Annak, aki még nem ismerné, itt megtalál minden infót róla: http://www.tenyek-tevhitek.hu/paleolit-taplalkozas.htm
Várom szeretettel mindazokat, akik részben vagy egészben áttértek erre a táplálkozásra és már tapasztalják jótékony hatásait, de azokat is, akik még csak ízlelgetik, és mások tapasztalataira, tanácsaira van szükségük. Természetesen bevált ételreceptek is jöhetnek.
A fentiekből is látszik, hogy ez NEM a paleo táplálkozás megvitatásának tere, ezért kérem a kételkedőket és vitatkozós kedvűeket, nem beszélve a provokatőrökről, keressék fel a másik "szendigáboros" topikot e célból.
Mondjátok meg légyszí, hogyan paleózzak fogyás nélkül. A súlyomnál vagyok/178-78/, persze a rengeteg szénhidráttól. Sokat eszek egyébként is,de annak nagy része kifejezetten hizlaló lisztes cukros kaja. Szóval nem tudom mi lesz velem ezek nélkül. Ha nekiállok paleózni csont-bőr leszek. Mik a hizlalóbb paleo élelmiszerek? Kösz.
Nyugodtan ehet bárki mézet és tejet, de egyet tisztázzunk: ezek NEM PALEÓ ételek.
A tej egyáltalán nem, sem a kefir, sem a kecsketej, sem másféle tejtermék.
A méz sem azért nem, mert az ősember nem ette, hanem mert nem evett mellette más cukrokat és gyorsan felszívódó szénhidrátokat kilószámra, max. ha X havonta kitakarított egy méhodút vagymit. A zöldség és gyümölcs is ch persze, de egész másképp hasznosul ill. utóbbi is nagyságrendekkel kevésbé édes, mint a méz.
Javasolnám továbbá fentiek népszerűsítésére pl. egy Nem paleó étkezés topikot létrehozni.
Paul Pitchford: Gyógyító táplálkozás c. könyvében olvastam a kecsketejről dicshimnuszokat, nem is tudtam, hogy sokkal közelebb áll az emberi tejhez, mint a tehéntej. Állítólag szoptatni nem tudó anyák jó, ha kecsketejet adnak tehéntej helyett a csecsemőnek. Van egy szomszédom, ahol német az apa és ők három éves koráig nem adnak tejet a gyereküknek, Németországban már sokan ezt tartják helyesnek. Egy hétig próbáltam kecsketejet venni, most már tudom, hogy hol lehetne kapni, de feladtam.
Van egy nagyon jó biobolt, ahol zablisztet, kókusztejkrémet, só dezodort, szőlőmagport, fehér himaláya sót stb. lehet kapni. A tulaj és egész családja is paleo koszton van, tehát tudja, hogy mit keresünk:
Budapest, II. Margit krt. 60. (Nem az enyém a bolt. Sajnos.)
Kösz a választ. 3 hete csinálom! :) És működik. 4 kg-t fogytam úgy, hogy ne éhezek meg edzek mellette. Tehát tudom, hogy működik. De az ellentmondások mindig is érdekeltek. Szendi Gábor a sajton kívül amblokk említi a tejtermékeket, mint káros és kerülendő dolgokat. Ennek viszont a kaukzusi emberek hosszú élete ellentmond. Mert ők bizony jócskán nyomatják a tejterméket. Igaz, lehet, hogy kecsketej a java, de erről nem szólt a fáma.
Nem tudom, hogy felkészült paleós vagyok-e, de a következőt javasolom. Egy hónapig ne egyél gabonából készült dolgokat, kivéve a zabot, de abból se sokat, mert szorulásod lesz tőle. Ne egyél hüvelyeseket, még amerikai mogyorót és szóját se, mert ezek is hüvelyesek, ne egyél cukrot, mézet, csak nyírfacukrot. Tejtermékből csak sajtot és KAUKÁZUSI KEFÍRT. Esetleg egy pici tejet a kávéhoz, ami nem homogenizált és teljes tej (3,6%) és forrald is fel. Ne egyél margarint meg napraforgóolajat, olajból csak keveset, az is tiszta hidegensajtolt legyen. Minden nap gyalogolj le 5 buszmegállónyi távot gyors léptekkel. Omega-3 halolajat és D vitamint is kell szedned és tengeri algát (ezeket csak azért, mert nem a napos tengerparton van Magyarország). Egy hónap után már nem fog érdekelni, hogy mi miért van, csak érezni fogod, hogy sokkal jobb így. Főleg akkor, ha korábban sokat fájt a gyomrod, rossz volt az emésztésed vagy valami bajod volt, aminek nem tudták az okát az orvosok, csak fájdalomcsillapítót vagy gyulladáscsökkentőt javasoltak. A kis változásnak is örülj, mert egy hónap kis idő, ha több hónapig így étkezel, akkor a változás is nagyobb lesz.
Amíg valaki egy hónapot sem áldoz az életéből arra, hogy kipróbálja, hogy milyen normális, nem feldolgozott húson, amin zsír is van és zöldségen (párolva és nyersen), gyümölcsön élni, azzal lehet az elméletről évekig diskurálni, de mi értelme van. Nem lenne egyszerűbb Neked is kipróbálni és a gyakorlati tapasztalataidról beszélgetni másokkal? Már ha egy hétig így eszel, már akkor is okosabb leszel, az igaz, hogy az első hét arról szól, hogy próbálsz a cukorról lejönni, mint dohányos a nikotinról meg észreveszed, hogy az utcán mindenkinek egy péksütemény van a kezében. Egy fél év után már tuti nem fog ez érdekelni, mint ahogy egy nem dohányzót sem érdekel a cigire rágyújtó ember, simán csak hülyének tartja.
Egy felkészült paleo-s elmagyarázná nekem, mi az oka annak, hogy a kaukázusban dokumentáltan nagyon sok hosszúéletű ember él. Jócskán döntik magukba a tejterméket, pl a kaukázusi kefírt? Mármint a paleo elmélet szerint nekik mindenféle betegséggel kéne küzdeniük és gyorsan elhalálozni.
Nekem a paleo táplálkozásban pont az tetszik, hogy ehetek, ha éhes vagyok. Az utóbbi években ezzel az evésmizériával már eléggé bajban voltam, mert ha nem ettem azért fájt a gyomrom, ha meg ettem akkor azért. Egyszerűen nem tudtam már olyant enni, amitől utána is jól érezhettem volna magam. A kalóriákat sem vagyok hajlandó számolgatni, nem hiszem, hogy ez a normális életnek a része kell hogy legyen. Már azt is meguntam, hogy egy élelmiszerboltban az 5 pt-s betűkkel kinyomott cimkéket tanulmányozzam, hogy milyen jó kis nátrium glutamáttal és egyebekkel turbózták fel az ételt. Bemegyek a henteshez és megveszem a színhúst.
A vegetáriánus (breadatáriánus) indiaiakat inkább hagyjuk:-) Ja, a vegetáriánus indiaiak sok tejet (meg cukrot, meg lisztet, meg lencsét) fogyasztanak. (Kövérek is, mint a disznók)...
A kaukázusi ember nyerstejet iszik, nem ezt a sz@rt, amit a boltban kaphatunk mi...
Egyébként valóban sok hangsúly van a mértéken, hiszen azt is kimutatták, hogy az erősen kalóriacsökkentett (de minőségi) táplálkozás élethosszabbító hatással bír. De aki kalóriát akar csökkenteni, az előbb-utóbb rájön, hogy nem érdemes gyorsan felszívódó szénhidrátból fedezni a napi energia nagy részét (pl kenyerek), mert akkor könnyen éhes marad.
A gond ott van, hogy a mai, civilizált ember hűtője állandóan tömve, és mindig eszik. Nagyságrendekkel többet eszünk, mint a természeti népek, és azt hisszük, ez rendben van. Ha valaki sokat akar enni, akkor nagyon megjárhatja a kenyerekkel és hasonlókkal. Na most, attól kezdve, hogy kimondjuk, egyél nyugodtan kenyeret, tejet stb, mert a kaukázusiak is azt ettek, de nem tesszük hozzá, hogy csökkentsd viszont 20-50 százalékkal a bevitt kalóriádat, azzal a vesztükbe taszítjuk a tisztelt fogyasztókat.
A mennyiség a lényeg. A vega indiaiak nem kenyeret esznek kenyérrel, mint azt a nyugati táplálkozás ajánlja. Azonkívül nagyon alacsony a kalóriabevitelük, főleg emiatt élnek sokáig.
A kaukázusi népek másfajta tehén tejéből készítik a kefirt, és egyébként is régebb óta, ezért jobban alkalmazkodott hozzá a szervezetük.
Fentiekhez lásd a Paleolit táplálkozás című könyvet.
Szerintem is közel áll a természetes táplálkozáshoz a paleolit táplálkozás, de érdekes módon a leghosszabb kort megért emberek kenyeret és tejet is fogyasztottak. Inkább a mértékletességen van a hangsúly szerintem és a nyers állapotban elfogyasztott gyümölcsök, zöldségek, magvak jelentőségén.
A kenyér a Bibliában többször is előfordul, mint táplálék. A kaukázusi emberek minden nap fogyasztanak kefírt és hosszú életűek.
A vegetáriánus indiaiak sok tejet fogyasztanak. Bircher müzli is rendkívül egészséges. Az egészséges táplálkozás kulcsa a mértékletesség.
Közben kidobtam a csontokat, azt hiszem, hogy nem vacakolok ezzel, találtam csontport készen, az egyik új-zélandi tehenek csontja, a másik meg tengeri kagyló páncélja, vagy valami ilyesmi. Köszi a választ.
Szia annyuka! Egy másik fórumon olvastam, hogy megvetted az új aprítógépet. Szerinted a megszárított jól megfőzött csirkenyakcsontokat is porrá tudná ez a gép aprítani? Hulda R. Clark: Meggyógyulhatsz c. könyvében olvastam, hogy a húst nem is kéne leválasztani a csonttól, hanem pl. a csontporral meg lehetne szórni, mint a sóval a húst és az egy csodálatos kálciumforrás lehetne, hasonlóan a szardíniakonzervben a porhanyós halcsonthoz, amit szintén elfogyasztunk.
Én fél éve paleo koszton vagyok és Omega-3 halolajon, tengeri moszat tablettán és nagyon-nagyon jónak tartom, 9 kilót fogytam. Legkésőbb a tejről tudtam leszokni a kávé miatt. Az egyéni gazdáktól beszerzett frissen fejt tej és a kecsketej a mai napig gondolkodóba ejt, hogy mi legyen vele, egyem vagy ne.
Azért kérdezem mi a célod, mert pl. egy testépítőnek éjjel éppen a folyamatos, lassú fehérjefelszívódás a lényeg.
Sok mindentől függ az emésztési idő: táplálék összetétele, mennyisége, halmazállapota, fizikai aktivitás szintje, testsúly, testösszetétel, idegállapot, stb.
Egy intenzív fizikai terhelésnek kitett szervezet szinte ordít a tápanyagokért, gyorsan feldolgozza amit kap.
ha egy kicsit is járatos vagy az emberi szervezet működésében, tudhatod, hogy alvás közben leállnak az emésztési folyamatok, a gyomorban lévő kaja csak pang, a belekben erjednek, nem jól használódnak fel stb.
a nyers zöldségek ha lassan emésztődnek, akkor a szintén lassan emésztődő húsokkal együtt OK, de ha tényleg lassan emésztődnek, akkor miért szerepel a legtöbb ajánlásban, hogy vacsorára csak egy salátát együnk?