A fügén hiába keressük a hagyományos értelemben vett virágokat , mert azok mindössze néhány milliméteresek, és rejtetten a leendő termésen belül képződnek .Az apró virágokból többszáz alkot virágzatot a levelek hónaljában . A virágzat összetett , serlegalakú húsos képződményt , úgynevezett szikóniumot alkot , amelyen belül nagyon sok egyivarú virág található . Az érett szikónium nem nevezhető valódi gyümölcsnek a szó növénytani értlmében , hanem valójában tömlőalakú módosult szár , amelynek belsejében apró , egymagvú gyümölcsök találhatók . Így a fügetermés valójában többszörös gyümölcs . A füge őshazájában a virágzatokat tekintve kétféle található : a kecskefügén képződnek a pollent adó hímvirágok , valamint egy bizonyos típusú ( rövidbibéjű ) nővirág , amelyben a megtermékenyítést végző fügedarázs ( Blastophaga psenes ) lárvája fejlődik . A kis darázs élete teljes mértékben a fügétől függ , míg a füge beporozása a darázstól . Így a növény és a rovarfaj között szinte példátlan az egymásrautaltság . A fügék egy jelentős csoportja a termésképzéshez nem igényel megtermékenyülést , magjai csíraképtelenek . Ezt a fügetípust képviselik az adriai fügék , amelyek Magyarországon is találhatók .
Kertészet és szőlészet 2001 /29. Salamon Pál ( Fitoteszt Bt. )
Ha valakit érdekel! Jövő héten ültetem el az asimina magokat. Többször kérdeztétek nem adok-e el?Mivel több van belőle mint amennyire szükségem van,ezért adnék el belőle.Hideghatásnak kitéve- azonnal elültethető.Garantált kelés.Nk 1, Nk 2 és Mangó.200 ft db-ja + postaköltség,emailemet megtaláljátok az adatlapomon.
Megvan a cikk , elkértem a bőrkötésbe kötött 26 cikket a kisfiamtól , s kimásoltam papírra a "Kertészet és szőlészet" nevű szaklap 2001./ 29-es számából Salamon Pálnak ( Fitoteszt Bt.) a cikkét a fügék nemi életéről . Nemsokára itt lesz a cikk .
Azóta voltam Quicktornál , kaptam tőle tanácsokat . A kiscsajok fele beindult a szobamelegben . Azok közül egyelőre egy sem mutat életjelt , amiknél az a fajta ültetés vala , hogy adott volt egy vagy 1m-es gally , három felé daraboltam , a felső részt legéleztem , az alsót meghempergettem abban a gyökeresedést iníciáló rózsaszínű hormonban , aztán a földben levő lyukba dugtam őket , óvatosan rájuk a földet --- aztán azóta sem semmi......
Szerintem NE ültesd el v. csíráztasd ezeket a magokat, hanem fényképezd le, és e-mailben sos reklamálj, csatold a képet is. Nem követtem a dolgot, honnan vannak a magok?
A Costatanak is barnás, kemény héjú, kis mandula méretű magja van.
Igen korán kihajt a schisandra /kúszómagnolia/.Egyenlőre fagykár nem érte.Az idén rengeteg virág lesz rajta. A hajtások tövében megjelentek a kis virágbimbók.Ilyenkor már ellenőrizni lehet a virágzás mennyiségét amelyek nagyon finom illatúak lesznek.
Kizárt dolog, hogy a costatának ilyen kicsi magja legyen.A lótusznak kicsi gyümölcse/meggy nagyságú/1 cm körüli magja van.Ültesd el ha kikel fotózd le .Vásárlás esetén így tudsz reklamálni.Én is kiváncsi vagyok mi a csuda lehet ez?Én a lótusz magokat még nem ültettem el.Talán a héten.
Már kezdtem azt gondolni, hogy elszúrtam v.mit a tőled kapott khaki magokkal, mert nem mozdultak. Így már csak ritkán nézegettem bele a csíráztató dobozukba, de tegnap kinyitva majd egy tucat kibújt magoncot találtam! :-)
A saját tapasztalatom szerint a virginia magoknak nem kell hideghatás ,én már többször vetettem mindenféle kaki magokat ha kivettem a gyümölcsből és lemosás után elvetettem gond nélkül kikelt 80 -90 százaléka minden alkalommal
A virginiai szilváról kerestem információkat, és - többek között - ezt a fórumtopicot is kidobta találatként. Kérdéseimre azonban nem találtam máshol választ, így itt megkérdezem...:
- a magokat mikor kell vetni, milyen mélyre?
- mehet egyből a szabadba, vagy palántázás, meleg helység, stb.? Ha igen, akkor mikor mehet ki a szabadba?
- van - e valami speciális teendő vele?
- mik a jellemző kártevői, betegségei, és hogyan védekezhetünk ellenük?
A korábban említett Corvinus - kertből szedtem néhány magot kb. két éve.
Ja! Még valami! Át kellene ültetnem több okból, most tegyem meg-legalább látom a gyökérzet épségét- vagy várjam meg, míg elkezd hajtani, vagy esetleg mégkésőbb? Meddig kell várnom? Mikor kezd hajtani egyáltalán? Mikor nyugodhatok meg afelől hogy megmaradt? Tudom sok a kérdés de még kezdő vagyok!
Az, hogy a tőnél nyomásra folyadék ömlik ki, azt jelentheti, hogy a szövetek már károsodtak és az ilyen a tapasztalataim szerint nem is jön helyre.
Egy próbát megérne, hogy óvatosan addig-addig visszavágni, amíg már nincs barnult rész és a metszési felületet beszórni porrá zúzott faszénnel. Ezzel nem rontasz az állapotán, viszont megszabadítod az úgy is elrothadó résztől, ami csak akadály a friss rügynek.
SOS segítségre lenne szükségem!!!! A basjoomat a napokban takartzam ki. A rizómája igaz él, de a törzs el van véknyulva, kívül száraz, belül pedig meg van teljesen barnulva, a levélkezdemény is, és félek rothadásnak fog indulni... Mit tegyek? Vissza vágjam az élő rizómáig(szinte földig), vagy innen is ki fog hajtani??? Ki tudja tolni egyáltalán az elhalt levélrészt? Ja és még valami! Enyhe nyomásra a tőnél ömlik belőle a víz! Nem gond az sem ha 0-ról kell indulnia az idén, de jó lett volna ha ezzel a 40 cm előnnyel indul...:((
Szerintem sincs olyan jó íze, de szép nagy, lila szemek vannak rajta :-)) és bundaszerüen apró tüskék a szárán, mint a málna. Viszont fut, mint a szeder. Én is csak 1 tövet tartok, a szedrek mellett. Ha a szára leér a földre, magától legyökerezik.
Ha esetleg van felesleges szedred és málnád, akkor szívesen cserélnék veled, mert nekem nincs 1 szál se. Cserére a következő dolgaim lennének:
Szőlővesszők dugványozni (Mathiász Jánosné Muskotály, Othello, Fehér Viktória, Turán, Medina, Csaba Gyöngye, Fehér Kecskecsöcsű, Concord stb.), egyéb dugványozni/oltásra való vesszők (feketeribizli, pirosribizli, Szentesi Rózsa naspolya, Kieffer körte és egyéb körték, nemes nagyszemű vérszilva, ringlók, meggyek, cseresznyék, szilvák, kajszik, vad őszibarack, óriás sárgászöld alma, mogyorók, aranyeső, bodza, magnolia, lila és fehér orgona, csipkebogyó, lila akác, borostyán, piros virágú leander, telt virágú díszgránátalma, Ukrán óriásdió és egyéb dió oltóvesszők stb.), zöldségmagok és denevérlevelű passiógyümölcs magok, gyökeres Japánbirs, Mahónia és Tiszafa palánták, liliomhagymák, lila és vegyes bordó virágú Írisz gumók, bazsarózsa, kaukázusi kefírgomba és még sok minden más.