A helyes megfogalmazás FORGALOMBAHOZATALI ÉS FELHASZNÁLÁSI ENGADÉLY.
1.) Megjelent a 15/2009. (III. 6.) FVM rendelet a növényvédő szerek forgalomba hozatalának és felhasználásának engedélyezéséről, valamint a növényvédő szerek csomagolásáról, jelöléséről, tárolásáról és szállításáról szóló 89/2004. (V. 15.) FVM rendelet módosításáról
ugyanis az EUn belül nem számit a forgalomba hozatali engedély ha maánszemélyként hozod be hiszen nem hozod forgalomba, forgalomba szlovákiába van ha ott megveszed mint magánszemély és behozod és permetezel vele ahhoz senkinek semmi köze.
nem EUs ország esetén más a helyzet
ez olyan mint az éjjellátó messzelátó, nálunk haditechnikai berendezés de Bécsbe simán megveheted és behozhatod, birtokolni elvileg tilos de nemrég nyert meg egy ember egy ilyen pert a VPOP ellen az európai biróságon.
Ez olyan mint a pálinkafőző berendezés volt. Romániába megvehetted az út szélén, Szlovákiába nem vihetted be Magyarországon keresztül, mint Magyar állampolgár, csak Szlovák vagy Román állampolgárok tehették meg. De ha ott ült a kocsiba veled és a nevére volt kiállítva a számla, vagy adásvételi szerződés, akkor már behozhattad az országba.
Na ilyen a vegyszer is mivel nem hatóanyagnak, hanem terméknek és gyártónak van forgalomba hozatali engedélye. De az égészbe az a röhejes, hogy a számlát viszont el számolhatod költségként. Ha az AKG.-és permetezési naplóban szerepelteted, akkor az ÁVH /felénk így hívják az MVH/ már ki is zárt a programból, mert tiltott szert használtál.
Ez 2011-es Magyarország 21 évvel a „rendszerváltás” valamint majdnem egy évvel a 2/3-os narancsos forradalom után. A többit mindenkinek a fantáziájára bízom.
Atifoci használj a Score helyett Agria Difenokonezolt. Difenokonezol a Score hatóanyaga is de fele az ára.
Hát Merpant én sem tudtam venni,de más okból...ebből min 5 kg-ost hoznának,az meg nekem elvinné a büdzsé jó részét....így hozattam helyette 1 l-es Buvicid K-t...egy kis kaptán abban is van :))))))
Lehet,hogy a Bi 58 ll.kategóriás,de itt szó nélkül meg tudom venni...meg a többit is ,ha arról van szó.Az l.-esekkel leginkább az a gondom,hogy nincs belőlük "kiskertész" kiszerelés, de azért idén megpróbálom a Syllitet a tafrina ellen...a Score-t meg lassan elfelejtem,mert eszméletlenül elment az ára.
Igazad van a bürökráciával, ha Merpánt vásárolok az eladónak három helyre kell lekönyvelni
és nekem aláírni. De még egy receptre is felírja a vásárlást. Lehet, hogy az idén már csak az orvosnál írathatom ki a Merpánt? Sok szer nem az Unió tiltása miatt került kivonásra, hanem lejárt a magyarországi forgalomba hozatali engedélye a szernek. Az új engedély beszerzése pedig több millióba kerül. A külföldről behozott szerekkel én már többet nem kísérletezgetek, mert nincs magyarországi forgalomba hozatali engedélye a szernek. Közúti ellenőrzés során találtak nálam 3 csomag Mospillant, és mivel addig jófiú voltam ezért „csak” elkobozták és 30000 Ft büntetést fizettem. Mivel a forgalomba hozatali szabályok nemzeti hatáskörbe vannak így azt csinálnak amit akarnak Ennyit a magán importról.
Ennyire átfogót, meg kiskert, mint a gazdabolt nem, nagykert többet is, tőlük szoktam vásárolni. Be kell ütni a szer nevét a szlovák gugliba, és kiadja. Abban igazad lehet, hogy a kiszerelésekkel variálnak nálunk, mert sok mindent 5 literben vagy afelett lehet csak megvenni. De kategóriákról meg igazolványról nem tudok.
Dehát egyébként vannak még rejtélyek. Az EU kivonta nagy hisztivel a DDVP-t mert "meccsoda rákkeltő" (Unifosz), addig az USA - amelyik általában az ilyenekre sokkal hisztisebb, pl. Algopyrint ott már egyáltalán nem lehet kapni - azt mondta, hogy zárt lakótérben, szunyogirtásra nem lehet használni, oszt ennyi. Úgylátszik arrafele kevésbé hozza létre a hirhedett pontmutációit... Az Orthocid (kaptán) ami az EU-ban I. kat-ba került, ott vidáman használják a szobanövényes háziasszonyok a cserép virág földjéhez, akár az itt teljesen betiltott Fundazolt...
Pedig mondom, az USA sem arról híres, hogy ott ne foglalkoznának toxikológiai szempontokkal mostanság...
SZVSZ pont úgy, ahogy nálunk 3 kategória van, az EU meg két kategóriát várna el. Másfelől azt is el tudom képzelni, hogy van kategória, csak éppen nem a vásárlásnál érvényesítik ezt, hanem a termények ellenőrzésénél, vagy ha valami gebasz van, akkor kérdeznek rá, hogy "akkoreztittmosthogy" ... azt hallottam konkrétan a dologról, hogy a szlovákoknál pl. abban jut érvényre ugymond kategória, hogy vannak cuccok, amiket csak nagyobb kiszerelésben árulnak... többkilót sokpénzért meg nem fog megvenni, akinek pár gramm kell a kiskertbe...
Szóval az EU az a növényvédőszerek hatóanyagába szól bele keményen, a kategóriákról van egy irányelve (amatőr-profi) amit mi sem tartunk be évek óta, az meg teljesen nemzeti hatáskör, hogy a kategorizálást hogyan valósítod meg. Mivel ugye a mi államformánk bürokratikus kleptokrácia, nálunk az engedélyek, pecsétek, lenyúlások és bürokratikus csesztetések komplex rendszere valósult meg, ahelyett, hogy azt mondanák, jóvan, akkor az x szert ezentúl csak 5 kg-ot meghaladó kiszerelésben lehet árulni, mert ez a profik szere, az y-t meg lehet ampullákban meg kis zacsikban is, mert ez az amatőrök számára is elérhető, oszt jónapot. A hatósági erőforrásokat meg fenntartani a tényleg lényeges szermaradék-vizsgálatra, mert nem attól fog megállni a Föld a tengelyén, ha a Julcsa néni biötvennyócazta az uborkát, hanem attól, ha az előző napon...
Kár ezeket a dolgokat temetni... a titok a szerrotáció... ha valami már kevésbé hatékony, más típusú szert kell használni helyette 3-4 évig, és utána ujra hatékony lehet...