Keresés

Részletes keresés

lángölő Creative Commons License 2011.03.01 0 0 3400

Helló Földi!

 

 Nálunk az elterjedt eszköz a lapát a "nagyjára", egy kiszuperált kés az "aprajára". Utóbbi években mosásra még krumpliszsákot is használunk.

(körmöknél nagyon jól lehet vele tisztítani)

Feltöltök két képet egy új szerzeményről, egy kaparó eszközről. A legutóbbi vágásomnál kaptam.Nagyon jól lehet vele dolgozni.

 

Illetőleg egy nem mai darab acélnak a fényképe, amit ígértem. Valaki ismeri a "logót", netán az acél gyártmányát, kb. életkorát?

Nagyanyámtól hoztam el, kb. 30 éve.

Előzmény: csampilampi (3397)
csülök2 Creative Commons License 2011.03.01 0 0 3399

Nagyapám csináltatott a helyi ezermesterrel pörzsölőt, anno, azóta is azt használjuk.

 

Ha idősebb-szőrösebb a disznó, akkor mindenképpen forázással indul a szőr eltávolítása.

 

Ezután "kolomppal" levakarjuk a nagyját, aztán egy pörzsölés után ismét vakarás régi, életlen késsel.

 

Majd feketére pörzsölés után kis öntözés-áztatás, aztán dörzsi-gyökérkefe-éles kés kombóval tisztára beretváljuk.

 

 Mehet is a rénfára. Pisztolyt-kést-bárdot soha nem kölcsönadni.....inkább "Lelövöm és le is szúrom én azt nektek haveri alapon..."

Előzmény: csampilampi (3397)
degamma12 Creative Commons License 2011.03.01 0 0 3398

Hali!

 

Én saját  elképzelésből gyártatott rozsda mentes pörzsölőt használok. Szempont volt a hatékonyság, könnyű súly. Hellyel közzel sikerült is, de fúvóka cserével meg finomítok rajta. Kaparó kés nekem egy 40 éves tök daraboló lett a kaparó késem, és a szegycsontot is ezzel vágom szét, valamint ezt a kést kapja a gazda darabolni a portékát ha akarja. Sajnos volt precedens hogy a 10" dickemnek fűrészfogasra tördelték az élét. Nehogy mán né vigye.........(((((((

Na ezé ez lett kinevezve.

Én szerintem hogy hányszor perzselsz nagyon életkor függő, egy 7 hónapos 120 kg malackát könnyen kiégetheted. viszont egy 4 éves anya cocát pörkölhetsz rendesen. A szombati a képen láthatót  3 szór teljes feketítés, majd kéz próba után korrigálás.

Én pedig gyökérkeféről kérdeznélek titeket böllér társaim. Tavaly láttam egy kollégánál egy tőke kaparóra hasonlító fekete műanyag lapkás kefét nagyon megtetszett de sehol nem találtam még hasonlót se .

Ha valaki tud valami infót  meg köszönném.

 

 

csampilampi Creative Commons License 2011.02.28 0 0 3397

Egy olyan témát szeretnék feldobni, amiről volt már ugyan szó , de nem veséztünk még ki, és  fontos. Ez pedig a perzselés.

Olyat szeretnék kérdezni, hogy ki hány " sorral"  küldi meg a cocát.

Milyen eszköz a jó bevált kaparója? Nagykés vagy kaszapenge esetleg valami speckó kolomp??

Arra is kíváncsi vagyok, hogy  milyen perzselőket használtok. Maszek, bolti ....?  Itt fűzöm hozzá gondolatomat: EGYRE SZARABB A GÁZPALACKOK TARTALMA!!!! ( erre vagy minden felé? )

Továbbira lennék kíváncsi: egy mangalicának, hogy estek neki a  szőr eltávolításához??? 

 

csampilampi Creative Commons License 2011.02.28 0 0 3396

Hello!

 

Ez a szalonna előfőzés, úgy működik, hogy általában a már az öregebb vagy a vastagabb szalonnát teszik bele az abáló lébe pár percre.

Fiatalabb és puhább szalonnát felesleges előfőzni. Csak  pácolás és füstölés után kell csak.

A csülökhús  nagyon finom főzve sajtba,  illetve horkába.

Kolbászba nem ajánlom, mivel túl inas ahhoz. Ha kiinalnád rendesen meg már alig maradna belőle. Szóval hurka vagy sajt.

Előzmény: brekzg (3392)
:)látenshentes Creative Commons License 2011.02.28 0 0 3395

hello!

Nagypapinak igaza van de ha jot akarsz akkor főzés után szikkasztod az árut és ujra füstre teszed de ez a füst csak is kizárolag hideg és rővid lehet!

Előzmény: brekzg (3392)
:)látenshentes Creative Commons License 2011.02.28 0 0 3394

Hali szabolcs!

a 70-90 volt mindent visz!

sztem 2q alatt nem érdemes áramot használni!

Más:

a posta kőltség 1900-2100ft kőzőtt van!

majd küld a cimed:)!

Előzmény: szabolcshentes (3391)
nagypapi51 Creative Commons License 2011.02.28 0 0 3393

Sztem a sorrenddel baj van, nyersen pácold/füstöld, és utána főzd.

Visszafelé nem működik.

Kivétel talán a fejhús és a toka/hasaalja szalonna, amit főzés után paprikázol-fokhagymázol--> csécsi szalonna, de ezeket nem szokás füstölni.

 

Előzmény: brekzg (3392)
brekzg Creative Commons License 2011.02.28 0 0 3392

Kedves Fórumozók!

 

Azt szeretném kérdezni, hogyan lehet főtt-füstölt húsokat otthon készíteni? Azt terveztem, hogy egy kisebb darab szalonnát megfőzök, hagyom lehülni, majd beleteszem a sóba a simán sózott húsok közé, aztán majd meglátom, milyen lesz. De ha már rátaláltam a fórumra, megkérdezem a nálam okosabbakat, hogy hogyan is kéne ezt csinálni. Egyáltalán hogyan főzzem, a hurkába valóval egyszerre, vagy külön vízben, esetleg fokhagymával, paprikával, stb-vel fűszerezve? Tényleg, milyen fűszert lehet beletenni? Így mennyi ideig kell a sóban tartani?

Ha a csülköt kicsontozom, az jó a kolbászba, vagy inkább hurkába, sajtba ajánlott tenni?

Eddig csak 11 pácienst szúrtam és csak 4-et szedtem szét önállóan, most kezdek belejönni, igazából még nem rontottam el semmit, se sózást, se fűszerezést, de szeretek tanulni, úgyhogy élvezettel olvastam majdnem végig a hozzászólásokat!

 

Előre is köszi a segítséget!

 

Balázs

szabolcshentes Creative Commons License 2011.02.28 0 0 3391

kedves petike szerintem azért tört lapockát mert túl sok volt neki a 120v-olt nem mindegyik disznónál kell akkora feszültség de ha hülyeséget mondtam akkor bocs a többiek jobban tudják ők szoktak elektromosan kábítani

petike842 Creative Commons License 2011.02.28 0 0 3390

Üdv mindenkinek!Nekem van egy 120V-os kábítóm idáig vágtam vele 90-200 kg-ig kábítás kb 10-30mp-ig utána szúrtam mindig rendesen kivérzett csont nem tört. Hétvégén kb 130 kg-os disznó vér rendesen kifolyt a lapocka csontot viszont ketészakította, a második coci kb 140-150 kg-os lehetett annál semmi gond nem volt . Ez mért lehetett?

mormogi76 Creative Commons License 2011.02.27 0 0 3389

Kis humor

A kancsal mészáros elmegy disznót ölni. A segédje megkérdezi: Mester maga odaszúr ahová néz mert akkor inkább helyet cserélek a disznóval

mormogi76 Creative Commons License 2011.02.27 0 0 3388

Nem húztam fel magam csak ki kívánkozott belőlem

Előzmény: attika672 (3386)
csampilampi Creative Commons License 2011.02.27 0 0 3387

Nem vagyok pár napig és máris kész a botrány.... :P

Nem bánom az előzőekhez én is hozzá dumálok ha nem baj.

 

A császárohoz meg a kolozsvárihoz nem szólok, mert  már leírták előttem.

 

A villanyos fogásnál vagy a fogóknál az a  baj szerintem, hogy a fogók nem egységesek. Nem egy ember készíti, nem azonos technikai eljárással, más és más anyagból.

Gondolkodásra késztet még az is:  ha kiröhögtök , ha nem többször találkoztam már olyannal, hogy egyik háznál gyengébb az áram mint a másiknál. Van ahol még a konnektor sem földelt. ( öreg házak, ill. idős emberek)

Mire akarok ezzel célozni? Kb. annyival ,hogy nem lehet pontos értéket megadni, hogy meddig tartsd rajta, hogy ne keljen fel.

Van ahol elég  10-15 sec, de valahol rajta kell tartani még el nem vérzik.

Én így gondolom. Azt ajánlom tartsd rajta ameddig el nem kezd kicsit rángatózni, ha fel akar kelni, akkor rá a villany megint.

 

 DE HA JÓT AKARSZ, LŐDD LE !! :)

attika672 Creative Commons License 2011.02.27 0 0 3386

Hali Mormogi!

Ne húzd fel magad a kritikán. Én is ugyanazt írtam mint te,mert valamikor

így tanultam és igy is kerültek ker.forgalomba (kolozsvári császár)

a vágóhídról ahol dolgoztam. Annó 1985.

Mindenkinek jó szezonzárást kívánok mert sajna lassan ez következik.

Előzmény: mormogi76 (3379)
kisszati Creative Commons License 2011.02.27 0 0 3385

Hali mindenki!

 

Az f.pali féle villás kábítónál nincs bevérzés. A múltkor egy 160 ast fektettem el vele mert nem volt itthon patron. Megbízható jó szerkezet. Igényes kidolgozással.

brekzg Creative Commons License 2011.02.27 0 0 3384

Kedves Karijó35!

 

Nagyon köszönöm a segítséget!

 

Üdv:Balázs

Előzmény: karijó35 (3382)
karijó35 Creative Commons License 2011.02.26 0 0 3383

A szúrással kapcsolatban a szúrás helye a szegycsont elött 4-5 ujnyival ugy hogy a kés a disznó farka tővét célozza úgy ha betolod nem szabad csonttal találkozzon és folyik avér mint a csapból nem pedig pulzálva jön.Ha igy megszúrod akkor nem fog fel kelni az biztos mert a kábitásnál a levérzéstöl döglik meg nem mint a lövésnél hogy beüti az agyat. lövés is jó módszer kinek mi jön be.

Előzmény: brekzg (3378)
karijó35 Creative Commons License 2011.02.26 0 0 3382

Köszi Hurkamáj.A kábitáshoz szólnék.Nekem ollós gyári kábitóm van.Áramerösséget nem tudok rajta állitani egyformán fogom a kicsit és a nagyot utóbbit tovább kb.25-30 mp. mikor kezdi a hátsó lábát kirugni akkor jó.De inkább mozgolodjon mint hogy dögre kábitsd.kábitásnál kell jól szúrni,ha nem jó a szúrás fel állhat,a lövésnél ha jól szúrják ha nem kimúlik.Óllos kábitóval az egyik pofa a szemén legyen amásik a toka tájékán igy kábul a legjobban ne a füle mögött a tarkoján.Kábitás közben én semmikép nem szúrnék nem azért mert ráz , ha nem úgy megfeszül az izom hogy jól eltalálni igy lehet.Vizezni meg mikor hogy én fogom szárazon is.De néha beugrik a hiba pont kifordul a fogóbol stb. ,ilyen elöfordul de csak azzal aki csinálja. Jó munkát.

Előzmény: hurkamáj (3376)
hurkamáj Creative Commons License 2011.02.26 0 0 3381

Akinek nem inge ne vegye magára!Sajnálom ,ha megbántottalak.

 

Előzmény: mormogi76 (3379)
hurkamáj Creative Commons License 2011.02.26 0 0 3380

Próbáld ki a JP4-et.Nem fogsz csalódni ,fekszik a disznó.

 

Előzmény: brekzg (3377)
mormogi76 Creative Commons License 2011.02.26 0 0 3379

Ezért érdekes ez a fórum mindig van aki nyíltan vagy burkolva ócsárolja a mások tudását. Ki kellene írni kire gondolnak a nagy tudású urak nem csak célozgatni. Példaként a különböző szalonnák készítését sokan és sokféle képen tanulták és készítik. Személy szerint nem vagyok tanult hentes, több mint 20 éve csinálom azt írtam le ahogy tanultam képzet hentesektől. Mai napig elmegyek tapasztalt akár fiatalabb henteshez is (Pl. csampi) tanulni. 

brekzg Creative Commons License 2011.02.26 0 0 3378

Még valami eszembe jutott, ami t régóta meg akartam kérdezni.Lehet, hogy hülye kérdés, de az elektromosság nem kenyerem...

Ha a szóban forgó kábítót ráteszem a sertésre, és rajta tartom, ez alatt hozzáérhetek a disznóhoz? Pl. megemelni a lábát és megszúrni áram alatt?Remélem értehetően fogalmaztam,mit is akarok kérdezni.

 

Köszönöm előre is a segítséget!

brekzg Creative Commons License 2011.02.26 0 0 3377

Kedves Fórumozók!

 

Ma kezdtem olvasgatni a fórumot, és látom, hogy nagyon profi szakikhoz fordulhatok tanácsért elektromos kábítás témában!Olvastam már a témában hozzászólásokat, de elég nehéz a felfogásom mostanában...

Szóval van nekem egy kábító fogóm, az a típus, amit az expresszen hírdetnek, 110 v, 50w,50-70 hrc. A fizika nem tartozik az erősségeim közé, nem tudom, mit jelentenek ezek az adatok. Egyszer próbáltam még csak ki, egy kb 180 kg-os hízón.Lekapta rendesen a lábáról, úgy 15 s után gondoltam elég lesz, hát nem, még 10 s, az is kevés, még 10. Így már megszúrtam, de sajna szegény egy idő után igencsak magához tért. A másik két hízónál nem is mertem használni, mert nagyok voltak, gondoltam majd gyakorolok az apraján. Rövidesen vágok egy kb 100 és egy 130 kg-osat, talán most kitapasztalom a működését, de örülnék valaki tapasztalt szaki segítségének.

Elronthattam valamit, vagy csak kevés volt az idő?Mondjuk nem vizeztem a disznó fejét.Kb. meddig kell fogva tartani mondjuk egy 100 és egy 200 kg-os disznót?

Köszönöm előre is a segítséget!

 

Balázs

hurkamáj Creative Commons License 2011.02.26 0 0 3376

Hali fórumozók

Hát látszik a fórumozók  szakértelme(tisztelet a kivételnek).De egyedül te T.Karijó35 Írtad le a tökéletes technológiát.Gratula:láttál már ilyet.Senki ne haragudjon meg,ki kell tanulni a szakmát!

 

Előzmény: karijó35 (3369)
hugoneni Creative Commons License 2011.02.26 0 0 3375

Én is!

Előzmény: cinga (3374)
cinga Creative Commons License 2011.02.26 0 0 3374

Te még emlékszel erre???????

Előzmény: tuutuu (3373)
tuutuu Creative Commons License 2011.02.26 0 0 3373

Fadobozban, zsírpapírba burkolva.hu

...:}}}

Előzmény: nagypapi51 (3372)
nagypapi51 Creative Commons License 2011.02.26 0 0 3372

Az a lekvár-topik :))

Előzmény: lapua (3371)
lapua Creative Commons License 2011.02.26 0 0 3371

 Ki felejtettétek a Hitler szalonnát, pedig ölég nagy disznóról kapta a nevét! (c:

Előzmény: nagypapi51 (3370)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!