Ezzel én is igy voltam, mármint, hogy eszem ágában sem volt Citroent venni :-) német autót akartam :-D és volt tipus is ami tetszett...de 1x "véletlenül" beleültem egy C4-be. Na azóta már hiába nézegettem a német autókat....olyan puritán volt már nem tetszett és nem volt olyan jó :-) Szóval Nekem is szerelem volt elsö látásra a C4 :-)
A citroenekről annyit, hogy ki lehet fogni rossz és jó darabot. Talán a legfelső kategóriában nincs így, nincs tapasztalatom benne. A másik kocsimban 220 ezer km van, szintén Citroen. Nem adom el, mert nem kapnék annyit érte, mint amennyit ér nekem. Már csak 4-5000 km-t megy évente, de jól lehet pakolni, én vagyok az első tulaja. Most szívok vele, elektromos baja van, a vészvillogó egyre gyakrabban önállósítja magát. Ez még megoldandó feladat, de nagyobb gondja még nem volt, ami miatt meg kellett volna gyűlölnöm. A kollégáim között van, aki a német népautóra esküszik (rendületlenül), de 2/3 ennyi kilométer után jóval magasabb szervízköltsége összejött és már hagyta az útszélen, de hát akkor is germán autó. Meggyőzni nem lehet, nem is akarom.
Köszönöm a részletes infót (begépelni sem volt egyszerű, hát még összeszedni). Szóval köszönöm-köszönöm... :)
Ahogy nézem, ezek jobbára a "bosszantó apróságok" kategória, és külön öröm, hogy nálad még nem jött elő szinte egyik sem. Egyébként a francia autókról mindenkinek megvan a véleménye, hogy folyton elromlanak (elég csak elolvasni egy Totalcar tesztet: mindig van valami bosszantó hiba). Ezzel ellenpélda, hogy párom céges Mégane-jában a legkisebb probléma sem jelentkezett az elmúlt 2 évben (=90ekm)... kopp-kopp!
A turbóval kapcsolatos tanácsot köszönöm, többen mondták már. A motortér kinyitása dúrva, köszönöm az infót!
A hővédő lemez problémát megtaláltam más autós fórumokon (érdekes, hogy itt nem jött elő senkinek). Ott volt olyan (C5), akinél gari alatt 3x cserélték, és most megint... :(
Ma mentem vele először munkába. Háááát, ez űberbrutál jó! :)
3 ajtós coupe-m van, kívül-belül olyan, mint egy sportautó (és így is viselkednek a többiek. :)) Szóval meg lehet jelenni vele bárhol, a vétel szerelem volt első látásra (eszem ágában nem volt Citroent venni. :)))
Nekem csak egy BP-i márkaszervízzel volt tapaszatlatom eddig, az a Citroen Wendom volt. (Bp., IX. ker Könyves K. krt. 22.Telefon: (1) 216-7100)
Mikor az autót vásároltuk (használtan), hozzájuk vittük átvizsgálásra. Elötte is ők szervizelték a szervizkönyv szerint is, ezért esett rájuk a választás. Nagyon készségesek voltak, elmondtak mindent az autóról, visszanézték milyen gubancok voltak vele, és a végén annyit számláztak amenyit az elején mondtak. Az átvizsgálás közben beengedtek az autóhoz, megmutogattak mindent, hogy az miért jó ez miért nem. A diagnosztika közben is magyarázták az értékeket. Szóval nekem bejöttek.
Tempomat hibaként jelentkezik a féklámpa kapcsoló hibája is. A kapcsolót megmértem , és zárt állapotában, felengedett fékpedálnál hol van kontakt, hol nincs. Ezért van az, hogy néha napokig hibátlanul működik. Kontakt spré nem használ. A kapcsolót megrendeltem a citroenbe, mert ott csak kb:700 Ft, más boltba 3170FT.
Egyszer már volt cserélve, szervízben. El is törték a csatlakozó patent zárját. Azt is meg kellett vennem mégegyszer. Úgy bekalibrálták a Lexiá-val, hogy állandóan a földet világította. A fényszóró-ban az állítócsavarokkall két perc alatt beállítottam fehér fal előtt (mint régen a LADA-kat kellett) sőt, azóta már vizsgán is volt az autó és minden rendben volt. Nem fogok 30 ezret fizetni egy olyan dologért, amit magam egy tízesből elvégzek (szervízes kalibrálással) együtt.Az egész nem több, mint 15 perc.
(Ja, és közben megvettem az eredeti érzékelőt, kemény 6500 forintért!) :)
Van egy olyan tipushiba, ami tempomat hiba ként jelentkezik, logikusan végig gondolva lehetne féklámpa kapcsoló hiba is. Nekem is jelentkezett fékezéskor, kupplungoláskor már. De csak "úgy" magától is menet közben. A kormány rögzített kapcsolóinak gyártási hibája okoz(hatj)a. Ha menet közben kigyújtja a service lámpát és nem kapcsolható be a tempomat, akkor félreállni, gyújtást levenni, majd a tempomat szabályzókerekét (sebességszabályzó/korlátozó) gyorsan ide-oda kapcsolgatni 10 másodpercig.
Ha ettől kijavul (akár ideiglenesen), akkor szerencse.
Ezt a hibalistát talán mindegyik gépjármű típusra leírhatnánk !A bosszantó ,ha ez egy autónál és többször előjön ugyan az a hiba.A C4 nem makulátlan típus az ára sem ezt mutatja. Az első szériának volt sok, főleg elektromos megbízhatatlansága.Enyém 2006 kiadású 2literes benzines.Még soha nem hagyott cserben.A gyári kerekeit,nyári-téli még nem centíroztattam utólag és nem ráznak.Pedig a nyárival 160-180 körűl szoktam tartósan haladni.A télivel persze komótosabban járok.A padkázás kerékgyilkos.A gyári gumikkal sosem ráz a C4 .Csak az olcsó gagyi netán gyilkolt gumikkal,felnikkel.Az izzó csere problémája az hozzá nem értés problémája.A lengéscsillapító porvédője haveromnak le jött.
FBS szilóval 5 perc alatt a helyére ragasztottuk. Esőben nyitott ajtónál bármi elázhat.Az én véleményem ,hogy a c4 nem rosszabb, nem jobb mint bármelyik típus ebben az árszegmensben.A hétvégén feleségemé lett a gépem mert a mi aútonk kiadta lelkét , amit eddig használt.A C betűről A betűre váltok ,de a négyes szám az marad.Nem adtam be mert a nej nagyon megkedvelte. A vicc az egészben .A C4 H rendszám,az A4 F rendszám van.
1. A féklámpa kapcsoló hibája miatt a tempomatot letiltja és a kocsi szervizbe kéri magát (nekem még nem jött ki).
2. A hátsó lengéscsillapító műanyag porvédője elenged és lecsúszik, aztán kopog. Sziloplaszttal vissza lehet ragasztani (nekem még nem jött ki).
3. A hátsó (csomagtér) ajtónál a vezeték hajlamos az átvezetésnél eltörni (még nem volt benne részem).
4. A futómű fokozottan érzékeny a kerekek centírozottságára, nem lehet kihagyni a centírozást évente kétszer (célszerűen téli-nyári gumi cserekor, akkor is ha felnivel együtt van)! Ha nem teszed, be fog rázni a kormány tempósabb haladásnál. Én már szívtam vele, rosszul centírozták a kereket.
5. A fedélzeti elektronika néha meghülyül. Hajlamos látszólag megmagyarázhatatlan parajelenségekre. Nekem az ablaktörlő lapátom önállósította magát parkolás után és lemerítette az akkumulátort. Újratöltés és indítás után nem jelentkezett a hiba többet.
6. Az ablakemelők vezető oldali ajtóban lévő kezelőszervei érzékenyek a vízre. Nem ajánlatos nyitva felejteni az ablakot, de egyébként is elég könnyen eloxidálódnak az érintkezői. Ilyenkor össze-vissza működnek az ablakok. Szívtam vele, garanciában cserélték, de később kiderült, hogy az alatta levő csatlakozóban kontakt hiba volt.
7. A tompított H7-es izzó cseréje az első alkalommal célszerűen szervizben végzendő, ha nem vagy fakír (vér és verejték!), vagy barkácsmester. Rendszerint qrvára rá van gyógyulva a elektromos csatlakozóra és nem hozzáférhető, érzékeny szerkezet. Nőgyógyász kéz kell hozzá, rinocérosz bőrrel. Van ilyen?
8. Minden turbós autóra igaz, hogy amíg az első pixel nem jelez a motorhőmérsékletnél, addig nem ajánlatos keményen odataposni neki, meghálálja az élettartammal, ha ilyenkor finoman bánsz a gázpedállal. Visszafelé pedig az a szabály, hogy autópálya tempó után (pl. pihenőbe behajtáskor) hagyni kell 2-3 percet járni a motort, amíg a turbó nagyjából visszahül.
Nekem is gázolajos van, 2 éves. Nem hallottam róla, hogy a csavar a hővédő lemeznél "csak úgy" elengedne. Nem cseréltek rajta turbót és esetleg akkor barmolták szét?
Egyéb, a konstrukciót érintő dolog:
Nagyon könnyű illetékteleneknek kinyitni a motorháztetőt, elég egy keményebb drót hozzá (hegesztőhuzal, kerékpárküllő). A csúnyák ezt nagyon tudják (a PUG 308-as testvér is ilyen!). Ha gázolajos a kocsid, akkor főleg, de egyébként is érdemes lemezelni a motortér zárat, mert elég, ha csak a turbót viszik el és ezen kívül még van ott elől néhány 5 számjegyű összegbe kerülő, 5 percen belül kiszerelhető alkatrész. Arról ne is beszéljünk, hogy ha a motorteret kinyitják, akkor valószínűleg a kocsi már nem is a Tiéd ---> elektronikus motortér zár kell a lemezelés mellé.
Ezek csak apró és viszonylag nem túl gyakran előforduló problémák. Tehát bizton számíthatsz rá, hogy megbízható autót vettél.
Köszöntök minden c4 tulajt! Régóta szedem az igét amit nagyon hasznosnak tartok , mert tanulhatunk belőle. 3 éve van c4-esem /gázolajos/ és megvagyok elégedve vele. Problémám a féklámpa kapcsolóval van.-már 3 cseréltek benne. Ha valaki tud rá jó megoldást azt szívesn veszem. Tempomat hibaként jelentkezik.
Egy örömhírt szeretnék megosztani veletek: pénteken egy gyönyörű C4 kupé boldog tulajdonosa lettem. :)))
Olyan kérdésem lenne, hogy találkoztatok-e a következő problémával: a motor turbójának a hővédő lemezénél az alsó kapcsok vagy elengedtek, vagy eltörtek. A Citroen szervíz szerint szériahibáról van szó, ami 10 esetből 8-szor megtörténik.
Jelenleg nem okoz nagy galibát, csak a kupé megjelenését nagyban lerontja az a rettenetes kelepelő hang, amit az okoz, hogy alapjáraton a lemez berezonál, és nekiverődik a motornak.
Tudtok esetleg egy megbízható szerelőt, aki meg tudja javítani? A szervíz szerint cserélni lehet csak (30e anyag + munkadíj).
Valaki esetleg tudna nekem feltenni egy robbantott rajtot C4 (xenonos) világításról, amiben benne van az automata fényszóró-mosó, valamint a magasság és kanyarkövetés vezérlő elektronikák rajza is?
A hátsó hídon lévő tengelyterhelés jeladó megadta magát, de nem tudom milyen néven fut, így nem tudom megrendelni sem!
Érdekelne a nagynyomású fényszórómosó működése is, mert egyik sem mos. Az ablakmosó az jó, viszont bekapcsolt lámpáknál a fényszóró mosója nem jön ki a lökhárítóból.
van egy 2005-ös (váltás előtti) exclusive-om, amit imádok, de nőként minden egyes alkalommal canossa-t járok, amikor szervízbe kell vinnem a kocsit.
Ráférne a verdára egy átnézés: egyik xenon égő cseréje (eredetit szeretnék és azt, hogy tényleg azt rakják bele), a lámpák kanyarba beforduló automatikát irányító érzékelője is csere, a parkolóradar sem működik. Az már egy kis finomság, hogy a hátsó ablaktörlőt, amióta egy gödrökkel teli érdi úton mentem, már csak az ablakmelegító gombbal tudom ki-és bekapcsolni. :)
Tudtok javasolni Érden, vagy közelében olyan szervízt, szakembert, ahová ha elhiszem nem vágnak át kétszeres árra, csak azért, mert nem értek a kocsikhoz? :) Ha nem akarjátok ide írni (reklám, vagy valami), akkor e-mailem: amladybirdkukacgmailpontcom
Azért válasszunk szét két dolgot. Tudom, hogy neten, meg ebayen terjednek a különféle szerviz CD-k, magam is láttam már ilyet. Ezek nyilván nem a nyilvánosságnak szánt anyagok, hanem belső szerviz doksik. értelemszerűen korlátozott terjesztéssel (hiszen aki írta, úgy dönt, hogy nem adja oda másnak).
Vannak független szerzők által írt szervizkönyvek (talán a legismertebb a Haynes féle), amik a nygaközönségnek szólnak (mert pl. megemlítik, hogy gyári célszerszám hiányában mit és hogyan lehet). Ilyenről nincsen tudomásom C4 re. Egyszer megkérdeztem a Haynest, ők azt válaszolták, ha lesz elegendő igény (ami azt jelenti, hogy elegendő garancián túli kocsi), akko rmajd ki fognak adni. Valami fórumon azt olvastam múltkor, hogy ígérgetik. Jó lenne, mert más kocsinál elég hasznos volt.
Tavaly nyár elején találkoztam angol C4 repair manuál nagyon szupi könyvvel.Van Román ismerősöm ki londoni könyvesboltból rendelt C4-hez szerelési gépész és villamos útmutatót. 2db.DVD lemezen volt.Szerintem a szervizek is lobbiznak,hogy ne legyenek ilyen könyvek. Itt még nem tudják ,hogy ők miértünk vannak , nem pedig mi ő értük.Normális helyen a jogosítvány sem jár le.Igaz évente egyszer köteles vagy a háziorvosodnál megjelenni. Gond van akkor korlátozza jogsidat.A hivatalok nem játszák a hatalmast,hanem segítenek!
Azt elismerem ,hogy lehetnek ritkán nehézségek akár egy foglalat levételekor is. Aki ismeri szerelés,javítás mikéntjét az nem bajlódik sokat.A C4 lámpában azért olyan hosszú a csatlakozó vezeték,hogy kiérjen a szerelő nyíláson az izzó a rajta lévő foglalattal.Ha már kint van, könnyedén a foglalat alá feszítve egy csavarhúzóval lefeszíthető a ráégett csatlakozó is.Az izzót rögzítő rugó zavar ,akkor az is könnyedén kiakasztható ,kivehető a helyéről egy vékony fogóval.Sok hátsó törött lámpa fordul meg a szervizekben izzó csere következtében,mert vakon nekiálltak türelem és érzés nélkül. Nagyon hiányzik egy jó segítő szerelési útmutató könyv, mint anno volt a Zsiguliról. Az csodás kiadás volt. Pedig vannak ilyen könyvek! Angol Francia ahol leírják a laikusok nyelvén mit hogyan miért csinálj és milyen szerszámmal.Mese,hogy mindenhez speciális szerszám kell.Ki kell követelni a C4 tulajoknak egy ilyen könyv lefordított kiadását! Ezért volna többek között a Magyar Autóklub!!!
Az első izzócserém alkalmával (akkor három éves volt) én is próbálnám lehúzni a foglalatot az izzóról, de már olyan erővel, hogy kezdett hajlani az egész izzótartó foglalat. Nem jött le. Aztán oldalcsípőfogóval elcsíptem a csatlakozó két érintkezője között részt, így elválasztva a két vezetéket. Így már lejöttek egyenként a saruk. Mindkettőn meg volt kicsit olvadva a műanyag, az ragasztotta rá a sarut az izzóra. Ott helyben letörtem az összes műanyagot a sarukról, így már meg is tudtam szorítani a laza részüket. Azóta játszva húzom le/dugom fel egyenként a sarukat az izzókról, izzócsere esetén. ..
Azért nem ilyen egyszerű a helyzet. Mástól is hallottam, aztán magam is tapasztaltam, hogy a gyári izzó úgy rá van gyógyulva a foglalatra és viszont, hogy szinte lehetetlen leszedni. Természetesen sikerült is elhajlítanom a kis rugós szorítót. Mind a két kezem véres volt a művelet végén (párban cserélem az izzókat), pedig nincsenek éppenséggel lapát kezeim. Legszívesebben a tervező vérét láttam volna szívesen rajta, ahogy szorítom kéjes örömmel a torkját 5 percen keresztüll... Ahhh, de szép is lett volna!
Ha már offolunk egy picit,akkoremlékezzünkegyüttaGSközel40másodpercesizzócsereidejére.;)
Bármelyik C4 típuson a márka bolond klubtársaim bármelyik lámpa izzóját 25 percen belül kicserélik. Igaz ezek nem kezdők.Nekünk 1.6 olajos 110 paripa kuplungtárcsájának cseréje egy segítséggel három óra alatt megvan.A gyorsulási versenyen elszakadt vezérlést az út szélén cserélik.Nyilván aki nem tudja mit és hogyan csinálja annak sokkal több idő.Sosem szégyen másoktól tanácsot kérni.A C5 akármelyik változatának bármelyik izzó cseréje is meg van 40perc alatt. Csak tudni kell a mikéntjét.De ez itt a C4-ről szóló fórum.
Én már jópárszor cseréltem izzót C4-ben és más kocsikban is, tehát tisztában vagyok vele, hogy egy ökölnyi hely is alig van a motortér eme részénél. A videót csak azért tettem fel, hogy a leszorító rúgó működési elvét szemléltessem, mivel az hasnlóképpen működik, illetve az izzóbehelyezés is így működik csak technikásabban. Pc gamerként úgy is fogalmazhatnánk, hogy a C4 az a "hard" vagy a "very hard" nehézségi szint körül mozog.