Keresés

Részletes keresés

q765 Creative Commons License 2011.02.12 0 0 5360

kopp kopp... remélem

 

khmmmm van egy pár palackozott kakisöröm:)))))))))

aztán lehet találgatni mi a hiba,

 

nem merem elkiabálni. de szerintem ha valamelyikőtök már megszagolná azt mondaná, hogy nincs vele gond.. de még mindig ott rejtőzik valahol. félek, hogy már mindig érezni fogom az orromban.. jó lenne egyet megkóstolni a ti söreitek közül, hátha eltűnik.. már a bolti sörben is érzem..::( lehet bennem van a hiba? Valami alkotóelem sok lehet a CEGLÉDI VÍZBEN! NE CSINÁLJATOK BELŐLE!!!

 

Előzmény: krulis (5358)
krulis Creative Commons License 2011.02.12 0 0 5359

Na igen, de komló és komló közt is hatalmas a különbség. Ezért próbálnak a kollegák nemeskomlót szerezni, a vaddal is lehet sört főzni, de maximalisták vagyunk.:)

Előzmény: q765 (5356)
krulis Creative Commons License 2011.02.12 0 0 5358

Így van, a sűrítményeshez elég beszerezni egy 25-30 literes csapos műanyagvödröt. 

 

Örülök, hogy sikerült a söröd. A fene se tudja mi rontotta el az előző kettőt, lehet, hogy tényleg a szűrőből oldódott ki valami?

 

Május 7 vagy 20, úgy néz ki 20 lesz belőle de még nem zártuk le az "urnákat":) Lehet jönni sör nélkül is, aki most kezdte nyílván nem tud sokat hozni... Ha valakit nagyon zavar hogy nem hoz sört, akkor az majd vállal a kajából vagy ahogy viztamás csinálta tavaly, hozott néhány különleges sört és össze tudtuk hasonlítani azzal amit főztünk. Képzeld el mi lenne, ha mindenki 10-15 litert hozna...:)

 

 

 

Előzmény: q765 (5355)
q765 Creative Commons License 2011.02.12 0 0 5357

És még állítható is 9 lépésben!:)) 2eseln normál, 1es csak roppant, a héj egyben marad, és 3asban kis morzsára töri, a héja nem marad rajta.

 

Már csak egy garatot kellene kitalálni rá, de ott a + adaptertoldalék felhelyezőnútja, abba simán lehet egyet csiálni... csak sikerüljön az év söre... alig várom:)))

Előzmény: q765 (5356)
q765 Creative Commons License 2011.02.12 0 0 5356

Igazából nem is kopnak.. Ugyanis a gépnek nem tömör hengerei vannak, inkább húzott csö oldja meg a tésztahengerítést.. és igen.. Beérdesíted, majd ha darálsz rajta a maláta eltompítja az éleket, "kisimítja" ujra a hengert.. de, a csapágyak(danamid) fogaskerekek mind használhatók... Ha jól emlékszem 1" os cső az egész.. 2őt kellene gyártani rá, és frankó lenne.. nincs megállás, majd alkotok valamit.. Kb 4mm-es elótolással sikerült csinálnom, de behúzza a szemeket.

 

Esetleg azt is lehetne, hogy axiálisan 3mmes hornyokat marni bele.. az még megoldás lehet. de ugy törte mint a nagykönyvbe meg van irva.. frankó lett:)

 

Komlóültetvény????? kell??:)))))

Asszem beszerzek párat.. Azt meglátjuk mi lesz belőle.. Egy biztos, hogy meg lesz neki az ebéd, reggeli, vacsora:))

Szerencsém, hogy barátnőm müncheni, asszem láttam pár komlót a környéken, most jut eszembe;):))

Előzmény: KRISZ2007. (5345)
q765 Creative Commons License 2011.02.12 0 0 5355

Üdv itt! Hidd el, én is az extraktal kezdtem! Felesleges ennyit szánni a sikerélményre.. azért már egy 20 lamellás padlófűtés hőcserélőt kapsz újjonnan..:)))

 

Bár azért én is szánnék még a sikerélményre!!!:D

 

Hosszunk össze egy üstöt ami körül mind elférünk teli kupakkal! Mikor lesz a találkozó? Tudom, tudom, szóltatok, csak nem mertem elolvasni.. Félek tőle.. nincs egy deci söröm sem.. kőbányaihoz meg mit szólnátok...:))))

Előzmény: WriE01 (5354)
WriE01 Creative Commons License 2011.02.12 0 0 5354

Pest.

Megfontolandó amit írtál, de ha már csináljuk adjuk meg a módját.

Nincs szebb hangg annál, amikor a kupakot megcsattintod, jon egy szisszenés, majd a kupak koppan az asztalon, és már jöhet is a léééé :).

Köszönöm a bíztatást.

Előzmény: KRISZ2007. (5353)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.02.12 0 0 5353

Szigya! Üdv a fórumon! Hol lax?

Kezd el még ma! Én nem vennék 20ezerért készletet. Hogy sűrítményessel próbálkozz elég egy fedeles kis hordó, vagy vödör. Rá van írva, hogy mennyi víz kell hozzá, nem muszály azt fokolni. Kupakoló se kell, elég ha csavaros kupakos flakonokba töltöd. Persze ha rákapsz, aztán majd rendesen főzöl kell pár dolog, de azt meg nagyrészt otthon is megtalálod. Szóval hajrá, és ha segítség kell írj.

Előzmény: WriE01 (5352)
WriE01 Creative Commons License 2011.02.12 0 0 5352

Üdv mindenkinek a fórumon!

 

Egy ideje már olvasom a fórumot, de olyan mennyiségű információ jött itt össze, hogy nem tudok lépést tartani :).

Pontosabban, ha az elmúlt pár év anyagát szeretném átolvasni, akkor az aktuális hozzászólásokkal maradok le.

 

Ez a sok tudás és tapasztalat engem is felbátorított, hogy esetleg megpróbálkozzak a saját söröm elkészítésében. Elsőre a házisör.hu -s készleten gondolkoztam. Ahogy annó krulis mondta, azzal nem lehet hibázni; azaz jó kezdésnek tűnik. Egyrészt meg lenne a siker élmény, másrészt a fontosabb eszközök is.

 

Aztán persze elbizonytalanodtam ahogy a fórumot böngésztem. Nem tűnik lehetetlen feladatnak egy igazi sőrfőzés sem, csak össze kell rakni a mozaikot (Vogel könyve + fórumon elhangzottak ). Ezen kívül lehet hogy a készletet jóval ólcsobban is össze lehetne szedni (biztos).

Nagy gondom viszont az erjesztési hőmérsékletekkel van. Nálunk a lakásban nincs stabil hőmérséklet (pl: 21C a házisör.hu-s készlethez). A hűtőben meg nem tudok eltárolni még 10L sört sem 1-2 hónapra.

 

Szóval sok nyitot kérdésem van még, de mielőtt kérdeznék azért végigolvasom a szakirodalmat és (remélem) a fórumot is :)

 

 

Ciao.

 

 

viztamas Creative Commons License 2011.02.12 0 0 5351

erről jut eszembe, hogy olasz66 kolléga esetleg érdeklődhetne komlóügyben újszilváson is. többfajta komlójuk van és helyben pelletálnak, báláznak. olcsóbb lehet, mint máshol.

Előzmény: KRISZ2007. (5348)
viztamas Creative Commons License 2011.02.12 0 0 5350

komló? :D:D

Előzmény: q765 (5344)
viztamas Creative Commons License 2011.02.12 0 0 5349

csak nehogy a minőségellenőrzés közben elkopjon az év söre! :D a találkozóra 2 palackkal félre kell tenni! :)

 

a patchelésből gondoltam. :)

 

én is az voltam most 4 hónapig. :(

Előzmény: q765 (5343)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.02.12 0 0 5348

Az újszilvási komlóültetvényen dolgozol? NEB.SSZÁFŐŐŐ!!!! ;)

Előzmény: q765 (5344)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.02.12 0 0 5347

Kellene csinálni a kanizsaiból, meg a weyermanosból egy-egy egyforma pilsenit, összehasonlításképpen.

Előzmény: DanielOrtega (5339)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.02.12 0 0 5346

Én is rottyantottam egy feketét. 3,2kg pils, 80dkg árpa, 35dkg pörkölt búza, 2,5dkg pörkölt árpa. 13l cefrézővíz, 16l máslóvíz. 52-63-73C° 30-60-30perc. 40g komló (20-10-10) szűr-forr.kezd.-30p.forr. Össz.60p. forralás. 21,7l 12B° 1,048. Főzőházi kihozatal: 62,4%.

A pörkölteket mákdarálóval nyomtam le, hogy apróbb legyen. Azt tűnt fel, hogy a pörkölt árpa sokkal feketébb, mint a pörkölt búza. Az inkább csak kávébarna. Ezért nem volt olyan fekete a búzaporterem. Majd legközelebb tovább gyalázom. :)

KRISZ2007. Creative Commons License 2011.02.12 0 0 5345

Gyorsan kopnak a hengerek??? A maláta elkoptatja a fém hengereket? Komoly? Pedig már én is nézegettem.

Nagyon örülök a sikerednek. Ez kell a kezdetekben! (Persze később sem árt!)

Előzmény: q765 (5343)
q765 Creative Commons License 2011.02.12 0 0 5344

Szoval ha valakinek növénykére:)) van szüksége szóljon nyugodtan.. 3 hektár 40.000 növeny... 4 méterig..

beszerzési áron nem tudom adni sajnos... csak megcsinálási áron..:)) Forum nevét kellene mondani, meg egy jó sört hozni..khmmm inkább főzzünk együtt egyet, azt van olcsón növény:)))

Előzmény: q765 (5343)
q765 Creative Commons License 2011.02.12 0 0 5343

hűűha, ennyire még soha nem voltam biztos benne.. nemtudom miért lehet most jó illata.. de ahogy érzem, ez lesz az év söre!!:)) HIHI. minden összejött

 

Majd lefotózom. Igazából nemnagy szám lett.. szétkaptam, pakolgattam pár fogaskereket az esztergán, de akkora előtolásom nemvolt rajta, mintha azzal a speckó mángorlóval csináltam volna.. Azthittem rosszlesz, erre összeraktam, kipróbáltam, és vitte mint a cukrot.. Igaz a hengerek gyorsan kopnak, nade majd még alakítom.. A metróba 3000.- ft körül van a teljes készlet..

 

Dehogy vagyok informatikus.. Menyasszonyom szokta mondani, mindenes vagyok:))) Ilyen gépész féle.. De összedobok mindent ha kell. Csináltam már CNC-től kezdve, tésztakészítőig mindent:))

Igazi hobbista vagyok.

4 hónapja meg munkanélküli...:( de asszem tavasszal visszamegyek kertészkedni.. Van egy kertészetünk:)

Előzmény: viztamas (5342)
viztamas Creative Commons License 2011.02.12 0 0 5342

tutira jó lesz! :)

 

a roppantó érdekelne, tudnál képeket feldobni?

 

informatikus vagy? :)

Előzmény: q765 (5340)
q765 Creative Commons License 2011.02.12 0 0 5341

Még 1. :  Leégettem az NDK-s szőrőmről a festéket.. Mikor mostam le róla a genyát, igazán pukiszaga volt... vagy csak beképzeltem.. remélem ezvolt a hiba.

Előzmény: q765 (5340)
q765 Creative Commons License 2011.02.12 0 0 5340

Énis vevő lennék jópár dologra! Csak türelmetlen vagyok, és már most jó lenne, ha a kezembe lenne minden! Pesti vagy? tőlem 50 perc, igy már frankó volna!:P:))

 

Főztem egy adag "kulimájszt " 2 nappal ezelőtt.

 

Aszongya a patch-ek:

 

 - új 60 literes fazék

 - 6kW-os gázzsámoly

 - rézhűtő

 - intenzivebb hőmérsékletnövekedés

 - 30g herbáriás

 -  fedő nélküli főzés

 - ( komló NEMszűrés)

 - csináltam egy malátaroppantót tésztakészítőböl:) , fúrógéppel zabálja a szemeket

 

 

Hát, úgy néz ki sör illata van. el sem hiszem.. lassan kezdek örülni. Lehet hogy jólesz??

vége a kakisörnek??? ja kifelejtettem: ugyanúgy kútvizet használtam, csak 20 kilóméterrel elrébbról.

 

reménykedek...

Előzmény: olasz66 (5333)
DanielOrtega Creative Commons License 2011.02.12 0 0 5339

Én beszélnék a Weyermannal is, ha úgyis jönnek autóid haza akkor hozhatnának egy kis malátát :) A kanizsai pilseninél sokkal jobb a német, cserébe 2x olyan drága. Speciális malátákból meg kevesebb is elég, mert a sörbe is csak pár százalék kell.

Előzmény: olasz66 (5331)
DanielOrtega Creative Commons License 2011.02.12 0 0 5338

Jól belecsaptál a közepibe! :D De végre valaki aki tevékeny :) Szerintem darálót mindenféleképp szerezz be pár darabot, mert itthon mindenkinek ez a legnagyobb problémája. Én ezt ajánlanám: maltmill in cast iron 110.030.4

Ez nem olyan drága és 5kg malátáig vígan elvan vele az ember. Nekem is ilyen van csak motorizáltam.

Előzmény: olasz66 (5327)
DanielOrtega Creative Commons License 2011.02.12 0 0 5337

Igen, a helytakarékosság miatt. ha friss akkor a toboz jobb, de a pellet célszerűbb a házi sörfőzőnek. Tárolás miatt is.

Előzmény: KRISZ2007. (5335)
viztamas Creative Commons License 2011.02.12 0 0 5336

adagolni kellene, de egy komolyabb géppel kéne vákumozni sztem. am inekem is van 90w-os háztartási, az semmire sem jó.

 

pelletálás előtt ledarálják a komlót. forraláskor szétbomlik. a pellet a tobozhoz képest több keserűanyagot tartalmaz, számításoknál 1,1-del szoroznak, ha pelletről van szó. már nem tudom, miért.

Előzmény: KRISZ2007. (5335)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.02.12 0 0 5335

Szét kellene adagolni kisebb adagokra, aztán vákuumos fóliahegesztővel lecsomagolni. Egy duplaszálas hegesztő normális zacskóval talán nem engedi el a vákuumot. Én amúgy fagyasztóban tartom. Nem tudom, hogy a pellet mit igényel.

Amúgy mi a jobb a sima komló, vagy a pellet? Csak azért pelletálják, hogy kisebb helyet foglaljon? Forraláskor gondolom szétbomlik.

Előzmény: krulis (5334)
krulis Creative Commons License 2011.02.12 0 0 5334

Na igen, és az 5 kiló hatalmas mennyiség az otthonfőzőknek, ráadásul ha kinyitod a tasakot, akkor lehetőleg légmentesen kell visszazárni. Ugyanez a gond az élesztőjükkel.

Előzmény: olasz66 (5331)
olasz66 Creative Commons License 2011.02.12 0 0 5333

A Müncheni malátát, pedig nettó: 22008 Ft.- /mázsa - ért vettem tőlük.

olasz66 Creative Commons License 2011.02.12 0 0 5332

A Karamünch malátát, nettó: 26422 Ft.-/Mázsa áron vettem tőlük.

olasz66 Creative Commons License 2011.02.12 0 0 5331

sajnos, már feljebb mentek az árak. A BCI-nél.

A kanizsai, pilseni malátát,5282 Ft/45kg-ért vettem.

 

A komló keserűt, és az aromát pedig , drágábban adják, mint a belgák,vagy a németek.

 

Komló perlet keserú, 15°% alfa nettó 26170 Ft.-/5kg

Komló perlet aroma  5,3°alfa pedig nettó 25925 Ft.-/5kg

 

+Áfa

)-:

Előzmény: krulis (5329)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!