Nekem 125 m2 es a házam 18,5C van bent, este 7 től 10 ig 19,5C B30 as fal még szigetelés előtt áll, a padlástérben van 10 cm üveggyapot leterítve. Kb délután 4 órától este 11 ig kandallóval is fűtök, hétvégeken még többet. November hóban141 m3 gáz fogyott decemberben viszont már 357m3
Évente 1200-1300m3 gáz ment el hmv-el együtt. +kb 30eFt nyi fa.
Kíváncsi leszek hőszigetelés mennyit fog javítani a helyzeten. Egy sörkollektor és szellőztető rendszer is tervben van.
Úgy csinálnám, hogy a lengőajtó egy lengő keretben, az pedig a bejárati ajtóban. A lengőajtő csak kifelé nyílna, jó nagy gumival rácuppanhatna a keretére és így jól tömítene. A keret meg csak befelé nyílna (persze a benne lévő lengőajtóval együtt) így azt is jól lehetne tömíteni. Lehet kapni lengőajtóhoz rugós zsanért aminek a rugó előfeszítése is állítható, de lehet hogy egy mágnes is elég lenne.
en ugy csinalom, hogy az idokep.hu-n kinezek egy eszlelo embert, aki kozel van hozzam, akinek automata allomasa van es naponta tobbszor posztol homersekletet.
aztan irtam scriptet, ami letolti az illeto osszes mereset, es excelben a meresek kozti idoket (egyenetlen a koz) figyelembeveve pontos atlagot szamol.
A probléma magával az egész konstrukcióval van. A lengő plexilapot az alsó erős mágnesek hamar visszahúzzák a helyére, de egyrészről a plexilap már egy komoly hőhid, másrészről meg a kerete felé nincs semmi tömités, csak 2-3 mm-es rés. Erre a résre van kivülről még egy U alakú takarócsik (windstopper), és ennyi.
De szerintem majd valami barkácsolás lesz a dologból...
Bármiféle késleltető mechanizmus nem lehetséges, mert a kutyák végigrohannak a nappalin (ki ér előbb az ajtóhoz), jellemzően megcsúsznak a járólapon, és szabályosan kiesnek az ajtón. 2x25 Kg vizslának meg azért rendesen van ütőereje :)
Kb. 70 m2, sima téglalap (8x9m), egyik fala a szomszéd (ikerház).
Falakon: 24 cm fehér eps, lábazat: 10 illetve 12 cm xps, 20/40 cm (talajszint fölött/alatt) illetve egyik oldalt 20 cm vastag a talajszint felett, födém: 30 cm üveggyapot. Pár éves műanyag ablakok jellemzően 2 rétegű, de van 3 is, mint külső falsíkon. Fa ajtó, kb. 3 cm xps-sel, 3 rétegű üveggel.
A födém egyik felét a múlt héten terítettem csak le sajnos. A ház egyik sarkán van kb. 2 méternyi rész, ami nincs szigetelve (itt egy kisebb bővítést tervezek), de az a kazánház, ott eleve kisebb a hőmérséklet. Itt van a padlásfeljáró is, annak még nem csináltam normális szigetelésű ajtót.
Gázkazám: nem tudom hánytízéves FÉG ZC-18, havi kb. 10 m3 az őrláng.
Nem tud valaki olyan weboldalt, ahol a napi középhőmérsékletek megtalálhatóak? Nem lenne rosz földrajzilag bontva... vagy az ilyenek pénzes adatok?
Most egyébként pl. csütörtökön tudom, hogy olyan -7-8 fok lehetett a napi átlag, és 5 m3 fogyott. Minimum reggel-este teljes szellőztetés, de sokszor napközben is egyszer. 18-21 fog tartva a lakásban, időszaktól függően.
Tervezek hővisszanyerős szellőztetés barkácsolását, illetve sörkollektor készítést is, majd egyszercsak...