Legjobb megoldás a cserépleszedés-tetőléc leszedés lenne. Aztán vissza fólia-ellenléc-tetőléc-cserép.
Szerintem ezt meg tudjátok oldani akkor házon belül is, csak ki kell fogni pár nap jóidőt, nehogy beázzon a kéró.
Ha az öcsédnek van kézügyessége, akkor igazából meg tudjátok csinálni a háromszög falakat, meg a hőszigetelést-fóliázást mindenhol. A gipszkartonozást inkább bizzátok szakira, bár az sem nagy ördöngösség...
A gerendaköz megméréséhez fel kell szedni a sártapasztást, és az alatta levő deszkát (értelemszerűen ott, ahová a feljárót akarjátok rakni), csak igy derithető ki pontosan.
ncc1701Nincs központi fűtésem, jelenleg konvektor van ezért gondoltunk erre.
KömKel Nagyon köszönöm a leírtakat. A cserepek alatt jelenleg semilyen fólia nincs, ha jól értem ez most jó nekünk. Ezt ráadásul meg lehetne oldani családon belül, az öcsém tetőfedő mellett dolgozik egy éve, bár nem ez a szakmája. Ha jól értem akkor az ideális megoldás cserepet le páraáteresztő fólia fel cserép vissza?
Azt hogy tudom megnézni hol vannak keresztben a födémgerendák? Egyedül a már említett vastag gerenda ál ki ami az épület közepén hosszanti irányba fut végig. Mondjuk ebbe szabályos térközönkén valami van csavarral meg keresztbe futó vaspánttal rögzítve, hogy mi az nem látszik, le van sarazva. Erre tippelnék, hogy ez rögzítheti a keresztgerendákat.
Először is meg kell nézni, mekkora a köz a födémgerendák között. Ha elég széles a padláslépcsőnek, akkor nincs gond.
Ha nem elég széles, akkor MINDENKÉPPEN szakember kell a beépitéshez/kivágáshoz! Statikus, ács.
Ha megvan a kellő szélesség, akkor igazából bárhol ki lehet vágni a nyilást a gerendák között, ügyelve az emlitett hosszgerendára a padláson.
Hogy mit tudtok megcsinálni saját magatoktól?
Ha van famunkában/gipszkartonozásban otthonos ember, akkor szinte mindent. Ha viszont nincs benne tapasztalat és megfelelő szerszám, akkor inkább bizzátok szakemberre az egészet.
Az összeroskadt, megázott szigetelés (rosszul megcsinált fóliázás, stb) ugyanis semmit sem fog szigetelni, drága lesz a fűtés...
Igazából jó lenne 15+5 vagy 10+10 cm szigetelés, de nálatok kevés a hely a tetőtérben, nem kell annyira leszűkiteni a teret. Ezért amennyi a szarufák közé fér, plusz 5 cm keresztben.
Nagyobb gond az, hogy a páraáteresztő fóliát az ellenléc alá szokták rakni, a szarufák tetejére. Ehhez viszont le kell szedni a tetőt, tehát nem a legolcsóbb megoldás.
Ilyenkor azt csinálják (kényszermegoldás!), hogy a szarufák közé raknak csak páraáteresztő fóliát, és a szarufáknál tetőléccel lerögzitik két oldalra.
Ha nincs ellenléc, vagy már párazáró fólia van fent, akkor a helyzet bonyolultabb.
Ilyenkor a tetőlécezéstől, vagy a párazáró fóliától hagyni kell 3-4 cm szellőzőréteget, és igy rakni fel a belső páraáteresztő fóliát a szarufákhoz rögzitve kétoldalon. Ezzel viszont a hasznos szigetelendő mélység csökken, tehát el kell venni a belső térből, hogy meglegyen a szükséges szigetelés.
Konvektort fejeljtsd el, ha központi fűtésed van. Nem egy nagy dolog felvinni a fűtésrendszer vizét.
Ha ennyire nem vagy képben, akkor szerintem csináltasd.
Plafont nem vágunk ki csak úgy, mert leomolhat az egész. Ha gerendát át akarsz vágni, akkor azt ki kell váltani. Lefele oszlopok, lehet, hogy lennt padló feltör, alap megfelelően megcsinál. Ez nem olyan egyszerű, ahogy egy laikus elgondolja.
Gondoltam kiszámolgatnám a körülbelüli költségeket és ehhez kellene még némi segítség.
A legnagyobb problémám, hogy fogalmam sincs a tető két végén a két háromszöget mennyiből lehetne kihozni könnyűszerkezettel. Egyenlő szárú háromszögek, alap 5 m, magasság 2m. Erre kerülnének az ablakok is + a konvektor vagy villanykályha, amit engedélyeznek. Ablakokra a felső részbe gondoltam háromszög alakú ablakra, mivel ez még mindig olcsóbb mint a tetőablak.
A cserép alá milyen anyagok kellenek, hogy megfelelő legyen a szigetelés? Gondolom kell üveggyapot meg valamiféle fólia, de kell még valami? Mit ajánlotok?
Gondolom a szigetelés alá kellene a gipszkarton ami a plafon lenne, ezt fel lehet csavarozni a gerendákra vagy kell még hozzá valami? Esetleg más anyagot ajánlotok, és ha igen miért?
A padlónak szánt laminált padló alá kell külön szigetelés és ha igen mi? Hogyan, milyen költséggel oldható meg, hogy a padló a középen futó gerendával egy szintbe kerüljön? Ez kb. 5-10 cm-t jelent.
Lépcsőnek ilyesmit gondoltunk: http://padlaslepcso.hupont.hu/7/madrid miután a hely nagyon kevés. Ezt hogy lehetne berakni? Ha kivágom a plafont az nem gáz? Nem omlik le a többi része?
Ami még kérdéses a villany felvitele, de gondolom ez a legkevesebb rész.
Mi az amihez feltétlenül szakember is kell és mit lehet elvégezni magunknak?
Nyilvan minden helyzet mas... mondjuk en mar az eladasra gyurok, ott korberohognenek 220-as belvilaggal (mert amugy egy onallo lakas lehetne belole nem tul sok meloval). Ezert kellett mindenkepp a tetosik + plafon hoszigetelese elott meglepni a modositast. Most mar takarva lesz az egesz.
Nekem az a gondom, hogy a nappali nyitott fedélszékes, és a fogópárok 4.3-on vannak. Iszonyat famunka van a belső boritáson, plusz belső látszó szarufáim is vannak. Irgalmatlan munka lenne feljebb rakni az összes fogópárt, a galéria úgyis olvasásra lesz...
A hanggátláson még agyalok, bár nagyon ritka, hogy a szülői hálóban legyen egyikönk, a másik meg a galérián táncoljon :)
Nekunk szemet volt a kivitelezo, a teto statikai terv szerinti magassagba rakta a fogoparokat (oda javitotta, mert eredetileg me'g alacsonyabb volt). Azt mi szurtuk el, hogy nem szoltunk elore a statikusnak hogy be lesz epitve, meg nem vettuk eszre, hogy 220-n van (kb.). Aztan beszeltunk ujra a statikussal, es irasba adta, hogy feljebb lehet tenni a fogoparokat. Az egesz atrakas nem volt csak 50e Ft, egyszerre egyet vettek ki, levagtak belole, vissza, ket napi munkaba meg par aprobb egyeb feladat is belefert (18 meteres epulet nagyjabol 60-as kiosztassal). Volt, aki 500e-es ajanlatot adott erre a feladatra...
Én 178 vagyok, asszony 180, mi is elférünk még, csak zavaró. Reggel felálló hajjal elakadok :D
Egyébként látszó gerendás tetőszerkezetünk van, sehol sincs vizszintes felület, végig a csúcsig van a tető. De ha tudom, hogy be lesz épitve, akkor feljebb rakom 10 centit a fogópárokat...
Mondjuk én a 180 centimmel elférnék alatta. De miért nem csinálod azt, h a fogópár bennt lenne a tetőtérben láthatóan, és fölötte normál magasságban csinálod meg a plafont?
Nálam is kényszerből ekkora. A fogópárok már így is eléggé fennt vannak, kicsi a kecó, plusz 35 fokos a tető dőlésszöge.
Mondjuk így utólag még egyszer ennyi gerendát kellett volna rakni, és fogópárokat kihagyni. De ez van, amikor az ember egy tetőt felújít, egy 10 éves szerkezetet csak nem dobok ki.
Nekem a galérián 1.87-en futnak keresztbe a fogópárok, az már elég zavaró. Sajnos azután találtuk ki, hogy legyen beépitve, miután feldobtam rá a tetőt.
Most aztán megy a szivás a hangszigeteléssel/hanggátlással is, mert nincs helyem megfelelően kialakitani a rétegeket (fafödém).
'97-98-ban lettek a belmagassági dolgok számszerűsitve az OTÉK-ban.
A papir sok minden elbir, tehát lehet neked a tetőtérben "tároló" helyiséged is, nem kell azt nevén nevezni (hacsak nem hitelből, szocpolból épül).
Mondjuk az 1.90 azért jó lenne, legalább középen egy 2 méteres sávban, hogy biztonságban lehessen közlekedni...
Emelés:
Ott a probléma, hogy neked vályog falad van. Az emelés azt jelenti, hogy a meglévő (ha van egyáltalán) koszorúhoz általában két méterenként hozzávasalnak egy-egy vasbeton pillét, majd az egészet egy újabb koszorúval tetézik meg. A köztes kitöltő falazat lehet akár vályog is. Kissé megbonyolitja a dolgot, hogy fafödémed van, tehát az emelt térdfalat nincs hová bekötni, ellensúlyozni.
A lebontott tető kérdése is kényes, szerintem egy 15-16 éves tetőt még szét lehet úgy kapni, hogy a 90%-a visszarakható legyen.
Egy normál tetőtérbeépités költsége (ha nem emeled meg a tetőt), szerintem 80-100e Ft.
Ha csak gyerekszobák lennének odafönt, akkor én megcsiálnám nekik igy, emelés nélkül. Természetesen vizesblokk kilőve, annak azért kell a megfelelő magasság, hogy ne legyen balesetveszélyes.
Akkor csak azt nem értem a házra hogy adtak lakhatásit. 1994-ben adták át, és a belmagasság mindenhol 230. Ez mondjuk engem nem zavar, legalább kevesebb a fűtésköltség.
A padlásra visszatérve, nem tudom így lesz -e belőle valami, elég kevés az a rész ahol az 190 megvan, 250 szerintem sehol.
Gondolom kellene a falakon emelni vagy fél métert, csak nem tudom, hogy ez mennyivel dobja meg a költségeket. Egyáltalán a leszedett tetőt vissza lehet tenni, vagy venni kell új faanyagot, rosszabb esetben cserepet?
+ még egy kérdés mennyi egy ilyen tetőtér beépítés átlagos m2 költsége. Sajnos nem találtam csak 1-2 évekkel ezelőtti adatot.
A segítőkészséget és a válaszokat pedig nagyon köszönöm.
Ha (akár részen is) alá van pincézve, mindenképpen kérni fogják a statikát.
Egyébként maximum ellenőrző számitást kérnek, hiszen a beépült anyagok ismertek, talajfeltárás vagy ilyesmi nem szükséges. Szerintem egy ilyet 20e körül meg lehet úszni + természetesen az épitész tervek (hiszen bejelentési kötelezett tevékenység a tetőtérbeépités)
Érdekelne, hogy mi az ami miatt egy tetőtér beépítéshez kell a statikai vizsgálat. Éppen a lehetőségeket keressük, hogy egy szobás házunkat valahogy kibővítsük és sajnos nincs sok pénzünk ezért kezdtünk el ezen is gondolkozni.
Ami miatt gond lehet, az épület vályog falú úsztatott beton alapon. 1994-ben adták át, tehát viszonylag új.
A beépítést az eleve kis alapterület miatt a legegyszerűbb módon képzeltem el, a két végére a két háromszöget valamiféle könnyűszerkezetes technológiával megoldani és leszigetelni+ ide menne az ablak is. A cserép alá szigetelés és burkolat.
Gondolom a jelenleg saras padlást is szigetelni kell erre deszkát és laminált padlót gondoltunk.
A gyerekszoba (az lenne) kb az épület hosszának 2/3 részéig nyúlna a maradék hőszigetelt könnyűszerkezetes falal elválasztva maradhatna lomtár.
Úgy gondolom mindez nem terheli meg nagyon a falakat, de nem vagyok szakértő ezért is kérek tanácsot, hogy érdemes -e egyáltalán ezen gondolkozni tovább.
Lakásfelújítást már kettőt csináltunk a családdal, egész jó lett.:) Pedig az összes falat kiszedtük,volt ott is minden...szinte. Itt azért félelmetesnek tűnik, hogy a tető is lejön. Kicsit kényszerű helyzet ez, mert nézegetem a jobb állapotú házakat, borzasztó drágák és hiába új, meg szép pl. a burkolat -ha nem tetszik. Ugyanoda jutok, hogy neki a vésővel. Így aztán marad a nagy meló. Én úgy gondoltam rászánok egy évet de utána -ha sikerül egy szép és jó házunk lesz. Nem olyan amit láttam valamelyik építkezős topicba, hogy már a tégla rosszul volt felrakva. Azután szépen bepucolva eladják...hát inkább nem ilyet szeretnénk...:)