Keresés

Részletes keresés

Alváskultúra Creative Commons License 2011.01.10 0 0 3448

Szia Csigrif,

a Davos árát szerintem nem nekem kell belőni.

Szerintem a körmendi gyárban készülnek az osztrák piacra is az ágyak, de ez nem 100%.

Üdvözlettel:

pálinkás László

Előzmény: csigrif (3447)
csigrif Creative Commons License 2011.01.10 0 0 3447

Kedves László!

Szerinted mi lenne a korrekt ára egy memory-s 160x200-as Davos matracnak?

Más: nem tudjátok véletlenül, hogy a Mo-on gyártott ADA ágyak is hasonlóan jó minőségűek-e, mint az osztrák társaik?

csigrif

Alváskultúra Creative Commons License 2011.01.10 0 0 3446

Kedves LiaEmi,

közel 70 000FT-ért a Davos+memory szerintem egy kicsit erős, ezért a pénzért már nagyon sok mindent lehet kapni, vagy 4cm emlékezőhab réteggel 12+4 összetételben akár 40 000-ért is van emlékezőhab matrac mosható Tencel cellulóz alapú huzattal.

A másik termékre nem lehet rákeresni, a helyes márkanév: Koto, amit a világon senki sem ismer, viszont a történet érdekes: a Memostar matrac eredetileg egy kétoldalas matrac, egyik oldalán 2, a másik oldalán 4cm memory réteggel és Magyarországon készül. A Memostar név védjegyoltalom alatt áll, ennek ellenére hoznak be Lengyelországból lengyel matracokat és Memmostar néven kerül forgalomba. Tehát a matrac lengyel, ami önmagában nem rossz, de nagy bizalomra sem ad okot. Tekintettel, hogy csak egy cég forgalmazza és a honlapjuk hát... , így nem lehet tudni, hogy mennyibe is kerül.

Az allergia egy kicsit bonyolultabb kérdés. Legfontosabb lenne tudni, hogy mire, mert pl. ha tejallergia, akkor az a matrac szempontjából majdnem irreleváns és azért csak majdnem, mert a tapasztalat azt mutatja, hogy aki valamilyen allergiában már szenved, annál sokkal nagyobb valószínűséggel alakulhat ki további, más allergiás reakció(poratka, pollen, stb)

Az allergiás panaszok egy jelentős részét azonban még mindig az un. háziporatka-allergia teszi ki, becslések szerint a felnőttkori asztmatikus megbetegedések csaknem 40-65%-áért felelős. Az allergiás reakciót a poratka (Dermatophagoides pteronyssinus) ürülékében található egyfajta irritatív fehérje váltja ki.

A poratkák a lakásban mindenütt megtalálhatóak: matracokban, párnákban és a kárpitokban egyaránt. Egy új matracban három-négy hónapon belül megtelepednek, az alvás közben lehulló átlagosan 2 gramm emberi hámsejt adta táplálékforrás (ami megközelítőleg 1 millió házipor-atka napi „betevőjét” jelenti),  a sötét 22-26 Celsius fokos és 60-80%-os páratartalmú szövetek ideális életkörnyezetet  biztosítanak számukra.

A házi por grammja kb. 20 000 atkát tartalmaz, melyek rövid –átlagosan három hónapos- életciklusuk során jelentős mennyiségű ürüléket termelnek, megközelítőleg a testtömegük mintegy 200-szorosát! A táplálékul szánt hámsejtek azonban csak egy bizonyos gombásodási folyamat (Aspergillus fumigatus) megindulása után válnak az atkák számára fogyaszthatóvá. A gombásodási reakció megindulása nélkül az elhalt hámsejtek tehát fogyaszthatatlanok a háziporatkák számára.

Így meilőtt nagyon túlmisztifikálnánk a kérdést, egy atkamentes matrac viszonylag egyszerűen és könnyen körbeírható:

-legyen mosható huzat, min. 60C°-on

-lehetőleg szétválasztható huzat (hogy beférjen a mosógépbe

-legyen duplaelasztikus, PE flízzel steppelt (az átszellőzés végett)

-legyen kifogástalan a nedvességszabályozó képessége (Lyocell, Tencel, CoolMax, AmicorPure)

-és a legfontosabb: szellőztessük, szellőztessük, szellőztessük... (magyarul reggel ne ágyazzunk be és ne takarjuk le semmivel a matracot)

Matrac mag alapanyagban szinte mindegyik használatos anyag antiallergén és antisztatikus, így a választásnál érdemes inkább a komfortra fókuszálni.

Konkrét márkát nem szeretnék a fórumban ajánlani.

Üdvözlettel:

Pálinkás László

Előzmény: LIaEmi (3444)
Alváskultúra Creative Commons License 2011.01.10 0 0 3445

Kedves A.hangok.a.fejemben,

Yatas matracokról általában nem lehet rosszat halani, alsősorban a rugós területen érdekesek inkább. Stabil, régóta jelen lévő márka Magyarországon, egészen jó garanciális ügyintézéssel.

Ezek egyébként elmondhatók a Konfor és a Rottex rugós matracairól, utóbbi kettő talán azonos minőség mellett kedvezőbb árfekvésben vásárolhatók meg.

A Yatas és a Rottex termékek árai hellyel-közzel szabályozottak, tehát ca. mindenhol ugyanannyiba kerül, Konfor esetében webáruházakban lényegesen olcsóbban meg lehet kapni a termékeket, mint a szaküzletekben.

Hab matracban -a Rottex kivételével- egyik sem számottevő.

Üdvözlettel:

Pálinkás László

Előzmény: a.hangok.a.fejemben (3443)
LIaEmi Creative Commons License 2011.01.09 0 0 3444

Tisztelt Pálinkás Úr!

Memória habos matracokat szeretnék vásárolni. Sajnos már megvettem egy IKEA-s latex matracot is, mely mellé szeretnék venni egy 90*200-as méretű memory matracot (még visszacserélhető a latex matrac is, de bizonytalan, hogy kapok -e helyette jobbat az IKEA-ban). Ezen kívül szükségem lenne 2 db 90*200-as méretű és egy 160*200-as méretű matracra.

Több terméket is kinéztem már, de bizonytalan lettem az óriási kínálattól, egyáltalán jó választás -e a memóriahabos matrac. Elsősorban közép kemény kategóriákban keresgélek, valamint 160*200-asat allergiás tinédszernek venném. Eddig a Billerbeck Davos, valamint Kolo Memostar Duo Silver Active a két befutó. 

Egyrészt szeretném véleményét kérni fentiekkel kapcsolatban, másrészt szívesen venném, ha tudna pár egyéb márkájú matracot is ajánlani (fenti igényeket figyelembe véve).

Elnézést ha korábbiakban már válaszolt hasonló levelekre, de előzményeket nem tudtam elolvasni.

Köszönettel várom szíves válaszát,

LiaEmi

Előzmény: Alváskultúra (3442)
a.hangok.a.fejemben Creative Commons License 2011.01.08 0 0 3443

Pálinkás úr, a Yatas matracokról mi a véleménye?

Alváskultúra Creative Commons License 2011.01.07 0 0 3442

Kedves Csiguszlili,

szerintem az ember, ha olyan dolgot érez az új matracában, ami nem valószínű, hogy idővel megváltodik (komfortérzet, fellágyulás, stb) és meg van a lehetőség a visszaadásra, akkor én élnék vele. Amennyiben ez latex, úgy fel lehetne tételezni, hogy téli-nyári oldalas huzat van rajta, ezt egyszerű megállapítani: ha látok cipzárat, akkor nem az, ha nem látok, akkor lehet, hogy téli-nyári oldalas.

Nem sokkal lejjebb vitattuk, hogy a latex légáteresztése rossz, így az átszellőzése is (illetve én állítottam, mások meg vitatták:-)

Légáteresztésven a hideghabok közül szinte mindegyik megveri a latexet, mostmár természetességben is, mivel egyik sem az (vagy csak nagyon kis mértékben), kényelemben, ergonómiában, élettartamban, garanciális rátában pedig egyértelmű a hideghabok előnye.

Ez persze csak az én véleményem, de pont ilyen és ehhez hasonló okok miatt én egyáltalán nem foglalkozom sem latex-szel, sem pedig kókusszal.

Ha az ember visszaviheti és visszaviszi és választhat egy másikat az most jól jöhet. Próbáljon ki egy másmilyen kényelmesnek tetsző matracot, vigye haza, gondolom majd azt is vissza lehet vinni és a legrosszabb esetben még mindig megrendelheti az első matracot...

Minden lehetőséggel élni kell, amit felkínálnak a Vásárlónak, bár meggyőződésem, hogy a megfelelő szakmai hozzáértés, az egyéni és személyreszabott tanácsadás, a helyes termékkínálat ezt az egész kalamajkát elkerülhetővé tehette volna.

Üdvözlettel:

pálinkás László

Előzmény: csiguszlili (3440)
Alváskultúra Creative Commons License 2011.01.07 0 0 3441

Szia Swordmanus,

ok, értem, tehát az erősebb kutya **szik elv még mindig él...

Üdv,

Pálinkás

Előzmény: swordmanus (3439)
csiguszlili Creative Commons License 2011.01.07 0 0 3440

Kedves László!

Érdekelne a véleménye!

Vettem egy kemény matracot aminek a tetején van egy 4 cm-es latex kényelmi réteg , olyan mint egy fekvőbetét, de a matrac része.

Ha belefekszem nagyon kényelmes, de úgy érzem hogy befülled a testem és melegem van.

Ezt is szokni kell, vagy ez ilyen marad?Azt figyeltem meg, hogy ott ahol közvetlenül hozzáérek nagyon meleg , de már 5 centire normál hőmérsékletű.Ha felkelek , még pár percig lehet érezni merre feküdtem rajta.Minden latex ilyen?

Lehet hogy ez másnak pozitívum lenne, de én jobban szeretem ha hűvös van. Főleg attól félek hogy nyáron izzadni fogok.

Most még 3 napig becserélnék.Nem tudom mitévő legyek.

Mit javasol? Esetleg lézezik olyan matracvédő pl. ami elvezetné ezt a hőt?

Köszönettel:

Réka

swordmanus Creative Commons License 2011.01.07 0 0 3439

Szia!

Anélkül hogy nagyon belemennék...

Ugye az ÁH mellé (mármint ugyanazon településre) jött az ÁC, sokkal nagyobb eladótérrel, választékkal, de sok közös résszel a szortimentben, etc. csoda h bezártak?

Aztán hogy közben meg ki mit miért hol hogyan, aztat senkise tudhassa! De az időbeni egybeesés látható.

Előzmény: Alváskultúra (3438)
Alváskultúra Creative Commons License 2011.01.07 0 0 3438

Szia Swordmanus,

akkor még sem hülyültem meg teljesen... Már be is zárt? Ez nem volt túl türelmes nekiindulás.

Szergény Szeged. Annyian keresnek onnan matracot pedig...

Na mindegy.

Üdv,

Pálinkás

Előzmény: swordmanus (3435)
Alváskultúra Creative Commons License 2011.01.07 0 0 3437

Szia Patro543,

nekem meg azt mondták, hogy jobban élünk...

Szerintem utána lehet nézni légáteresztési adatoknak és össze lehet hasonlítani egy hideghabbal, vagy HR habbal és akkor jönnek a tények, addig mindenki azt mond, amit akar...

A kókusz biztosan keményít, fapadosít a felületen, de ebbe szerintem ne menjünk megint bele...

Üdvöltettel:

pálinkás László

Előzmény: Patro543 (3433)
Alváskultúra Creative Commons License 2011.01.07 0 0 3436

Szia A.hangok.a.fejemben,

én ugye ezt írtam: "A Materasso ugye szlovák, latexben azt hiszem Pirelli latexet használtak meg szerintem olcsó belga mesterséges latexet is, de ezt nem tudom. A márka szerintem nem számottevő, a termékek ár-érték aránya sem. Ugyanazok a termékek, vagy nagyon hasonlók megtalálhatók a Matratex (szinték szlovák) cég kínálatában is.

Az előbbi szinte csak a saját üzleteikben, a Másik meg csak a Matrackirály néhény boltjában található meg.

Emlékezőhabban tökéletesen versenyképtelen, többen is megverik: Gumotex, Rottex, Relaxx, Kokoflex, stb. Rugósban szinte semmi, hideghab matracai meg szerintem semmilyenek, de ők ezt miztosan másképpen látják, ezért okvetlen meg kellene kérdezni őket is, mielőtt döntést hozol.

El kell menni, ki kell próbálni és ha nem találsz jobban, akkor meg van a matracod és a márkéd is."

Ágykereteket nem tudom, csak annyit, hogy nem gyártanak és önálló (saját) termékük sincs, így valószínű, hogy sok üzlet kínálatával megegyezik.

Hozzáértő helyeket szerintem lehet találni az internetet. Hagyd ki a multikat és könnyebb dolgod lesz. Vgay menj el egy multihoz is és hasonlítsd majd össze.

Üdvözlettel:

Pálinkás László

Előzmény: a.hangok.a.fejemben (3434)
swordmanus Creative Commons License 2011.01.07 0 0 3435

Még nyár elején volt, aztán nyár közepén vmikor ÁH zárta a bazárt, ÁC meg nyitotta. Nem ugyanazt, az ÁC úgy hallottam elég méretes üzlettel tolja ott az ipart...

Előzmény: Alváskultúra (3427)
a.hangok.a.fejemben Creative Commons License 2011.01.07 0 0 3434

ok, holnap ha vecsésen járok, megmondom az öregasszonynak, hogy vacak a matracod mami! -azt üzeni a pálinkás-

ugyanakkor ágykeret terén is vacak ami a materassos oldal kínál? vagy az már más tészta?

megkérnélek írj le pár olyan helyet ahol hozzáértők dolgoznak a szerinted legjobb matracokkal/ágykeretekkel, meglátogatnám őket, sajna és nem sokat ismerek, ezt is véletlen találtam

Előzmény: Alváskultúra (3429)
Patro543 Creative Commons License 2011.01.07 0 0 3433

Nekem meg azt mondták, a latex nagyon jó légáteresztő képességű :oo részben ezért is választottam azt.

Amúgy úgy érzem, mintha feszesebb lenne a felület, még a régi szivacsomnál is. Ez nem tudom a latex miatt van-e, vagy esetleg valahogy a kókusztól.

Amúgy az érdekelne, hogy lehet a memory légáteresztő képességét növelni, és mi a vélemény a kolo matrac memory-járól. És  melyikmárka az amiből a legjobb memoryk vannak

Előzmény: Alváskultúra (3430)
Alváskultúra Creative Commons License 2011.01.06 0 0 3432

Szia Zeki3,

nem egészen: ez inkább csak a latex esetében igaz, de a többi "természetes" anyagnál is megfigyelhető, hogy egyáltalán nem terjed és szerintem már nem ios fog széleskörben elterjedni, mint pl. a különböző növényi oldajokból készült habok és memoryk: pálmaolaj, repce, soja, stb. Ezek azért nem is olcsók és ha már drága, akkor már inkább választok valami egészen korszerű légáteresztő matracot.

Tehát lehet bio felőlem bármi, de a kérdés mindig ugyanaz lesz: megéri-e a velejáró hátrányokat a szerzett előny, amiklor választhatok olyan anyagot is, ahol a hátrány lényegesenn kevesebb.

Én a bio esetében megmaradnék az élelmiszereknél. Nem bio a cipőm, amiben 8-12 órát vagyok. Nem bio az irodai székem, amiben adott esetben szintén 8-10 óra elmegy. Nem bio az autoülés, amiben sokan szintén 2-3 órát vannak naponta, de sorolhatnánk a polár pulóvertől a pvc esőkabáton át a Polietilénnel bélelt kesztyűkig -végtelen lenne a lista.

Üdvözlettel:

pálinkás László

Előzmény: Törölt nick (3431)
Alváskultúra Creative Commons License 2011.01.06 0 0 3430

Szia Patro543

semmi borzadás:

Latexmemory szerintem egy elegye a rossznak és a még rosszabbnak, egyébként azt hiszem Dunlopillo találmány, de nem fejlesztették tovább...

A latex:

-zömök, zárt szerkezetű

-a nagy fajsúly még tömörebbé teszi ca. 75kg/m3

-nagyon rossz légáteresztő

A memory:

-légáteresztő képessége gyengébb a normál haboknál (ezt lehet orvosolni)

-hajlamos a melegedésre, mivel hőre lágyul (ezt lehet orvosolni)

Ha most összeadjuk: latex+memory=miacsudának egyenletből levezethető, hogy: miacsudának latex az nem egyenlő a memoryval. Ez egy kicsit erős volt, de már benne marad, mert ha ostobán is, de a lényeget tükrözi...

És köszi a felvetést.

Biztosan mások majd cáfolni fognak, mert sérti a csontig lerágott bio-történetet.

Sorry:-)

Üdvözlettel:

Pálinkás László

Előzmény: Patro543 (3425)
Alváskultúra Creative Commons License 2011.01.06 0 0 3429

Szia A.hangok.a.fejemben,

Amennyiben Pest mellett ez egy főként fenyőfa üzlet, akkor van egy jó hírem: a Materasszo a saját üzletében és oldalán minden a legtöbb terméket olcsóbban kínálja, mint a viszonteladői. AMaterasso ugye szlovák, latexben azt hiszem Pirelli latexet használtak meg szerintem olcsó belga mesterséges latexet is, de ezt nem tudom. A márka szerintem nem számottevő, a termékek ár-érték aránya sem. Ugyanazok a termékek, vagy nagyon hasonlók megtalálhatók a Matratex (szinték szlovák) cég kínálatában is.

Az előbbi szinte csak a saját üzleteikben, a Másik meg csak a Matrackirály néhény boltjában található meg.

Emlékezőhabban tökéletesen versenyképtelen, többen is megverik: Gumotex, Rottex, Relaxx, Kokoflex, stb. Rugósban szinte semmi, hideghab matracai meg szerintem semmilyenek, de ők ezt miztosan másképpen látják, ezért okvetlen meg kellene kérdezni őket is, mielőtt döntést hozol.

El kell menni, ki kell próbálni és ha nem találsz jobban, akkor meg van a matracod és a márkéd is.

MOnd meg, hogy a pálinkás levacakozta, ők meg majd lehülyéznek engem; de legalább elindul a beszélgetés:-)

Üdvözlettel:

Pálinkás László

Előzmény: a.hangok.a.fejemben (3422)
Alváskultúra Creative Commons License 2011.01.06 0 0 3428

Szia Zeki3,

megint csak annyit: egy fedőmatrac egy dologra jó, hogy lágyitsa a felületet, tehát komfortérzetet növel. Ettől ami gödrös az gödrös marad, ami rossz az rossz marad, és ami nem ergonómikus és nem támaszt mindenhol egyenletesen alá, az ettől nem is fog.

A másik lenne megint a fajsúly: ugyanolyan érzetet lehet kelteni egy 40kg/m3 fajsúlyú memoryval, mint egy 50-essel. Rövid távon. Formai tulajdonságát tekintve szerintem 1-2 éven belűl összeroppan (elfárad), hamarabb veszíti el az emlékezőhab jellegét, tehát korábban kezd el majd úgy vselkedni, mint egy normál hab -gyorsan visszarugózik.

Én azt javaslom mindenkinek, hogy própáljon ki egy ilyen fedőmatracot egy szakkereskedésben. Egy ca olyan eménységű matracra kellene feküdni, mint ami otthon van, megérezni egy pár percig, majd rátenni a fedőmatracot és ismét visszafeküdni ré és forgolódni jobbra-balra.

Szerintem a legfontosabb egy terméknél mindog, hogy: megoldja-e 100%-ban a problémámat. Ha nem, akkor részmegoldást veszek, amit majd korrigálni, fejleszteni kell és a nap végén többe kerül majd a hús... de még mindig nem lesz igazi íze a levesnek.

Magyarul: a fedőmatrac nem egy ész nélkül vehető és használható termék, valóban csak azt a problémát orvosolja, amikor a matracom bár ergonómikus, formakövető csak egy kicsit keményebbre sikeredett a választás. Na erre valók a topperek: latex, hideghab, memory, gyapjú, pehely, stb. A memory megint csak egy opció, csak ugye a Dormeo reklámkampányának köszönhetően ez került be a köztudatba és erre hazudják azt, hogy minden ágyra megoldás.

Üdvözlettel:

Pálinkás László

Előzmény: Törölt nick (3421)
Alváskultúra Creative Commons License 2011.01.06 0 0 3427

SZia Swormanus,

bocsi kevertem valamiért kecskeméttel....

Üdv,

Pálinkás

Előzmény: swordmanus (3420)
Alváskultúra Creative Commons License 2011.01.06 0 0 3426

Sia Kacsa7,

ez az árkategória általában nem a bizalomról szól, hanem, hogy megkockáztatja-e az ember és legfeljebb kis idő múlva kidobja vagy sem. A huzat minden esetre hagy egy kis kívánnivalót: 52% poliészter/48% polipropilén: egy ici-pici pamut vagy akármilyen természetes szál nem fért volnabele a keretbe. A 22-es PU hab: hááát....

A Rottex BSK matrac ca. ebbe az árban van és bár bonell, mégis talán prifibb anyagból van, mint a lengyel matrac, amit kinéztél...

Üdvözlettel:

Pálinkás László

Előzmény: kacsa7 (3419)
Patro543 Creative Commons License 2011.01.06 0 0 3425

Na ezen Laci biztos elborzadna :)

A Bio-Textima memory matracok profizmusának titka résznél:

http://bio-textima.hu/matracok_memory.php

csiguszlili Creative Commons License 2011.01.06 0 0 3424

Sziasztok!

Lenne egy kérdésem.Volt már valakinek olyan tapasztalata, hogy a matracot túl melegnek találta? Vettem egy kemény matracot aminek a tetején van egy 4 cm-es latex kényelmi réteg , olyan mint egy fekvőbetét, de a matrac része.Viszont ha belefekszem nagyon kényelmes, de úgy érzem hogy befülled a testem és melegem van.Ezt is szokni kell, vagy ez ilyen marad? Főleg attól félek hogy nyáron izzadni fogok.Most még 3 napig becserélnék.Nem tudom mitévő legyek.

Patro543 Creative Commons License 2011.01.06 0 0 3423

A Kolo cégről, matracairól tud valaki valamit? Próbálgattam puha memoryst, az jónak tűnt.

a.hangok.a.fejemben Creative Commons License 2011.01.06 0 0 3422

köszi László

találtam Pest mellett egy helyett, akik kizárólagosan Materasso matracokkal foglalkoznak, milyen márkáról van szó? Ismert? Elismert? Kedvelt?

Előzmény: Alváskultúra (3406)
swordmanus Creative Commons License 2011.01.06 0 0 3420

Ágyak háza nincs szegeden, ágycity van.

Előzmény: Alváskultúra (3418)
kacsa7 Creative Commons License 2011.01.06 0 0 3419

Sziasztok!

50E-t szánnék matracra. 160*200asra lenne szükségem, ebben a kategóriában 2 matracot néztem meg ami beleférne és kényelmesnek találtam. Az egyiket a metro reklámozza a katalógusában. Dormir Aloe Dream Eliocell, ez 16cm magas, mosható huzattal és 43E Ft erről igazán többet nem tudok, a másikat a JYSK árulja http://www.jysk.hu/4/5/12/540/3313078/a/catalog . A kérdésem igazából annyi, hogy szerintetek melyik lehet a tartósabb ennyi infó alapján?

Alváskultúra Creative Commons License 2011.01.05 0 0 3418

Szia Csigrif,

én nem azt mondtam, hogy nem tartom jónak a Billerbeck hideghab matracokat, hanem, hogy semmi olyat nem tudnak, amit egy bármilyen másik matrac -akár sokkal olcsóbban- ne tudna. Magyarul nincs a termék mögött semmi átgondoltság, e nélkül viszont már 25e-ért is lehet habmatracot kapni.

De ha kényelmesnek találod és megfizethetőnek, akkor nincs min töprengeni.

Kárpitos ágyban nem vagyok otthon, csak a fa ágyakhoz értek. Azt sem tudom mennyiben kerül egy ágyneműtartós kárpitos ágy. Fenyőből franciaágy méretben olyan 85-90 környékén már lehet jókat kapni, felárért nagyon sok féle színben.

Ugyanez bükkfából (keményfából) olyan 130-nál indul, az viszont már gázrugós, stb..

Sajna ennyit tudtam segíteni.

Esetleg az Ágyak Házát még érdemes lenne, nem tudom, hogy Szegeden mennyire erősek.

Üdvözlettel:

Pálinkás László

Előzmény: csigrif (3417)
csigrif Creative Commons License 2011.01.05 0 0 3417

Ja, és tényleg Szegeden keresgélek.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!