Nekem 5 fokra volt beállítva a termosztát a teleltetőben. Ősszel amikor kint volt akkor reggelente egy kicsit a dér is megcsípte, de azért nem bírja olyan jól a hideget mint a basjoo, szerintem kiültetve télen a takarás kevés neki, vészfűtés is szükséges.
Kíváncsi vagyok, hogy a tied milyen gigászi lesz idén. Az enyém is kint van, egyelőre még cserépben. Sikerült levéllel együtt átteleltetnem, persze sok alsó levél elszáradt télen. Jövő héten kiültetem mindkettőt.
Jó állapotban van, kemény a törzse, csak mivel összel levágtam az összes levelét, így az egész egy torzó.
Végleg kiültettem a kertbe a hét elején. A tőled ellesett takarással és fűtéssel próbálom meg vele majd a telet, veszek valamilyen termosztátot és beállítom kb. 2 fokra, - terveim szerint - és majd kiderül, hogy sikerül kiültetve átvészelnie a telet.
Többet nem cipekedek, hiába van segítség, de ha az idén is nő "pár" métert akkor már tényleg lehetetlen bárhova bevinni.
Sajnos költözés miatt meg kell válnom néhány dézsás növényemtől.A képen látható kb. 180cm magas neodypsis decarii is eladó,természetesen nagyon kedvezményes áron.Ha valakit érdekel,akkor a cycas5546@gmail.com email címre írjon.
Tavaly májusban ültettem őket- semmi különöset nem csináltam. A magoncokat átültettem a képen látható pálmacserépbe és 2 havonta Florimo levéldísznövény tápanyagrudakkal tápoztam őket+ esővízzel öntöztem. Télen üvegfalban voltak (mint a képen) kb. 12-15 fokon.
Köszönöm a visszajelzéseket. Az említett pálmának sima a levélnyele, levéllemezei hatalmasak kb. 1-1,5 m átmérőjűek és talán inkább a kínai legyezőpálma levél szerkezetére emlékeztetnek inkább. Elültetem és meglátjuk...
Humilist szintén, egyet feláldozok...
A selyemmirtusszal még várok kicsit. A tiéd milyen színű? Amit én vettem, az bordó. A Füvészkertben is több van kitelepítve, néhány egész nagy is, ott minden takarás nélkül jól érzik magukat.
Én már minden pálmámat,cikászomat kivittem,bár a cikászok még védett helyen,éjszakára csukható polikarbonátházban vannak,valamint a liwingstonia chinensis,és a phoenix roebelenii is.Ha fiatalok a növényeid,akkor valóban nagyobb cserép kell az átültetéshez,idősebb pálmákat gyökérmetszés után ugyanabba a dézsába is vissza lehet tenni,s ezeknél a levágott gyökérkoszorú helyére kerül friss föld,illetve a talaj tetejére érett marhatrágya.A pálmáknak én a Jozsó-féle földkeveréket használom:
5 rész "B"jelű virágföld és érett marhatrágya 50-50%-os keveréke
1 rész perlit
1 rész alginit
1 rész folyami homok
Hidegházi pálmák esetében ehhez a keverékhez egyharmad rész kerti földet adok,hogy agyagosabb,kötöttebb legyen.
A cikászoknál ugyanez a földkeverék,csak itt savanyú "A" jelű virágföldet használok,s a keverék egyharmada kőzúzalék,vagy sőder.
A levelek a washingtóniára emlékeztetnek,de nem látszik,hogy tüskés-e a levélnyél,illetve,hogy milyen a törzs.A magokat minél előbb el kell vetni,mert minél öregebbek,annál vontatottabban kelnek,sokáig elfekszenek.A terméshúst el kell távolítani vetés előtt,s célszerű termoszban meleg vízben legalább egy napig áztatni.Az ilyen húsos terméseket a madarak ,állatok eszik meg a természetben,s az emésztés során lekerül róla a terméshús,s mire kiürül,addigra a testmeleg felpuhítás is megtörténik,ráadásul trágyát is kap rögtön a mag.Érdekes,hogy maga a mag nem károsodik az emésztőcsatornán áthaladva,sőt a csírázásra kedvező változások zajlanak le benne.
A selyemmirtuszt nyugodtan kiültetheted,nekem évek óta szépen áttelel,pedig csak egy szövött műanyagzsákot szoktam ráhúzni téliesítésként.Telelés szempontjából egyébként nem biztos,hogy hátrány a Mátra északi oldala,hiszen ott egyenletesebb a hideg,még ha tovább is tart.Igazából az a veszélyesebb,amikor megenyhül-megfagy felváltva,s idő előtt megindul az alvó növény nedvkeringése,s már a gyengébb fagy is károsítja.A humiliseket viszont csak vészfűtéssel lehet biztonsággal átteleltetni.
Kissé homályos a kép,nem látom a pálma közepét.Ha az élmakkor rendbe fog jönni.Az alsó levelek száradása,elhalása természetes jelenség,de felgyorsul ez a folyamat,ha szomjazik a pélma,hiszen így próbálja a párologtatási felületet csökkenteni.A főnix vízigényes pálmafaj,télen sem szabad teljesen kiszáradni hagyni a talaját.Most már vidd ki és locsold bőségesen.
Múlt év júniusában keltek ki a képen látható pálmáim( Canariensis, Dactilyfera). Az egyik már a negyedik levlt hozza!! Mikor várható az első ún. jellegzetes pálmalevél??? Már türelmetlen vagyok!!
Igazából a te növényeid illeti dícséret. A pálmáról teszek fel egy nagyobb felbontású képet, a magokról is melléklek egyet. Nos, nem hasonlít a humilis-re, sem termetre, sem a levél szerkezete. A magok kb. 1,5 - 2 cm-esek, liláskékek. Mikor ültessem el őket? A gyümölcshúst leszedjem, vagy azzal együtt?
Most, a tavalyi sikereken felbuzdulva kiültetek több pálmát (Humilis-eket, S.minor-okat, több Trachyt) Az ősszel vásárolt selyemmirtusszal is megpróbálkozom. Valószínű lesz veszteség, mert felénk a telek hosszabbak és keményebbek a Mátra északi oldalának köszönhetően. Meglátjuk. A kivik, a gránátalma,a M. grandiflora és a pampafű simán kiteletek, pedig csak geotextília volt a védelmük, illetve a pampafű csapadékvédelmet kapott. A kiültetett S. minor simán állta a megpróbáltatásokat.
Nekem csak 3 cykaszom van + 1 satolyám, mindegyik cserépben, a teleltetőben szépen kihúzták a telek.
Érdeklődnék, hogy mikor lehet majd kivinni a kertbe őket, s a másik dolog: szeretném átültetni majd őket, mert már 3 éve nem voltak. Kell-e 1 számmal nagyobb cserép és milyen földbe tegyem őket?
Kérlek szépen adjatok tanácsot.
Látom Keszthely elköszönt:-((((
Mindig ő szokott segiteni nekem, nagyon fog hiányozni, sajnálom, hogy igy döntött:-((((