ott a 3 év blokkgarancia.
Kicsi ez a net, de legalább itt én tudok segíteni. :) Ismerve a precizitásodat én nem ajánlanék semmit, inkább csak azokat a fontos különbségeket jegyezném meg, amelyek megkülönböztetnek egymástól ilyen gépeket.
- Állítható, vagy fix nyomás. Azt hiszem nem kell mondanom miért jó az állítható
- Legnagyobb nyomás. Na ennek igazából sok jelentősége nincs, azért 120-150 bar alá ne menj.
- Mosószertartály van vagy nincs. Ha van akkor a mérete nem nagyon számít, fél liter is minden autóra elég.
- Belépő nyomás. Az igazán jó gépek tudnak szívni is, (na nem a kútból) tehát nem kell nekik a hálózat 6-10 bar nyomása, hanem tud menni akár vödörről is ha olyan helyen vagy ahova nem ér el a cső (mondjuk áramot még csak kihoz az ember a tízemeletes pincéjéből, de vizet nehezen, és általában 50-70 ezer alatt nem tudnak)
- Legyen hozzá két 3 féle fej, ha lehet akkor legyen oszcilláló, kör, és lapos fúvóka. Az a tekergő kefe autóra semmiképp sem jó, de terasz kőlapjára igen.
- A hosszú rúd hasznos, hogy ne legyél csurom víz a mosásnál
- Kis helyre összerakhatóság előnyt jelent.
p.s.: Autót szivaccsal mosunk. :D
Nem elég nagynyomásúval lecsapatni, először el kell a nagyját távolítani hideg víz, közepes nyomáson, hogy a homok, egyéb lekerüljön a felületről. Majd a makacsabb cuccot nagynyomással még letoljuk. Utána jön a vödör, meleg víz, puha szivacs és főleg bő hab! Ha megvan akkor közepes nyomás hideg vizű öblítés. Utána opcionális, én javaslom a kézi keményviaszt, van aki kevésbé munkakedvelő, nekik van felspriccelhető folyékony ápoló.
Oké-oké, elfogadom, hogy aki ilyet használ, mint Te, annak egy olcsó gép meg sem kottyan :) De mit tegyen az, akinek nincs otthon három fázisa? Valószínűleg 130ezret nem szánnék ilyesmire, bár biztosan kiszámolható, hogy ha hetente lemosnám az autót egy önkiszolgálóban, akkor hány év alatt térülne meg a készülék ára... de ennyire azért nem létszükséglet nálunk ez a magasnyomású mosó :)
Én először vettem egy olcsó (ilyen LIDl/Aldi-s gépet) majd - mint mindig - rájöttem, hogy ebből is normálisat szabad csak venni..
Az olcsók nem valók másra, csak játszani: nincs se vízhozamuk, se rendes nyomásuk
Én Comet KA5000-es típusú gépet vettem... Ez 3 fázisú, 200Bar-os, nagy vízhozamú (700l), ha jól emlékszem kerámiadugós stb. stb..
És annyira nem is volt drága: 130 körül vettem, de szerintem "örök darab".. 20 méter csövem van hozzá, ami tovább bővíthető, természetesen a nyomás ilyenkor valamelyest csökkenik.... (de szerintem 1000 m-es is tudná azt, amit egy játékmosó..:-))
De igazából: Comet, Kärcher, Kränzle amiket én ismerek és jó gépek.. (a Kränzle talán a legnevesebb a 3 közül)
150 bar nyomás és 500liter alatt én biztos nem foglalkoznék egyikkel sem...
Csak a ház körül használom átlagos használatra: autó, motor, térburkolat, járólapok tisztítása, mohásodás megszüntetése stb. stb.
A keltett légnyomás miatt "lombfújóként" is tudom használni...
Gondolom időről időre felbukkan egy magamfajta tudatlan és megkérdezi, milyen magasnyomású mosót érdemes venni? :)
Én annyiból cifráznám, hogy érdemes-e azt, amit éppen a lidlben árulnak? A 30.000Ft nem a legolcsóbb kategória, de fogalmam sincs, hogy ezért a pénzért ez jobb-e mint a hasonlók? Az egyetlen pozitívum a hároméves garancia. A konkurenciát jelentő aldiban is árulnak majd hasonlót, de az egy tizessel drágább.
Ha valakinek van tapasztalata ezekkel, vagy úgy általában, azt köszönettel veszem. Természetesen ház körül előforduló átlagos felhasználásról lenne szó.
Ilyen volt az enyémmel is, a jobb első ajtót sosem tudtam úgy szárazra törölni, hogy ne legyenek benne nyomok. Aztán megvettem a Zaino wax kitet, azóta nincs vele gondom :)
Én ha éppen waxolok akkor kézzel dolgozom el. Ez kb 3-4 órába telik, de utána nincs se fénytörés, se csíkozás.
Ha csíkos, opálos, vagy "hologramos" a felületed akkor az felviteli/eldolgozási hiba. Okai lehetnek, hogy pl nem megfelelő anyagú textillel fényezed fel, rosszul csinálod (nem nyomod rá eléggé, vagy épp ellenkezőleg túl rányomod, és ezzel letörlöd a waxot a felfényesítés helyett), túl vastagon vitted fel a waxot, esetleg nem vártad meg amíg teljesen megszárad (nem napon, hanem mindig árnyékban és lehetőleg nem 60 fokban), hagytad, hogy túlszáradjon és pergőssé váljon (ez egybefügg a túl vastag felvitellel), szóval milliónyi oka lehet.
Csak hogy tenyleg egyrol beszelunk-e: olyan a fenyezes bizonyos szogbol nezve vaxolas utan, mintha olajos v. zsiros lenne es latszik a torolgetes nyoma. Nalad is?
Én géppel szoktam kifényesíteni a rákent és megszáradt (de nem a napon!!!) waxot, de nem kis meló még géppel sem tökéletesre csinálni egy sötét autót....
Szerintem is eldolgozási/fényesítési hiba, hogy foltos maradt....
Tőlük rendeltem. Múltkor írtam nekik egy emailt, hogy illatosítóból a nagyot szeretném, de a webshop azt írja, hogy jelenleg nincs raktáron. Megkérdeztem, hogy mikorra várható, másnap jött is a válasz, hogy bizonytalan az érkezése, ők se tudják mikor lesz. Rá pár napra megrendeltem a cuccokat.
Az Oldtimer Perfekttől rendelted? Én is vettem onnan tavaly, és jó sokat pöcsöltek vele. Már úgy voltam vele, hogy akkor veszek mást, csak utána két nappal biztos megjön a LL. Úgyhogy írtam nekik egy e-mail-t, aztán a válaszban elnézést kértek, meg megírták, hogy nem volt raktáron a cucc, és egy hét múlva megjött.
Rendeltem egy Liquid Leather bőrtisztítót és bőrápoló szettet meg hozzá egy bőr illatú illatosítót. Vártam, hogy megjöjjön múlt héten, akkor ebben a 3 napban ki is próbáltam volna, de sajna még nincs nálam. Kíváncsi leszek :)