Bizony, nagyon könnyű. De szerencsére azt mondhatom, hogy egyik kutyámat se kényeztettem el olyannyira, hogy neveletlen legyen, vagy hisztis, félős. Az egyszer biztos: nagy odafigyelést, türelmet, gondoskodást igényelnek, legyen az bármilyen fajta is ! :)
Na meg persze a fokozatosság is fontos.
A spánielem mikor elhoztuk roppantul félős, ijedős volt. Eleinte nem tudtuk pórázon sétáltatni, mert amint kimentünk az utcára és kutyát hallott, leült, hangosan (!) nyüszített, mindaddig, még felnem vettük. Erről sürgősen lekellett szoktatnunk, de szerencsére sikerült. Úgy vélem, hogy ennek volt oka, valószínűleg bántották, vagy a testvérei, vagy az akkori "gazdái". De ez csak az én véleményem.
Mára már nyugodt, könnyhen és letisztultan vezethető pórázon. Remélem nem lesz gond most sem ! :)
Nagyon szép a kép, amit csatoltál :) Ők a Te kutyáid?
Nagyon ízlik neki a marhapárizsi és a sajt is :))) .. Bár mindkettőből keveset adtunk neki. Szíve szerint felfalna belőlük egy-egy hatalmas darabot .. :)
Ma visszamegyünk az állatorvoshoz, megnézi a fenekét, bár úgy vélem már rendben van.
Kis huncut éjjel-nappal játszana, nagyon rafinált ! :) Persze nappal sokkal többet alszik...hogy aztán hisztizni lehessen éjszaka egy kis játékért ... Na erről leszoktatjuk az biztos :))) Talán már kezd rájönni, hogy hiába hisztizik éjjel, akkor se lesz neki igaza... :)
Köszönöm szépen ! :) És az ilyesmit akkor már ilyen korban (lassan 8 hetes) is kaphat? Mert akkor szívesen csinálnék neki egy kis főtthusit, meg főttrépát... a változatosság kedvéért :) Na meg kicsit hadd legyen luxussora :P :)))
megoszlanak a vélemények az etetést illetően is. Van aki szerint csak szárazat egyen a kutyus. az én véleményem és tapasztalatom az, hogy a kutyáim-akár bolognese, akár briard- sokkal szívesebben megeszi a száraztápot, ha csak egy kanál valami más is van rajta. Szoktam nekik adni gépsonkát, sajtot, szardíniát, főzött nyúlhúst, marhahúst, rizst, főzött répát,májkrémet, szóval ilyen finomságokat. Maradékot, csontot, édességet nem kapnak. Jutalomfalatnak jól bevált a szárított kiflikarika, virsli. Almát valamikor nyersen is elrágcsálják, és szeretik a diót is. Azt gondolom, hogy nem feltétlenül kell a kutyáinkat egyoldalúan táplálni. Persze nincsenek elkényeztetve, ha nincs főtt kaja, akkor megeszik a szárazat is. (Acana bárányos-almás, halas, Trainer) Friss, egészséges ennivalók ezek is, szerintem semmi ártalmasat nem teszel vele.
Az volt a probléma, hogy odaragadt a kaki a fenekéhez (amit Andi is említett), és még a Dr. Nőnek is nehéz volt leszednie. :/ Mondta, hogy kicsit kicsípete a popóját, ezért lefertőtlenítette, meg lemosta valamilyen vízzel, amibe tablettát tett. Mondta, csak én annyira lefoglaltam magam azzal, hogy nyugtatgassam a kicsit. Betadinennal bekente, és mondta, hogy pár nap múlva rendbe jön. Pedig nagyon figyelünk rá, mindig popositörlőt is használunk. Mostmár még ennél nagyobb figyelmet is fordítunk a kakilásra.
Valamint hétfőn ismét megyünk , megnézi, hogy elmúlt e a pirosodás.
Ja és kapott ismét féreghajtót ! :)
Most ismét játszik, szaladgál....és persze enne :))))
És akkor áttérünk a Royal Caninra, a Dr. Nő is javasolta, mondta, hogy nyugodtan át lehet már. Szóval ma veszünk még azt is.
Alap esetben, 2 hetes kortól, 2 hetente kell őket féreghajtani, egészen 3 hónapos korig, amikor is megkapja a veszettség elleni első oltást (amit 6 hónappal később ismételni kell).
Ha nincs féreghajtva, az oltás nem ér semmit, mert védőoltást csak parazitamentes, egészséges állat kaphat (mármint akkor ér valamit).
Mi rokonunktól kaptuk, nagyon jó körülmények közt vannak, lakásban, tisztán, gondozva. Az lehet, hogy a táplálása nem volt a legmegfelelőbb, nekik állatorvos ajánlotta, bár nem vidéki, hanem bp-i, így nem csodálkozom, vannak furcsaságok :)
Mi igyekszünk a legtöbbet olvasni róla, hogy mivel tápláljuk, ami igazán megfelelő, ezért is örülök, hogy itt van ez a fórum, és itt vagytok Ti :)
Most pedig elmegyünk azért az állatorvoshoz, megnézetjük :)
Volt féreghajtva, de valahol azt olvastam h megkell ismételni pár nap múlva (?) . De jobb a békesség, elvisszük őt, hisz ő a család kicsi kincse, így nem szeretnénk, hogy bármi is legyen vele.
Lehetséges, hogy nem egy mesteri kiskutyus, természetesen azok sokkal biztosabbak egészségügyi szempontból. De én hiszem és remélem, hogy vele sem lesz semmi probléma ! :) Csak olyan odafigyelést, és nevelést igényel, ami a fajtához méltó ! :)
Szerintem sajnos a köztudatban az a hiedelem áll, hogy egy kisállatnak addig kell a mamájával lenni, amíg az szopik... Nyulak esetében ez kb. 4 hét, kutyáknál inkább 5, pedig az alomban minden állat szocializálódik, és nem is akárhogy... Na meg, látva, milyen kutyák lesznek az 5-6 hetesen elválasztottakból, immunrendszerük nem olyan erős, minden kis szartól megbetegedhetnek, képtelenek olyan kapcsolat kialakítására az emberrel, és más állatokkal, kutyákkal, ami normális lenne, sok esetben idegi problémáik is vannak...
Szerintem Süti is korán elválasztott lehetett, bár nem beteg, de rendkívül antiszoc, amit a trillió energiaráfordítással sem tudok olyan szintre hozni, mint pl. Lilonál, akit 9 hetesen hoztunk el, és végtelenül barátságos, érdeklődő, minden kutyával tudja, hogyan kell viselkedni, lehet e játszani, vagy meg kell adnia magát inkább... Valószínű, hogy más is közrejátszott, hisz élete első 2 évéről semmit sem tudunk, de azért körvonalazódódnak a dolgok.
Egy kutya sem érdemelné meg, hogy ne élhessen normális életet, ami az alomban kezdődik.
Vagy felfúvodótt pocira, amit az alutasakos cucc is okozhatott. (Nem akarom tudni, honnan van a kutya, és milyen körülmények közül, mert tuti rosszul leszek. :S)
Már nincs hasmenése, ha igazából fontolóra vesszük, nem is volt annak mondható.
Most valószínűnek tartom, amit Andi mondott , ráragadt a popsijára. Mert már jobban érzi magát, hogy kakilt, és hát elég keményet. Most ugyanúgy játszik mint eddig. A hasacskája is puhább.
Orvosnál voltunk, mikor megkaptuk, azt mondta rendben van, és visszük jövőhéten oltásra, ismételten.
Szerintem vigyétek dokihoz, ha nem lesz jobban! Lehet a tápváltástól hasmenése, de mivel fiatalon hoztátok el, így sajna benne van a talonban más megbetegedés is, mivel rendes helyről 8 hetes előtt nem adnak ki kutyát.
Szóval a ti érdeketekben, inkább potyára menjetek dokihoz, mintsem olyan baja legyen, amire gondolok. :(
Megnéztük már, leis szedegettük neki, de olyan, mintha félig még a popójában lenne. Simizzük a pocakját, picit mintha keményebb lenne, de ha simogatjuk jól esik neki. Nyöszörög, és olyankor is látszik rajta, hogy kakilni akar.
Hát lehet fürdetni,de gondolom amielőtt elhoztátok meg fürdette a volt gazdi,és ha jól gondolom nem rég van nálatok szerintem most még ne hacsak nem nagyon koszos,de hát mitől lenne?
Hát attól függ van-e már foga!Ha még nincs akkor egy-két órát,de csak vízben!Én azért ásztatom a tápot akkor is a kölyköknek ha már van foguk,mert kicsik és elfáradnak a rágásban és nem eszik meg azt a mennyiséget ami nekik kell!De ha eszi szárazon is, és van foga akkor nem kell ásztatni,majd max fogváltásnál!
Most telefonált egy kozmetikámba járó 11-éves Bolognese szuka kutyus férfi gazdája,hogy a felesége meghalt,és Ő nem tudja ellátni a kutyust,és megkért hogy próbáljak neki helyet keresni!Elsősorban azt kérte hogy fogadjam be én,de ez nálam lehetetlen!Egy 11-éves öreghölgy már nem szokná meg a falkát!Nem tudom mi lenne a jó neki,ha valakinek van ötlete szívesen fogadom!A kutyus pici,ivartalanított,nem sok foga van,nagyon kedves,jól szocializált,emeletes házban él,és az utóbbi időben már egyedül járt le sétálni!Sajnos a hölgy már nem bírta lehordani a férj sem,igy megoldotta egyedül,ha végzett megállt a ház előtt és a házban lakók beengedték!Szomorú dolog,de hátha találunk megoldást!