Köszönöm, kezd kivilágosodni. Tintasugarassal nyomtathatok? Egyébként azért gondoltam decoupage technikára, mert valahol belebotlottam Klimt fülbevalókra, és meg voltam győződve, hogy szalvétatechnikával készítette. De most már látom, hogy kiváló kézügyességgel át lehet másolni képeket.
a zsugorfolia negyedére zsugorodik a höhatására a mintát kinagyitod wördben rányomtatod a zsugorfoliára és bevágod a sütöbe elöirás szerint sütöd de jobb ha ott állsz melette is figyeled ha biztosra akarsz menni..
sütés elött az irodai lyukasztóval kilyukasztod az pont akkora leszhogy a drótkarikára feltudod majd füzni.. és mehet a láncra medálnak..
célszerü az áttetszöt választani akkor ha elfordul a medál alánykádon akkor is ott lesz a kép ha fehérre nyomtatod biztosan szebb de csak az egyik oldalán lesz a minta...
és célszerü egy réteg lakkot ráfujni,hogy tutira fixált legyen,mert képes maszatolodni ha használatnak van kitéve...
Rárajzolsz valamit, akár színescerkával, majd a díszített darabot beteszed a sütőbe. Ez a darabka a hő hatására össze fog zsugorodni, a színescerka színei élénkké válnak.
Köszönöm.... továbbra sem értem a technikát, pedig már olvastam, néztem...
Azt hittem, hogy rá lehet ragasztani a képet, aztán be a sütőbe.... Meglepit szerettem volna készíteni, de feladom. Ráadásul nálunk a hobbiboltban sem igazán tudták elmagyarázni, hogy miként induljak el.
Kérek segítséget a következő kérdésben - tudom, hogy itt vannak a profik, így ide fordultam -:
Zsugorkára lehet szalvétatechnikázni? Nagylányomnak szeretnék egy medált készíteni, de én nem tudok szépen rajzolni, így arra gondoltam, hogy ezt a technikát alkalmaznám...
Én nem egészen értem, amit kérdezel, de lehet én vagyok kipurcanva:-)
A "fonák"-kal kezdeném. Tehát azt jelenti, hogy az aljára ragasztottál rizspapirt, azt festetted fehérre és azt akartad, hogy az megrepedjen? Mert, hogy azt irtad a festék nem repedezett meg eléggé. Ha festéket akarsz repeszteni, ahhoz egy fázisú repesztőlakk kell.
Felkened az első színt, amit alul szeretnél látni a repedésekben. Rá a repesztőlakk. És utána a második réteg festék. Ami teljesen elütő az első színtől. Ezt jó vastagon kell kenni, és óvatosan, lehetőleg ne menj kétszer ugyanarra a helyre a festékkel, mert úgy nem reped meg. Véleményem szerint ez a legnehezebb repesztés (nekem :-)))
Ha kétfázisú repesztőlakkot használtál, akkor jól csináltad, hogy vastagon kented. Vagyis én azt mondom, hogy nem az befolyásolja a repedéseidet, hanem a második réteg (szerintem!) Ha a második réteget kented vékonyan, akkor kisebbek a repedések, vagy nem nagyon vannak, mert nincs ami megrepedjen. Hiszen a második réteg reped. Ebbe kell dörzsölni patinát, vagy valamit. Igy a repedések fognak látszódni. Ha nem kensz bele semmit, akkor a fény felé forgatva veszed észre, hogy repedt-e rendesen. Amúgy én a második rétegnél mindig használok hajszárítót, mert egyrészt türelmetlen vagyok, másrészt meg szintén :-)
A finomvonalas repesztőlakk ugyanúgy működik, mint a kétfázisú , azzal a különbséggel, hogy ott nagyon vékonyak a repedések, és csak és kizárólag oldószeres lakkal lehet utána lelakkozni. Ennél sem rakok én keveset a második fázisból, inkább vagy simogatom oda-vissza, jobbra-balra ecsettel percekig, hogy jól összedolgozzam (persze az elsőnek itt is száraznak kell lennie), mert ez kicsit olyan "olajos" hatású réteg, vagy az ujjammal körkörösen dörzsölgetem.
A dörzsölést alkalmazom a "sima" kétfázisú repesztőlakknál is.
Szóval visszatérve a problémádra, mit repesztettél akkor és hogyan? Leirod lépésről lépésre, mert úgy könnyebb lenne kitalálni mi volt a baj.
áááá, értem, és biztosan ez lehet a probléma. Bár én pont azt a tanácsot kaptam, hogy jó vastagon kell kenni az első réteget. De teljesen logikus amit mondasz, úgyhogy kipróbálom újra. Nagyon köszöm a segítséget! Jelentkezem az eredménnyel. :-)
nem tudom pontosan mit jelent a nem repedezett meg eléggé...
ha az elsö réteget tul vastagon kented a másodikat meg vékonyan akkor elöfordul,hogy kevésbé tudja átrepeszteni ...de az is lehet,hogy tele van mikrórepedésekkel amit majd csak akkor látsz ha beereszted a repedésbe a maszatot,-amitöl láthatóvá válnak a repedéseid.
olvastam korábbi hozzászólásokat. én nem vagyok ilyen ügyes, mint Ti. Inkább be sem küldöm a képeimet :-).
Viszont láttam, hogy nehezen szereztek be dolgokat. Én találtam a minap egy webshopot. sok minden olcsóbban kapható, mint amit eddig én láttam, de persze ebben is kezdő vagyok. Órákat gyártottam a héten karácsonyi ajándéknak. Az óraszerkezet szerintem extrém olcsó. És pl a korábban keresett üres tubus is kapható náluk.
Kezdő kreatívkodó vagyok, és repesztéssel próbálkoztam. Sajnos nem repedezett meg eléggé a festékem. Kétfázisú repesztőt használtam, az alsó réteget fehérre, festettem, erre került a repesztő 1. majd száradás után a második. Tudtok tippet adni, hogy mit ronthattam el? Ja ez egyébként egy üveg tál "fonákján" csináltam, rizspapíros dekupázs után.
Ehhez a barnás alapszínhez milyen festéket használtál? Szivaccsal vagy ecsettel vitted föl, hogy nem egyenletesen barna? Egy színt használtál, vagy lefestetted először világossal, utána sötétebb barnával?
Pont ugyanilyen alapot akarok én is csinálni egy fadobozon, utána egy szőlős szalvétával díszíteni....
Nos az én véleményem, hogy kevergeti festékkel elég pazarló dolog. Főleg, ha nem világos színt szeretnénk. Változatlanul az utólagos festésre szavazok.
Igaz, hogy teljes mélységig reped (bár szerintem minden repesztő így tesz, hisz ez a lényege) de itt el kéne felejteni, hogy az "alsó szín a repedés színe". Olyanra színezem a repedést, amilyenre akarom. Utólag. Ráadásul így nem lesz olyan "steril" és természetesebb hatást érhetünk el.
Mert: a fehér már megrepedt megszáradt pasztát lekenem akármelyik színnel (lehet az metál is) megszárítom, majd a felületét szivcsra tett másik színnel áthúzom (így nem megy már bele a festék a résekbe), akkor máris olyan lett a repedés és a felszín amilyet akartam és nem kell kevergeti.
Azért lehet ezt megcsinálni, mert vastag a paszta,( feltéve persze, hogy vastagon vittük fel) mélyek a repedések.
A pasztát érdemesebb műanyag, vagy fém késsel kenni, mert a spatulára könnyebben ragad és nem lesz olyan szép sima a felszín.
Attól lesz még esetleg érdes, ha tovább bűvészkedünk vele mint kéne, vagyis még akkor is kenegetjük, amikor már száradni kezd.:-)
Egyébként a Viva-nak van metál repedőpasztája. Nincs alapozója, csak önmagában kell felhordani. De száradás után le kell lakkozni, mert könnyen lepereghet. Krémes, lágy anyag, jó vele dolgozni.