Hogyan lehet minél nagyobb kristályt házilag csinálni, rövid idő alatt? :)
Keresgéltem a neten, de mivel totál nem értek a témához, elég nehéz. Angolul se tudok annyira hogy a vegyi anyagok nevét értsem, vagy az elkészítés módját.
Szerintem érdekes téma. :)
Nem vagyok valami profi ebben a témában, de azért egy-két kérdésre tudok válaszolni én is.
Nem muszály átszűrni, de ha nagy kristályt szeretnál, akkor érdemes.
Nekem még nem ragadt a pohár aljára, mondjuk én csak sót, cukrot meg réz-szulfátot készítettem.
Nem tudom, de nekem nem nőtek a műanyagra.
Minél lassabban nő a kristály, annál szebb és szabályosabb lesz, szerintem nem érdemes napra tenni, és ne nagyon mozogjon(pl. én a szekrény tetején növesztem őket.
Én a Kálium-Alumínium-szulfátot tudnám ajánlani, (ilyen van a savanyúságokban, lisztben, liszt alapú készítményekben) elég laza a szerkezete ahhoz, hogy befogadjon egy kis ételfestéket.
Sóból, cukorból is szépeket lehet, mondjuk azok fehérek, és elég macerásak...
Ennyit tudok segíteni, még nem értek eléggé hozzá.
Nagyon tetszett a fórumotok, hasznos tippeket olvastam és gyönyörűek a kristályaitok! Grat! Szeretnék én is belefogni a kristálynövesztésbe 3 gyerkőcömmel - szerintem nagy élmény lenne nekik. Mivel a legkisebb még 5 éves, csak nagyon "emberbarát" anyagokkal próbálkoznánk. Van itthon só, cukor, mosószóda, timsó, meg valami kristályos állagú, lejárt szavatosságú savanyúság-tartósító. :D (E211, konyhasó, fűszerek - gőzöm nincs, mi lehet, de másra már úgyse jó. :)) Lenne néhány kérdésem:
Jól értem, hogy ezek a kristályok üvegpohár alján képződnek úgy, hogy pár naponta átszűritek, hogy mindig csak a legnagyobb kristály nőjön?
Ha igen, akkor nem nő hozzá a pohár aljához? Könnyű róla leszedni?
Valaki írta, hogy ne használjunk műanyag poharat - miért ne?
Pohár helyett nem jobb a tálka?
Olvastam, hogy egyenletes kell legyen a hőmérséklet - mi van, ha mégis ingadozik? Törékenyebb lesz a kristály, vagy nem lesz olyan átlátszó?
Láttam azokat a gyönyörű, tiszta és szabályos timsó-kristályokat. Hogy lettek ilyen szabályosak és tiszták?
Befolyásol valamit a kristályképződésben a napsütés? (Magyarul: jó hely-e az ablakpárkány? :))
Később nem esnek szét a kristályok?
Van olyan anyag, ami nem mérgező és színes kristályokat ad?
Egyelőre ennyi, ha tudtok hamar válaszolni, kihasználjuk a hétfői szabadnapot és nekiesünk a kísérletezésnek a családdal. Már apát is megfűztük! :D
Szia én meglangyosítottam a vizet feloldottam benne annyi sót amenyit fel bírt oldani a víz ha marad feloldatlan só az alján akkor azt le kell szűrni és félre kell rakni.Én 14-16 fokon tárolom és már elkezdett kristályosodni.
Hát erre a kristályra csak annyit tudok mondani, hogy hú...nagyon király lett!
Leírnád részletesen, hogy hogyan csináltd....mennyi ideig tartott, stb..., illetve kobalt(II)-kloridot hol lehet beszerezni, s mennyi, hány gramm sót oldottál fel mennyi vízben...., milyen hőfokon tartottad...?
Szebb lesz, ha lassan. Sőt elvileg ha már vannak kristályok, a nagyobbak a kisebbek rovására nőnek párolgás nélkül is. Ezt én még nem próbáltam, de a tudomány azt mondja.
Egyszer egy KMO-s ásványbörzén még árultunk is a kölkökkel, rég volt. Nyereséges is volt, mert nem kellett asztaldíjat fizetni valami ismeretségi okokból. Nagy tábla vas-szulfátokat adtunk el meg mindent :) Vettünk belőle kvarckristályt, az még megvan :)