Keresés

Részletes keresés

csipike62 Creative Commons License 2011.03.19 0 0 120

Köszi a tanácsot, Ocsi07! majd próbálok szerezni egy keveset. Nem akarok sokat kölkteni így első évben, de ha bejön, akkor csinálnám.

Előzmény: ocsi07 (118)
Midnightx Creative Commons License 2011.03.09 0 0 119

Sziasztok!

A következő dinnyemagjaim vannak:

Sárgadinnyék: 

- Gália

- cukordinnye (sima héjú, zöld bélű, mézédes)

- ismeretlen, nagyon nagy termésű fajta

- ismeretlen, jóízű fajta

Görögdinnyék:

- ismeretlen, ludáj alakú, különlegesen szép héjmintázatú fajta

- ismeretlen, kerek, kevés és nagy magú fajta (evésnél könnyebb kiszedni őket)

- ismeretlen, zöld-sárga csíkos, jóízű ludáj fajta (tavaly október végéig lehetett kapni)

Fajtánként max. 100 db magot tudok küldeni.

Cserébe csemegeszőlő vesszőket vagy szeder/málnatöveket kérnék. 

ocsi07 Creative Commons License 2011.03.09 0 0 118

Szia!

Probald ki a KAZAKO-t.Szep volt a galia,es a cantalup is ebbe oltva!

Előzmény: csipike62 (116)
roba76 Creative Commons License 2011.02.27 0 0 117

Sziasztok!

Lassan vetni kell a gyepkockába az alagútfóliába való dinnyét. Sikerült beszereznem 20-30 db magot (volt több is) a Celebration, Constellation, Top-Gun fajtákból. Persze lesz egy pár hagyományos Crimson Sweet is és a piacon ritkán fellelhető Charleston is.

Olyan 4-5 éves magok lehetnek, tavaly több mint 85%-a kikelt, gondolom idén is hasonlóan jó lesz a kelés. A dinnyére szánt terület 2/3-a sárgadinnye lesz, hasonlóan a tavalyihoz, Fiata lesz. (A sárgadinnye kiskertben biztosabban és hamarabb megterem, mint a görög.)

A palántákat egy ismerős dinnyés neveli majd, segítettem, vagy csak ott lettem volna az oltásnál, vetésnél. Azonban idén nem olt tökbe dinnyét, "újföldbe" oltatlant tesz. Nekem is oltatlanok lesznek.

Egyszerűen nem tudok beszerezni Farao magot, olyan kis tételben mint nekem kell külön nem nevelnek palántát sem.

Egyik esélyem ez a fórum, itt többeknek van, talán küld valaki.

csipike62 Creative Commons License 2011.02.21 0 0 116

Sziasztok!

Olcsó sárgadinnye magot keresek megvételre. Hagyott mag érdekelne valamilyen hagyományos fajtából lehetőleg. 1500-200 szem. Kérem, aki tud segítsen!

Kezdő évem ez dinnyében és szeretnék tapasztalatot szerezni a sárgadinnye terén is. Esetleg foglalkozik valaki oltott sárgadinnyével? Érdekelne, milyen típusú alanyokat használnak. Úgy értem interspecifikus alanyokat találtam, amik alkalmasak sárgadinnye-oltásra is. Lagenáriából nem létezik ilyen?

Előre is köszönöm, ha valaki segít!

roba76 Creative Commons License 2011.01.25 0 0 115

Üdv!

Az olcsóbb, de használható dinnyemagok között van egy tasakkal a Crimson Sweet-ből is. (Azon a ZKI-s csomagoláson gyönyörű, érett dinnyének néz ki, 12-14 kg-ra nő meg.)

Ez a nem hibrid fajta a netes írások alapján meglepően ellenálló (ilyen ellenállóságot a márkásabb hibrid fajták között sem találtam): a Cladosporium 1.,2. és a fuzárium 0.,1.,2. rasszával és a Colletotrichum 1 rasszával szemben ellenálló. A fuzárium 0. rassza, ill. a rasszok alatt mit kell érteni? 

Ebből is szeretnék tökbe oltani. Ezt a  nem hibrid fajtát is lehet?

Nekem, mint kezdőnek nagy segítség lenne, ha a dinnyebetegségekről lennének feltéve képek az azonosítás miatt.

Nagyon szeretnék Farao dinnyemagot tökbe oltani, kb. 10-15 db-ot. Nagyon örülnék neki, ha valaki segítene hozzájutnom, természetesen kifizetem.

cross_183 Creative Commons License 2011.01.23 0 0 114

Igen, a foszfor a gyökérnövekedést serkenti, kiültetés után érdemes ilyen műtrágyát használni. Emellett generatív irányba viszi a növényt, lassítja a szárnövekedést, és termésképzésre serkenti. Ha bekötött rendesen a dinnye, utána nem kell annyi foszfor. Nitrogénnel a tökös dinnyénél nagyon óvatosan kell bánni, mert elszalad az inda, és borzalmas izű dinnyék lesznek rajta. A saját gyökerűnél is félméretű dinnyéknél már óvatosan a nitrogénnel, ilyenkor már inkább kálium túlsúlyos műtrágyát érdemes adni neki. 

Előzmény: roba76 (113)
roba76 Creative Commons License 2011.01.23 0 0 113

Kedves cross 183!

Azt tudtam, hogy a foszfor a gyökeresedést serkenti, de arra nem gondoltam, hogy ez segíti a termővé válását. Ezt még a dinnyések sem mondták, csak azt, hogy a 3 fő elem: a foszfor a gyökeresedéshez, a nitrogén a szárnövekedéshez, a kálium az édességéhez kell (és persze a kálcium és többi elem is fontos). 

A hozzáértők azt mondják, hogy a tökbe oltott dinnyénél vissza kell venni a nitrogént, mert amúgy is jobban a szárra és levélre dolgozik. Nagyon hosszú hajtásokon számtalan mellékhajtást növeszt, ezt én is megtapasztaltam.

A dilemmám megoldódni látszik, hála neked, köszönöm!

Előzmény: cross_183 (112)
cross_183 Creative Commons License 2011.01.22 0 0 112

A constallation és a farao szinte ugyanaz. A constallation talán ellenállóbb kissé. Az oltott dinnyének viszont nem illett volna fonnyadnia.Elvileg azért is oltunk, hogy a gyökésbetegségeket kivédjük pl fuzárium. Lehet, hogy didimella, fenésedés támadta meg, ekkor is fonnyadhatnak a megtámadott indák. Elsősorban Dithan+topas, vagy valami kombinált réz pl curzate, forum r használható, de a lényeg a megelőzésen lenne (ami sokszor lehetetlen).

A dinnye virágzása, kötése legtöbbször az időjárástól függ, ezzel nem lehet mit csinálni. Vannak fajták, amik hűvösebb időben is jól kötnek. Esős időben nem lehet mit csinálni, akkor nincs kötés. Hűvös, hideg időben jellemző az elrugás. Locsolni lehet, csak nem mindegy mivel. Tiszta vízzel nem jó, valami foszfordús tápoldatozó műtrágyával érdemes (pl 13-40-13), mert ez a generatív irányba viszi a növényt. De ha virágzás környékén kimarad 1-2 locsolás, elvileg az is segíti a kötődést.

Atka ellen csak kifejezetten atkaölő szerek érnek valamit (vertimec, sanmite, nissorun) sokszor azok sem. Nagyon szívósak, és ha egyszer elszaporodtak, nagyon nehéz megállítani. Jellemzően száraz meleg időben támadnak.

A tetűt is kifejezetten tetűirtókkal érdemes kezelni, pirimor, mospilan, teppeki...

Ami elvileg mindkettőt vinné -vagy legalábbis ez van ráírva a dobozára-, az jellemzően egyiket sem öli meg. Sajnos.

Kis kiszerelésben ajánlom még a zki-nek a Zengő F1 nevezetű dinnyéjét. http://www.zki.hu/index.php?zki=22&zki_tid=209

Jók vele a tapasztalatok, és simán állja a versenyt a holland fajtákkal.

Előzmény: roba76 (111)
roba76 Creative Commons License 2011.01.22 0 0 111

Tisztelt Dvdcd!  

Örömmel olvastam a fórumon a dinnyetermesztésről. Családomnak és nekem a dinnye a kedvenc gyümölcs-zöldségem, degeszre eszem vele magam nyáron és képtelen vagyok megunni, még októberben is enném, ha lenne. Több éve a kiskertben próbálok kb. 15 db. tövön dinnyét termeszteni (több)-kevesebb sikerrel. 2005-ben egyszer sikerült is, Crisby és Celebration oltatlan fajtákat. Az előbbiből 10, utóbbiból 15 kg-mos volt a legnagyobb. Szabadföldi kiültetésűek voltak, július végétől, augusztus elejétől teremtek. Feltűnő volt, hogy viszonylag kevés termés volt rajtuk. Saját tapasztalatom az, hogy  virágzáskor nem szabad locsolni, mert akkor nem a termős-virágkezdeménybe pumpálja az erőt, hanem a hajtás végébe és csak fut és nem köt. A  sárgadinnyénél ha sok a víz, akkor képes a diónyi nagyságú kisdinnyét is lesárgítani és ledobni. A görög eben az esetben nem dobja el a kisdinnyét, max. bereped. Virágzáskor optimális körülmények  esetén is van olyan, hogy nem köt be a legelső termős-virág. A gondom csak az hogy ilyenkor legalább 50 cm-t kell még futnia a következő termős-virágig. Ilyenkor nem tudom, hogy nem-e az én hibám az, hogy sokat vagy kevéset locsoltam. Mikor kell locsolni virágzáskor vagy előtte és mennyit? Utána biztos kell.  

Tavaly egy dinnyetermelőtől kaptam tökbe oltott görög- és sárgadinnyét, maradék talajtakaró- és alagútfóliát, és szereztem fóliamerevítő acélhuzalokat is. A dinnye fészkekbe istállótrágyát és fél evőkanál komplex műtrágyát tettem. A görögök töve mellé kb. 12-15 cm-re egy-egy 2L-es ásványvizes palackot ástam be félig, és a rácsavart kupakot 3,5 mm-es fúróval kifúrtam és csak abba locsoltam. A palack feneke nem volt teljesen levágva, így valamennyire védte a bogaraktól - dugulástól. Ha minden jól ment, akkor 1-2 perc alatt lefolyt forogva a víz. Néha azért a földtől dugult. Később rájöttem arra, hogy nem kell rá kupak, mert így is lefolyik és dugulás kizárva.  Biofit Gold lombtrágyával, Mikal C 64Wp-vel, Orthocid 50 Wp gombaölőkkel és Nissuron atkaölővel és tetű elleni is permeteztem és adagoltam a 15-15-15-ös műtrágyát (20 dkg/100L víz), mint a sikeres 2005-ben. Kaptak még Amalgerol algaoldatot, ettől a szárai és levelei beszőrösödtek, ellenállóbbak lettek. A tavalyi sok eső és kevés kötés miatt több mint 3 m-es futások voltak. A görögök elkezdték fonnyasztani a leveleiket, a 5-7 kg-os termések a bibe felől besárgultak. Fuzárium? Mikor és mivel védjem meg a dinnyét a tetű, az atka, a gombabetegségektől? Van-e olyan szer ami tetű és atka ellen is jó?    

Olvastam az ellenálló, a csúcs Farao dinnyéről, azonban 1000 db-ot nem akarok venni és sehonnan sem tudom kis tételben beszerezni. Ha volna rá mód, hogy küldenél nekem is a magból, azt megköszönném. Cserébe tudok küldeni Constellation és Celebration dinnyemagot, ha érdekel.

Köszönöm szépen.

E-mail címem: roba76@freemail.hu

Előzmény: dvdcd (93)
0x124A Creative Commons License 2011.01.14 0 0 110

Magnélküli dinnye vetőmag után érdeklődnék. Szokott valaki nagyobb mennyiségben venni? Csak nagy kiszerelésben találtam, annyit nem tudnék hova vetni, és a magvatlan fajtákkal egyelőre tapasztalatom sincs. 30-50 db kéne, kifizetném.

ocsi07 Creative Commons License 2010.09.07 0 0 109
kedves dvdcd,gratulalok!ugye nem volt olyan nehez a dinnyeszkedes,es izletesebb amit magunk termesztunk.tovabbi sok sikert!
Előzmény: dvdcd (99)
gkata2 Creative Commons License 2010.09.02 0 0 108
Helo dvdcd köszönöm a magokat remélem jövőre én is ilyen méretekröl tudok .beszámolni már alig várom hogy tavasz legyen köszi
dvdcd Creative Commons License 2010.09.01 0 0 107
Szia boti1987 !

Nagyon szívesen! Remélem sikerrel jársz velük te is. Jövőre egymásnak dicsekszünk, hogy kinek nagyobb a kabakosa :-)
Előzmény: boti1987 (104)
dvdcd Creative Commons License 2010.09.01 0 0 106
Hát ehhez az oltáshoz halvány dunsztom sincs, meg aztán nincs tököm sem :-D
Nekem az idén a sok megpróbáltatás ellenére bejött ez a dinnyésdi, úgyhogy maradok ennél a módszernél. A 10 métert simán tudom tartani és ekkora mennyiségnél kb 6 év múlva érek vissza a mostani helyhez.
A dinnyeszárakat meg összeszedem és átviszem a szomszéd tyúkjainak, majd azok elintézik a fuzáriumokat :-)
Előzmény: cross_183 (105)
cross_183 Creative Commons License 2010.09.01 0 0 105
Milyen messze? Hát egy 10m kb kellene, de ha messzebbre tudod tenni, az csak jó. Ha az jövő évi növények gyökérzónája nem "mászik" bele az idei dinnyeföldbe, az már jó.

Persze ott van még, hogy mennyire tudjátok eltüntetni a leérett növények maradványait, mert azok is fertőzhetnek jövőre. Célszerű összetakarítani a dinnyeszárat.

Mikor kerülhet vissza?
Ez jó kérdés. Lehet, hogy 3 évig dinnyézhetnél akár 1 helyen is komolyabb probléma nélkül. Lehet, hogy jövőre már gondok lennének. Ilyen problémái a dinnyéseknek is vannak, ugyanis egyre kevesebb a "szűz föld" dinnye szempontjából, és néha 2-3 évig egy helyen dinnyéznek, és ilyenkor bizony előfordulhatnak súlyos tőpusztulások.
Verticillium, fuzárium fertőzés esetén legalább 10 év a vetésforgó. Ha nem volt komoly hervadásos betegség a növényeken, akkor is célszerű 4-5 évet várni.
Sajnos a dinnye nem tűri nagyon a monokultúrát, kényes, mint a fene.
A fáraó valamennyire fuzárium rezisztens, de ez ne nyugtasson meg, ki tud ez is pusztulni.
Esetleg próbálj meg tök alanyra oltani pár tövet, nem olyan nagy kunszt. Úgy is benne vagy már a dinnyézésben. :)

Előzmény: dvdcd (103)
boti1987 Creative Commons License 2010.09.01 0 0 104

Szia dvdcd!

Ma meghozta a postás a magokat köszönöm szépen. Majd beszámolok az ültetvény állapotáról. Remélem hasonló sikerem lesz mint neked.

Előzmény: dvdcd (103)
dvdcd Creative Commons License 2010.09.01 0 0 103
Mindenképp máshová ültetem jövőre a dinnyéket. Ezzel kapcsolatban két kérdésem is felmerült. Milyen messze kell, hogy legyen a jövő évi ültetvény az idei helyétől és mikor ültethetek újra erre a helyre?
Előzmény: cross_183 (101)
dvdcd Creative Commons License 2010.09.01 0 0 102
Az egyenlet sokismeretlenes :-) 55 palántával indultam, ebből kb 15 kifagyott, helyettük magot ültettem. Ezek kikeltek, de amikor kb 3-5 cm-esek voltak a kisdinnyék, akkor rommá verte őket a jég. A nulláról indultak és kb 45 tő tudod újra életre kapni.
Most szedtünk le 32 darabot és kb 10-15 darab kisebbet rajta hagytam. Úgy saccolom, hogy az elfogyasztott és elajándékozott dinnyékkel együtt kb 70-80 darab lehetett.
De hozzá tenném azt is, hogy még most is virágzik :-D
Előzmény: boti1987 (100)
cross_183 Creative Commons License 2010.09.01 0 0 101
Ez igen! Ezzel a mennyiséggel már érdemes lenne elmenni piacra. :)
Már most kitermelte a mag árát, mert ez így 20e ft érték simán van.

A jövőévre egy jó tanács. Ha lehetséges, akkor a vetésforgót tartsd be, vagyis máshová kerüljön a dinnye. Esetleg 2 évig egymás után egy helyre kerülhet a dinnye. Utána viszont gondok lehetnek a felszaporodó betegségek miatt. Ezért szokták tökre oltani a dinnyét, mert sokkal ellenállóbb, a több évig tartó monokultúrát bírja, a saját gyökerű dinnye viszont nem.

boti1987 Creative Commons License 2010.09.01 0 0 100

Szia dvdcd!

Köszönöm a magokat és gratulálok a szép terméshez! Kb. mekkora mennyiség lett és hány palántából? Mert ez még nagyon érdekelne:)

dvdcd Creative Commons License 2010.08.30 0 0 99
Sziasztok!

Ma dinnyeszüretet csináltam a kisfiammal és begyűjtöttük a maradék dinnyét. Erről szeretnék nektek néhány képet mutatni és a legnagyobb "világbajnokot":

dvdcd Creative Commons License 2010.08.30 0 0 98
gkata2 ; boti1987

A madárkák felszálltak és hamarosan nálatok landolnak. Sok sikert hozzájuk!

dvdcd
boti1987 Creative Commons License 2010.08.25 0 0 97

Szia!

Köszi szépen. Február-Márciusig bőven ráér:) Addig meg még van idő nem sürgős.

dvdcd Creative Commons License 2010.08.24 0 0 96
Elnézésedet kérem, de a napokban nagyon sokat melóztam és úgy estem haza estére. A magok be vannak borítékolva és amint posta közelbe tudok érni már küldöm is őket.
Megígértem és néhány nap múlva útnak is indulnak.
Előzmény: gkata2 (95)
gkata2 Creative Commons License 2010.08.24 0 0 95
Helo dvdcd.még nem kaptam meg a magot .Írtam email címet.tisztelettel kata
boti1987 Creative Commons License 2010.08.19 0 0 94
Köszönöm a eljánlást írtam is egy e-mailt;)
dvdcd Creative Commons License 2010.08.16 0 0 93
Kedves gkata2 és boti1987!

Mindkettőtöknek küldök 20 darab Farao dinnyemagot. Fizetni nem kell érte, ez az én ajándékom így ismeretlenül is. Néhány hónappal ezelőtt amikor elkezdtem a dinnyézést rengeteg önzetlen segítséget kaptam a profiktól. Örülök, hogy most egy kicsit én is segíthetek két topiktársamnak. Remélem ugyanannyi örömöt találtok bennük amennyit én.
Legyetek szívesek küldjétek el nekem a dvdrom@indamail.hu mailcímre a pontos neveteket és címeteket és néhány napon belül elküldöm a magokat.

Sok sikert kívánok és jövő ilyenkor szívesen fogom olvasgatni a beszámolóitokat.
Üdvözlettel: dvdcd
boti1987 Creative Commons License 2010.08.15 0 0 91

Szia dvdcd!

Engem is érdekelne a dinnyemag ha lehetséges még. Én Budapest környékén lakom. Köszi

dvdcd Creative Commons License 2010.08.15 0 0 90
Nincs akadálya. Merre laksz?
Előzmény: gkata2 (89)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!