Sziasztok! Ma sikeresen levizsgázott a Multi. A jobb oldalon kellett kicserélnem a kutyacsontot egy német márka Febi közép kategóriás került bele kedvezménnyel 3175 Ft-ért. A többi dolog rendben volt mert rendszeresen vizsgálgatom az autót ha nincs baja akkor is és mindent egyszerre cserélek nem csak vizsgakor kapkodok. Az etanol használatakor beszerelt lambda monitor már megszokottá vált nem nagyon figyelgetem pedig pont szem előtt van, meg jobban a Ticót nyúzzuk. A vizsgán a CO és HC érték magas volt csak kamilláztam pedig előtte még járattam is a motort hogy jó meleg legyen a katalizátor ne kelljen pörgetni. Az értékek nem mentek lejjebb így haza érve gyors vizsgálat ami útközben is kiderült a monitor alapján hogy a lambda szonda fejezte be az aktív részvételt a gázelemzésben. Gyors telefon, bontó és a csere darab már teszi is a dolgát. Ez a szonda gyorsabbnak tűnik teljes gáznál sem világít az utolsó piros led ami túldúsítást jelez, kiváncsi leszek majd a fogyasztásra.
Drága lesz az, amikor a Multipla 200Nm-re tervezett (max. 230-40Nm-t elviselő) kuplungja havonta cserés lesz a 306Nm-től, a lendkerékkel együtt... :)
Meggyőződésem, hogy épp a kuplung miatt nem emelkedett a nyomaték egyszer sem a frissítések során, pedig ugyanez a motor pl. a Stiloban legálisan is tudja a 305Nm-t (ebből következik az is sajnos, hogy a Stilo kuplungja nem passzol a Multiba).
Nem is beszélve a nagyobb teljesítményhez már egyértelműen rövid váltóról pl.
Csak annyit tudok rola, hogy 2002- 2003.as evjarat, mint a Multim. A motorkodot sem neztem meg, szombaton vesszuk ki az autobol.
Egy baratomnak van egy torott benzines Stiloja, keresett hozza jobbkormanyos komplett autot alkatresznek. Mondtam neki, vegyen JTD-t, mert ha benzinest vesz a motor a nyakan marad es ha jo az ar, megveszem tarcsiba a dizel motort. Ha az enyemben beszarik a kuplung, atalakitom hagyomanyosra. En semmi gyakorlati kulonbseget nem tudok felfedezni a hagyomanyos es a kettostomegu hasznalata kozott. Kivetel a javitas es alkatresz arat.
Igen, és ennek a (titán-dioxidos?) zsírnak az volt a lényege, hogy egyfelől kemény és melegen is az marad, vagyis nem folyik ki később sem. A fickó egyébként amolyan régi vágású mester és azt mesélte, hogy évekig kísérletezett a(z egyformán rossz konstrukciójú) Marelli generátorokkal, mire ez bevált hosszaú távon is. Előtte próbálkozott festéssel is pl, stb.
Batorkodtam volt vasarolni egy Stilo JTD motor-valtot kompletten. Rajta az osszes sallang, igy generator, klimakompresszor, szivattyu, befecskendezok, stb. Nem tudom, hogy a kettostomegu lendkerek egyforma e a Multival, de ha igen, akkor lehet elado lesz a kuplunggal egyutt. A motort elteszem tartalekba, 105 ezer kilometer van benne, az enyemben kozel 320 ezer. Egyelore kifogastalan, de 10 ezer km.-en egy liter olaj elfogy.