A numizmatika éremgyűjtés beszélgető fórum azzal a céllal nyílt meg, hogy a régi és új pénzérmék, bankjegyek gyűjtői tudjanak itt eszmét cserélni.
Az alaptéma a gyűjtés, rendszerezés, egyes darabok azonosítása, és egy kis pénztörténeti csevej.
Itt lehet bemutatni egyes kérdéses darabokat, kérni a hozzáértők segítségét a beazonosításban, esetleg hozzávetőleges értékelésben.
Miután a reklámozási tevékenység fizetős az index alatt arra legyünk különös figyelemmel.
A fentiektől eltérő, az egymást ingerlő hozzászólások topic rombolásnak minősülnek az ilyenekért tiltás jár.
A Numizmatika címszó alatt pénzekkel, pénztörténettel foglalkozó történeti segédtudományt értünk legfőképp ehhez tartsuk magunkat.
Ez mind szép es jo. Addig mig nincs gond. De ha mondjuk barmi problema lenne. Akkor gondolom egy romai erme ugyan ugy bonusz a hatoságnak mint egy illegalisan leszedett zeneszam a netről.
"Nem talaltunk semmit a hazban de az illegalis mp3 letoltes miatt beviszunk egy kicsit"...
Most akkor lehet venni a netrol, vaterarol, akar innen a forumrol is érmét?
És mi van ha mondjuk ertekesebb, regebbi vagy aranyérmét vásárol az ember?
Arra mar feligyelnek vagy lesik a netet, embereket?. Vagy ahogy irtad az erme az más téma?
Másfél évvel ezelőtt megkérdeztem egy ismert régészt (aki az ókori Róma szakértője), hogy tarthatok-e legálisan antik érméket.
Ezt válaszolta:
"Természetesen tarthat, tudomásom szerint ma több ezer magángyűjtemény van Magyarországon. Az újkori (1711 utáni) és még inkább a modern érmékkel a lehet a legkevesebb gond, amennyiben valaki az eredetük miatt aggódna. Más a helyzet a korább érmékkel, ezek gyűjtésének szabályozása előttem sem teljesen világos. Elméletileg ezek is, mint minden 1711 előtti tárgy egyértelműen a kulturális javak körébe tartoznak, régészeti leletnek minősülnek. Az 1711-es dátum azért lett megharározva, mert a törvényalkotók szerint nem valószínű, hogy korábbi tárgyak gyűjteményben maradjanak fent, hanem sokkal inkább feltételezhető, hogy a földből származnak. Ugyanakkor a 20. század végéig, pontosabban ennek a törvénynek a meghozataláig, az érmék kivételt képeztek a régészeti leletek között, gyűjtésük - természetesen nem a földből való gyűjtésük - megengedett volt. Tehát a korábban gyűjteményekben lévő darabok gyűjtése, adás-vétele továbbra sem tiltható (az első ismert és közölt magyar tulajdonú, antik érmékből álló gyűjtemény a 16. századból származik). Problémát csak az jelent, hogy egy megtisztított éremről nem lehet eldönteni, hogy tegnap vagy 200 éve találták. Érméket több helyen is tud vásárolni: árverezőoldalakon az interneten, árveréseken, éremboltokban, vagy a Magyar Éremgyűjtők Egyesületének rendezvényein. A darabok eredetéről azonban a legritkább esetekben fognak, vagy tudnak felvilágosítással szolgálni."
Hát, nem tiszta a dolog, az biztos. Nekem az érmék 99,9%-a külföldről származik, főleg aukciós házakból. Mindhez van számlám.
A magyar állam a műkincseket beengedi az országba (max. vámot és áfát vet ki rá, ha pl. nem az EU-ból jön), de abban már nem vagyok biztos,
hogy kifelé is ilyen toleránsak lennének. Ez is elég furcsa állapot...
Ez ilyen illegális-legális. :) Szerintem nem iagzán foglalkoznak vele a hatóságok.Ez olyan mint az utcán pisálás. az biztos h szerintem senki nem dicsekszik úgymond a nagyméltóságú előtt,h jú mennyi Római pénzem. Érted gondolom.? Szerintem még mindíg jobb h nálunk van, megmentve az idő vasfogától, mint ha a földben rohad el. Az vesse rám az első követ, aki nm úgy gondolkozik. vagy mi..
Hmm.. Csak ennyi kell? Akkor nekem az összes rokonom romai katona volt, vagy hasburg trónörökös es rámhagyott mindent..=))
De most komolyan. Latom a vateran, meg sok helyen hirdetni magánembereketkulonbozo érméket. Szivesen vennék régebbit én is. De nem teljesen tiszta, hogy ez most legalis vagy sem? Erdeklodtem kulonbozo numizmatikai boltokban is ( börzeken is) de ott sem volt jobb a helyzet. Majdnem ugyan az mint ha maganszeméyltol vettem volna...
Egyetlen megoldás létezik a problémára. az összes 1711 előtti érmédet ide adod nekem és így biztos nem kerülsz börtönbe:) Majd én tartom a hátam :D na jó viccet félre téve szerintem ha szármoztatni tudja valaki, nincs gond. örökség. Pl én az összes érmémet nagymamámtól örököltem akinek volt egy Nagyon régi rokona aki római katona volt de a zsoldját sajnos nem kö,thette el, így meg maradt a családba :)
Lehet hulyeseget kerdezek, de hogyan lehet gyujteni legalisan romai érméket?
Gondolok itt a klasszikus 1711-es dátumválasztora?
Ha en vasarolok valakitol romai ermet, (vagy barmilyen az emlitett datum elotti érmét,) mi a garancia arra, hogy ezert később én nem fogok pórul járni.
Magánszemélytől vásárolva semilyen igazolás félét nem lehet kieszközölni, gondolom...
Nem igen hiszem, hogy sok embernek van egy vödör romai érme öröksége...
dénarius!! Szeretnék tőled segítséget kapni, római érem beazonosításában. kaphatnék tőled egy email címet? Amire küldhetnék nagy felbontású képet? Egy közös ismerősünk ajánlott téged. előre is köszönöm, Laci