Én tömítő pasztát használok vékonyan ha a sérülés nem haladja meg az ingerküszöbömet ... :O)
Amennyiben nem kielégítő az állapota csere.
Dugattyú kopogás rég óta létezik és sokan fel sem figyelnek rá ill nem tudják mi az ...
Ha eltelt a gari vagy nem szerepel az említett alvázszám tartomány között akkor kilátástalan dűlőre jutni az ügyben.
A HH nem kompetens felülbírálni a gyár álltal meghatározott eljárást.
Magyarúl ha letelt a gari vagy kívül esik az alvázszám tartományon akkor egyet tehetsz, beviszed valamelyik márka szervízbe, szétszedik és ha megállapítják a hibát ami megegyezik a leírásban szereplő hibával akkor méltányossági alapon kapsz 15%-ot a javítás árából.
Különböző véleményeket hallani a témáról, a nagytöbbség szerint nem kell vele foglalkozni ... használni kell mert szétesni nem fog az tuti.
Itt a fórumon először egyik fórumtársunk figyelt fel a jelenségre amit több alkalommal próbált kideríteni.
Véleményem ezután megtartom az ügyben mert szépet nem tudnék fogalmazni ...
Folytatás a "csodálkoznék ha minden ilyen egyszerűen menne" - től.
Kedden délután elhoztuk a kocsit a szervízből. Aznap mentünk kis gázzal 200 Km-t 70-80-90-100-al, a motort sohasem forgatva 2300 fölé. 4.8 átlagot produkált. Minden jónak tűnt.
Szerdán és csütörtökön a párom órákat töltött el telefonálással a HH, a szervíz, és a bank között mire megszületett a további teendők sora. Péntek reggelre levitte a szervízbe a kocsit ahonnan elvitték NKH-hoz müszaki szemlére és kiállítottak egy igazolást ami alapján az okmányiroda elvégzi a forgalmi cserét. Ahogy megérkezett a szervízbe azonnal beálltak az autóval megemelték és alulról átnézték. Most már tudjuk miért...
Szerdán feltűnt az autóból kiszálva hogy erős fagyálló szag van, de gondoltam biztos párcsepp került a hűtőre és még azt érzem. Azt is láttam, hogy a kocsi alatt olajfolt van de arra gondolni sem mertem hogy ereszt valahol.
Ma mentem 30 Km-t hogy jó meleg legyen és gondoltam utána jobban megtalálom ha engedi a vizet vagy az olajat. Vizet nem találtam csak a szagát. A motor mögött-alatt lévő elemeken olajfoltokat látok és félóra állás után 3-5 cm átmérőjü olaj nyom van a kocsi alatt. Hogy ennyi ne legyen elég, amikor nézegettem a meleg motort feltűnt, hogy a motor alapjáraton nem olyan szépen jár mint korábban hanem van egy kis vibrációja. Olyan mintha egyik henger nem lenne összhangban a többivel. Hidegen és félig melegen szépen ketyereg csak melegen vettem ezt észre. Holnap megyünk egy 400Km-es kört. Hétfőn folyt köv.
Akkor kitisztítom az EGR szelepet. Ha szakad a fólia,azt mivel szoktad pótolni, vagy vissza sem teszed?
Visszatérve a dugattyú rendellenes kopására, mekkora futás teljesítménynél jelentkezik általában? Amiket Te láttál, azok mennyit futottak addigra? Azt már írtad, hogy ált 05', és utáni évjáratokra jellemző. Arra akarok kilyukadni, hogy ha egy bizonyos km-ig nem jelentkezik, akkor már nem is fog, vagy erre nincs garancia?
Exhaust Gas Recirculation, kipufogógáz-visszavezető rendszer. Az emisszió miatt kell. A kipufogógáz egy részét visszavezeti az égéstérbe, ami lejjebb kényszeríti a távozó gázok hőmérsékletét. A visszavezetett kipufogógáz egyben csökkenti az égéstérben lévő keverék fajlagos hőkapacitását, ezáltal kisebb hőmérsékleti csúcsok alakulnak ki odabenn, csekélyebb lesz a kipufogógázban a NOx-tartalom.
Maga az EGR szelep a vezérlő álltal működtetett egyszerű elektromos szelep ami ritkán romlik el annyira, hogy cserélni kellene.
Leszerelés 2 csavar és alatta egy fólia szerű tömítés ami az esetek többségében nem jön le egyben tehát elszakad.
A szelep alján látni fogod mit lehet tisztitani, szétszedni nem lehet.
Először szárazon kikapargatni a kormot majd fék tisztítóval és levegővel kifújkálni.
Itt már nincs is mit tovább tevékenykedni.
A leszerelt szelep és a szívó cső alatti vízszintes csatorna + a szívo torok mellett lévő kiképzés (furatok) tisztítása a lényeg, itt gyűlik meg a korom ami ha nem megfelelően átjárható akkor hiába vezérli meg a motvez az EGR szelepet nem tudja kielégíteni a feladatát az átjárhatatlan csatorna miatt és gyújtja a mil lámpát mert nem megfelelő a keverék minősége és az égési folyamat hőmérséklete.
Visszatérve a csatorna tisztítására, az EGR szelepet viszont nem takarítottam még. Házi körülmények között tudsz ajánlani valami módszert erre. Mivel, mire figyeljünk,..
Nekem nincs ennyi km (93 ezer), csak már 6 éves lesz, azért gondoltam talán cserélni kell. Megnézni megnéztem én is, nem láttam semmi rendelleneset, viszont járó motornál, felülről nézve a szíjat, a tárcsa kicsit mintha "kóvályogna" (lógni nem lóg a csapágy), ezért gondoltam cserére.
ez a felszereltség elég sovány. gyakorlatilag megkapod azt, ami az 1.2-es Trend Plus modellben van (plusz egy CVT váltót), csak ötmillióért. cserében papíron 8 decivel kevesebbet fogyaszt az autó.
Én 120000 km után cseréltem a hosszbordásszíjat és a görgőt is, mert volt egy kis oldalirányú játéka. Lehet, hogy nem kellett volna még cserélni, mert az eredeti szíjon levétel után nemigen látszott semmi elhasználódásra utaló jel. El is raktam tartalékba a pótkerék mellé.
Na ilyen keverés mellet sok autó csak igen nehezen indulna, így könnyen le lehet bukni. Már feles tankolás mellett is hidegben nehezuebben indul. Na és az illata is teljesen más....
Én is azért raktam bele az Eneost, mert japán. Szemeztem a 0W-30-al, de aztán mégsem tettem bele egyszer sem, pedig emlékeim szerint az első gyári ojala 0W-40 ha jól értesültem (valami gyári promóban olvastam). Télre lehet jobb lett volna az. Egyébként igazad van, a megfelelő időben végzett olajcsere szépen tisztán tartja a motor belsejét. Szíjat mikor kell cserélni a generátornál? Illetve valamilyen feszítőt, görgőt,.. kell-e ilyenkor cserélni vele együtt?
Hm.. Köszi, akár ez is lehet valóban. Úgy vettem észre, hogy általában 1800-2000 közötti fordulaton egerészés közben dobta ki a lámpát legtöbbször. Ez EGR tartomány is, de akár a kopogásszenzornak is lehet dolga ott.
Mérhető ez a kütyü valahogy, vagy csak csereberélni lehet?
Ja, még olyan is eszembe jutott, hogy ha én benzinkutas lennék és nem kapnék sok fizetést, akkor talán megvenném az olcsó etanolt, aztán jól megvegyíteném a 95-össel mondjuk 80 / 20 arányban... Nagyjából úgy mint borkimérős ember a rizlinggel. :-)
Nem kevés pénzt nyernék rajta nem igaz? Bukni se lehet rajta könnyen. Aztán esetleg azt nem szereti az én motorom... bár tudom van itt aki etanollal jár mégsem ég a lámpája... na mind1...
Kösz... talán emlékszel, 15 ezer kilométerrel ezelőtt (úgy egy éve) elkezdett szórakozni a motorellenőrző lámpám.Tisztítgattam EGR szelepet, időlegesen jó lett, majd ez egyre kevésbé használt. A csatorna tisztítása akkor még nem merült fel, csak jóval később.
Adtál aztán egy Hondás tel. számot a kód diagnosztizálásra, de nem tudtam rajta elérni akkor az embert. (Gondolom szabin volt, akkoriban már augusztus környékén jártunk ha jól emlékszem) Voltam ezért egy másiknál akit magam pecáztam ki, vele kiolvastattam a hibakódot. Égéskimaradás volt a kettes hengernél. Először cseréltünk trafót két henger között, kiütötte, nemsokára megint benne volt ugyanaz. Gyertyacsere után voltam, aszondi az ember akkor biztosan a gyertya xar... na vettem újat, NGK helyett Denso-t , kettőt a kettesbe. Beletettem, ő kiütötte a hibát, pár nap múlva újra világított... Megint megyek hozzá, kiolvasás, égéskimaradás 1,3,4 henger... pfff! na vettem még hat Denso gyertyát (mer' biztos a Made in France NGK...) , kicseréltem , ő kiütötte ... 2 hét múlva megint benne a kódok, most éppen mind a négy hengerre... közben az autó tök jó... Itt untam bele a dologba, úgy 15 rugó kidobása után, azóta lesz.rtam a lámpát. Lesaruztam aztán idő után mindig visszajött... volt hogy 200, volt hogy 1500 km után...3-4 hónapja már a saruzással sem fárasztottam magam. Hibának semmi egyéb jele, aki beteg köhögjön gondoltam.
Közben valamikor itt a fórumon is előkerült, hogy csatornát is kellene tisztítani, azóta készülök is rá, de már hideg volt,sötét volt, dolgom volt, kedvem nem volt, kellett az autó, stb.... sztem vasárnap lesz a napja.
Viszont vagy három hete szépen magától elaludt a lámpa, azóta egyszer kétszer felvillogott de nem maradt égve. KPM vizsgán is kussba volt, mindent rendben találtak.
Azért megbontom megint, megnézem belülről mit mutat, bár gondolom lerakódás magától nem szűnik meg, valami más lesz itt... valami ótvar kis kontakthiba vagy ilyesmi. Ha mindezek után majd ismét visszajön, megpróbálok keresni valami műszerest aki előre maximalizált összegért biztos diagnosztizálást vállal garanciával. Egyet-kettőt (Bosch Car Sevice, ilyesmi) megkérdeztem azért közbe, csak úgy kíváncsiságból, de egyik se lelkesedett az ötletért, mind korlátlanul ketyegő óradíjról álmodtak, de engem olyan nem érdekelt. :-)
Legfőbb oka talán az, hogy hideg motorra adja meg a hézagot a gyár ... és ügye hideg motorral megérkezni a szervízbe nem egyszerű. Nyílván be lehet állítani üzem meleg állapotban is csak akarni kell.
Nem változik jelentősen és hál isten nem szűkül hanem inkább nő a hézag ezért nem okoz szelep égést, stb.
Amikor finoman zakatol mint a varró gép akkor Ok.
Ha nem lettem volna kíváncsi az EGR csatorna állapotára akkor Én sem bontom szét teljesen, de mivel a szívó cső levétele után már egyenes az út a szelep fedél leszereléshez így nem volt kérdés az ellenőrzés és az állítás.
Nekem sem volt hangja de most még szebb és gyári értéken belül van mind.
Mennyire nagy gáz, hogy nekem már 135000 km-nél jár a Jazz és még soha nem volt szelephézag ellenőrzés/állítás ? Kétszer voltam vele Honda márkaszervízben más dologok miatt és mindkétszer rákérdeztem, de mindig ugyanaz volt a válasz, hogy meghallgatással szokták "diagnosztizálni", hogy kell-e. Eszerint a 120000-es váltóolaj cserekor sem kellett még, pedig akkor EGR tisztítás is volt. Egyébként jól ketyeg a masina. Talán csak a rövid távos (pár kilóméteres városi) 8 liter feletti fogyasztást sokallom kicsit, hosszú távon 5 liter körül eszik.
Tömítéseket cseréltél ? Én eddig egyszer bontottam szelepállítás miatt, akkor visszatettem a tömítéseket. Most készülök ismét szétszedni,de remélem megint vissza tudom tenni mindet...