A topicot azért nyitottam, mert abszolut kezdő révén, most jött el az az idő életemben, amikor szükségem lenne hegesztői tudásra és gyakorlatra.
Ebből eredően az az ötletem támadt, hogy ezen a fórumon on-line tárgyalhatnánk a hegesztést érintő kérdéseket, ötleteket, mindenféle témákat.
"A lényege hogy a wolfrámot nagyon kicsit csusztatják ki a kerámiából kb 1mm-re és a kerámiát (gázlencse típust a simával is lehet probálkozni de túl vékony >> nehéz és vacakolosabb) leültetik a fémre így a támasztás adott sokkal pontosabbá válik a hegesztés.
Gyakorlatilag csak csöveknél fentröl lefelé való hegesztéshez használják máshol még nem igazán láttam tényeleges komoly alkalmazásban."
Én ezt azért cáfolnám. Éppen hogy jobban ki kell húzni a wolframot, így jobban le lehet szorítani az ívet. Én kb 10mm-re kihúzom.
És nem fentről lefelé hanem lentről felfelé haladunk csőhegesztésnél. Amúgy tényleg rohadt nehéz megtanulni. Sokat kell gyakorolni, de nagyon szép varratokat lehet ezzel a módszerrel csinálni.
Egyébként sarokvarratoknál is alkalmazható a "porcelánozás".
Bizony a vékonyabb anyagot hegesztése nem egyszerű dolog! Mindenképp sok gyakorlatot igényel és az se árt ha pulzátoros a gép! Pl. én ilyen vékonyabb hártyákat nem is nagyon szeretek, főleg ha alu. Inkább az unokatesóm hegeszt ilyen klíma csöveket meg hasonlókat - köpködve-káromkodva. Xopik velük rendesen. Van, hogy sokat emlegeti a rosszhírű édesanyját annak, akinek először eszébe jutott valamit ilyen szűz hártyából legyártani.
En napi szintem (min 8 ora) dolgozok awival es tapasztalataim alapjan mondom hogy 1mm-es lemezt heggeszteni ezzel a modszerrel nem egyszeru. eleg sok munka oram van, de nem mindig jon nekem se ossze a tokeletes varrat a 0,8 as lemezen. amig bele jon a kez addig viszont eleg sokba fog kerulni, mivel a fogyo alkatreszek se olcsok es wolframbol is kell rendesen. magamrol beszelek, en max 50 ora alatt elhasznaltam egy 175 mm-es wolframot, most mar ez elment 170-200 orara, de oda ido kell elteljen es sok-sok gyakorlas.
Nade! Ha nem leszel rest és szépen megkérlek, akkor lécci varrjál már vele 1-et, fényképezd le és dobd már fel ide ha nem túl nagy gond. Ha elég ramaty a varrat de tart, az bizony nekem nem jelent túl jót, mivel pár darab nagyobb bejárati előtetőt kéne legyártanom, csak hát awi-val lassú is, meg macerásabb, főleg a szögvágások belső oldalán. EWM pulzátorossal MAG-gal gyönyörűen lehet hegeszteni de hát az ugye nem az enyém (sajna).
Még egy,vasárnaptól a LiDL-ben hegesztő huzal akció, 0,8-as 1495ft nem írja de szerintem 5kg-os,vörösrézzel bevont ötvözetlen és alacsonyan ötvözött acélhoz,szerintem egyre tuti rávetődök :)
co2 palack kicsi töltve 25 ezer töltés lindenél ha jól emlékszem 5600 messer-nel meg 7000
15kg dob sima réz bevonatos kb 12 000 otthonra rendkívül SOKÁIG elég kell hogy legyen 0.6 vagy 0.8-as de ha inkább vékony dolgokhoz kell akkor csak 0.6-os
1 korrekt mig-mag gép pl weldi mig-160 140ezer de inkább B-max 160ezer és korrekt garancia is van vagy esab 150ezer
1 automata fejpajzs 15ezer linde jót árul most
és már varhatsz is korrekt felszereléssel
Ha sokat gyakorolsz és pontos lesz a kezed akkor 1mm-es lemezt is varhatsz kisebb trükkökkel.
A kerámiázás 1 elég nagy gyakorlatot igénylő kézi technika
A lényege hogy a wolfrámot nagyon kicsit csusztatják ki a kerámiából kb 1mm-re és a kerámiát (gázlencse típust a simával is lehet probálkozni de túl vékony >> nehéz és vacakolosabb) leültetik a fémre így a támasztás adott sokkal pontosabbá válik a hegesztés.
Gyakorlatilag csak csöveknél fentröl lefelé való hegesztéshez használják máshol még nem igazán láttam tényeleges komoly alkalmazásban.
Lemezen nagyon nehézkes nekem 10/8szor sikerül normálisnak tünő varratot hozni lemezen de nagyon nagy szenvedés árán>> ergo csak a leírt helyen igazán effektív a többi pozicióban nem ajánlott.
Azt viszont nem szabad figyelmen kívül hagyni hogy CSAK vizhűtéses pisztolyjal ajánlott (közelebb a hő nagyobb koncentrációban >> nagyon hamar tönkre megy a réz áramátadó befogó kerámia és a wolfrám) még vízhűtéssel is számolni kell a nagy fogyóalkatrész kopásra kifejezetten a wolfrámra.
youtube-on van róla bőven videó csőhegesztésnél de azt ne vegyétek figyelmen kívül hogy akik ezt csinálják ott azok napi 10 orában csak ezt csak ebben a pozicióban tökéleteslehetőségek és tisztaság mellett csinálják.
Tehát nagyon pontos rendkívül erős varratok készítéséhez használják ritkán.
Hali,ha rám halgatsz elfelejted ezt a porbelest,főleg amire neked kell,én ismerősnél találkoztam ezzel a csuda dologgal :) áthívott mondta,gyere nézd mit vettem kasznizni,én sem ismertem hogy mit is tud ez a gép,szörnyű,égette az anyagot,igaz egyes lemez volt de az a fura hogy itt is keletkezik egy kis salak a felületen mint az ívhegesztőnél és ennél is salakolni kell,macerás,és ha kiég a luk kitöltésnél mindig kopoktatni a salakot,érzékeny a felület tisztaságra,a másik,a tekercs ára horror 0,4kg5000ft 3kg25000ft vicc,én azt mondom vegyél egy kis co-hegesztőt nem kell nagy márka,de újat,140-160A-bőven jó, ahoz a drót 5kg 2000-4500ft attol függ milyen márka de a 2000ft-os is simán jó,és nagyon sokáig elég,kell egy kis törpe10kg-os szénsavpalack 25000ft tőltve,hobbi szinten három évente cserélem,és 7500ft a csere,én lassan tíz éve nyúzok egy Varstroj varmig1600-at,kaszni,kerítés,auto kipufogó,és rozsdamentes vékony motor kipufogót is,persze ott szakaszosan szoktam hegeszteni mert kiéghet,de azis szép mert olyan pikkejes,meg nagy réseket simán át lehet vele hidalni,vagy vegyél awit de az drágább,de énszerintem a co a leggazdaságosabb.
Komolyan mondom nem értem az embereket minden boldog boldogtalan fogyóval akar 1mm-et illetve alatta hegeszteni hol láttatok ilyet? gyárban 3millás fronius géppel??? vagy csak ÚGY tünt hogy hegesztés
mer van ilyen olcsóbban is
úgy hívják MIG-BRAZING
de ez forrasztás nem hegesztés ISMÉTLEM FORRASZTÁS!!!
a lényeg hogy ami kijön a normális hegesztő gép kinézetű dologból az forrasz anyag pl valamilyen rézötvözet és ehhez még gázt használnak (argon) ilyenkor az áram csak a forrasz anyagot olvassza meg de a lemezt NEM
ezért alkalmas viszonylag olcsón 1mm alatt erős nem bontható kötések létrehozására (nem anyira erős mint a hegesztés) ezt az eljárást használják igen csómó gyárban kipufogókhoz pl (audi győrben).
De itt a hozanyag azért elég drága 15 kilós dob asszem 60 ezer fölött van de még így is sokkal olcsobb és gyorsabb termelésű mint ha leültettnénk a szakit awival (inkább PlASMA-val) 0.7-es lemezeket csöveket összevarni.
Elösször is a porbeles eljárás lehet olcsobban hangzik de csak hangzik...
A kopo alkatrészek maga a huzal és a nyavaja vele több pénzbe és időbe kerül még félprofi felhasználásban is nem hogy otthonra...
Magyarul olcsobb 1 sima co2 palack + reduktor megvásárlása 1szer(ismétlem 1szer!!!) és utána a sima huzal és alkatrészek vásárálása illetve co2 töltése - a salakkal való macerálás...
profi szinten kijön a porbeles elönye ha ismétlem HA arra van szükség (de ne tévesszen meg senkit ide is kell GÁZ !!!) mint kicsit is hozzáértő hasonfekve röhögök amikor a gáznélküliporbeleshuzallal müködö mig-mag gépet reklámozzák ...
1 mig mag a nevében is benne van a GÁZ tehát nélküle nem ismétlem NEM megy normálisan... MIG metal inert gas MAG metal active gas
... enyit a porbelesről ha csak nem 300 amperrel nagy üzemileg kell minimum 45kj ütömunkát elbiró minimális H2 tartalmú varratot készíteni akkor nem kell porbél...
güde...
számomra az egyik legjobb hegesztő poén
képzeld akarok venni 1 güde hegesztőgépet mit tudsz róla
erre a szaki
ok akarsz venni 1 güde mittomén mit meg 1 hegesztőt jól értem?
erre a hapsi
nem 1 güde hegesztőt
erre a szaki röhög 1 nagyot és ezt válaszolja
áhh értem nem vagy tisztában a dolgokkal amit te emlitesz lehet annak csufolják hogy hegesztő de a levél nehezéken kivül másra nem való
remélem jól leírja az egyöntetű véleményünket ha kell1 güde a garázsba levél nehezéknek akkor vegyél de ha hegeszteni akarsz vegyél hegesztőgépet(és itt nem a méreg drága dolgokra gondolok csak éppen azokra az alap amatör gépekre amik hegesztésre JÓK otthoni garázs szinten)
harmadjára
1mm...
hmm keményebb dió mint gondolnád...
1.5 -3.0 mmig viszonylag könnyü hegeszteni 3.0 fölött csak nagyon idő igényessé válik és nem radikálisan nehézzé
de 1.5 alatt hmm egyre nehezebb a móka...
fogyóból pl nagyon komoly és jó minőségű cuccok kellenek hogy tudj 1.5 alatt nem fröcskölni és átégetni hanem hegeszteni ehhez a komplett felszerelés mindennel kb 300-ba kostál....
ugyenez awiból 150-200 viszont itt lassabb a termelés és nehezebb
az hegesztő anyagokból illetve a kopó alkatrészek összegéből a 2 között nincs sok különbség viszont fogyóval 1mm alatt már szinte nem lehet hegeszteni... míg awival különböző anyagokat akár 0.5ig is lehet (sajna 1mm alatt komolyabb felszerelés is kell)
szóval mit ajánlok
1 alsó közép kategóriás awi gépet felszereléssel kijösz kb 180-ban és utána sok sok gyakorlás mivel nem 1szerű dolog azért
én vagyok az embered??? :))) hátt össze azé nem költözünk!!! :))))
szóval szerintem a jasiccal elég szépen és jól lehet alut hegeszteni!! persze akkora nagy gyaxim nincsen ezen a téren, pár hónapja kezdtem ezt a témakört vesézgetni mályrehatóbban, de már gázzal és bevontelektrodával kb 30 éve taknyolok... :)) és eddigi ismeteim alapján, bizony! van amikor jobban hazsnálható a miges alu heg., mint az awi! pl feeltöltőheg. , vagy valami gyors heftecske, vagy igénytelenebb kinézetű, de olcsón megcsinált varat, mert manapság erre van nagyobb kereslet!! kicsi pézért a maximumot!!! :)) most én éppen alu bringákat csinálok és az összeállitásnál, parktikusabb, mint az awi!! persze, a végső takaróvarratok az awival jóval szebbek, azt az optikai minőséget a mig sosem fogja tudni!!! és talán még anyi, h ugyanaz amper, mellett, mint az awi, a miges jóval erősebb mélyebb varatra képes szerintem!! de 230 v-os rendszerben értem a dolgot... egyszóval!! a miges varat az awihoz képest rusnya, de legalább annyira erős tud lenni!!!
Egy olyan kérdéssel fordulok hozzátok, hogy erősen gondolkozok egy porbeles hegesztő vásárlásán, egy nagyon kezdő szintű gépet szeretnék (Güde SG 120 A) kb. 1 mm vastagságú lemez hegesztésre használnám. A kérdésem az hogy alkalmas-e egy ilyen porbeles hegesztő ilyen vékony lemez hegesztésére?(motor kipuffogót szeretnék készíteni) Ha nem akkor milyen hegesztő javasolt ilyen munkához? Illetve ha valakinek volt már ilyen kategóriájú gépe akkor mi a tapasztalata vele?
Sziasztok, érdeklődnék mi a véleményetek egy bizonyos Castolin Eutectic Powermax inverter heggesztőről, úgy néztem nem túl fiatal, de nem is időszámításunk előtti, 140A-os, cserélni tudnám egy telefonra ami nekem felesleges.
Kipróbáltattam heggeszteni tudóval (én nem tudok csak szeretnék tudni) 3,5elektródával és nagyon szépen heggeszt, nyomja úgy mint a srác vadi új CEA invertere. Annyit tudok róla hogy nem egy kínai technika.
Na kérem, Te lehetsz az én emberem! Ha már Jasicról esett szó, én is nagyon hajlok egy CO vásárlásra, már régóta figyelgetem az áraikat. És a teljesítményük se elhanyagolandó! De ha már egyszer, akkor azért valamennyire legyen használható alu hegesztésre is. Próbáltad már? Érdekelne mennyire képes erre, ill. milyen a hegesztés minősége. Awi-val hegesztek már pár éve, de néha ügyesebb lenne a MAG.
elöszöris!!! tekintve, h ennyire tisztelttudóan közelitetted a nexust illetően a kérdést, de leginkább azért is, mert utálok magázódni, nyugodtan tegezz!! :))))
szal elvileg 25-ös bizti kéne a géphez, vagy inkább nagyobb, ha jól emléxem a max áramfelvétel 27,8 amper, amit irtak netes oldalon! , de lehet, h, ha veszel gépet, akkormár te is olyant fogsz venni, mint Almighty kolléga?? amiben már benne van a kérdéses áramkör!? vagy csak netán kicsit gyengébb kondik kerültek bele gyárilag? ő már 20 amperrol ténylegesen feltudja kapcsolni a gépet! én az enyémet nemtudtam, még a 25 amperest is verdeste! kb 10 bekapcsolásból 2x-er sikerűlt a dolog a 25 amperessel... namost elmü, ingyenesen bekötné a 35-ös kismegszakitót, csak villanyszerelővel átkéne nézetni a hálózatot és kérni tőle papirt, h a hálozat birni fogja a 35 amperes terhelést... és ugye ez pénzbe kerűl nemis kevésbe, ha ténylegesen átnézi egy szerelö az összes kábelkeresztmetszetet és az anyagát, mivel itt má rézkábelről kellene , h beszéljünk, tehát nem óccsó!!! 100 000- körűl saccolom, legalábbis az én házamnál!? az áramkör amit én kitaláltam és beépitettem a gépbe azt hivatott elősegiteni, h, ha bekapcsolom a gép hátulján a kapcsolót, akkor a kondikat egy ellenálláson keresztül kezdi tölteni és csak kis idő mulva ereszti rá a gépre a teljes 230-as feszültséget, mikor már a bivaj kondik részben a kissebb áramerősségről már töltödtek cseppet! igazából a kondik töltődése veri le a biztiket, mert annyira megrántsák a hálózatot, h az mindjárt eldobja az agyát!! :) aztán már kb 16 amper is elég a gépnek az üzemeléshez! nekem mostan 16 amperos bizti aljzatról megy a műhelyemben és teljes grafton is használtam már, igaz rövid ideig, csak egy próba erejéig! azt, h az én gépemből miért jön ki ekkora teljesitmény, h 250 amper, azt ne kérdezd, mert nemtudom! a gyáriak tudnák ezt megmondani, mindenféle átalakitás nélkül tudja ezt!! :) vagy heg. gép szerelők talán? de azis lehet, h csak a mérőműszer pontatlan a gépen? és többet mér a tényleges teljesitménynél? lehet... de az biztos, h jó erös a masina!!! én feltételezem, h tudja azt a 250 ampert! és mindezt 08-as huzallal!! tehát még 1mm-es nemis volt a gépen! a vastagabb huzal elvileg több áramerösséget csikar a gépből, a szinergikus vezérlésen át!!, tehát logikusan, talán, még nagyobb áramerösségekkel is lehetne talán hegeszteni, mint az eddig megtapasztalt 250 amper!!, ha valaki próbálja, majd ossza meg velem is ezt az infot!! a gépekkel kapcsolatban amit felsoroltál, a jasic-on kívűl nincsen tapasztalatom, iletve vannak, más gépekkel, amiket nézegettem a vásárlás előtt, de nekem ez tűnt a legjobb ár/használhatóság terén! biztos, h vannak jóval jobb gépek is ettől!!, de én az ára miatt leragadtam ennél és nagyon jól lehet vele melózni!! csak ki kell tapasztalni és pár aproságot tekintve finomra hangolni... és csak érdekességként megemliteném,h van mégegy jasic gépem is! az tig 200-as! a kielégitő miges ,jó tapasztalatok révén felbátorodtam és beszereztem egy awis jasicot is!! ezzel is szintén megvagyok eddig elégedve, úgy minőség, mint ár tekintetében!!! viszont itt a 200 amperes határ fölé nemmegy a gép! sőtt!! csak 199 a beállithato legmagasabb érték, de nekem ezis bőven elegendö!
Először is mindenkit üdvözlök a fórumon. Eddig csak olvastam a hozzászólásokat, de a fogyóelektródás inverteres hegesztőgéppel kapcsolatos hozzászólások felkeltették az érdeklődésemet, főképp azért mert én is mostanában tervezem egy új gép vásárlását.
Nem tudom, hogy magázódva vagy netán tegeződve szólítsam Önt főleg a korkülömbség miatt, de maradok egyenlőre a magázódásnál. Említette, hogy 25A-es biztosíték szükségeltetika géphez, nekem ezzel szemben csak 20A-es van, de ha jól vettem ki a szavaiból egy kisebb átalakítással megoldható, hogy elég legyen neki a 16A-es hálózat változatlan max. teljesítmény mellett is. Amennyiben publikus, akkor érdekelne, hogy ezt pontosan miképp lehet megvalósítani. Még azt is szeretném megkérdezni, hogy miként lehetséges, hogy 250A max hegesztőáramot csikarjunk ki egy 200A-es gépből? Esetleg nagyobb átmérőjű görgőkészlettel, vagy vastagabb huzalelektródával? Illetve, hogy ez mely hegesztési pozíciókban lehetséges? Azért kérdezem ezt, mert tudomásom szerint "CO" hegesztőnél a fokozatkapcsoló segítségével állítjuk be a kívánt jelleggörbét, a huzal előtolás segítségével az áramerősséget, persze az ívhossz függvényében a belső szabályozás miatt ezen értékek nem állandóak. (Ez van fokozatkapcsolós gépnél) Az inveretnél ez nem tudom, hogy pontosan hogyan van, de gondolom nem lehet olyan nagyon más ott sem.
A gépvásárlással kapcsolatban kérdezném, hogy Önnek illetve a többi fórumozónak van-e tapasztalata valamely géppel kapcsolatban a gyakorlatban. ESAB CADDY MIG C200i, KEMPPI MINARCMIG 180 ADAPTIVE, MASTROWELD 250N-nel kapcsolatban. Ezek mind inverteres CO hegesztők, ezek jönnének számításba a JASIC MIG200-al kiegészülve a gépvásárlás kapcsán. Akinek van valamely géppel kapcsolatban tapasztalata, véleménye (pozítívum, negítívum, ár-érték arány, szervízháttér, alaktrész költség), annak megköszönném ha megosztaná velem is. Előre is köszönöm.
20 amper fölöt szépen be gyújtja az ívet alata nem anyira mongyuk csak 1.6 wolframom van ithon de a titánon az aranyszínűvel tejesen le csavart potméternél is gyorsan be gyúlt
engem anyi zavar hogy awi módban nem mutatya az ampert csak mikor ív van bár lehet valamit álítani kelene rajta
Köszönöm hogy írtál,és Awit próbáltad,mennyire lehet vele szépen hegeszteni,én először a AC/DC super 200p néztem ki de az közel 300e ft, áfa nélkül egyből megvenném de így húzós meg még argon is kell,plazmásat szeretnék,meg még néztem a CT520-at de ahogy néztem abban a finomhangolás elég sovánka,a tiédben sokkal több a beállítási lehetőség,de abból sajna nincs plazmás külön meg már az is húzos,nehéz dönteni vagy alkudnom kéne :) kasznizni kellene,meg rozsdamentes kipufhoz,de az alu hegesztés is izgat,de nem lenne gond ha az most kimarad,nem egyszerű alut hegeszteni de kipróbálnám.
szia, én decemberben vizsgáztam co2 ből kódszáma 135. ez a céó ahogy mondják. fogyóelektródás kézi ívhegesztés ( tömör huzalelektródával!)
minősítésem EN-287-1 135 P BW 1.1 S t10 PF ss nb
én munkaügyin keresztül végeztem el. de nekem van sima co2 okj bizim és rá szereztem a minősítést.
kell tűzvédelmi szakvizsga is 5 évig érvényes.
minősítés menete: technológiától és milyen anyagtipusra szeretnéd, megkapod a vizsgadarabot.
enyémet leirom hogy zajlott.
én lemezről (P) alulról felfelé (PF) pozicióban vizsgáztam. megkaptam a vizsgadarabokat amit én élelőkészitettem előtte nap. szóval gyökszalagot kialakitottam, fémtiszta felület a varrat vályu mellett 20-20 mm-re. elöl is hátul is. ráraktam a kezdő és kifutó lemezeket beállitva a hézagot a 300 mm es lemezek között.fűzővarratokkal wps lap szerint. (gyártói hegesztési utasitás) meghegesztettem a gyököt, bemutattam a vizsgáztatónak és ha rábólintott hogy folytathatom akkor mehet továb töltő sor jön, de előbb fémtisztára kiköszörülni, töltőt nem kell bemutatni, de töltő után is köszörülni kell, és jön a takaró sor. miután kész van bemutatni és ha ok akkor kezdő és kifutó lemezeket le kell venni. ja és van egy számod a vizsgadarabokon onnan tudják hogy a tied.
de sokminden attól függ milyen heegsztésből vizsgázol
Üdv urak erröl a márkárol vélemény,Stahlwerk,Awit vennék ebböl,jó pár éve kapható nállunk csak van valakinek tapasztalata,csak annyi hogy gyenge,jó,király,köszönöm,több millió kilóméter varrást mindenkinek :) üdv zozo.