Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Kedves Fórumozó, olvasó! Kérjük, hogy személyes adataid védelme érdekében emailcímed ne hozd nyilvánosságra a fórum topikokban. Címed nyilvánossá teheted adatlapodon, ahol azok érik el, akiket érdekel. Kéréseiddel mindkettőtök érdekében lehetőleg közvetlen emailben fordulj beszélgetőtársadhoz. Szakmai társak és rajtuk keresztül kiegészítők keresése lehetséges. Kérjük, tartózkodjatok ebben a topicban a kettős felhasználású eszközök átadásának nyilvános közlésétől. Köszönjük!
A CS ("Cé- eS", nem �csé�!) a CN trópusokon elszenvedett kudarca miatt fejlesztette ki a brit B. Corson és R. J. Stoughton még 1928-ban. Bár ennek molekulájában (orto-klór-benzilidén-malonsav-dinitril) már megtalálható a -CN (nitril) csoport, de természetesen ennek sincsen semmi köze a ciánhoz. A CS ugyancsak fehér (esetleg sárgás) színű, kristályos por, azonban csak 95 fokon kezd el szublimálni. Ezért aztán jóval kényelmesebb a vele való művelet, mint a CN-nel. A nagyobb kaliberű gázpisztolyok töltényeiben levő lőpor pedig bőven elegendő hőt fejleszt ahhoz, hogy gáz állapotba kerüljön a kilövés során.
A CS sokkal hatékonyabb, mint a klóracetofenon (klasszikus irodalmi adatok szerint �1 köbméter levegőben 1 mg belőle 1 percen belül elviselhetetlen fájdalmat okoz�), ugyanakkor kevésbé kell allergiás tünetekkel számolni. Gyakorlatban úgy tapasztaltam, hogy az anyaggal való érintkezés, belélegzés után szinte azonnal jelentkeznek a tünetek, kínzóan csípő szem és igen erős könnyezés formájában, és a bőr irritációja is jelentős. Ma - főként Európában - a CS-t használják a legszélesebb körben különféle rendvédelmi célokra (könnygázgránátok), illetve a polgári önvédelem eszközei (sprayk, gázpatronok) esetében is. Mind a CS, mind a CN meglehetősen rosszul oldódnak vízben, így az esetlegesen véletlenül bőrre került mennyiséget nagyon sok vízzel kell lemosni.
A CS könnygázpatronok jellegzetes tulajdonsága, hogy szinte csak minimálisan kell velük célozni, mert igen gyorsan diffundáló részecskéi igen gyorsan terjednek. Egy szobába belőve néhány másodpercen belül mindenhol érezhető az ingerlő hatás. A CS hatóanyagú gázpatronok fenékjelzése CS, zárókupakjuk színe sárga. A maximális töltet 80 mg. Gyengébb, 60 mg-osak az 1980-as években előfordultak, ma Nyugat-Európában már csak 80 mg-osakat kaphatunk (német jog alapján), bárki is a gyártó. Orosz forrásból beszerezhető 120 mg-os CS-patron is.
Az új sztár: Pepper
Az utóbbi 20 évben �trónkövetelőként� fellépett pepper viharos gyorsasággal hódította meg először az USA-t, majd az utóbbi években a mi kontinensünket is. A természetben előforduló fűszernövények, a paprika, a bors csípősségét egy kapszaicin nevű anyag okozza, természetesen igen-igen kicsi koncentrációban. A hatóanyag kinyerésének módja, például cheyenne-paprikából - leegyszerűsítve - oldószeres extrakció, majd oldatból gyantaként kivonás, vagy kristályos formában való kicsapatás.
A kapott gyantaszerű anyag latinul az oleoresin capsicum névre hallgat, innen a nemzetközi OC rövidítés (ennek kapszaicin tartalma változhat), hívják még Nonivamidnak, INN-nek, de a kereskedelmi forgalomban gyakran a jobban hangzó pepper, pfeffer neveken kerül forgalomba az ilyent tartalmazó termék. A gázpatronokban már jellemzően szintetikus kapcszaicin, pellegrinsav-vanillilamid van, innen a PV fenékjelzés. A szó hagyományos értelmében tehát nem "vegyi ingerlő anyag", hiszen itt nem szintetikus szerről, hanem természetes úton létrejött növényi kivonatról van szó.
Azonos koncentrációban alkalmazva az OC többszörösen hatékonyabbnak bizonyult a hagyományos szintetikus könnygázoknál, és semmiféle egészségkárosító hatása nem ismert - már csak azért sem mert étkezéssel is rendszeresen veszünk magunkhoz ilyen anyagot. Érdekes azt is tudni, hogy ugyanezt a kapszaicint már nagyon régóta használják a gyógyászatban kenőcsök készítésére, melyeket sportsérülések utáni izomgörcsök, húzódások ellen vetnek be.
Gázspray-be, vagy gázpatronba töltve kiemelkedően hatékony a különféle megvadult állatokkal (pl. kutyák) szemben, és mivel vízben aránylag könnyen oldódik, így véletlen arcra kerülése esetén a mentesítés is egyszerűbb, csak le kell mosni.
Érdekes adalék, hogy Németországban az ilyen hatóanyagú eszközökre ráírják, hogy "Nur für Tierabwehr", tehát csak állatok elleni védekezésre. Ennek az a nevetséges oka van, hogy a hivatalosan emberek ellen bevetendő anyagokat állatokon kéne tesztelni, viszont azt egy közben hozott állatvédelmi jogszabály nem engedi. Természetesen azonban jogos védelmi helyzet esetén ott is minden rendelkezésre álló eszközt lehet használni, tehát ez nem gátló tényező. Hazánkban az egészségügyi szakhatóságok engedélyezték a hatóanyag (ember elleni) önvédelmi célú alkalmazását.
A pepper-hatóanyagú gázpatronok gázfegyverből kilőve bizonyos mértékű célzást igényelnek. Drasztikusan eltérő a hatásuk ha csak belesétálunk a kilőtt felhőbe, vagy ha direktbe, arcba, pláne szembe kapjuk a lövést. A térben való csekélyebb diffúzió okán kisebb töltetű pepperpatronokat van esély saját magunk veszélyeztetése nélkül bevetni zárt térben is. A pepperpatronok fenékjelzése PV, színkódja barna, bordó, vagy élénkpiros, hatóanyagtartalma jelenleg:
- .315 K (Wadie: 20 mg) - 8 mm K (Wadie: 20 mg, 45 mg) - 9 mm K (Wadie: 20 mg, 45 mg, Umarex: 120 mg) - 9 mm PAK (Wadie: 20 mg, 45 mg, Umarex: 120 mg) (gázpisztoly.hu) Hatóanyagok!
Új vagyok itt de olvasóként már nem annyira. Vettem vagy 13 éve egy UMAREX 45ös-gázrevkót.(Akkor költöztünk családi házba.)
Szerencsére soha nem kellett még használnom, nem is viszem el itthonról. Ellenben már sokszor átgondoltam,hogy ha kellene
miként kéne használnom, mondjuk itthon, ha valaki éjjel meglátogatná a házunkat? Vegyes tárazást csináltam,úgy,hogy az első a riasztó aztán egy gáz stb. (6 lövet)
Tanácsotokat kérném: távolság, visszahatás (önmagam védelme), viselkedés,stb. tárgyában. Eng.-t nem kértem (akkor), mert Ausztriában vettem anno és nem is "hordom".
Jogos a felvetésed, csak kevésbé életszerű, hogy a forgalmas Rákócsi úton megtámadjanak. Mondjuk este sötétedés után a Horváth Mihály téren már sanszosabb. Viszont a békeszerető állampolgár nem megy oda sétálni. Hírhedtebb disco-k környékén is nagyobb az esély egy balhéra. Aztán ami még veszélyeztetettebb, az a vidéki Mo. egyes falvai. Főleg ahol az átlagos bőrszín a szokásosnál pigmentáltabb. Szal az átlag felnőtt polgár (mint én is), aki már kinőtt a dizsiből és városban él egy viszonylag nyugodtabb környéken, továbbá nem szokásom késő este egyedül sétálgatni a házunk előtt levő nagy parkban, kisebb eséllyel kell, hogy "önvédekezze" magát. Ettől függetlenül van (viselésis) gázfegyóm és többnyire hordom is. Mindig kerülhetünk váratlan helyzetbe, amikor jól jöhet a lövés az arcba, aztán elfutás... A mai magyar joggyakorlat pedig olyan amilyen, azaz mindig a vétlen félnek kell az igazát bebizonyítani és ha van jó sok pénzed egy rafkós ügyvédre, akkor általában sikerül is. Ha nem, akkor könnyen úgy járhatsz, hogy garázdaságért még téged ítélnek el. Ez viszont - tényleg csak elméleti síkon - még mindig jobb, mintha élet-halál közt lebegnél egy pillangókéssel a mellkasodban. Vagy nem?
"A Gp-t nem mutogatni kell, hanem úgy kell előrántani, hogy ne számítsanak rá és minimum 2 lövést az ellenfél arcába. Az már elrettentés!!!"
Ez teljesen így lenne, azonban a magyar emberből sikerült kiirtani az önvédelmi reflexeket.
(Tisztelet a kivétel-ek-nek.)
Szituáció.
Megyek egy forgalmas utcán (pl.Rákóczi). Két-három (jelző kihagyva, hogy milyen) egyén késsel nekem támad, és teszem azt, hogy
van időm elővenni a revkót is, mellyel az általad leírt módon "komolyabb köhögésre ingerlem" őket.
No de,a járókelők azonnal rendőrért fognak kiabálni, hogy én fegyvert használtam, "terrorista"vagyok, visítás, közveszéllyel fenyegettem mindenkit, azokat a "szerencsétleneket" meg még talán pátyolgatni is fogják.
(Természetesen ilyenkor a kések azonnal eltűnnek.) :)
Tényleg el kell rohanni, mert a lövések okozta tömegpánik -> harag ellenem fog irányulni.
Teljesen egyértelmű, hogy a gp-s önvédekezés alapja, hogy a támadót (támadókat) váratlanul érje a dörrenés és a gázfelhő. Utána pedig "szégyen a futás, de hasznos"! Aki a fegyvere méretével próbál elrettenteni valakit, az iq-ban eléggé lájtos egyén. És potenciálisan feljelentést kockáztat, aztán búcsút mondhat a "péniszpótlékának". Meg esetleg a szabad életnek is egy időre. Persze van egy réteg, akinek ezt nem lehet megmagyarázni, na ők azok, akik Keserű Army és Navy öntöltő típusokat részesítenek előnyben, mondván, hogy az milyen baró. Igaz, hogy önvédelemre nem ajánlott a mérete, súlya, öntöltő volta és csőre töltve nem viselhetősége miatt. Kábé ahhoz tudnám hasonlítani, mint a nagy fekete BMW-ket a kisvárosban. Nehéz velük parkolni és a következő piros lámpáig egy Opel Corsa is "ki tud lőni". Persze egy előnyük azért van: jobban buknak rá a plázacicák! :)
Én Gabazo01 kollégával értek egyet! Ha előveszel egy akármilyen fegyverhez hasonlító tárgyat, attól nem mindenki retten meg.
Személyes tapasztalatom volt, amikor egy buli közben az udvaron belénk kötöttek, elővettem az éles parámat,/addig én is azt hittem, hogy ettől elfutnak/ de még agresszívebbek lettek. Sajnos az nem Gp. volt, ezért ahelyett, hogy lőttem volna , eltettem és jött a kézitusa!
A Gp-t nem mutogatni kell, hanem úgy kell előrántani, hogy ne számítsanak rá és minimum 2 lövést az ellenfél arcába. Az már elrettentés!!!
Egy bármilyen támadó esetén lehet elrettentő szerepe a fegyver kinézetének.
Sok olyan gáz riasztó van aminek semmi köze egyetlen éles fegyverhez sem kinézetileg.
És ezalatt nem az élesből átalakítottat értem. Ezt a részt én meghagynám a gyűjtőknek és sajna ki kell mondani a sznoboknak.
Ha a támadómat azzal el tudom rettenteni, hogy fegyvernek léátszó uram bocsá, konkrét fegyverre hasonlít Pl: P22, akkor annak is lehet elrettentő hatása egy nagypofájú familiárisanhiperpigmentálttal szemben is.
DE! és igazán ez a legnagyobb lényeg magának a fegyvernek az üzembiztossága.
HA vacak silány minőség akkor sajna sokkal nagyobb az eséllye az elcsettenésnek akadásnak és egyéb hibáknak.
Bár a Zoraki saját tapasztalat alapján ( 914 full auto ) nem nagyon adta meg magát még sorozatban sem.
Igaz a tárban 10 nél több töltényt soha nem tartottan pedig lehetett volna.
A spiáter anyag repedése lehet a legnagyobb gond a tárfogadónál Zoraki tekintetben.
Ilyen alapon nagyobb létjogosultsága van a forgóknak az öntöltőkkel szemben, mert kevesebb a hibalehetőség.
Bár szerintem minden esetben a saját " mánia " és nem feltétlenül az ésszerűség dönt a tipusválasztásban a kettő közzül.
Amennyiben bárki bármely modell mellett is dönt ott viszont érdemes a minőségibb anyagokat tartalmazót megvenni pénztárcához mérten.
Szia! Én úgy gondolom hogy ha fegyvert akarsz venni önvédelemre akkor nem muszály a legdrágábbat megvenni! Igaz ,hogy sokat hallasz melyik fegyver milyen gyenge vagy rossz,elképzelhető mivel mind nagyrészt spiáterből készül,de ha csak az adott célra használod önvédelemre akkor mondhatni a legolcsóbb fegyver is megteszi,hiszen nap mint nap nem kell önvédelmere használni!Ha viszont csak durogtatni szeretnél vele akkor viszont érdemes rászánni a pénzt főbb szempont,hogy minnél több acél alkatrész legyen benne mint pl dobforgató koszorú,kakas
Nos, először is köszönöm mindenkinek a válaszokat!
Igazából valóban forgótárasra gondoltam elsősorban, mivel (bár személyes tapasztalatom ugyan nincs) az öntöltők konstrukciójukból adódóan megbízhatatlanabbnak bizonyúlnak. Esetleg a Zoraki 914, amiről jókat írnak (de az mind méretben, mind súlyban súrolja a zseb méretet), vagy még a ZVI Night Hawk (de az meg egyrészt nagyon drága és amúgy sem lehet kapni).
De ha tud még valaki megbízható kisméretű öntöltőt, akkor azt szívesen veszem (a Volgáról szintén nem sok jót hallottam, de ez megint nem személyes tapasztalat).
Amúgy a Mikrónak tényleg nem egy kényelmes a fogása és az elrettentő hatása is kisebb adott esetben...
A tokokkal amúgy adtál egy ötletet, köszönöm a képeket!
Ja igen, még egy kérdés:
Az RG59N-hez vagy a HW37-hez gumilövő toldó csak 15 mm-es méretben van? Mekkora annak az ereje, pontossága úgy 3-5 m-en belül. Összehasonlítva mondjuk egy Alfa G030-al.
Nos azt, hogy leginkább forgót szeretne auzt nem tudtam, de a tokok között található azokhoz is praktikus.
A Bank saját eset, ERSTE ahol jeleztem a biztioshogyőrnek ezt a tényt, majd az engedélyemet kérte, hogy mutassam meg. STUKIT NEM! én elintéztem a bankban a pénzfelévételt, nem keveset vettem fel( relatív nekem nem az 500 giriga :-( ) majd távoztam. Igaz végig a hátamban volt a szeme.
A gázisztoly.hun vannak tokok és viselési módok, mint ahogyan a képek is de köszönöm :-))
Nos a kérdésre a válasz nem egyszerű, de talán megoldást jelenthet akár a Walther P22 vagy a Zoraki 906 vagy esetleg egy Volga.
A sukik igen kis és esetekben karcsú állapota miatt.
Bár ezeket is inkább belső tokban vagy rejthető combtokban és még szóba jöhet a zebtok is.
Nem vagyok velet konkrétan tisztában, de az én olvasatomban a rejtve viseléshez elegendő egy póló is mivel maga a stuki nem lóg ki, ha pedig a sziluettje elárulja akkor sincs gond mert nem mennek oda hozzád kötekedni a kis k.....ögök:-D
Én nyáron egy Zoraki 914 et hordtam DASTA vesetokban és csak póló volt rajta.
Egy, két olyan hely van ahol viszont érdemes előre szólni magáról a fegyverviselés tényéről, meret esetenkén nagggyon csúnyán meg lehet szívni.
Pénzintézetekben a biztonsági őrnrk mindenképp jelezd ha nálad van és esetleg " kidudorodhat", mert nem hiszem, hogy jól esne egy golyó a fejedbe egy izgága vagonőrtől aki leszed a pénztárnál befizetéskor. Bár ez morbid eset lenne de az sem jobb ha a sünöket hívja ki mert az is sokba konrétan 30 rugóba fáj.
Ezeket érdemes figyelembe venni.
Teszek ide pár képet lehetséges tokformákrólzsebtok
pus up belső tok
ehhez nem kell kommentár :-)és ez is olyan mint az övtatyó csak szolidabb.
Miért akarsz annyira mini revkót? Nincs rajtuk semmi fogás! A HW37,vagy S&W Special,stb, is elég kicsik,póló alatt sem látszik semmi! Nézz utánuk ha gondolod!
Szia ! Ajánlanám akkor neked a Little Guard 8mm-est.Aránylag kicsi zsebben elfér! Ha esetleg nyári használathoz akarsz standard méretű fegyvert hordani ajánlom figyelmedbe a övtáskát ami kizárólag erre a célra fejlesztettek ki! Ha esetleg érdekel weboldalamon megtekintheted a Fegyverek menü alatt . Ott megtalálod az általam ajánlott fegyver leírását és esetleges fegyver kiegészítőket ha gondolod! Oldalam www.glock.5mp.eu
Elég sokat olvasgattam már a topikokat, de még minig nem látok tisztán néhány dologban...
Én egy olyan gázfegyvert szeretnék, amit mondjuk ha nyáron csak egy pólóban meg farmerban vagyok is el tudok rejteni.
A mini fegyverek közül gyakorlatilag kettőt néztem (van érdemben) a Noris Twinny-t de az csak 2 lövető, így egy kicsit kevésnek tartom,
illetve a Keserű micromaxot. Az alu verziót ugye már nem lehet kapni. A mostani spiáteres verzióról van valakinek érdemi tapasztalata: hatótáv, megbízhetóság, élettartam stb.
(Tudom, hogy vannak akik elvből elutasítják a Keserű fegyvereket, meg csak SA stb, de engem inkább a tények és az érvek érdekelnének, mint az elvek...)