Keresés

Részletes keresés

szaguaro Creative Commons License 2011.03.30 0 0 18264

O.K., ez így van! (nagyvonalakban) De sztem ezt itt mindenki tudta....

Előzmény: venuto (18263)
venuto Creative Commons License 2011.03.30 0 0 18263

A fügén hiába  keressük  a  hagyományos  értelemben vett  virágokat , mert  azok  mindössze néhány milliméteresek, és  rejtetten a leendő  termésen belül képződnek .Az  apró  virágokból  többszáz  alkot  virágzatot  a  levelek  hónaljában . A  virágzat  összetett , serlegalakú  húsos  képződményt , úgynevezett  szikóniumot  alkot , amelyen  belül  nagyon  sok egyivarú  virág  található . Az  érett  szikónium  nem  nevezhető valódi  gyümölcsnek a  szó  növénytani  értlmében , hanem  valójában  tömlőalakú módosult  szár , amelynek  belsejében apró , egymagvú gyümölcsök  találhatók . Így  a fügetermés  valójában többszörös  gyümölcs .
           A  füge  őshazájában  a  virágzatokat  tekintve  kétféle  található  : a  kecskefügén  képződnek  a  pollent  adó hímvirágok  , valamint  egy bizonyos  típusú ( rövidbibéjű ) nővirág , amelyben a  megtermékenyítést  végző  fügedarázs  (  Blastophaga  psenes  ) lárvája  fejlődik . A kis darázs  élete  teljes  mértékben  a  fügétől  függ , míg  a füge beporozása  a  darázstól . Így a  növény  és  a  rovarfaj  között  szinte  példátlan  az  egymásrautaltság . A  fügék  egy  jelentős  csoportja  a  termésképzéshez  nem igényel megtermékenyülést , magjai csíraképtelenek . Ezt a  fügetípust  képviselik az  adriai  fügék , amelyek  Magyarországon  is találhatók .

Kertészet  és  szőlészet  2001 /29.        Salamon  Pál       ( Fitoteszt Bt. )

Előzmény: venuto (18260)
zotya papa Creative Commons License 2011.03.30 0 0 18262

Ha valakit érdekel! Jövő héten ültetem el az asimina magokat. Többször kérdeztétek nem adok-e el?Mivel több van belőle mint amennyire szükségem van,ezért adnék el belőle.Hideghatásnak kitéve- azonnal elültethető.Garantált kelés.Nk 1, Nk 2 és Mangó.200 ft db-ja + postaköltség,emailemet megtaláljátok az adatlapomon.

zotya papa Creative Commons License 2011.03.30 0 0 18261

Februári virágzás után ismét virágzik a mézbogyó.Az ősszel berétegezett lótusz magokat ma ültettem el. Nincs megkésve.

venuto Creative Commons License 2011.03.30 0 0 18260

Szerbusz , Szaguaro . 

Megvan a  cikk , elkértem  a  bőrkötésbe  kötött  26 cikket  a  kisfiamtól , s kimásoltam papírra  a  "Kertészet és szőlészet"  nevű  szaklap  2001./ 29-es  számából  Salamon Pálnak  ( Fitoteszt  Bt.)  a  cikkét  a  fügék  nemi  életéről . Nemsokára  itt  lesz  a  cikk . 

Azóta voltam  Quicktornál , kaptam tőle  tanácsokat . A kiscsajok  fele  beindult  a  szobamelegben . Azok  közül  egyelőre  egy  sem  mutat  életjelt , amiknél  az  a  fajta  ültetés  vala , hogy  adott  volt  egy  vagy  1m-es  gally , három  felé daraboltam , a  felső  részt  legéleztem , az  alsót  meghempergettem  abban  a  gyökeresedést iníciáló  rózsaszínű  hormonban , aztán  a  földben  levő lyukba  dugtam  őket , óvatosan  rájuk  a  földet --- aztán azóta sem  semmi......

far  severö  sapirico

Előzmény: szaguaro (18104)
mmjutka Creative Commons License 2011.03.29 0 0 18259

Szia!

Szerintem NE ültesd el v. csíráztasd ezeket a magokat, hanem fényképezd le, és e-mailben sos reklamálj, csatold a képet is. Nem követtem a dolgot, honnan vannak a magok?

A Costatanak is barnás, kemény héjú, kis mandula méretű magja van.

Előzmény: főszakács69 (18255)
zotya papa Creative Commons License 2011.03.29 0 0 18258

Igen korán kihajt a schisandra /kúszómagnolia/.Egyenlőre fagykár nem érte.Az idén rengeteg virág lesz rajta. A hajtások tövében megjelentek a kis virágbimbók.Ilyenkor már ellenőrizni lehet a virágzás mennyiségét amelyek nagyon finom illatúak lesznek.

zotya papa Creative Commons License 2011.03.29 0 0 18257

Üdvözöllek!

Kizárt dolog, hogy a costatának ilyen kicsi magja legyen.A lótusznak kicsi gyümölcse/meggy nagyságú/1 cm körüli magja van.Ültesd el ha kikel fotózd le .Vásárlás esetén így tudsz reklamálni.Én is kiváncsi vagyok mi a csuda lehet ez?Én  a lótusz magokat  még nem ültettem el.Talán a héten.

Előzmény: főszakács69 (18255)
Arth_ur Creative Commons License 2011.03.28 0 0 18256

Már kezdtem azt gondolni, hogy elszúrtam v.mit a tőled kapott khaki magokkal, mert nem mozdultak. Így már csak ritkán nézegettem bele a csíráztató dobozukba, de tegnap kinyitva majd egy tucat kibújt magoncot találtam! :-)

Előzmény: Flanell (18250)
főszakács69 Creative Commons License 2011.03.28 0 0 18255

Zotya papa-és persze Mindenki!  Most kaptam meg a costata magokat---létezik az hogy a magok csak paradicsommag nagyságúak legyenek ??? Üdv Robi

Törölt nick Creative Commons License 2011.03.19 0 0 18254

Hali,hozzám közel lakóknak mondom,írom.Van 6-8 ember magasságu Diospyros virginiana fácskám.Ezek nagy gyümölcstermő gyökérsarjaiból lettek kialakítva.Még rügy fakadás elött/kiemelés után/beültethetőek lennének.Valami csere érdekelne.Lakóhe-

lyem Baranya,Szigetvár.

vica46 Creative Commons License 2011.03.19 0 0 18253

Előzmény: vica46 (18251)
Kéri Petya Creative Commons License 2011.03.19 0 0 18252

Köszönöm szépen..!

Ha nem kelnek ki, akkor megyek megint magot szedni... azt hiszem, április környékén adták.

vica46 Creative Commons License 2011.03.19 0 0 18251

A saját tapasztalatom szerint a virginia magoknak nem kell hideghatás ,én már többször vetettem mindenféle kaki magokat ha kivettem a gyümölcsből és lemosás után elvetettem gond nélkül kikelt 80 -90 százaléka minden alkalommal

Flanell Creative Commons License 2011.03.19 0 0 18250

2 éves mag már nem szokott kikelni.

De azért próbálkozhatsz, hátha véletlenül.

Legjobb lett volna ősszel elültetni, hogy felázzon és hideghatást kapjon.

Próbáld meg úgy, hogy egy hétre berakod a hűtőbe, aztán mehet akár szabadba, 5 cm mélyre, akár cserépbe.

Előzmény: Kéri Petya (18249)
Kéri Petya Creative Commons License 2011.03.18 0 0 18249

Szép jó estét mindenkinek!

A virginiai szilváról kerestem információkat, és - többek között - ezt a fórumtopicot is kidobta találatként. Kérdéseimre azonban nem találtam máshol választ, így itt megkérdezem...:

- a magokat mikor kell vetni, milyen mélyre?

- mehet egyből a szabadba, vagy palántázás, meleg helység, stb.? Ha igen, akkor mikor mehet ki a szabadba?

- van - e valami speciális teendő vele?

- mik a jellemző kártevői, betegségei, és hogyan védekezhetünk ellenük?

A korábban említett Corvinus - kertből szedtem néhány magot kb. két éve.

Köszönöm...!

marimama51 Creative Commons License 2011.03.18 0 0 18248

Szerintem vágjad vissza apránként, szeletelve.Ha elfagyott az áltörzs,mást már úgysem tudsz vele csinálni.A lényeg,hogy rizómáról hajtson.

Előzmény: santaro (18240)
santaro Creative Commons License 2011.03.18 0 0 18247

Hahó, valaki:) 18244-es hozzászólás... Házassági évfordulóra kaptam tavaly páromtól és nagyon sajnálnám ha elpusztulna:((

Előzmény: santaro (18244)
Flanell Creative Commons License 2011.03.17 0 0 18246

Az a kis oltvány, ami nem termett.

A nagyon annyi van, hogy ritkítani kellene, ha annyira ráérnék.

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=83944037&t=9107936

Csak ez viszonylag kisebb szemű.

Előzmény: nyulica (18237)
Flanell Creative Commons License 2011.03.17 0 0 18245

Van ugyan pluszom málnából és szederből, de úgy néz ki, lesz gazdájuk. Olyan 2 héten belül kiderül, marad-e még.

Merrefelé lax?

A növényeidre nincs szükségem igazából. Esetleg a piros leander, ha gyökeres, mert ami nekem van, az már 3 éve nem hajlandó virágozni, mint a többi.

Előzmény: Midnightx (18235)
santaro Creative Commons License 2011.03.16 0 0 18244

Ja! Még  valami! Át kellene ültetnem több okból, most tegyem meg-legalább látom a gyökérzet épségét- vagy várjam meg, míg elkezd hajtani, vagy esetleg mégkésőbb? Meddig kell várnom? Mikor kezd hajtani egyáltalán? Mikor nyugodhatok meg afelől hogy megmaradt? Tudom sok a kérdés de még kezdő vagyok!

Előzmény: santaro (18243)
santaro Creative Commons License 2011.03.16 0 0 18243

Megfogadtam a tanácsod és visszavágtam, de sajnos egészen a tövéig értem:((( Nem lenne baj ez, csak újra hajtana:((((

A tövén felfedeztem 3 tavalyi sarjat, azok szerintem napokon belül újra hajtanak, ez a basjoo nagyjából épen maradt oldalán van.

Valójában a faszén-por mire is jó??? Lignit por maradt vissza fűtésből, azzal szórtam be! Gombaölőzni esetleg...???

Köszi!!!

Előzmény: beetee (18241)
marimama51 Creative Commons License 2011.03.16 0 0 18242

Kitakartam a basjoomat,6-ból 5 teljesen ép.1-et vissza kellet vágnom,de az is jó lesz.

beetee Creative Commons License 2011.03.16 0 0 18241

Az, hogy a tőnél nyomásra folyadék ömlik ki, azt jelentheti, hogy a szövetek már károsodtak és az ilyen a tapasztalataim szerint nem is jön helyre.

Egy próbát megérne, hogy óvatosan addig-addig visszavágni, amíg már nincs barnult rész és a metszési felületet beszórni porrá zúzott faszénnel. Ezzel nem rontasz az állapotán, viszont megszabadítod az úgy is elrothadó résztől, ami csak akadály a friss rügynek.

Előzmény: santaro (18240)
santaro Creative Commons License 2011.03.16 0 0 18240

Sziasztok,

SOS segítségre lenne szükségem!!!! A basjoomat a napokban takartzam ki. A rizómája igaz él, de a törzs el van véknyulva, kívül száraz, belül pedig meg van teljesen barnulva, a levélkezdemény is, és félek rothadásnak fog indulni... Mit tegyek? Vissza vágjam az élő rizómáig(szinte földig), vagy innen is ki fog hajtani??? Ki tudja tolni egyáltalán az elhalt levélrészt? Ja és még valami! Enyhe nyomásra a tőnél ömlik belőle a víz! Nem gond az sem ha 0-ról kell indulnia az idén, de jó lett volna ha ezzel a 40 cm előnnyel indul...:((

beetee Creative Commons License 2011.03.16 0 0 18239

Nem. Azt csak kordában kell tartani. Nem igényli a hosszú szálvesszős metszési módot.

Előzmény: Növényexotics007 (18238)
Növényexotics007 Creative Commons License 2011.03.16 0 0 18238

Sziasztok! A minikivit ugyanúgy kell metszeni mint a normált?

nyulica Creative Commons License 2011.03.15 0 0 18237

Azt írtad, hogy virágzott, de nem termett. Akkor olyan nagyon nem lehet önporzós......

Előzmény: Flanell (18233)
szaguaro Creative Commons License 2011.03.14 0 0 18236

Szerintem sincs olyan jó íze, de szép nagy, lila szemek vannak rajta :-)) és bundaszerüen apró tüskék a szárán, mint a málna. Viszont fut, mint a szeder. Én is csak 1 tövet tartok, a szedrek mellett. Ha a szára leér a földre, magától legyökerezik.

Előzmény: Flanell (18234)
Midnightx Creative Commons License 2011.03.14 0 0 18235

Ha esetleg van felesleges szedred és málnád, akkor szívesen cserélnék veled, mert nekem nincs 1 szál se. Cserére a következő dolgaim lennének:

Szőlővesszők dugványozni (Mathiász Jánosné Muskotály, Othello, Fehér Viktória, Turán, Medina, Csaba Gyöngye, Fehér Kecskecsöcsű, Concord stb.), egyéb dugványozni/oltásra való vesszők (feketeribizli, pirosribizli, Szentesi Rózsa naspolya, Kieffer körte és egyéb körték, nemes nagyszemű vérszilva, ringlók, meggyek, cseresznyék, szilvák, kajszik, vad őszibarack, óriás sárgászöld alma, mogyorók, aranyeső, bodza, magnolia, lila és fehér orgona, csipkebogyó, lila akác, borostyán, piros virágú leander, telt virágú díszgránátalma, Ukrán óriásdió és egyéb dió oltóvesszők stb.), zöldségmagok és denevérlevelű passiógyümölcs magok, gyökeres Japánbirs, Mahónia és Tiszafa palánták, liliomhagymák, lila és vegyes bordó virágú Írisz gumók, bazsarózsa, kaukázusi kefírgomba és még sok minden más. 

Előzmény: Flanell (18234)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!