A Mexicoi szivarok erősségét majd " belövöd" magadnak és akkor tudsz viszonyÍtani, mert úgy is a saját értékrended számÍt. Igen, én is a vegyes vásárlás hÍve vagyok, ha a Barátomnak nincs valami amit szeretnék és hamarosan nem is lesz, akkor körűlnézek máshol is. Az árak nagyon vegyesek. Persze ki mit hol vásárol.
A fehér kivállás nem penész ez az a bizonyos oljosságtól van ami a burkoló levelek sajátja. Óvattal töröld le és menj lejjebb a párával kicsit.
Kösz az infót. A mexicoi szivarokról azt olvastam azok kicsit erősebbek, fűszeresebbek, de gondolom a Te-amonál a nicaraguai és cubai magok ezt befolyásolják. Majd meglátjuk milyen lesz. ma kóstoltam egy chinchalero perlast ebéd utáni kávés elméldekéshez. Ez egy nagyon kicsi (102*15 mm-es) nicaraguai hacho a mano szivar (amit nem mellesleg totalmente a manoként árul a cigarworld.de), de nagy meglepetésemre egész sokáig tartott, méghozzá 30 percig, és nagyon ízlett. Sajnos SEFT nincs debrecenben, de a húgom pesten tanul. Ő be tud nekem szerezni ezt-azt ha kell. Ahogy néztem van amit megrendelni nem érdemes. Pl flor de cano selectos-t 3,5 euro-ért rendeltem, most láttam az itteni szivaros boltban 1000 HUF-ért. Ezt például jobban megérte volna itthon megvenni, de egy cohiba siglo 1 itthon 4400 Ft, cigarworld-ön ami nem is a legolcsóbb csak 8,7 euro. Szal egyéni véleményem szerint a vegyes vásárlás a legjobb. Várom már a párásítót.
Még egy kérdés. Kicsit feljebb ment a párám. Úgy 73-73%-ra és az egyik la aurorámon megjelentek apró kb 1 mm-es tejszínű fakó foltok. Nem szőrős meg semmi, szal szerintem nem penész. Lehet ez az amiről írtatok. kicsomagoltam a szivarokat és azt veszem észre, hogy pár szál, főleg a kubaiak, olyanok mintha olajjal lennének lekenve. Gondolom ez nem baj...
Jó pihit nektek, holnapra pedig mindenkinek jó igavonást! :)
Igen az nagyon tuti és a minősége is jó lesz. A Te Amo egy Mexicoi szivar nem túl erős, Alberto Turrent Bácsi manufakturája készÍti az ottani levelekből. A Cuba vagy Dominikai utalás azt hiszem az onnan származó magokból nevelt borÍtó levélre utal, tán még Nicaraguai van Neki. Nem különleges, kissé fás Ízekben nyomúl, de nem egy rossz fajta, egy jó pöffentést meg ér! Persze az ára mutatja, hogy nagy csodára sem lehet számÍtani. Úgy általában, ha megismered a Mexicoi Ízvilágot könnyen el tudod helyezni majd a rangsorban.
Én is a keskenyebbet néztem. Elég kultúráltnak néz ki. Sztem jól fog mutatni és hát bízom benne, hogy a passatore hozza a várt minőséget...
A gyújtón nekem is állítottak tegnap, mert du visszanéztünk szivar ügyben sógorommal a szivaros boltba. Most nagyon jól működik. És hát igen a feleségem türelmét Én is csodálom... :)
Jut eszembe tegnap láttam egy TE-AMO nevű szivart. Van belőle dominikai és cubai is (robusto, churchill, meg asszem corona) A dominikia churchill 1250.- a kubai 1350.- Vasárnap fogjuk tesztelni ha minden igaz. Kiváncsi vagyok. Valakinek van tapasztalata ezzel kapcsban?
Pára ügyben minden ok. Közben levettem a celofánokat. Egyből jobban néznek ki a szivarok. A digi mérő 65%-ot mutat, ami a mérés alapján 72%-nak értendő, úgy, hogy csak deszt vízzel töltöttem az oázisos párásítót is. Tegnap nyitva volt pár percig a humi. Visszaesett a pára 67-68-ra, de reggel mikor ránéztem újból 72 volt. Elég hamar visszaállt.
A szlovák vásárlás akkor inkább személyesen éri meg. Ha már rendel az ember akkor mindegy, hogy Németo, vagy Szlovákia. Mind2 EU-s állam..
Jó lesz az a digitális, a hely miatt lehet, hogy a keskenyebbik kéne? Bár ezt biztos figyelted mert nem szép ha túl nagy és szinte kitölt egy nagy helyet. Úgy tudom, hogy ezeket az egyszerübbeket nem lehet kalibrálni, de a sós próbával (75% az csak én nem jól emlékeztem már rá) belőheted, hogy csal-e valamerre. Sokat nem fog.
Paliom nekem is van és mióta szétszedtem és állÍtottam a gáz mennyiségén tökéletesen működik, nagyon konkrét szúrólángokat ad és teljesen egyformát! Szeretem a kőrkiszúróit is használni, én nagyon elégedett vagyok vele. A Pólusban van egy vadász bolt és ott kaptam hozzá nagyon tuti fekete valódi bőr tokot, Így nem is karcolódik már. (a Feleségem szegény, nagyon megértő a dilijeim végett!)
Sajnos nem mentem el, mert "odavert" a vÍrus és már az idő is rossz volt, Így nagy vergődéssel, de maradtam. Sajnos!! Viszont nézd meg a www.myami.sk oldalt, ott látod az árakat és a pöffenteni valókat is. Szerintem egy igazán korrekt oldal és az árak is jók, igaz a németek még olcsóbbak. A lényeg, hogy évente párszor kinézek Sturovoba, magyarúl Párkányba, mert ott van egy kapcsolódó üzletük és a tulaj is Magyar, de ami még fontosabb, hogy nagyon korrekt és segÍtőkész. Nekem Pest mellől tán vagy 60Km az út háztól-házig. Viszont ahogy azt emlÍtettem már én leginkább itthon szerzem be a szivarjaim, ez csak egy kis ismeretség ápolásra és friss Ízekre jó.
Elmentem ma páramérő ügyben és az egyetlen norammális debreceni szivarosnál nem találtam. :( Kaptam viszont a nejemtől utó névnapi ajándékba egy dupla szúrólángos 3 integrált lyukasztós gyújtót (Palio). :) Sógorom úgy néz ki holnap fog rendelni cigarworld.de-ről és ott találtam egy jónak tűnő digi hygrometert. Belinkelem légyszi nézzetek rá. Digitális de nem kalibrálható passatore. +-2%-ot tévedhet, sztem 20 eurot megér. Ha vkinek van vele kapcsolatban tapasztalata vagy véleménye szokás szerint nagy örömmel várom. Előre is köszi!
Üdv: Szaggato
Ui: Vedado megírod miket és mennyiért sikerült beszerezni? Olcsóbb mint németország?
Biztos kapsz valami minőségi esztétikusat, de ha helyben nincs és van Ermuri katalógusa az ottani Pacáknak, ki tudjátok nézni ami Neked is megfelel. (abban van az a kis fekete kerek is, az enyém pontos)
Általában 20 Celsiust javasolnak, de ha Nálatok több van kevés dolgot tehetsz, talán nézz körül, hogy mi az ami még Számodra jó és a fűtétől is távol van.
Jó szivarvásárlós' utat kívánok neked! :) A sok infó nem zavar nagyon össze szerencsére. szeretem ha minden szükséges adat rendelkezésemre áll. :D Reggelre a már humidorban elhelyezett digit mérő 70%-on állt. A sós próbánál 75 helyett mutatott 68-at, így gondoltam, hogy ez a 70 kb 78-79%-ot jelenthet, így eljött az idő és elhelyeztem benne a szivarokat. Azóta fokozatosan visszaesett 63-ra ami a valóságban olyan 69,5%. Ez már szerintem jó lenne. Reméljük jó elvet követtem és megfelelő lesz. Nemsokára indulok a szivar shopba és megnézem milyen alternatívák vannak kiváltani ezt a digit mérőt. Esztétikailag sem jó, meg nem szeretnék mindig aránypárokkal számolgatni, hogy most jó e a pára vagy sem. Egyébként hőmérsékletben a 23 celsius fok az megfelelő?
Lehet, hogy a zöld foltosodás nem penész, de én nem igen tudom másként értékelni. Nálam is pont úgy zajlott le a folyamat ahogy azt Írtad, tehát a megjelenése után egyre nagyobb lett Így van egy "karantén" humidorom és oda száműztem ezeket, majd onnan pöffentettem el mint egy gonosz revans velük szemben. Isten nyugosztalja őket, de szép haláluk volt!
A bloom amit emlÍtettél, ha emlékeim nem csalnak egy olojosodás gerjesztette ártalmatlan kivállás. (?)
Nekem egyébként majd az összes difim ózonos és tök pontosan dolgoznak a propylen glykollal, pedig már több alkalommal fenyegettem őket egy zselés cserével. (Torcedor Barátom is arra esküszik) Az igazsághoz persze az is hozzá tartozik, hogy a két nagy (100-as) humidorban egy vezérelt szellőztető rendszer is van, na az nagyot dob az egyenletesebb páratartalom érdekében. Tudod, kinek mi jön be!?
Látom meg lesz az a hajtépés, ha másért nem akkor azért, mert annyi nem egyforma infót öntünk Rád, hogy már az lesz ártalmas. Azért jó úton haladsz! A gastrohumidorod látványát ne rontsd el valami fehér szÍnű műa. mérővel, (már ha egyre gondolunk) légy óvattal mert nagyon szépek is vannak feketében és az már nem üt annyira.
Ma én is beszerző kőrútra megyek, ha az idő engedi a Szlovák tesókhoz, ott úgy felébe kerűlnek a zárjegyes szivarok. Láttam ott Don Pepint, Padront, Tatuajet,stb.... Időnként szoktam ott vásárolni és mindÍg jól jövök ki a cuccaikkal.
Itthon meg adott a Torcedor Cigar és Leobuda. No, hát sok sikert! Üdvözlet!
Hát, ezek a mérők már csak ilyenek. Annyiból megnyugodtam, hogy ezek szerint nem csak én vonzom a szar műszereket.
Jelenleg 3 mérő van a humidoromban. Egy analóg, melyet kalibrálgatni szoktam. Sajnos hajlamos az elmászásra. A Conrad-nál vettem apránként két digitálisat (egy olcsót és egy drágábbat). Jelenleg ugyanabban a humidorban az analóg 75%-ot mér, az olcsóbb digitális 65%-ot, a másik meg 82%-ot. Én meg legyek okos, hogy akkor most valójában mennyi is van.
A szívem szerint kihajítanám az összeset és vennék egy _garantáltan_ jól mérőt, mindegy mennyiért - de elvileg a Conrad műszerei is ilyenek voltak, aztán mégis 24% van köztük.
Hát megvagyok a sós-desztvizes próbával, és hát akár jöhet az említett hajtépés. 8 óra után az analóg 60%, úgyanúgy nem megy 60 fölé mint amikor manuálisan próbáltam állítani. A digitális 68 %. Kérdés az, hogy 8 óra után 75% vagy 70%-on kellene állnia, mert itt 70-et olvastam youtubon meg 75%-ot láttam. Miközben tartott a kalibrálás napközben betettem a humidifiket és egy pohár meleg deszt vizet a humidorba. Most a digitális 65öt mutat, az analóg 50-et. A tapasztalatok alapján inkább a digitálisra hagyatkoznék... Holnap szerintem kinyit a már általam említett debreceni szivaros bolt, mert az kávézóként is működik. A nejem szerint nyitva lesz. Benézek hozzájuk páramérő ügyben, mert ez így sehogy sem jó. Néztem cigarworld.de-en analóg páramérőt- jobb lenne ha kívül is lenne egy működő, de amik vannak azok minimum 4,2 cm-ek, ami nekem kéne meg csak 3 cm. :( A cédrust is meg tudom ott kérdezni.
Ferenci84! Kösz ismét. Lehet tényleg érdekelne egy közös cigarworld. Sógorom most mondta, hogy egy kb 100 eurós rendelést Ő is tervez kb 3 hét múlva. Én is vennék egy nagyobb párásítót. Most a 100 euro feletti rendelésre 15 eurot számoltak fel, sztem ha 250 felett rendelnénk, arra max 5 euro lenne...
ZseboG! Pont ezt a párásítót láttam én is neten. Lelaglább normális méretű... amit Én vettem az dupla ekkora, és hát így nem vagyok sokkal előrébb. Na mindegy hátha holnap...
Vedado!Igen láttam vettem Én is ilyen celofánost (José el Piedra), de sajna ezek közül egyik sem ilyen. Mire beáll a pára kiötlöm, hogy mi legyen.
Kösz mindenkinek még1x!
És leírnék 1-2 hétvégi tapasztalatot:
Kóstoltam pénteken Private Stock Panetelát és dunhill robustot. nagyon ízlettek. Eddig ezek volt a legjobb szivarok amiket szívtam. Sajnos teszteltem egy J. Cortezt is. És bár ez is ajándék volt és jóakarattal volt kikövezve, de erre az útra még1x nem szeretnék tévedni. Keserű, kaparós volt nekem. Alig vártam, hogy vége legyen. Sógorom egyik kedvence, hát nekem nem jött be. A szintén tőle kapott oliva G serie robusto biztos jobb lesz-remélem... :) Hát ízlések és pofonok, mjad látom. :)
A zöldülés nem feltétlenül penész. Ha a borítólevél elszíneződéseként jelentkezik és nem szőrösöésként, arról azt olvastam, hogy arra utal, hogy a szivar kimondottan jó környezetben volt tárolva. Ugyanez igaz a fehér színű letörölhető "bloom"-ra (nem tudom, mi a magyar megfelelője). Mindkettővel találkoztam már élőben, az utóbbi gyári bontatlan Ramón Allones dobozban volt, amiről a legkevésbé sem tudom elképzelni, hogy 70%-nál magasabb páratartalmon tárolták volna. Ezt simán kézzel letöröltem, és ijedtemben tettem a hűtőbe, aztán vettem is ki pár perc múlva, miután utánaolvastam, és megnyugodtam. Nem volt vele bajom, és másnak sem, akiknek adtam belőle. A zöld elszíneződés pedig még most is ott van az egyik szivaromon,, mivel hónapok óta meg van a szivar, már kicsit nagyobb a folt, mint kezdetben, de nem terjed, tehát egyértelműen nem penészről van szó, és nem is úgy néz ki.
Az aroma átvétellel az a gond, hogy ha az ember próbálgat, nem fog kiderülni, hogy mi az igazi íze a szivarnak. A kubaiaknál, amik eleve celofán nélkül voltak, és nem figyeltem rá, hogy külön legyenek, volt olyan tapasztalatom, hogy mintha kicsit egyen-ízűvé váltak volna. Egészen pontosan a Hoyo-nak nagyon hasonló íze volt a Fonsecához, és nem tudom, hogy ezt az okozta, mert több kubai egymás mellé került, vagy mert az idő folyamán a cédrus változtatta meg az ízüket hasonló irányba, vagy eleve hasonló az ízük.
Azt gondolom, hogy megoldás lehet, hogy amelyiket el akarod szívni pár napon belül, arról leveszed a bugyit. 5-10 szivarnál meg lehet oldani, hogy ne egymás mellé kerüljenek a többi celofános között. Az is igaz, hogy szebb celofán nélkül, de ha valamelyikből később nagyobb mennyiséget veszel, akkor már ez sem lesz probléma.
Én egyébként Apámnak hasonló ajándékot állítottam össze, és ott a humi egyik felében csak kubaiak voltak. Ott úgy oldottam meg a szeparálást, hogy három szintbe raktam, mindegyik szint közé vágtam cédrus lapot, és mindegyik szinten egy vékony csík cédrus volt a különböző fajta szivarok között, mivel 2-2-t tettem mindegyik fajtából, kettőnként voltak a cédrus csíkok. Nagyon mutatósra sikerült.
Cédrus lapot lehet szerezni a Pesti Deák Ferenc utcai Cigar Tower-ben biztosan, mert ott szivardobozt is 0 Ft + Áfáért adnak, gyanítom, hogy a benne lévő cédrus lapokat sem dobják ki.
Az a Passtore akryl polimeres párásító nagyon jó, ami a humidorban van, én azt javaslom (de ez a te döntésed persze), hogy majd abból vegyél egy nagyobbat, ha tudsz (ha szeretnéd, szólok, amikor rendelek a cigarworld.de-ből és be tudsz csatlakozni szállításiköltségoptimalizáció céljából). Én próbáltam szivacsosat, kristályosat, propylene gycolt, de a legjobb eddig az akryl polimer volt, mert azzal tudom a legjobban, stabilan, és a saját ízlésemnek megfelelően belőni a párát, és elég, ha hetente nézek rá.
A humidor páratartalmának belövését nagyon meg tudja gyorsítani, ha felmelegített desztillált vizet teszel bele (csak ne nagyon gőzölögjön, mert lecsapódik a pára a tetején, bár nálam nem okozott tragédiát). 3-4 napról 1 napra csökken a belövés ideje.
Nekem a 3 digitálisból egy sem mutat 75%-ot, mindegyik csal +-2%-nyi eltérést. A hátuljára alkoholos filccel ráírtam, hogy melyik mennyit csal és így könnyen tudom ellenőrizni a pontosságot.
Az ajándékba kapott humidornak nevezett dobozomban nekem sem állítható a hygro.
A SEFT-nél lehet kapni pótkristályokat ~1000 ft környékén, ez két párásítóhoz elég (a nagyobbik a humidban). Kell egy darab szúnyoghálót belevágni, és megvan a kristályos párásító... Igaz kicsit sufnituning megoldás, de nekem működik! Az Oazis felejtsd el!!!! PG oldattal sem tudtam szabályozni a páratartalmat.
Én ilyen páramérőt használok, a képeimen is ilyet látsz, nekem bevált a kompakt méretei miatt.
Nekem is hasonló humidorom van és olyan 35-40 szivar érzi jól magát bennük, méretektől függően. A lehajtott fedél pereménél ne pakold magasabbra a szivarokat. Én most arra szoktam rá, hogy egy normál CD toknyi távolságot hagyot a szivarok és a humidor fala között, hogy ott is átjárja a szivarokat párás levegő.
A sós próbát nagyon jól teszed, hogy csinálod, Így tudni fogod, hogy melyik merre csal. Van a SEFT Trafik hálózatában egész kicsi digitális, ez kb. 4-5cm átmérő és 1cm vastag és úgy 8.000.-ft. Debrecenben nem tudom, hogy hol van, de Bp.-n pld. Tesco üzletsoron a Pólusnál. Nézd meg a honlapjukat felétek hol van. A hygrométereden lehet valami mechanikus hiba esetleg mert ezeket is be lehet állÍtani azért. Nekem van vagy 8db és a digitálishoz állÍtom őket.
A dohányfúró bogár létező jelenség, bár hála Istennek nekem még az elmúlt 10 évben nem volt és valahogy nem is hiányzik pedig nagyon "kevert" a szivarállomány a humidorjaimban. A celofánra visszatérve, persze, ha úgy gondolod hagyd rajta, majd megtapasztalod mi a jó, mi vállik be Neked! Létezik egyébként nem kevés olyan celofán amit gyárilag sűrü tűhegynyi lukakkal készÍtenek. (?)
Kösz a tanácsokat. Páratartalom ügyben én 70%-ra szeretnék törekedni, mert ha a digit hygrometer is tévedhet +-5%-ot- legalábbis én ezt olvastam. Elszaladtam ma venni egyet, mert a humidor analógját nem tudtam beállítani. Akárhogy tekerem, mindig 60%-ra vissza ugrik. Már körbetekertem, úgy hogy 60-tól indulva a 350 fokkal, de úgy is visszaugrott 60-ra. Most a médiába vettem egyet, hogy be tudjam lőni a humidor páratartalmát. Most megy a sós deszt vizes próba. Jó is és nem volt drága 4ezer huf, csak a mérete nem túl kicsi kb 100*50*20 mm, ami egy 50es humidorban elég nagy sztem. 11kor tettem be, 19kor lecsekkolom. Hátha. ány Ismerős mondta a média marktban ahol vettem, hogy hozzam el, lőjem be vele a párát, majd szerdán vigyem vissza, hogy nem úgy működik ahogy gondoltam, és vissza adják a pénzt. Akkor irány az egylen normális debrceni szivaros bolt, és megnézem, hátha ott van komolyabb és kisebb. Celofán ügyben akkor most végképp tanácstalan vagyok. Biztos nem vagyok szakértő és nem érezném különbséget, de ez a 'dohány férges' téma megijeszt. Bár cigarworld.de-ről jöttek a szivarok kivéve 2őt (az itthon vették nekem). Józan paraszti ésszel az lenne a tökéletes, ha az ember mindig full box (min 25 szál) dobozokat venne, és akkor egy 50es vagy 100as humidorban is el lehet különíteni a szivarokat. Csak kezdő szivarosként viszont az igény nyílván az, hogy minél több szivart kóstoljon az ember. egy 50-es humit sajna nem lehet 26 fele osztani. :( Na ezt a kérdéskört még átrágom. Olyan ez mint a szarvasgomba és a tojás összezárva. A tojás is átveszi az erősebb illatú gomba illatanyagait és ízét. Ebből kiindúlva egy kevésbé karakteres szivar is átveheti egy karakteresebb aromáit, amit valszeg nem vennék észre. MOst néztem rá a páramérőkre. másfél óra sós desztvizes bezártság után analóg: 57% digitál:60%. Tegnap lassabban szökött fel az analóg. Na estére kiderül remélem legalább a digitális 75-ön fog állni, mert ha nem akkor lesz hajtépés. :) Na majd meglátjuk... Majd írom a tapasztalatokat.
Ez a 80-85% amiről emlÍtést teszel, hát..........nagyon örültem volna, ha Így lett volna, de nem:
Lehet, hogy van könyv ami ezt Írja, de ez nem általános az tuti, (én még ilyen értékeket nem olvastam semelyikben sem, persze attól még nem zárnám ki) de inkább az a lényeg, hogy nekem már 3x fordult elő, hogy 72%!!! tartós beállÍtásánál zöldülni kezdtek a Varaderoból (Casa del Habano!!) hozott és elötte átnézett Cohibáim, Romeoim, de más egyéb Nicaraguaival is előfordult már. No, én azóta max. 70%-ot tartok Így az hosszú évek óta nekem tökéletes. (természetesen biztosnak vélem, hogy másnak más tapasztalata is lehet!) Gondolom sok függ az elhelyezéstől és még ki tudja mitől, de főleg saját érzéseinktől-tapasztalatainktól, de ez meg Így van rendben. Tapasztalni és azonnal reagálni rá, ha van valami gond, én Így gondolnám ezt.
1. ha nem akarod a hajadat tépni, vegyél egy akryl polimeres párásítót
2. a páratartalmat saját ízlésed szerint állísd be, így nem vághat át az sem, ha a páramérő eltér valamit, vagy a fedelén mást mutat, stb. Magyarul, ha a szivarok 70%-on (ha már 1-2 hete azon a páratartalmon vannak), és szíváskor száraznak érzed (túl erős, nincs íze, stb), próbáld 1-2%-kal feljebbnyomni a páratartalmat. Az szivarok tapintását is érdemes ellenőrizni. Ha enyhén megnyomod a borítólevelet, kb. érezni lehet, hogy mennyire nedves/száraz. Ennél vigyázz, mert ha száraz, akkor megrepedhet a borítólevél. Általában akkor jó, ha nem kemény, enyhén ruganyos (talán gumiszerű), de nem szivacsos. De az is lehet, hogy Neked akkor ízlik, ha már kicsit szivacsos, próbálkozz nyugodtan, mert nagyon sok függ ettől is. A penész a 85% fölötti párát szereti, illetve a hideget. A dohányféreg pedig extrém melegben szeret előjönni. Tehát ha 80% alatt maradsz, és normális szobahőmérséklet van, azzal általában nincs gond.
Egyébként én azért sem feltétlenül venném le a borítást azonnal mindegyikről, mert a sokféle szivar sokféle gyártótól jön, és nem biztos, hogy mindegyik megteszi a szükséges elővigyázatosságokat a dohányféreg ellen (vákum vagy hűtés), tehát ha nem mindegyikről tudod, hogy nem gagyi, akkor neked kell elővigyázatosnak lenni, mert ha valamelyikben dohányféreg tojása van, az a többit is tönkreteheti, de ha celofánborítás van rajta, azt gondolom (bár tapasztalni még nem tapasztaltam), nehezebb a dolga.
Én csak olvastam, hogy a szivarok nagyon átveszik egymás aromáját, ha egymáshoz érnek, ezért én mindig teszek a különbözőfélék közé valamit (az Adorininak 2-3 mm vastag elválasztói vannak), ha pedig túl sok féle van, akkor nem veszem le a borítást (ezt az esetet persze próbálom kerülni). De ha el akarom szívni, pár nappal előtte leveszem, mert úgy jobban párásítódnak. (Persze, ha már egy hónapja bent vannak a humiban, celofánban is humifikálódnak, vagy ha tudom, hogy jó helyről érkezett, pl. cigarworld.de, akkor sincs rá szükség)
Azt lehet, hogy sose fogjuk megtudni, tényleg érződik-e, ha különböző aromájú szivarokat egymás mellé raksz (én márcsak azért sem, mert nincs kedvem kísérletezésre feláldozni őket, inkább elszívom), de én mindenképpen hallgatnék azokra a könyvszerzőkre, akik ezt tapasztalták.
Nagyon szÍvesen! Felesleges magadtól kitalálni azt amit már tudunk és hasznosÍthatsz.
Figyu! Nincs azzal a humidorral semmi baj ahogy látom, de a hygrométer sajnos a legtöbben ilyen, max. hajszál hygrométer, de az is csalóka azért. Az acryl polymer lehet, hogy a desztillált vizet jobban szeretné, de az oázis nagyon kiált a propylen glykolos keverékért.
Vékony cédrus fólia van a tubusos kiszerelésü szivarok csövének belsejében, én abból vágtam kb. 15mm széles csÍkokat, ez bőven megteszi.
Arra azért érdemes lesz figyelned amikor az első készleted behelyezed, mert szerencsétlen hygrométer érdekeseket fog mutatni. A hajad tépése helyett gondolkozz praktikusan és egyszerüen! Magyarul: amikor elszalad a %-od 70 fölé, nyugodtan vedd ki az egyik difit, ha az ellenkezője igaz tegyél be még egy kis méretüt. Ez eltart egy darabig. Sűrün kell majd ellenőrizgetned, de Így nem lesz baj a szivarokkal!
Kösz a választ. Acr.pol + egy oázisos párásítóm van. Meggyőző volt amit mondtál. A celofánok nélkül érkezett humi tasakos szivarok jobbak tapintásra. Beállítom aztán leveszem róluk. Hát igen. tudom nem a legkomolyabb humidor, valszeg befektetek egy digitálisra ha szerdán kinyitnak a boltok. Ahogy néztem olyan 3-4000 Ft körül lehet már venni...Cédrus lapot hol szereztél be? Sziva boltban vetted, vagy praktiker, ilyesmi..?
Próbálok segÍteni, de van amit magadnak kell eldöntened.
1., A celofán borÍtást kevesen hagyják a szivaron, de arra is van példa, én minden esetben leveszem. Hogy van-e némi aroma "vándorlás"? Lehet, bár én ezt hosszú évek óta Így gyakorlom és nem érzem, de lehet, hogy van az a kifinomúlt Ízléssel rendelkező pali aki meg érzi. Egy biztos, hogy a pára egyenletes eloszlása végett jobb ha nincs rajta. Annyit tudsz segÍteni még, hogy az egymás fölött elhelyezkedő szivar sorok közé vékony cédrus fólia csÍkot teszel, Így kevésbé érnek egymáshoz és a pára is egyenletesebben járja át. Az elválasztó lemezt ugyan ezért át is furkáltam 12-es furatokkal, persze valami szép rendezett sorokban. Abba gondolj bele, hogy egy zárt celofános cucc amikor egy rendes kereskedelmi humidorból hozzád kerül és feltételezzük, hogy azt jól is működtetik, még is szárazabbnak tűnik mint "mezitlábas" társa ugyan onnan.
2., Igen, a rugós hygrométerek a leg pontatlanabbak és macerásabbak, ezért ha komolyan akarsz foglalkozni a szivarjaiddal, ruházz be egy digitálisba. Az meg jó lesz dÍsznek és kontrolnak.
BeállÍtása: Vedd ki a helyéről és tedd egy zárható műanyag dobozba 6 órára egy fél kávés csésze nedves sóval.( nem folyós állapot!) A 6 óra elteltével 70%-ot kéne mutasson, ha jól emlékszem. (nézz utánna azért a neten) Biztos nem azt fogja mutatni, Így óvattal egy kis csavarhúzóval állÍtsd be majd ismét tedd vissza mert a rugónak van tehetetlensége, Így 3 óra múlva ismételd meg a dolgot, stb... amÍg be nem állÍtod. ( ez persze csak délibáb, mert 10% is lehet amit csalnak)
3., A humidifiket én nem deszt vÍzzel, de egy glykolos keverékkel használom ami jobban tartja a 70%-ot és még a penészesedés ellen is hat. Amennyiben zselés a cuccod ott más a helyzet. A kereskedésekben kapsz ilyen glykolos cuccot már bekevert állapotban, de ha olcsóbban akarod, vegyél a patikában 2dcl. propylen glykolt és azt keverd desztillált vÍzzel. Az arány fele-fele, bár én max. 1/3 glykolt használok a vÍzhez.
Nos, hát ennyit tudtam segÍtségként Írni, de halgass meg másokat is a tapasztalataikról, de majd a sajátod lesz az igazi! Üdvözlet!