Én saját elképzelésből gyártatott rozsda mentes pörzsölőt használok. Szempont volt a hatékonyság, könnyű súly. Hellyel közzel sikerült is, de fúvóka cserével meg finomítok rajta. Kaparó kés nekem egy 40 éves tök daraboló lett a kaparó késem, és a szegycsontot is ezzel vágom szét, valamint ezt a kést kapja a gazda darabolni a portékát ha akarja. Sajnos volt precedens hogy a 10" dickemnek fűrészfogasra tördelték az élét. Nehogy mán né vigye.........(((((((
Na ezé ez lett kinevezve.
Én szerintem hogy hányszor perzselsz nagyon életkor függő, egy 7 hónapos 120 kg malackát könnyen kiégetheted. viszont egy 4 éves anya cocát pörkölhetsz rendesen. A szombati a képen láthatót 3 szór teljes feketítés, majd kéz próba után korrigálás.
Én pedig gyökérkeféről kérdeznélek titeket böllér társaim. Tavaly láttam egy kollégánál egy tőke kaparóra hasonlító fekete műanyag lapkás kefét nagyon megtetszett de sehol nem találtam még hasonlót se .
Egy olyan témát szeretnék feldobni, amiről volt már ugyan szó , de nem veséztünk még ki, és fontos. Ez pedig a perzselés.
Olyat szeretnék kérdezni, hogy ki hány " sorral" küldi meg a cocát.
Milyen eszköz a jó bevált kaparója? Nagykés vagy kaszapenge esetleg valami speckó kolomp??
Arra is kíváncsi vagyok, hogy milyen perzselőket használtok. Maszek, bolti ....? Itt fűzöm hozzá gondolatomat: EGYRE SZARABB A GÁZPALACKOK TARTALMA!!!! ( erre vagy minden felé? )
Továbbira lennék kíváncsi: egy mangalicának, hogy estek neki a szőr eltávolításához???
Azt szeretném kérdezni, hogyan lehet főtt-füstölt húsokat otthon készíteni? Azt terveztem, hogy egy kisebb darab szalonnát megfőzök, hagyom lehülni, majd beleteszem a sóba a simán sózott húsok közé, aztán majd meglátom, milyen lesz. De ha már rátaláltam a fórumra, megkérdezem a nálam okosabbakat, hogy hogyan is kéne ezt csinálni. Egyáltalán hogyan főzzem, a hurkába valóval egyszerre, vagy külön vízben, esetleg fokhagymával, paprikával, stb-vel fűszerezve? Tényleg, milyen fűszert lehet beletenni? Így mennyi ideig kell a sóban tartani?
Ha a csülköt kicsontozom, az jó a kolbászba, vagy inkább hurkába, sajtba ajánlott tenni?
Eddig csak 11 pácienst szúrtam és csak 4-et szedtem szét önállóan, most kezdek belejönni, igazából még nem rontottam el semmit, se sózást, se fűszerezést, de szeretek tanulni, úgyhogy élvezettel olvastam majdnem végig a hozzászólásokat!
kedves petike szerintem azért tört lapockát mert túl sok volt neki a 120v-olt nem mindegyik disznónál kell akkora feszültség de ha hülyeséget mondtam akkor bocs a többiek jobban tudják ők szoktak elektromosan kábítani
Üdv mindenkinek!Nekem van egy 120V-os kábítóm idáig vágtam vele 90-200 kg-ig kábítás kb 10-30mp-ig utána szúrtam mindig rendesen kivérzett csont nem tört. Hétvégén kb 130 kg-os disznó vér rendesen kifolyt a lapocka csontot viszont ketészakította, a második coci kb 140-150 kg-os lehetett annál semmi gond nem volt . Ez mért lehetett?
Nem vagyok pár napig és máris kész a botrány.... :P
Nem bánom az előzőekhez én is hozzá dumálok ha nem baj.
A császárohoz meg a kolozsvárihoz nem szólok, mert már leírták előttem.
A villanyos fogásnál vagy a fogóknál az a baj szerintem, hogy a fogók nem egységesek. Nem egy ember készíti, nem azonos technikai eljárással, más és más anyagból.
Gondolkodásra késztet még az is: ha kiröhögtök , ha nem többször találkoztam már olyannal, hogy egyik háznál gyengébb az áram mint a másiknál. Van ahol még a konnektor sem földelt. ( öreg házak, ill. idős emberek)
Mire akarok ezzel célozni? Kb. annyival ,hogy nem lehet pontos értéket megadni, hogy meddig tartsd rajta, hogy ne keljen fel.
Van ahol elég 10-15 sec, de valahol rajta kell tartani még el nem vérzik.
Én így gondolom. Azt ajánlom tartsd rajta ameddig el nem kezd kicsit rángatózni, ha fel akar kelni, akkor rá a villany megint.
Az f.pali féle villás kábítónál nincs bevérzés. A múltkor egy 160 ast fektettem el vele mert nem volt itthon patron. Megbízható jó szerkezet. Igényes kidolgozással.
A szúrással kapcsolatban a szúrás helye a szegycsont elött 4-5 ujnyival ugy hogy a kés a disznó farka tővét célozza úgy ha betolod nem szabad csonttal találkozzon és folyik avér mint a csapból nem pedig pulzálva jön.Ha igy megszúrod akkor nem fog fel kelni az biztos mert a kábitásnál a levérzéstöl döglik meg nem mint a lövésnél hogy beüti az agyat. lövés is jó módszer kinek mi jön be.
Köszi Hurkamáj.A kábitáshoz szólnék.Nekem ollós gyári kábitóm van.Áramerösséget nem tudok rajta állitani egyformán fogom a kicsit és a nagyot utóbbit tovább kb.25-30 mp. mikor kezdi a hátsó lábát kirugni akkor jó.De inkább mozgolodjon mint hogy dögre kábitsd.kábitásnál kell jól szúrni,ha nem jó a szúrás fel állhat,a lövésnél ha jól szúrják ha nem kimúlik.Óllos kábitóval az egyik pofa a szemén legyen amásik a toka tájékán igy kábul a legjobban ne a füle mögött a tarkoján.Kábitás közben én semmikép nem szúrnék nem azért mert ráz , ha nem úgy megfeszül az izom hogy jól eltalálni igy lehet.Vizezni meg mikor hogy én fogom szárazon is.De néha beugrik a hiba pont kifordul a fogóbol stb. ,ilyen elöfordul de csak azzal aki csinálja. Jó munkát.
Ezért érdekes ez a fórum mindig van aki nyíltan vagy burkolva ócsárolja a mások tudását. Ki kellene írni kire gondolnak a nagy tudású urak nem csak célozgatni. Példaként a különböző szalonnák készítését sokan és sokféle képen tanulták és készítik. Személy szerint nem vagyok tanult hentes, több mint 20 éve csinálom azt írtam le ahogy tanultam képzet hentesektől. Mai napig elmegyek tapasztalt akár fiatalabb henteshez is (Pl. csampi) tanulni.
Még valami eszembe jutott, ami t régóta meg akartam kérdezni.Lehet, hogy hülye kérdés, de az elektromosság nem kenyerem...
Ha a szóban forgó kábítót ráteszem a sertésre, és rajta tartom, ez alatt hozzáérhetek a disznóhoz? Pl. megemelni a lábát és megszúrni áram alatt?Remélem értehetően fogalmaztam,mit is akarok kérdezni.
Ma kezdtem olvasgatni a fórumot, és látom, hogy nagyon profi szakikhoz fordulhatok tanácsért elektromos kábítás témában!Olvastam már a témában hozzászólásokat, de elég nehéz a felfogásom mostanában...
Szóval van nekem egy kábító fogóm, az a típus, amit az expresszen hírdetnek, 110 v, 50w,50-70 hrc. A fizika nem tartozik az erősségeim közé, nem tudom, mit jelentenek ezek az adatok. Egyszer próbáltam még csak ki, egy kb 180 kg-os hízón.Lekapta rendesen a lábáról, úgy 15 s után gondoltam elég lesz, hát nem, még 10 s, az is kevés, még 10. Így már megszúrtam, de sajna szegény egy idő után igencsak magához tért. A másik két hízónál nem is mertem használni, mert nagyok voltak, gondoltam majd gyakorolok az apraján. Rövidesen vágok egy kb 100 és egy 130 kg-osat, talán most kitapasztalom a működését, de örülnék valaki tapasztalt szaki segítségének.
Elronthattam valamit, vagy csak kevés volt az idő?Mondjuk nem vizeztem a disznó fejét.Kb. meddig kell fogva tartani mondjuk egy 100 és egy 200 kg-os disznót?
Hát látszik a fórumozók szakértelme(tisztelet a kivételnek).De egyedül te T.Karijó35 Írtad le a tökéletes technológiát.Gratula:láttál már ilyet.Senki ne haragudjon meg,ki kell tanulni a szakmát!