Mert a széria motorok esetében áremelkedést, ezáltal kereslet csökkenést okozhatott volna. Így meg, aki rászánja a pénzt, azt csinál vele, amit úri gusztusa diktál. :-)))
Még annyit hozzátennék mielőtt hátsón billent valaki az OFFolásért hogy ezt a dolgot (módszert,elvet) a Yamahán kívül nem használta egyik más gyár sem! De utólagos tuningnál komoly hatása miatt szinte mindig alkalmazott dolog. Furcsa hogy egy biztosan működő ,és jótékony hatású megoldás miért nem lett alkalmazva a mindennapi közlekedési eszközöknél.
Hogy a történet kerek legyen,leírom a jelenséget a gyakorlatban is.Fogtam egy kisméretű energiaitalos palackot (Max a neve),a kupakját átfúrtam.Egy bicikligumiszelepet dugtam át a lyukon,és mindkét oldalt gumibelsőből vágott lyukas koronggal tömítettem le.A csavarral jól összehúztam.A robogó benzincsapjának a vákumcsonkja (ami nyitja a benzincsapot és a karbi vákumcsonkja közé egy akváriumi Y elosztóval készítettem egy leágazást.Ide kötöttem be a palackot.A hatása úgy érződött hogy a palack áltál megszüntetett túldúsulás hiányában egyenletesebb lett az alapjárat,ezért emelkedett az alapjárati fordulatszám.Ezt visszább véve,alapjáratról a terhelésre váltás jelentősen javult,jobban gyorsult.A fogyasztás is némileg csökkent.Csendben gurulva gázt adva,majd egy idő után a gázt elvéve lehetett hallani a palack "huppogását" az ülés alatt.Ilyen dobot készen is lehet kapni,10ezer forint körüli áron.Bocs az OFF témáért,de ha már doppler akkor érdemes volt ezt megemlíteni.
Nos,némi humornak szántam de valójában az a helyzet hogy a doppler effektus (hatás)megnevezést használják a gázban levő mozgási (hanghullám) visszaverődésre is.Nem tudom mennyire vagy képben a modernebb felépítésű motorok technikájában,de van egy alkatrész amit doppler dobnak is neveznek (a vákumdob,reed dob elnevezésen túl).Ez egy kisméretű tartály aminek egy csőcsatlakozója van.Tulajdonképp ez az eszköz egy üreges rezonátor,amit annak idején a japánok (a Yamaha) kísérletezett ki és használt a kétüteműiben YEIS néven.Maga a név Yamaha Energia Indukciós System-et (rendszert) jelent.Arról van szó hogy a membrános kétütemű motorokban a membrán nyitásakor keletkező gázmozgás ami a főfúvókából a benzint is kiszívja,a membrán zárásakor még mozgásba levő,de a membránlemezeken megtorpanó és visszaverődő gázokat a karbi irányába löki.Itt áthaladva a főfúvóka felett tovább dúsul,majd a levegőszűrőn ismét visszaverődve a főfúvóka felett áthaladva tovább dúsulva jut vissza a membránig ahol a következő szívásütemnél bekerül a hengerbe (forgattyúsházba).Ez a jelenség túlfogyasztást,és egyenetlen motorüzemet okoz.Hirtelen gázadáskor megtorpan a motor.A japánok a YEIS rendszert a membrán és a karbi közé helyezték.Ez a szívócsővön levő csonkra húzott csődarab,és a tank alatt elhelyezett rugalmas műanyag tartályból áll.Minden szívási ütem végén a membránról visszaverődő gáz nem a karbi fele indul el,hanem a tartály felszippantja,és a következő szívási ütemnél kiengedi.Mivel a gáz először onnan távozik,így nem tud tuldúsulni a keverék,jobban harap a motor.
Ezeket én már nagyon régen is olvasgattam, azért nem is érdekel.
Ugyanis látható, hogy a rezó csak egy igen szűk fordulatszám tartományban fejti ki a hatását. A többi fordulatszámon meg nem hogy javítana, de inkább ront. Csak azokat érinti, akiket az érdekel, hogy mekkora max sebivel tudják megkergetni a Babettájukat.
Nem tudom konkrétan mire gondolsz, de a magam részéről annyit mondhatok, hogy nekem a gyári kipuff megfelel a 210-esemen. :) A gyári állapothoz képest mindössze annyi a változás, hogy a könyökcsövet lerövidítettem annyira, hogy csak éppen meg lehessen rögzíteni adobban. Ezvégsebességbenkb.5km/óplusszotjelent. Akkor
tudnákigazánkülönbséget tenni, ha pl. rápróbálnák egy spéci méretezett rezót, de azt hiszem erre a közeljövőben nem fog sor kerülni.:-)
Csak ahogy az elmúlt hónapokban túrtam a netet hirdetések után, több 206-ost is láttam 28as-szerű dobbal és 207-es szerű dobbal is.
És, hogy te is arra gyanakodtál most, hogy talán nem is 28, hanem 206 az a dob, azért gondoltam hogy akkor viszont hát annak ugyanolyannak kell lenni. :)
A kipufogó a kétütemű motor lelke.Egy jó dob akár 25%-alnövelheti ,egy rossz pedig akár 50-75%-al is csökkentheti a teljesítményt.Ez azért van mert a kipufogónyilás nyitásakor távozó elégett gázok okozta mozgási energia "kihúzza" a hengerből a még bent levő el nem égett gázokat is.A jól méretezett hosszaságú kipufogódobban a dob végén visszaverődő gázok lökéshulláma (doppler!) visszatolja a hengerbe a még el nem égett gázokat,ezáltal növeli a henger töltését.A túl hosszú vagy hiányzó dob esetén a visszaverődő gázok mozgási energiája nem képes visszatolni a friss gázokat,a túl rövid esetén pedig a már elégett gázok is visszakerülnek és ott teljesítménycsökkenést okoznak.Dobhiány vagy lyukas könyök esetén pedig a beáramló "hideg" levegő hirtelen lehűti a dugattyú felett keletkező égési hőenergia által felforrósodott gyűrűket és azok eltörnek.Ugyanis az égési hő nagy részét a gyűrűk vezeti ki a hengerfalra és onnan jut a bordákra.
Ha valakinekkell azbesztzsinór,nekem van annyi,hogy az én életemben nem fog elfogyni,ha kell valakinek adok 1 métert.Kiváncsi lennék,a kipufogó dob mennyire hat a teljesitményre.Én egyszer egy robogóra alkottam egy dobot.Jó hangja volt,könnyebben is lehetett szerelni de a motor alig mászott vele pedig a gyári dobbal nagyon ment igy vissza kellett tenni az eredetit.
Azért mert egy honlapot írogatok, még a témában jócskán hibázhatok.
Nem vagyok benne 100%-ig biztos, hogy az összes 206-os az újabb kipufogóvéggel jött ki, de 99%-ig igen. A kúpos vég a 28-as ismertetőjele volt. Az, hogy a két típus kipufogóját ki lehet cserélni egymással (ami egy ismerősöm szerint nem megy zökkenőmentesen), még nem jelenti azt, hogy azt arra gyártották.
Nekem némi pénzem benne fekszik egy kipufogódob krómozásban, amiről nem is feltételeztem hogy 26-osé. Aztán miko?-val szerelgetve döbbentünk rá, hogy bizony hosszabb a 28-as dobjánál. Itt a fórumon egy fotón be is mutattam, emlékeim szerint a honlapomon is szerepelt egy felvételen a két dob. Nem is a hossz az igazán jelentős, hanem a dobban lévő lemez helye és egy tömítő perem teljesen különbözővé varázsolja a dobokat. Normálisan nem lehet felscserélni a 28-as dobot az újabb végre, illetve az újabb dobokat a kúpos végre.
Most kissé fáradt vagyok előkeresni, ha érdekel a téma, holnap kutatok kicsit benne.
Ha a 28-as teljes hosszát (a kúppal egyűt),akkor az a 206o,207-es és a 210-es dobjának hosszával egyezik meg, minimális +- eltéréssel, gondolom meg volt határozva, hogy mekkora lehet a kipufogó rendszer teljes hossza! Nem?