Ide írjon mindenki, akinek van valamilyen ötlete, hogy hogyan kell egy brikettálógépet megépíteni! Szerintem pár okos ötlettel közösen mindent meglehet valósítani! Hajrá!
sziasztok! ha valaki brikettáló gépet szeretne csinálni nekem van ( mérnöki tervrajz!! 50mm átmétő 250 -.280 kg / óra 2 lendkerekes 15 kw motorral megy! akinek kell a rajz irjon ide nadav1@freemail.hu ár megegyezés szerint
Eladó egy csápos emelő egy oldali része! A villa nincs hozzá,csak ami a képen van! Lehet belőle rönkhasítót is csinálni,mert több mint két métert mozog a csigatengelyen. Jó állapotú,motort is adom hozzá. Brikettpréselésre is kiváló,vizes technológiával. Legyártható vele,egy éves brikett adag,amivel ki lehet fűteni egy műhelyt és családi házat. Kis átalakítás kell hozzá,de nem nagy dolog. Szállításában tudok segíteni mert nagyon izmos darab. Ára fix,csere sem érdekel! BRIKETTÁLÁSHOZ ALAPANYAGOT TUDOK HOZZÁ BIZTOSÍTANI!!!!!!
Van nekem itthon egy "robbanásbiztos villanymotorom" amely 3,7kw teljesítményű és 960 1/perc fordulatszámú és van hozzá egy nagy ventilátor is burkolattal. Teljesen működőképes.
Ha valaki úgy érzi tudná hasznosítani akkor várom korrekt árajaánlatát!
De hasznos az infó,mert úgy érzékelem,hogy valóban az alapanyag utánpótlása lehet a legfőbb probléma.
Mert sok gép áll e miatt sajnos.
Azoknak akiknek van működő kész gépe és jelenleg nincs alapanyaga,érdemes lenne rámennie erre a lehetőségegre.
Nekem is lesz késöbb árulandó alapanyagom,kb.ilyen áron,ami porrá van darálva ezért nagyon jó minőségű brikettet lehet belőle gyártani,és "csak"brikettálni kell.
Valóban nem így mondtad és ne haragudj csak én értelmeztem félre de sztem abban egyetértünk, hogy a meglévő erdőinket védeni kell és nem szabadna kivágni! Még egyszer bocsánat ha megbántottalak!
A fórumot pedig sztem is használjuk a rendeltetése szerint!
Nagyon régóta olvasom a fórumot és gépen is gondolkodok vannak elképzeléseim és vannak tapasztalataim fával.
Sajnos nekünk mikor milye fát sierül vennünk de általában nagyon nagy a nedvességtartalma és kegyetlenül nehezen ég! Tudom nem vagyunk előrelátók nem veszünk előre meg nagy mennyioséget és szárítjuk ki!
Naox fórumozó társunk igen borúsan látja a dolgokat de én azzal, hogy van fa vágjuk csak és fogysszuk esztelenül mert olcsó ez éveken belül nem lesz járható út, ugyanis oly mértékű a vágás pusztulás, hogy kincsként kellene kezelni ami van és nem kivágni de főleg nem elégetni. lehet, hogy kinevetsz de én igenis aggódom a környezetünkért mert adott esetben a gyerekeimnek is ezen a világon kellene felnőniük.
Köszönöm és ha senki nem volt rám kíváncsi akkor elnézéseteket kérem!
Én azt hittem ez a fórum, azért jött létre, mert bizonyos emberek, akik hisznek a brikettálásban, azoknak segítséget nyújt a gép építésben, és nem eltántorítja Őket.
Én például gépészmérnök vagyok, és nem politikus. Szóval felőllem úgy vágod ahogy akarod a fát (felőllem Kanadából is hozathatsz), én gépet csinálok.
kornyezettechnikai cegem van (volt). Kb. ez a szakmam, min. 4 even keresztul professzionalisan muveltem.
"öbb ezer éve fával fűtünk (...), de sajnos nagyon fogy."
Az EUban nem. csak elhatarozas kerdese, hogy esszel vagjuk.
"Szóval, itt a fórumon szerintem hagyd ezt a bizalmatlanságodat"
Realitasokat irok, amire eddig nincs jozan valasz. Ehhez a bizalomnak semmi koze.
Hazilag gyartott geppel, sajat munkaerovel, hulladekbol indulva sem tudod versenykepes aron eloallitani a brikettet. Legalabb 4-5 alternativ, koltseghatekony modja van a biomassza hasznositasanak, a brikett egyszeruen nem az.
Valahol téged is megértelek, hogy bizalmatlan vagy, mert szokatlan számodra az újrahasznosítás, vagy bárhogy is nevezzük.
Több ezer éve fával fűtünk (mióta az ember ismeri a tüzet), de sajnos nagyon fogy. A WC-papírtól a karton dobozig fa az alapanyag. Óriási erdők stb. tünnek el. De a nagy üzemet nem érdekli, hogy neked van fád vagy nincs. Felvásárol, bérbe kivágatja, és megy bútornak, papírnak, erőműbe stb. Most érkeztünk oda, hogy az utolsó ágat is fel kell venni a földről, és energiát kell csinálni belőle.
Mindenki próbál minnél kevesebb pénzt kiadni a zsebéből, de ezt csak úgy tudja, ha következetes, és előrelátó. A fa óriási érték lett.
Az ember energia pazarló. Emlékszem, már nagyon régen is jósolgatták, hogy 2050-re elfogy a kőolaj, földgáz stb. Fel is ment az ára(ezt mindenki érzékeli). Az arabok azért építik ki Dubai-t hogy ha nem lesz olaj, lesz az idegenforgalomból pénz. Ezért próbálkoztak a bioetanollal mert arany árba lesz(lett már) az üzemanyag.
Szóval, itt a fórumon szerintem hagyd ezt a bizalmatlanságodat, és kezdj el gondolkozni, a gépeden.
Ne haragudj, ha durvának érzed a hozzászólásomat, de ezt szerintem sokan így látják.
De nem is akarom az ördögöt a fala festeni. Beszéljünk inkább a gépről, azzal legalább előre lépünk.
szerintem az egesz az alapanyagon es a szallitason mulik.
a kozuti szallitas draga.
az alapanyag kis tetelekben es elszortan all rendelkezesre.
a felvevopiac is kis tetelek es elszort.
ha lenne nagy komoly alapanyagforras, vagy legalabb vasuton szallithato alapanyag, akkor megerne epiteni nagy uzemet, ami nem kozvetlen aramot hasznalna. hasznalhatna akar gazmotort, az arammal hajtva a preselest meg az uzemet, a hovel meg szaritva az alapanyagot, akar gozkazant es gozturbinat. (mini hoeromu) de ha egyiket sem, akkor is nagy ipari uzemkent vasarolhatna joval olcsobban aramot.
"Ha tényleg "bio", meg gazdaságos volna, akkor olcsóbbnak kéne lennie, mint a fának."
Ezt komolyan állítod?
Nézd már meg mennyibe kerül egy környezet barát síkosságmentesítő.
Pont tízszer annyiba mint a konyhasó!
az igaz,hogy így kéne,hogy legyen,hogy a környezetkímélő és újrahasznosított anyagok olcsobbak legyenek,de mint minden más ez sem ílyen egyszerű és pont ellentétes.
Nem kepviselek "oldalt", egyszeruen jozanul igyexem gondolkodni. Es nekem "buzlik" par dolog a brikett korul.
Szárazanyagra számolva a tüzifa jelenleg max 30HUF/kg, leszallitva. A brikett 39. ASzetintem 30<39, es a 30 az atlag, a 39 meg "jó ár". (a szamolasodbol hianyzik a brikett szallitasi ktg-e, es a 2/3 sem igaz, max. nedves faval hasonlitva)
Ha tényleg "bio", meg gazdaságos volna, akkor olcsóbbnak kéne lennie, mint a fának.
Egy kicsit azt érzem, hogy ugyanazt játszuk el, mint a biodízel, vagy a bioetanol esetén. Mindkettő potenciálisan jó uzemanyag, de nem ebben a formában. Hatalmas beruházások történtek, hatalmas bukások voltak, hatalmas problémákat generáltunk, soha többet, egyetlen döntéshozó sem fog egyikbe se belekezdeni, pedig kis módosítással mindegyik működne. És ezt 10 éve meg is mondták, akik értettek hozzá.
Össze-vissza hazudoztak, és igy kicsinaltak az egesz temat. Orokre.
Ugyanez a helyzet a brikettel: 10HUF/kg koltseggel nem lehet fenntarthato modon brikettet gyartani. Ebbena formaban kb. semmi ertelme.
ez a hulladek tema is fontos, de szerintem masert: mivel a brikettet joreszt hulladekbol csinaljak, a kinalatot alapvetoen korlatozza az alapanyag rendelkezesreallasa.
ez pontosan oda vezet ahol vagyunk: korlatozott kinalat, magas ar.
senki nem probakozik a dobbantassal, hogy alacsonyabb aron jol felmenjen a volumennel es ebbol sok penzt csinaljon, mert az alapanyagforrasa nincs meg a tobbszoros volumenhez. ha nagynehezen meg is van, akkor messzirol, ami pluszkoltseg, es a levitt vegfelhasznaloi ar plane nem birja el.
Hogy tisztán lássd a fával és a brikettel való közti különbséget, leirom neked, azt amit már töbször leirtam a fórumon, hogy mennyibe kerűl a az én fűtésem egy 250 m2 háznál. Szalmabriketből, idáig,( már 4 éve), fűtési szezononként 2500 kg fűtődik el, amihez társul 5 m3 fa . Ha csak tisztán fával fűtenék akkor, szerényen 20 m3 fára volna szükségem. A szalma brikett 0,14 € cent/kg -be kerűl. A fa árát nem irom le mert mindenüt más áron mérik. Számold ki és hasonlitsd össze a két árat. A brikettet hogy, mennyi áramból álitom elő , neszámold , mert a fa árához sem számoljuk hozzá hogy , mennyi áramból fűrészelük össze. Üdv: zsozé
Már egy ideje olvasgatom ezt a topikot. Szerintem naox egy kis tévedésben van. Brikettet ma Magyarországon "hulladékból" csinálnak, pl. fűrészpor, kéreg és tsai, azaz olyan anyagból amit nem lehet eladni és a megsemmisítése is pénzbe kerül. E mellé jön be az említett szalma, ami már nem olyan jó, mint a fűrészpor, mert még fel is kell aprítani. 100 szónak is egy a vége, a brikettállás lényege, hogy ha valamit nagyon macerás, sok munkával lehet elégetni, azt összetömöríti és máris kezelhetőbb.
nem a regota tuzifaval futok piacara termel a brikettgyaros.
a brikettgyarosok nagyresze nem a long tail-ra megy ra, hanem a premium tetejet folozi le.
a barkacsaruhazakban a legdragabb a brikett, megis veszik ott is, csak nem sokat. de nem bukik rajta az aruhaz, tuti.
ugy tunik, hogy kemenyfabol 50forint korul el lehet adni. a piac nem nagy, azokbol all nagyobbreszt, akik a divat miatt vettek kandallot, es szorakozasbol amikor kedvuk van tuzelnek is benne.
raklapon, eves komplett futoanyag (pl 40mazsa egyben) tetelben szerintem az osszmennyiseg 20-30%-at adjak el csak, de lehet hogy meg kevesebbet.
olyanok, akiknek a fafutes az elsodleges futese, netan az egyetlen, nem hiszem hogy brikettel futenenek. ez korlatozza a piac meretet, es jelentosen korlatozza az igenybeveheto kereskedelmi csatornakat.
hazhozszallitassal, gyujto/celfuvarral nagytetelben eladni ezen az aron nem lehet. 30-35 forintert valoszinu lehetne, de az meg kozel van tulsagosan az onkoltsegi arhoz, hiaba none a volumen, nem erne meg oda lemenni.
"Mindenhol leirjak, hogy feleannyi kell, mint fabol, ami egyszeruen nem igaz."
Ebben egyetértünk és buta az,aki ezt elhiszi,hogy feleannyi kell.
Meg aki a nagyáruházban megveszi 60-70/kg-ért!
De ha valaki tud szerezni annyi hulladék papírt,amennyi egy fűtési szezonre neki kell,akkor meg tudja csinálni a saját fűtőanyagát,főleg nyáron,amikor a napocska szárít,ami ingyé van.
Vagy ősszel,a lehullott száraz falavelet még az esők elött összetömöríti,nem pedig szomszédbosszantással elfüstöli.
Természetesen,ha valaki megkeresi a havi többszázezrét,pont nem fog tökölni,hogy brikettet készítsen hulladékból.
Szerintem eljön még az az idő,amikor lehet majd kölcsönzőböl kivenni brikett gépet,úgy ahogy már van földmunkagép,árokásó,is,ami régebben nem volt jellemző.
És meg fogja érni,pár napra kivenni és legyártani vele az éves tüzelőanyagot,főleg ha az alapanyag adott és nem is kerül pénzbe.
Vagy lehet gyártani házilag is gépet,mint ahogy ez itt ennek a fórumnak a témája!