Keresés

Részletes keresés

lac1 Creative Commons License 2011.02.16 0 0 1846

Hali,

 

zsaluköves medence csempével (tudom, sokan a szemük elé kapják most a kezüket) nálam a következő önerős munkával:

-kiásás kistraktor (olcsóbb, mintha a asegítséget eteted-itatod)

-betonozás önerő

-vízzáró réteg Mapei és mondhatni jelképes ár (a legdrágább de a legbiztosabb is) a felhordásért

-csempézés 1700 HUF/m2

-gépészet ami ennek a méretnek megfelel

ennek az ára volt 3 éve 50 ezer/m3 HUF.

A tereprendezés is önerős persze.

Előzmény: eragka (1830)
bálint76 Creative Commons License 2011.02.16 0 0 1845

Ez így igaz, ezt mi is így tanultuk fizikából, meg azok a mérnökök is akik ezt a módszert továbbfejlesztették, hogy ezeknek a száma  minimálisra csökkenjen. Ugyanis ha egy másik vödröt nyomunk a víz alá, amin apró nyílások vannak, akkor máris csökken a felhajtó erő, mivel a vödörbe befolyik a víz, és előbb utóbb a két vízszint ki fog egyenlítődni. Ezért oldották meg avval a technológiával, hogy ne a beton legyen vízzáró, mert akkor ugyanazt kapjuk, mint a polipropilén medencéknél, hogy egy zárt testet kapunk, hanem itt a vízzáró réteg a fólia, amit a nagyobb talajvíz esetén, a betonon keresztül befolyó víz, a fóliát fogja felfele emelni. Biztos sokan észlelték már, akinek fóliás medencéje van, hogy nagyobb esőzéseknél a sarkokban vízpárna szerűséget éreztek.

Előzmény: Csalusz (1844)
Csalusz Creative Commons License 2011.02.16 0 0 1844

Üdvözlök mindenkit!

Képzeljünk el egy vízzel teli hordót, amibe egy üres vödröt próbálunk a talpával lefelé belenyomni. Minél lejjebb nyomjuk, annál nagyobb erőt kell kifejtenünk. Ha a vödröt elengedjük, a vödör azon nyomban "kiugrik" a vízből. Az általunk kifejtett erő az az ellenerő, amivel a víz felhajtóerejét ellensúlyozzuk, hogy az ne tudja a vödröt "kilőni". Talajvizes területen történő medenceépítésnél ugyanez a helyzet: a medencetest súlyának (üres állapotban) NAGYOBBNAK kell lennie a talajvíz felhajtó-erejénél. Állandó magasságú talajvíz esetén EZ A LEGFONTOSABB KRITÉRIUM, ha medencét akarunk telepíteni. Váltakozó magasságú talajvíz esetén építkezhetünk úgy, hogy a medencetest és a beletöltött víz együttes súlya haladja meg a talajvíz felhajtó-erejét, ám ebben az esetben állandóan figyelnünk kell a talajvízszint-magasság állását, ugyanis medencénkben CSAK ABBAN AZ ESETBEN TUDUNK VIZET CSERÉLNI, amikor a talajvíz szintje alacsony, és ezáltal felhajtóereje is gyengébb. Arra, hogy ilyen körülmények közt magas talajvíz-szint esetén azt mondjuk: "gyorsan kicserélem a vizet, fél óra alatt úgysem történik semmi", nincs lehetőség, mert A FELHAJTÓERŐ ÁLLANDÓAN DOLGOZIK és ahogy kiengedjük a vizet (azaz csökkentjük a felhajtóerő ellen támasztott erőhatást), a felhajtóerő fokozatosan fogja kiemelni a medencénket, melyet a közben ébredő más erőhatások adott esetben még össze is törnek.

Tévhit az, hogy egy beton medencét nem emel meg a talajvíz, sőt, az olyan szerkezetben nagyobb kárt tesz, mint például egy polipropilén medencetest esetén, hiszen a vasbeton szerkezet nem annyira rugalmas, mint a műanyag.

Talajvizes területen történő medencetelepítés esetén sajnos megnőnek a költségek, de ezen nem szabad spórolni, mert a rossz minőségű kivitelezés miatt később megtapasztalhatja az ember, hogy amit befektetett az építkezésbe, az bizony ablakon kidobott pénz volt!

 

Remélem, ezzel a pár sorral segíthettem azoknak, akik nem szeretnének lemondani arról, hogy talajvizes kertjükben is élvezhessék medencéjükben a fürdőzés élményét!

 

(A - a test felszíne, F - felhajtóerő, G - gravitációs erő.

A test:

G=F esetén "lebeg" a vízben,

G>F esetén lesüllyed

G<F esetén úszik a vizen.) 

nyárimádó Creative Commons License 2011.02.16 0 0 1843

Aki süllyesztett medencén gondolkodik, az most nézze meg, hol is van a talajvíz a telkén. Nálam 3-4 évig semmi probléma nem volt, de tavaly... Nagyon szerettük ezt a medencét, eladtuk.:(((

Lehet, hogy a betont nem emelgeti a talajvíz, de szerintem a felhajtóerő erre is kihat.

Képek:

 

nyárimádó Creative Commons License 2011.02.16 0 0 1842

Amúgy nem vagyok olyan. Aki ismer engem, tudja, hogy ingyen segítek, ha tudok.

Címeket adok, elmegyek szerelni ha kell, sőt még a pörköltet is én főzöm más portáján.:)))

 

Előzmény: bálint76 (1837)
nyárimádó Creative Commons License 2011.02.16 0 0 1841

Nem sértődök meg. Pont azért írtam, hogy lássátok mennyire drága ajánlatot kapott a fórumtárs.

A polipropilén medence a másik fórumban az enyém volt, amit kiemelt a talajvíz:)))

De aki lejjebb kérdezte, az nem akarná süllyeszteni.

Üdv

 

Előzmény: bálint76 (1837)
kense Creative Commons License 2011.02.15 0 0 1840

Sziasztok!

 

Mi nap  ajánlottak egy  műanyag medencét.

Állítólag 3 éves,de sok helyen fehérre szívta ki a nap a kék műanyagot.

Nem űvegszálas,csodálkoztam mert állítólag uv álló normális hogy ennyi idő alatt ki szívja a nap?

bálint76 Creative Commons License 2011.02.15 0 0 1839

 Ez így van, azt sem tartom reálisnak, amit a fedéssel művelnek. Az a véleményem hogy mindennek megvan a reális ára, vagy egyszer fizet az ember, vagy többször, de többet. Nagyon sok az olyan szakember, aki örökölt vagy esetleg talált szerszámból szeretne megélni, szaktudás nélkül. Aki meg rendelkezik kellő szaktudással, az igen is kérje meg az árát, bizonyos keretek közt.3-4 árajánlatból kiderül,hogy ki a kókány és ki a lehúzó

Előzmény: GanXstaZolee (1838)
GanXstaZolee Creative Commons License 2011.02.15 0 0 1838

Én meg olyat ahol a tulaj 3m-ért építettett de az alapozást megoldotta okosba olcsón haver kőművessel csak kb. 4cm van az alapban, innentől kezdve jól mutat egyik végén kifolyik másik végén meg sehol a szint :) a víz meg vízben van, hihetetlen módon. Szerintem ilyen tipusú medencéknél mindig megbosszulja magát az olcsóság, ami inkább lehúzás az szvsz a fedés, megépítik a medencét x millióért jön a fedős cég és 1 nap alatt elviszi közel a medence árát, na ez a lehúzás szvsz.

Előzmény: bálint76 (1837)
bálint76 Creative Commons License 2011.02.15 0 0 1837

Ne vedd sértésnek,de sajnos nagyon sok vállalkozó is így gondolkozik Magyarországon mint te, igaz hogy nem értek hozzá, de megcsinálom én olcsóbban. Csak az a baj, hogy előbb-utóbb kibújik szög a zsákból, olyankor pedig már elsem lehet érni. Most én nem védem azt a szerencsétlen kőmüvest, aki ilyen ajánlatot adott, de 3-4 árajánlatból sok mindent le lehet szűrni.A polipropilénről meg csak annyit, hogy láttam már olyan medencét, amit a talajvíz kiemelt a földből :)

Előzmény: nyárimádó (1836)
nyárimádó Creative Commons License 2011.02.15 0 0 1836

Na de 7m3-es betonteknőért 1 milla???

Annyiért én is örömmel nekiugrok boldogan, vagyis viszek embereket, és én járok a legjobban:)))

Itt már elgondolkodnék egy polipropilén medencén, aminek kell egy alap és ráhelyezem, gépészetet egy aknába rakom és körbeburkolom fával. Ez kb 3-400 ezer.

Tudom nem az a fórum, de fele annyiba kerül és a munka is csak töredéke a csempézett vagy fóliázott medencének, és a háziasszony sem őrül meg a kupitól:)))

Üdv

Előzmény: bálint76 (1835)
bálint76 Creative Commons License 2011.02.15 0 0 1835

Az a szomorú helyzet, hogy nem mi beruházok, döntjük el, hogy mi tartozik luxuscikknek és mi nem. Sajnos az ingatlan értékesítők is külön kategorizálják azt az ingatlant, ahol medence van. Mi sem szólunk közbe, ha oda kerülne a sor, hogy ezt ne vegye figyelembe, mert ezt a Józsival készítettük ketten egy rekesz söré cserébe :). Ha már az ember fia nem tudja önállóan kialakítani, akkor a kivitelezőn múlik, hogy  hová sorolja. Tudomásom szerint az autószerelő is figyelembe veszi az autómárkát.

Előzmény: tau ba (1834)
tau ba Creative Commons License 2011.02.15 0 0 1834

No offense, de ez tipikusan rossz hozzaallas. Miert kellene a medencenek luxusnak lennie? Esszeru tervezessel, es sok odafigyelessel, utanajarassal ki lehet olcsobban is hozni a dolgokat. Ebben a topikban is rengeteg pelda volt erre. Termeszetesen nem a kokanyolast es a gagyi anyagok hasznalatara utalok. Sajnos jellemzo nalunk, ha egy 20m3-es betonteknot szeretnel esovizgyujtonek (esetleg emesztonek) vagy medencenek, akkor ez utobbi eseteben sokkal vastagabban fog a cerka (merthogy luxus). Pedig folias medencenel nem indokolja semmi, hiszen nincs szukseg extra vizzaro szigetelesre. A gepeszetet is lehet esszel meretezni. Ha nem kell ilyen-olyan automatika, vegyszeradagolo stb, akkor ki lehet ezt is olcsobban hozni.

Előzmény: bálint76 (1833)
bálint76 Creative Commons License 2011.02.15 0 0 1833

Legelőször azzal legyen az ember tisztában, hogy nem egy esővíztározóra kért ajánlatot, hanem egy medencére. Ez ugyanis még luxuscikknek számít Magyarországon. A tározót is felépítené a kőműves 150 ezerért, szerintem, abba elegendő egy 7 ezer forintos búvár szivattyú is, ami kilöki időnként a vizet. De sajnos, már a medencéhez való anyagok (most nem a zsalukőre gondolok), berendezések is iszonyatos áron lehet hozzá jutni, csak szét kell nézni. Gondolom a szűrőrendszert  nem egy bevásárló központba szerette volna hozzá venni, ami nem képes még a vizet sem normálisan tisztán tartani, mert ugyebár a vízzel egész szezonban foglalkozni kell, és ha nincs megfelelő szűrőrendszer, akkor nagyon gyorsan bezöldül a vize, ami irgalmatlan nagy munkával és bosszúsággal jár. Mert gondolom senki, sem a békáknak szeretne egy kerti tavat építeni, hanem saját részre egy gyönyörű létesítményt, ami egy kis kikapcsolódást nyújt, és nem utolsó sorban egy gyönyörű látvány egész évben. Ezt kell ilyenkor figyelembe venni. Mert ugyebár az autók közt is van Lada,meg van Audi is,mind a kettő gurul,csak nem mindegy hogy meddig,és mekkora fenntartási költséggel.

Előzmény: eragka (1830)
tau ba Creative Commons License 2011.02.13 0 0 1832

Szvsz ez nagyon sok, bár gyanítom a feszített viztükör nagyon megnyomta. Én nem építenék ennyire kicsi medit a helyedben, mert nem spórolsz annyit, és a kisgyerekek iszonyat gyorsan megnőnek. Ha dobsz egy mailcímet akkor elküdöm valamior az én medim költségeit. Az is ugyanilyen zsaluköves fóliás. Gépészeten nagyon sok múlik. Lehet 50e is venni szivattyút, meg 300e-ért is. A fóliázásnál is sok féle változat van. Nekem zsalukőből épített lépcső van (nem belógatott fém), ami megdobta a költségeimet (csúszásmentes fólia kell rá, különleges alak, spéci vasalás). Ilyen apróságokon sok múlik.

Előzmény: eragka (1830)
gyzotya Creative Commons License 2011.02.08 0 0 1831

Szia!

 

Küldtem mailt!

gyzotya

Előzmény: eragka (1830)
eragka Creative Commons License 2011.02.07 0 0 1830

Sziasztok!

 

Laikusként elkezdtem ajánlatot kérni zsaluköves fóliás medencére.

Méretben nem egy hatalmas méret, 2-3 kisgyereknek 3x2,5 m alapterület, 1 m mély, mely nem földbe van süllyesztve, hanem egy terasz folytatása lenne.

A medence test + gépész aknára nettó 700 ezer és 1 millió Ft közötti ajánlatokat kaptam (feszített víztükörre, bár a süllyesztettel is kigyezem, ha nagyságrendekkel olcsóbb). Összesen szántam volna az egész medencére ennyit.

Ez nekem horror :(

Hasonló méretű terasz+akna csak nettó 150 ezerbe került tavaly nyáron. Nem akarom elhinni, hogy ekkora a különbség a kettő között. Gondoltam, legyen mondjuk a terasz duplája kb. 300 ezer, de nem a 7x-ese.

Fóliázásra kb. nettó 200 ezer, legalapabb gépészetre kb. nettó 500 ezer (ebben még élmény elem, takarás, fűtés nincsen).

 

Itt talán több építő és építtető megfordul. Tényleg egy ekkora medence 1,5-2 millóba kerül?

Aki tud olcsóbb megoldást (sk kivitelezés sajnos nem megoldott, de a helyi kőművesek olcsóbbak, csak nem tudom, rájuk lehet-e bízni ilyen munkát) adhatna kivitelezői elérhetőséget.

Telepíteni BP-től nyugatra 90 km-re kellene.

 

Köszönöm a segítséget!

Üdv. eragka

 

gyzotya Creative Commons License 2011.01.28 0 0 1829

Szia Áldáska!

 

Amit örököltél, az egy Europool tÍpusú fém-fóliás úszómedence.Az egyik legjobb ár-érték arányú medence.A gyártó 8-10 év élettartamot Ir a fóliára, de ez könnyen cserélhető.A fólia alatt-mögött levő fémpalást okozhat meglepetéseket.Gondolok itt az esetleges korrózióra,rothadásra.Bár tapasztaltom szerint ha a kivitelező fordÍtott figyelmet a vÍz be-és elvezető elemek behelyezésénél a tömÍtettségre,illetve kivágások kezelésére, akkor olyan nagy gond nem lehet.Ha csak a fóliaszakadás a probléma, azt egy egyszerű fóliacserével meg lehet oldani, és biztos vagyok benne, hogy még sok örömet fog szerezni nektek ez a medence.

Előzmény: áldáska (1825)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2011.01.14 0 0 1828

A címből ítélve itt a fix épített medik vannak túlsúlyban. Ők jellemzően nem fóliáznak bár vannak kivételek ez tény.

Bgaby szokott emailt olvasni, ne izgulj, szerintem fog válaszolni.

Előzmény: áldáska (1827)
áldáska Creative Commons License 2011.01.14 0 0 1827

Szia!

 

Köszönöm,  igen olvastam és írtam neki  is egy emailt.

Gondoltam hátha itt is volt hasonló problémas medence.

 

Előzmény: Blue_Sky_007 (1826)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2011.01.14 0 0 1826

Olvastad a másik topikban, hogy kit ajánlottam meginterjúvolni?

Előzmény: áldáska (1825)
áldáska Creative Commons License 2011.01.14 0 0 1825

Sziasztok!

 

A medence folia sérült  ,házzal együtt vásároltam.Szeretném felujitatni tudnátok ajánlani valakit,

lac1 Creative Commons License 2010.12.24 0 0 1824

Áldott, békés Ünnepeket mindenkinek, akár betonosban, akár felfújhatóban pancsiztok!

lac1 Creative Commons License 2010.11.24 0 0 1823

Miért verné le akárki? Technológiai hibán kívül nem tudok mit elképzelni, hogy miért kellene leverni. De én akkor sem verném le, raknék bele (szégyenszemre :-)  ) fóliát.

Előzmény: tau ba (1821)
Jancsii Creative Commons License 2010.11.24 0 0 1822

A gyerekek már megnőtek. A medence mélysége 1,30. Nálam az elsődleges szempont az volt, hogy minél többet megtudjak házilag csinálni. Tehát vízzáró beton helyett zsalukő. Csempézés helyett sima vakolás. Csak a fóliázást csináltattam szakemberrel!

Előzmény: tau ba (1821)
tau ba Creative Commons License 2010.11.24 0 0 1821

Nagyon szép ez a medi Jancsii, gratula hozzá. Jó mélynek tűnik, nincsenek pici gyerekek a családban? Én is szemeztem a mozaikmintás fóliával, de az asszony megfúrta. A fóliás medi mellett szól, hogy X év után (többnyire 10 évet mondanak) relatíve egyszerűen cserélhető a fólia, így gyakorlatilag új medit kapsz. Ez a csere ugyan nem olcsó, de egy csempe leveréshez+újrarakáshoz képest jelentős a különbség. Hátránya, hogy a fólia ki tud szakadni, bár nem túl egyszerű megsérteni. Talpnak szerintem kellemesebb a fólia, egy rosszul letett mozaik élei könnyen megvágják az ember talpát. Csempés medencében nagyobb a hibázási lehetőség, és kevesebb műveletet lehet házilag kivitelezni.

Jancsii Creative Commons License 2010.11.24 0 0 1820

Már van, csak ugye nem ment minden egyszerre!

Előzmény: ólánzsahlef (1819)
ólánzsahlef Creative Commons License 2010.11.23 0 0 1819

Jól néz ki! Nekem a széléről hiányozna valami hullámtörő vagy benyúló perem, mert így igen hamar ki lesz ugrálva belőle a víz.

Előzmény: Jancsii (1817)
lac1 Creative Commons License 2010.11.23 0 0 1818

A legOLCSÓBB és a legDRÁGÁBB között CSAK 50% az eltérés? Csak példaként: nézd meg a legolcsóbb autó és a legdrágább autó között az eltérést.

Amúgy SZERINTEM ha a csempéset választod, biztosan értékálóbb és üzembiztosabb medit kapsz. A másik medis fórumban van egy társ, a műanyag medencéje 3 nyár alatt láthatóan megváltozott az UV miatt. Amúgy az 50% különbséget csökkentheted, ha bizonyos munkákat magad végzed el, gondolok itt a talajmunkákra és az építkezés utáni tereprendezésre.

Kérdezd meg, hogy a műanyagra mennyi garanciát vállalnak, szerintem a csempés lényegesen hosszabb ideig működik.

De ez csak egy vélemény. És a tévedés jogát fenntartom.

Előzmény: apadomil (1816)
Jancsii Creative Commons License 2010.11.22 0 0 1817

Én ilyent csináltam az idén: 5,7x3 m, zsalukőböl, fóliázva.

Előzmény: apadomil (1816)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!