az oreg krom valszeg elegge porusos ahhoz, hogy amin-tipusu komplexkepzo+H2O2 mukodjon: a rez es a Ni kimarhato a krom alol, az acelt ez az elegy nem nagyon bantja.
De ha reggel lerakod a homokfuvonal, delutanra megvan, kerul 5EHUF-ba, es tiszta az acel, lehet fenyezni/ujra kromozni, maratas utan siman lehet, hogy szinten kene homokfuvni.
A krómbevonat az esetek donto tobbsegeben tobbretegu, alt krom-nikkel-rez-acel a sorrend, es ezt szelektiven lemarni aligha lehet. A kromot kulonosebben nem passzivaljak, eleg passziv az magatol.
Miert akarod leszedni? ujrakromoznad? Akkor valszeg ugyis a homoxoras a megoldas
Szabad kénessav meghatározás 50 cm3 bor (v. must) 1-2 kritály KI 1cm3keményítőo. 10cm3 16 m/m % H2SO4 oldat majd 1/128 M K(HIO3)2 oldattal titrálni. Sz. kénessav (SO2mg/lit = v ˇ 10) Ahol v a titráláshoz fogyott K(HIO3)2 oldat milliliterjei.
ez a te esetedre és laboron kívülre úgy adaptálható mondjuk (lehet, hogy elcsesztem a számítást, késő van, ellenőrizendő) hogy ha feloldasz frissen 1 ml patikai jódtinktúrát (az eredetit, nem a povidonost! az 5%jódot és 4% KJ-ot tartaémazó 82% szeszes oldat:)) frissen 160 ml desztvízben, és azt elkezded a fél deci kivett mintádhoz csepegtetni keményítő hozzáadásával a fehér háttér előtt szemlélt kékülésig, akkor annak minden ml-e elfogadható közelítéssel 2 mg/l szabad kénessav-tartalmat (tehát H2SO3-t, nem SO2-t) jelez az eredeti cuccodban (tehát nem a mintában, a 20-as szorzás már benne van a metódusban:))...
A kalciumszulfit az E226 nevű élelmiszeradalék, tartósítószernek használják.
Így van.
Vízben jól oldódik,
Khmmmm.... Solubility in water 0.0043 g/100 mL, 18C
Ami jól oldódik, az a kálium-metabiszulfit (E224) pl. (450 g/l (20 °C)) vagy az ujabban használt ammónium-biszulfit "folyékony kén"
És itt az olvtársnak nem az a baja, hogy mérgező-e, hanem, hogy valszeg túlkénezett borból főzte a párlatát és kénes ízű - ha jól veszem ki. Viszont ugye, mivel párlatról csevegünk, ide a biszulfit már csak szabad kénessav alakjában kerülhetett át. Ezért reményt keltő az ötlet, hogy élelmezési kalcium-karbonáttal a dolog megköthető, kiszürhető a fenti rossz oldékonyságra figyelemmel. (no persze kérdés, hogy 50% körüli alkoholban is ennyire rossz-e az oldékonysága. Ha nem, akkor ujra kell desztillálni róla SZVSZ...)
Ezen túl magára a problémára is gondoltam, amivel küzdesz... ez tipikusan "a túlkénezett bor" c. problémával analóg még a lepárlás után is... lehet, hogy ha azt irodalmazod, találsz valami teljesen profi megoldást akár... Mellesleg én a levegőztetést sem vetném el, lehet, kötnék rá egy jó erős akváriumi levegőztetőt porlasztóval... persze olyan edényben, ahol az alkoholveszteséget minimalizálom...
Vagy eccerűen azt csinálnám, hogy megmérném a kéndioxid-tartalmat, és számított mennyiségű (illetve pár százalékkal az alatti) mennyiségű kalcium-karbonáttal kezelnék... ez eseteben a gyümölccsavak jó eséllyel megúszhatják a dolgot..
egy zeolit kodneve. molekulaszitanak is szoktak hivni (meg a tarsait is) akkora belso urege van, amibe belefer a SO2, de az alkohol pl nem. Igy lehet szelektive kismolekulakat megfogni. Speci zeolit, tehat macskaalom nem jo. ,a,ar igy gyartjak pl. a vizmentes alkoholt is.
"Ilyenkor CaSO4 keletkezik?"
CaSO3, ami nem illekony, de a mesz sajna az illekony savakat is megkoti. Nem rossz a termek, de nem Brandy.
egy trukk lehet: a zeolit 13X (molekulaszita) mar megfogj a SO2-t is. Hogy aruljak-e food-grade minosegben nem tudom, de egy ilyen cuccal toltott kolonnan valo desztillacioval (talan) meg tucc szabadulni a SO2-tol.
netmom megengedheto-e az ilyesmi, de en egyszer sok, felig megecetesedett szamorodniba marvanyorlemenyt raktam, es masnap tok jo parlatot desztillaltam rola. MOngyuk igenytelen egyetemista voltam, lehet, hogy most mar nem izlene.
Illetve a nagyanyam volt meg 33-ban, o meselte.
(nagyon nehez a kenessavtol megszabadulni, plane alkoholos lottyben. rohadtra nem igaz, hogy elmegy eloparlatban...)
Borból készítettem párlatot ami kénezve volt. Na most átjött az SO2 és kénessavként van a párlatomban. Elvileg ki lehet szellőztetni, de valahogy nem akar fogyni. a Ph-ja 2,45 szóval bőven van benne. Mivel lenne érdemes deríteni?
mehtelepen mindharom van, rez es alu igennagy tisztasagu, hisz par ezrelek szennyezo is elrontja az elektromos vezetokepesseget, a Zn 98+%-os, neked valszeg megfelel, "horgany" neven kerd.