Magyarországon is kapható már a Nespresso kávérendszer, amely speciális gépekkel saját előre csomagolt kávékapszulákkal működik. Előnye, hogy gyorsan és egyszerűen lehet magas minőségű eszpresszó és hosszú kávékat főzni a segítségével. Jelenleg 12 féle kávéból lhet választani. Évente két alkalommal jelennek meg azok a "Prémium kávékeverékek", amelyek csak rövid ideig kaphatók. Ezek a kedvező évárati hatásokat kihasználva, az aktuálisan legjobb termőhelyek kávéiból készülnek. Ide várjuk azokaz a fórumozókat akik érdeklődnek a Nespresso kávégépek, kévék és receptek iránt.
Én vettem utántölthető kapszulát és azzal próbáltam, Igaz, hogy csak ilyen hétköznapi snassz omniából, de sajnos az íze is lötty lett, az állaga. Íze inkább bántóan szúrós ám vizes volt. Nem lesz kedvenc, max akkor fogom használni, ha a tiramisuhoz a babapiskótát kávéízű löttyben kell megáztatni. Ahhoz jó lesz. :)
De látom a tied elég alapos módszer ahhoz, hogy mégis jót lehetssen főzni vele.
Borzolt kedély szerint nem, szerintem meg igen. De elismerem, hogy nem magától értetődő a dolog. Profin darált kávéra van szükség. (Én ilyet nem tudok, ezért készen vásárolt kávéból csinálom.) A töltési mennyiséget sem mindegy, ki kell tapasztalni. Ha kevés, víz jön kávé helyett. Ha sok, nem jön át semmi, vagy csak két-három csepp. A záró fólia vastagsága szintén fontos. A három lyukacskát, amit a gép üt a kapszula popsiján, amikor kimosod, érdemes belülről elsimítani, ez egy mozdulat a körmöddel. Ha ki tudsz nyitni egy lakatot egy szeggel, nem nehéz, nekem egy zárszakértő mutatta meg, biztosan menni fog ez is :) Oda akarok kilyukadni, hogy kell hozzá némi manuális készség. Ha mindent jól csinálsz, finom lesz. Ha vacak lenne, nem bolondítanálak vele benneteket, és magamat sem szeretem becsapni.
Köszönöm a tanulságos linket! Lehet, hogy a megoldás az, amit ott leírtak, idézem: "2010 läuft das Patent von Nespresso aus, ab dann kann man auf Drittanbieter hoffen."
Tehát állításuk szerint 2010 végén lejár a Nespresso szabadalma az ilyen formájú kapszulák kizárólagos gyártására és - elméletileg - várható, hogy megejelenik a konkurrencia a piacon. Èn nagyon remélem, mert azért a 42 Euro egy kg kávéért - ahogy azt a cikkben kiszámolták - egyszerüen bödületes.
Én karácsonyra kértem egy fekete Citiz gépet és megjött a 12500 forint értékben a csomag kapszula is, szóval holnaptól én is aktívabban veszek részt a fórumban. Azt szeretném kérdezni hogy a töltött kapszulából a kávé is olyan krémes lesz mint a gyári?
Egyelőre nem akarok ilyet de később lehet hogy kipróbálom.
Nem tudom, megnyugtat-e de az Andrássyn én már vártam tíz+ percet arra, hogy hozzám szóljanak. Pedig nyolcan voltunk csak az üzletben, ebből hárman vevők. Leültem egy bárszékre, gondoltam, amíg a két kollégát kiszolgálják én iszom egy kévét. És csak ültem ott és fixíroztam a raktárból ki-be szaladgáló eladókat (nem volt semmi a kezükben, tehát nem pakoltak, csak jöttek-mentek), olykor integettem is, mint a hülye vendég a fizetőpincérnek, de rám se bagóztak. :)
Amúgy, ma vettem egy csomag Illit, gondoltam kipróbálom a kapszula töltést, mégpedig a Ferrero Rocher arany fóliájával, a hazai háztartási alufólia ui. lezárásnak nem jó, túl vékony. Egy ilyen aranyszínű papírból éppen négy záró fólia jön ki. A módszer: négybe vágod, a kis négyzetek sarkát levágva nyolcszögre formálod. Lazán megtöltesz egy kapszulát, tömörítés kiskanállal tilos, mert túl sűrű lesz tőle, elég kétszer odakoccintani a konyhapulthoz. A kapszula pereméről letörlöd a kávészemeket, ráteszed a fóliát, körbe behajtogatod a perem alá. Most jön az a lépés, ami saját "szabadalom", eddig még nem láttam a neten közzétett videókon. Fogsz egy másik üres kapszulát, ráhúzod az újratöltöttre, és erősen összepréseled a kettőt, kicsit meg is forgatod. Ezzel nyeri el a kapszula zárófóliája a végső formáját, így simul rá tökéletesen a peremre, és így pont olyan könnyen becsusszan a helyére, mint az eredeti. Ritkán csinálom, mert egy kis macera, és én is az egyszerűsége miatt vettem a kapszulás gépet, de választék bővítésnek nagyon is megfelel.
ugy öszinten! neked van vmi erdekeltseged a nespressonal? ott dolgozol?
miert veszed ennyire a szivedre? valoszinü mi 3-an vagyonk az egesz vilagon akik egy kicsit höbörgünk ... az összes többi ugy imadja ahogy van. akkor meg nem mindegy?
egyebkent igen, kenyszeritve vagy, h a gepedhez tölük, az ö stilusukban vegyel kapszulat hacsak nem tartasz meg egy masik gepet otthon es a nespresso csak disz.
külföldön sem jobb a stilus, illetve en csak a becsi boltot ismerem; tenyerbemaszoan nyalas, mindent tudni akarokos.
Hát a klf. pod, pad.-okról lehet itt olvasni bőven, sőt tanulni is, ha vágyódnék ilyenre. Valaki írta, hogy a Nespresso probléma mentes. Régen sok pressogéppel kísérleteztem, nem váltak be. Maradok a N.-nál az Ő marketingjukkal együtt. Ha kapsz ajándékba, vagy kintről hozol, senki nem kérdezi meg, hogy hol tetszett járni, miért nem vásárolt nálunk hónapokig kapszulát? Tehát nem vagyok terrorizálva, hogy na, mikor veszek már...és mint írtam, probléma mentes. Nekem ennyit megér.
Pár hónapja kávézom csak - az alacsony vérnyomásom okán, de már van tapasztalatom poddal (ami _nem pad_, mert az a Senseo cucc) is, meg Nespresso kapszulával is. Az E.S.E. (easy serving espresso) pod rendszer lényege a szabványos méretű pod, amely mint egy "filteres tea", egyszerűen, gyorsan elkészíthető. Mivel szabványos, ezért bármely cég által gyártott kávéfőző, bármely cég által készített poddal működik.
Az elején - tapasztalat híján - próbáltam a lehető legrugalmasabb megoldást megtalálni, ezért egy olyan gépet vettem használtan, amelyik darált és podos kávéval is működik (Ariete Retro, hasonlít az alant linkelt X1-re). Elsősorban poddal szerettem volna használni, mert utálom a kávéfőzőt és környékét takarítani, valamint egyszerűen és gyorsan szeretnék kávét főzni. A pod melletti másik érv a sokszínűség volt, hiszen rengeteg cég gyárt podot.
Aztán jöttek a "kudarcok". Hiába létezik dokféle pod, ha nem lehet őket kapni (Győrben lakom). Egy helyi cég ugyan forgalmaz vagy 6-7 félét, de amelyik igazán finom, az anyiba kerül, mint az Illy (ami még sokkal jobb). Vagyis a választék gyakorlatilag beszűkült az egy szem Illyre, ahol is szintén 25k felett kell rendelni hogy ingyen kihozzák, sőt, még akkor is felszámolnak szállítási díjat, ha bemész a központba a hajógyári szigetre. Persze a nagy rendelés után 3 nappal beadta a kulcsot a gép podos része. Hiába "téptem be" akárhogy a kart, a papír mellett kifolyt a víz, a kávé meg az ízletes eszpresszo helyett "lötty" állagú lett. Vízkőtlenítés, szerviz, de a jelenség maradt. Tudom, minek vettem itthon egzotikusnak számító gépet. Ami a történetből érdekes és tanulságként levontam, hogy:
1. kis hazánkban nincs kultúrája a podnak, nem igazán lehet kapni. Biztos van Pesten olyan kávébolt, ahol igen, de nálunk Győrben a kifejezett kávé "szaküzletek" sem tartanak.
2. az univerzális gépeknél a kar rögzítése problémás és a pod papírjának hajszálcsövei kivezetik/kivezethetik a vizet
Ezek után döntöttem úgy, hogy mégis kapszulás rendszert veszek, és a választék nagysága miatt esett a választásom a Nespressora. Meg az sem hátrány, hogy ha mégse jönne be a rendszer, van esély a használtpiacon értékesíteni. Hogy aztán lett volna esetleg jobb választás is, lehet, de most már mindegy. Túl voltam azon, hogy még sokat agyaljak. Ez szembejött és kész.
Összegezve. Mind a jó minőségű pod, mind a kapszula egy állandó és magas minőséget nyújt. Az előbbi jóval olcsóbb, utóbbi meg problémamentesebb és változatosabb, legalábbis számomra.
Amúgy van még egy csomó Illy podom, amit most vagy egyesével feltépkedek, és mint kicsit drága darált kávét megiszom, vagy megpróbálom eladni. Még nem tudom mi legyen velük.
A Nespresso "körítést" egyébként én se szeretem. Elviselem, de jobban örülnék, ha nem lenne.
Èrdekes, hogy ennyien gyakorlatilag ugyanazt mondjuk. Sokan beugrunk ennek a rendzsernek, utána meg hamar rájövünk a visszásságaira is.
Kedves nettomazsola, köszönöm a linket, átböngészem. Igazad van, most mér mifelénk is egyre gyakrabban látok mindenféle új kapszulás masinákat, van egy a Hit-ben, amit úgy hívnak: Volksautomat. Vajon a Volkswagen mintájára? A kapszuladobozok ugyanannyiba kerülnek mint a Nespresso, de 10 helyett 16 van bennük és mindezt a sarki boltban veszed, anélkül, hogy fel kellene fedned kilétedet és még csak nem is regisztrálják a fogyasztásodat! Tehát igy Big Brother nem tart szemmel...
Nekem drága. Najó, nem drága, de egyszerűen utálok ennyit költeni egy kávéra (főleg, hogy tudom, hogy igazából az alább említett ajtónyitásért fizetek), ami nem annyira kávé, mint egy kávézóban egy normális kávé. Még az indriya az egyedüli, ami közelíti. Én nagyon szeretem az igazi, erős feketét.
Másrészt pedig utálom, hogy csak Bp-en tudom megvenni, vagy 25e-ért rendelni, ha nem akarok postaköltséget fizetni 2-3 csíknyi kávé árában.