Fejcsere után előfordulhat, hogy a felvételi és lejátszási szintet újra be kell lőnni, de ehhez elég jól jelölt trimmerek vannak az áramköri lapon. Ha a mechanikát ki tudod cserélni, akkor ez nem okozhat problémát...
Bocs, ha hülye kérdés, de nem szeretnék mellélőni. :) Arról lenne szó, hogy van két Akai HX-2 magnóm. Az egyiknek jobb állapotú a mechanikája, kevésbé kopott a feje (már amennyire szemmel meg lehet állapítani), de nem gyári állapotú: bele van építve egy felvétel/lejátszás csatlakozó és két nyolcpólúsú DIN aljzat, ami valószínűleg távvezérlő csatlakoztatására szolgál.
A másik eredeti állapotú, a doboza is szebb, jelenleg ezt állítottam üzembe. Arra gondoltam, hogy a másik magnó mechanikáját áttenném ebbe. Maga a csere nem is lenne gond, csak az lenne a kérdésem, hogy a panelen kell-e valamit utánaállítani (a fejcsere miatt), vagy nagy valószínűséggel teljesen kompatibilisek a fődarabok?
Ez az Aiwa téma itt időnként (akár naponta) szinte parttalan. Viszont ők is magnósok és olyan szeretettel tudnak írni a cuccról, hogy nekem is megesik a szivem. Egyébként meg én is gyarló vagyok, nekem is volt.
Egy biztos. Az Aiwa a pultos sorazatával örökre beírta magát a kazettás magnók világába (történetébe), pedig tudjuk, hogy nem is ezek a legjobban sikerültek... Viszont az ember elsősorban vízuális lény.
A Luxmannok. Én sosem hallottam szólni egyet sem, de ezt talán már bevallottam, habár lehet hogy nem itt.
Valamiféle glória övezi ezeket is. Pontosabban a K03, 04, 05-öt elsősorban. Utóbbi kettőt valamelyik pápa nyilván boldoggá is fogja avatni!
K04 tavaly volt az elmebayon és olyan 600€ körül ment el, de lehet hogy még annyi sem volt. Egyébként a csávó, aki árulta egy komplett rendszert hírdetett meg darabonként. Úgy néztek ki, mintha előtte csomagolta volna ki őket.
Én ugyanúgy vagyok vele (luxmann), mint most az XK9000-sel. Ér ez nekem ennyit? És ez a baj. Így sosem fogom megvenni. Most is inkább nézek valami sasszit, mert momentán nincs lemezjátszom se...
Én inkább a 90-ee évek évfordulóján kiadott deckeket preferálom, (az etalonok kivételek).
De ezek a Luxman K0-ok gyönyörűek. Igazi eklektikus deck érintő gomb, deprez műszer, poti, stb... Mindene megvan. Gyönyörű gép, biztos jó hangja is lehet.
Ezt belinkelem újra (az aiwa.vta közepette senki nem dícsérte meg):
Alakul ez itt, ahogy a hozzászólásokat elnézem. Asszem leginkább - egy nagy levegővétel után - elsősorban elhatározás kérdése lenne, meg hogy ki mit tud (tudna) hozzátenni. Kellene egy valamilyen "magnósklub", mint anno volt az FMH-ban. Persze ott szeánszolás nem igen volt, csak zene csere-bere...
Persze ez is klub itt, gondolok a fórumra és természetesen pozítiv értelemben, de nyilván mindenki a szubjektív véleményével van leginkább elfoglalva és azt tolja.
Megoldás lehetne, ha 3-4-5 itt már öreg motoros , aki azért ért is hozzá és azért legyünk őszinték és szókimondok: nem vicik-vacak nyilván szerethető, műanyag őskövületekkel van-volt körülvéve, összefogna valami etalonná kinevezett alap cuccal és rájuk zúdítanánk a szörnyetegeket. Nyilván ez bizalmi kérdés is, de asszem ez is összejönne, hiszen kibe bizzon meg a jámbor magnós, ha nem eszement sorstársába...
Ezek aztán bezárkozhatnának sörrel+pizzával aztán hajrá. Nyilván lehet azért borítékolni előre egy-két dolgot, mert csodák azóta sem történtek, hogy abbahagyták ezeknek az eszközöknek a gyártását, de azért végighallgatni, elpöcsölgetni minden kis aprósággal és itt azért nyilván nem csak mélyekről meg magasakról beszélünk, mégha abból is van a legkevesebb némely cuccosban, azért... hú de hosszú körmondat lett. Nem tudok kijönni belőle! Azért szerintem értitek.
Köszi hogy emlékeztettél, hogy figyelmetlen voltam. Nézegettem a manualjaikat a K05 és az AL90 nagyon hasonló. A többi K0-ás is nagyon komoly gép. Az Alpine ok csak Luxman K0X light-ok.
Már volt erről szó! Az Alpine-t megvásárolta a Luxman, és akkor készült a k0-ás sorozat, a mechanikájuk biztos, hogy azonos, az elektronika is hasonló! Ez később rossz húzásnak bizonyult, mivel a Luxi megsínylette a fúziót, kivonult Európából, és már csak otthon prosperál...
Az 1980 előtti gépek igen nagy hátrányban lehetnek az eleve zajosab kapcsolástechnika és az azóta csak zajosodó févezetőik miatt.
Nézz bele egy akkori gépbe, panelrengeteg és dróthalmaz van bennük. A diszkrét alkatrészekből épített áramkörök szedik össze a zajt és össze-vissza nyomorítják a frekvenciamenetet.
Szerintem a legjobb kazettás magnók a 80-as évek közepétől a 90-es évek elejéig készültek, ezen időszak előtt és után csak egy-egy kivételesen jól sikerült magnó érdemel említést.
Hát ez csak egy közelítő szubjektív lista, néhányat ki is lehet hagyni csak azért írtam, hogy reprezentálva legyen (pl:Denon, HK, JVC).
Van olyan pl: Luxman K05 ami biztos nem fog szereplni, nem is nagyon láttam még az ebayen, most egy k03-as van fent. Állítólag ez a K05 = Alpine AL90-sel, ami igaz is lehet. A többi Luxmant is előszeretettel párosítják Alpine-okkal de ez nem igaz. K04= AL85, K03= AL80. Talán mintha lenne valakinek Magyarországon Sansui D970-es. Marantz SD930 esélytelen 2x láttam az ebayen.
Persze a bontatlant(fémeket) én sem bontanám fel,nem úgy mint az EAGLE orsósokat,abból vettem huszon darabot,kicseréltem a szalagokat Cr.,Met.-ra,oszt teledobáltam velük a magnókat ! Rettenet jól mutatnak(de csak erre jók tudom)!