Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2010.12.19 0 0 4478

Üdv! Urak.

Van egy Einhell mtb 3000 kisesztergám.Még 2006-ban vettem,úgyhogy van benne üzemóra.

A kérdésem az lenne,hogy a belső fogaskereket amikkel a kétféle fordulatot állítom, kell-e valamivel kenni(olaj,zsír)csinált e már valaki ilyet?

ha igen mennyire kell szétszedni ehez a művelethez a gépet. vagy lehetne egy valamilyen kenőfuratot csinálni rá.A gépkönyv semmit sem ír erről a dologról(gyárilag le lenne kenve oszt ennyi,örök élet).A neten sem találtam róla ezzel kapcsolatban semmit.szerintem pedig valamilyen kenést kéne adni neki,mert azért ott fordulat és "erő"átvitel is van.

Üdv:Póczi

ilyen a masina.

Gépész 99 Creative Commons License 2010.12.19 0 0 4477

Közben megtaláltam az igaz esztergagyárat a ZMM Sofia-t: http://www.zmmsofia.bg/

A mostani TC-582 gépük régebben CU-582 (az előbb tévesen CU-508-at írtam) volt, tulajdonképp még mindig (kb 30éve!) gyártják!

http://www.zmmsofia.bg/universal_lathes_bul2.htm

http://swindon.gumtree.com/swindon/05/65070305.html

http://www.iti.sk/p/369

A típustáblázatban tisztán látszik, hogyha kell akkor szállítanak 11kW-osat is de alapból a szerényebb fogyasztású - gazdaságosabb - 7,5kW-osat ajánlják:

http://www.zmmsofia.bg/tbl_cu401_502_582.htm

Gépész 99 Creative Commons License 2010.12.19 0 0 4476

Jók azok a vörösök, csak nem igazán otthonra való.

Olyan mint az állatkerti zsiráf, szép, szép, de otthonra nem kéne.

Egy kb 11kW-os motor, ami az ilyen kuplungosokon van, az azért tekeri ám a villanyórát üresjárásban is!

Üresjáratban is 1kw-ot fogyaszt, ami 50Ft óránként. Ha valamit vág is akkor min 3-4kW. Azaz csak a rezsi óradíjba a villanyszámla rész már 200Ft!!

Ha meg lelkes amatőrként egész álló nap hétvégén szombaton is vasárnap is hajtjuk a gépet, akkor az alapból 4eFt villanyszámla. Annyiért adnak egy átlag krimóba 15 üveg aranyásót simán. Azt az is jó. :))

De azt nem értem, hogy az emberünk be se kapcsolta a gépet, hogy forog-e mielőtt megvette? Ott egyből kiderült volna, hogy kuplungos-e vagy kibe kell kapcsolgatni a motorját....

Ha már vöröset vett akkor hasonló kategóriás kuplungos a bolgár Sofia CU-500, CU-502, CU-508, stb is - ismertebb nevén a Szofi -, amik kifejezetten jó gépek. Van hozzájuk alkatrész is. http://www.iti.sk/p/372

Jók azok a bolgár gépek, meg még mostanában is gyártanak:  http://www.mashstroy.bg/universal_lathes.html

(Kuplunglemezt - ami az elsőszámú cserealkatrész ezeknél a gépeknél - meg csinálni is lehet sajátkezűleg. Manapság már minden faluban van cnc lézervágó, aztán le kell méretezni, csinálni kivágó dxf-et és kivágatni amennyi kell. Relatíve pici pénz.)

Az Emu-k hajtóműve kényes darab. De javítható.  Amúgy a legtöbb Emu-n miután elromlott a dörzshajtás utána egyszerűen szanálják. Átszerelik simán két-három fokozatú ékszíjasra - mint az asztali fúrógép - aztán úgy használják. Nincs fokozatmentesség, de forog.

Előzmény: x31 (4474)
rferi Creative Commons License 2010.12.18 0 0 4475

Ennek nem volt, de az tény, hogy ez egy powerful megoldás!

Előzmény: szőrmók (4473)
x31 Creative Commons License 2010.12.18 0 0 4474

A típusismeret hiányára hozok egymegtörtént esetet.

Esztergélyos, évekig 16K20 vörösprolin dolgozott. ISmertet, tudta, hogy mit várhat tőle.

Később akar egyat magának otthonra. Talált is egy orosz gyártmányú esztergát, ami kicsit hasonlított is a 16k20-ra meg úgy gondolta, hogy "vörösproli" csak egy van. Szóval megvette.

otthon derólt ki, hogy ő nem ezt a lovat akarta, mert ezen az orosz esztergán nem volt kupplung (gyáyrilag) ez hazánkban ritka típus, valójában a mai napig sem sikerült kideríteni apontos típusszámot, mert adattábla ninics rajta. Szóval nem boldog vele, mert ő pont a kupplung miatt keresett vörösplolit ez meg nem az. Pedig nem kezdő és esztergályos, de nem volt elég alapos.

Előzmény: x31 (4471)
szőrmók Creative Commons License 2010.12.18 0 0 4473

Annyit tennék csak hozzá ,hogy van egy támasz a tárgyasztal helyén ami oldalról megtámasztja a pengét oldalról.

Előzmény: rferi (4469)
x31 Creative Commons License 2010.12.18 0 0 4472

Hát ennyire nem:)

Előzmény: STEVE_5 (4466)
x31 Creative Commons License 2010.12.18 0 0 4471

>lehető legtöbb infót szeretnék összegyűjteni mielőtt döntök

Akkor jó, én is ezt akartam mondani, csak félreértetted. Információt gyűjts, ne tanácsot.

A tanács ugyanis mint láthattad nagyon szubjektív,  mindenki a saját lovát dícséri.

Objektív adatokat a gépkönyvben találsz, aztán pedig személyesen meg kell nézni az adott típust, nem baj, ha épp nem egy eladó gépet nézel. Én bejártam az összes közelben elérhető esztergályos műhelyt, és ott lehet nézegezni a gépeket, milyen masszívak, mennyire pontosak azaz miket gyártanak rajta. Ha az eladóban 100%-ig megbízol akkor nem kell jobban ismerned a típust, mint ő, ha viszont nem megbízható, akkor mindent tudnod kell az adott típusról, mielőtt megveszed, dezdve, hogy pontosan hány és milyen cserekerekek vannak hozzá egészen a gyenge, kopásra hajlamos részekig.

Előzmény: lepotika (4470)
lepotika Creative Commons License 2010.12.17 0 0 4470

Szia!

Ne haragudj lehet hogy nem fogalmaztam teljesen érthetően az eléző hsz ban de nem azt várom el hogy mások mondják meg hogy milyen gépet vegyek.Olyan tanácsokra gondoltam mint amit szunyek és gépész 99 írt amit köszönök is nekik.Olyanokra hogy ez a tipus azért nem jó mert .....stb (pl.anyag minőség miatt)ez a gyenge pontja.Vagy ez azért jó mert "elnyűhetetlen".Pl az EMU 200 t személy szerint elég jóra tartom, sokat tud azonban nem vennék ilyet mert a hajtóművében a dörzshajtás nem hosszú életű főleg az alacson fordolatokon amikor a dörzskerék kis átmérőn fut és az egységre jutó munkavégzés sokkal több azon a keréken és a javítása nem olcsó.Amire szeretném használni ha már lenne az kb a trabantom fékdobjának felszabályzása vagy féktárcsa felszabályzása esetleg egy ékszíjjtárcsa legyártása vagy tengelyre egy csapágyat felilleszteni  ill van egy haverom aki asztalos és szorítókat akar csináltatni amihez kellene neki 20 cm hosszú trapézmenetű orsó és ami a ház körül előfordul.Az igazat megvalva egy E1N el bár nem ismerem egy 25cm átmérőjű fékdobot  nem szivesen forgatnák meg.A neten keresgélve találkoztam lengyel TUM al vagy orosz vörös proletárral de sose láttam élőben nem tudom hogy ezek mit tudnak. A géppel kapcsolatban egyik lényeges szempont hogy az elektromos hálózatom 3x16A amin nem akarok változtatni tehát ami elmegy ezzel a hálózattal véleményem szerint max kb 5kw teljesítményű motor lehet rajta.

Az első mondatod végével nem értek  teljesen egyet de ez nem érdekes inkább úgy vagyok vele hogy a lehető legtöbb infót szeretnék összegyűjteni mielőtt döntök, azért jöttem ide a szakemberekhez ( a patikába hiába megyek ilyen ügyben).Meg nem akarok elhamarkodott döntést hozni amit te is írtál csak keresem a lehetőségeket.Annak idején azt tanították velem hogy kérdezni sosem szégyen az okosabbaktól meg a jó pap is holtig ....

Bocs ha hosszú voltam!

Üdv mindenkinek

Előzmény: x31 (4465)
rferi Creative Commons License 2010.12.17 0 0 4469

Vékony korong (5-6mm), ívesre szabályozott palásttal.

Amit én láttam,ott lazán kézből végigtolta az élt a korongon a köszörűs, és jó lett.

A kori éle homorú lett. Ez hokikori volt.

Előzmény: Soká (4467)
Vetesi75 Creative Commons License 2010.12.16 0 0 4468

Én nagyon elszánt vagyok. :) Ma pl. hűtőfolyadékszivattyúmotort tekercseltem...

Előzmény: STEVE_5 (4466)
Soká Creative Commons License 2010.12.16 0 0 4467

Kissé off lesz a kérdésem, de hátha van ötletetek: korcsolyaélezés házilag.

Fogalmam sincs, hogy a profik hogyan éleznek, de miután elég népes a kiscsaládom, és ma azzal fogadott a feleségem, hogy a Mister Minitben 1700ft-ért éleznének egy pár korit, osztottam-szoroztam, érdemes lenne házilag megoldani az élezést.

STEVE_5 Creative Commons License 2010.12.16 0 0 4466

"...nagyon elszántnak kell lennie...."

Bízzunk benne, hátha az :-)

Te nem vagy az?

Előzmény: x31 (4463)
x31 Creative Commons License 2010.12.16 0 0 4465

Ha mástol várod, hogy javasoljon típust, az azt jelenti, hogy még nem állsz készen arra, hogy esztergát vásárolj. Szempontokat kaptál, ezek alapján neked kell kiválasztani a szóba jöhető típusokat. A típus önmagabán nem garancia semmire, llehet egy kiváló típussal (pl e400) nagyon rossz vételt csinálni, hiszen abban is van sok ócskavas. A jó vételhez idő kell, nem lehet érzelmi alapon hirtelen felindulásból gépepet venni. Előre meg kell határoznod, hogy mik azok az elvárások amiket a gépnek teljesíteni kell  akár teljesítményben pontosságban akár helyigényben. Vásárláskor ehhez kell ragaszkondnod és nem szabad engedni egy jónak látszó ajánlat csábításának, ha ezeket a feltételeket nem teljesítni az adott gép. Hiába olcsó, kicsi nem fogsz boldog lenni vele, ha nehezen használható, csenge, pontatlan. Szenvedés lesz vele a munka és jön a következő feladat, találni valami balekot, akinek el lehet adni.

Előzmény: lepotika (4464)
lepotika Creative Commons License 2010.12.15 0 0 4464

Sziasztok!

Köszönöm mindenkinek a segítséget.

Már korábban is írtam hogy várok javaslatot tipusra, nem ragaszkodom feltétlenül az EAN hoz. Elsősorban azért gondoltam az EAN ra mert azt ismerem jobban.Annó erről tanultunk.

Majd futok egy két kört a piacon mik a lehetöségek.

Üdv mindenkinek

x31 Creative Commons License 2010.12.15 0 0 4463

Neked pont van egy eladó? Hát ha ezzel kell megragasztani a szakmánál, akkor nagyon elszántnak kell lennie.

Előzmény: STEVE_5 (4459)
x31 Creative Commons License 2010.12.15 0 0 4462

Google a barátod: ean340 "ean.pdf" kulcsszavakra keress a linket nem akarom beírni.

Előzmény: lepotika (4458)
Gépész 99 Creative Commons License 2010.12.15 0 0 4461

Amire érdemes pénzt kiadni magánemberként az az E400 (komolyabb kisipari esztergálásra), vagy valami 200-as vagy 250-es EMU, E1N, E2N (ha apróságokat készülünk csak hobbiesztergálni, vagy "pontoskodni" kell).

Az ilyen Praktikeres, OBIs kisméretű kínai vagy O.K. vagy Einhell meg hasonló kamu esztergáknál többet ér bármikor egy két-háromszázas csúcsmagasságú hétötven-egyméteres csúcstávú régi kecskelábas gép. És pici pénzért lehet kapni, 150-ből már kijön egy használható. Azok még jó esztergák és több mindent lehet rajtuk csinálni mint az említett Praktikeres, OBIsokon.  Nekem is van, nem eladó! :)

Az EANek meg szerintem is ipari tanulóknak valók iskolába. Anno én is kínlódtam EAN-en..

Boldog Karácsonyt!

szunyek Creative Commons License 2010.12.14 0 0 4460

Üdv!

Az EAN-ról lebeszélnélek,akkor is ha hobbi célra szeretnél vásárolni esztergagépet .

EU-400 vagy E/400 -as gépekkel sokkal jobban járnál .

Árban közel azonossak,a helyszükségletük kicsit nagyobb mint az EAN-é,de gondolom nincs annyira kicentizve a műhelyed:)

A ma Magyarországon kapható EAN-ok 90%-a agyonstrapált,szét vannak kopva ,ez az anyagszegény szerkezeti felépitésüknek,és egyébb konstrukciós  hibáiknak is köszönhető,az is igaz ,hogy nem ipari célra hanem szakmunkástanulók oktatására tervezték őket...

Előzmény: lepotika (4396)
STEVE_5 Creative Commons License 2010.12.14 0 0 4459

Vegyél egy Univerzal 3-at, aztán majd kiderül, megragadsz-e a szakmánál:-)

EAN gépkönyv ügyben is tudok neked segíteni.

Előzmény: lepotika (4440)
lepotika Creative Commons License 2010.12.14 0 0 4458

Sziasztok!

Köszönöm mindenkinek a segítséget!

Írtad hogy a neten hozzá lehet jutni gépkönyhöz ingyen. Esetleg egy linket tudnál adni.Köszi

Üdv

Előzmény: x31 (4450)
szőrmók Creative Commons License 2010.12.13 0 0 4457

Rákérdezek : asztaloskodsz hobbyból ,vagy szörfölsz ?

Előzmény: deszka&24 (4454)
foveon Creative Commons License 2010.12.13 0 0 4456

nem lehet, ez az. persze hogy veszelyes, ezt sztem nem ketli senki. a legtobb forgo mozgast vegzo munkagep veszelyes. de azert vannak ebben is fokozatok egy kis kinai nem olyan mint egy szekreny meretu ipari. helyen kell kezelni ezeket a gepeket, persze segit a gyakorlat a tanult dolgok, vagy csak egyszeruen ha mar dologoztt ipari uzemben az is sokat jelent. azert ha valaki higadt es tudja mit csinal az azert hobbistakent is elbodogul (persze meg a kinaiban bentfelejtett tokmanykulcs is bazi nagyot tud utni...).

halaloszto Creative Commons License 2010.12.13 0 0 4455

a peca?

deszka&24 Creative Commons License 2010.12.13 0 0 4454

Hali mindenkinek!

Igazad van az esztergálás lehet hobbi is.

De azért csak óvatosan, mert bizony lehet veszélyes üzem is!

Ha esetleg valaki igényt tart véleményemre szívesen válaszolok.

Hobbim amúgy tényleg van és homlok egyenest más mint a vasas szakma.

Na hali mindenkinek!

Előzmény: foveon (4452)
mert mindig a hoki Creative Commons License 2010.12.13 0 0 4453

Üdv!

Nagyon jó, hogy itt vagy, időnként vannak húzósabb szakmai kérdések is.

Előzmény: deszka&24 (4451)
foveon Creative Commons License 2010.12.13 0 0 4452

nem varhato el mindenkitol hogy amit csinal ahhoz tokeletesen ertsen sot meg szakiranyu vegzettsege is legyen mert akkor hova lenne a vilag? nyilvan van aki szakma szeruen uzi es o mas szinten all, van aki meg neha napjan drehal egy muanyag alatetet a furdoszoba kilincs ala es annyi. ettol meg lehet hogy erdekli a tema de se lehetosege se ideje nincs nagyobb gepre vagy tobb hozzaertesre szert tenni. ez van gondolom neked is van hobbid amit szeretsz es probalsz minel tobbet kihozni belole vagy csak ugy mokabol annak ellenere hogy nincs papirod rola meg szaz ev szakmai gyakorlatod ;)

ez a topic ahogy fent lathato is  Hobbi, szabadidő »  Kreatív és technikai hobbik »  Forgácsolás (esztergálás, marás, stb) helyen van. azaz elsosorban hobbista, de nagy orom hogy sok profi is idetalalt es segit nekunk amatoroknek.

Előzmény: deszka&24 (4451)
deszka&24 Creative Commons License 2010.12.13 0 0 4451

Hali mindenkinek!

Kezdem azzal,hogy nem akartam megbántani senkit.

Ha így történt, bocsánat.

A topikon új vagyok, most találtam rá!

Dehát nekem ez a szakmám ehhez értek.

Ezért vettem a bátorságot,hogy beledumáljak az eddigi ügyeitekbe.

Együtt próbálok válaszolni, kiemelések nélkül:

Igaza van Vetesi75-nek a csíkkal kapcsolatban.

x31-nek is igaza van. aki ezt tanulta még nem biztos, hogy tud forgácsolni(főleg ha az iskola után nem is gyakorolta)

Gépész 99-el is egyetértek

Ez tényleg egy szakma. Tanulni kell, és miután az iskolának vége, kell pár év gyakorlat, hogy a legkülönfélébb feladatokon edződve "igazi" esztergályos legyen a mándró

Lepotikának ajánlom EaN helyett inkább az e2n vagy e3n sokkal stabilabbak megbízhatóbbak mint egy ean (szerintem)

Többen ismertették végzettségüket.

Én is megteszem. Szakmám gépi forgácsoló (eszt. mar. kösz.) A 80-as években végeztem a győri 400-as szakmunkásban.

Eddigi munkahelyeim:

Rába Vagongyár-Győr 6évig (szerszámüzem egyedi gyártás)

Tungsram-kisalföldi gépgyára 20 évig (Egyedi  és kissorozat gyártás) Amerikai tulajdonban GE bezárták 2009-ben (nem miattam?)(Itt dolgoztam 5 évig fogazógépeken is)

Jelenleg egy kft-ben győri ipari park(20 fő) Többségébenaz audi gépsorainak kopóalkatrészeinek utángyártása a feladat (itt már egy zsír új nc eszterga is segít)

Elvégeztem 80 órás nc képzést és ez most óriási segítség

Ennyi. Ebből következik: nem vagyok egy mai gyerek(túl a 40-en sajnos)

Na hali mindenkinek!

x31 Creative Commons License 2010.12.13 0 0 4450

Ean gépkönyvet lehet a neten szerezni ingyen. Ha meglesz a géped az első dolog ugyis a gépkönyv lesz amit keresni fogsz. Jobb előbb beszerezni a gépkönyvet és utána a gépet, nehogy későn derüljön ki, ami fontos (pl. hogy az ean-hoz nincs meg a cserekerekek egy része).

Típust én nem ajánlok, bár megvan a határozott véleményem erről a témáról, de mindenkinek mások az elvárásai és a lehetőségei. Szerintem az ár legyen az utolsó szempont a vásárlásnál.

Egy csapágy csere vagy egy hiányzó alkatrész pótlása jóval többe kerülhet, mint amit egy rossz állapotú gép vételével meg lehet takarítani. Ha utólag kell egy alkatrész vagy kiegészítő, az mindig sokkal többe kerül, mint a hiányos és és teljes gép közti árkülönbözet. Lehetőleg olyan gépet válassz, ami minden tartozékkal rendelkezik, amire szükséged lesz.  Pédául ha utólag kell beszerzni állóbábot, mozgóbábot, tokmányt, késtartót vagy síktárcsát, az nagyon drága lehet a gép árához képest, de akár egy forgócsúcs  vagy egy tokmány is húzós lehet az arányokat tekintve.

Előzmény: lepotika (4440)
Vetesi75 Creative Commons License 2010.12.12 0 0 4449

Azt is. Meg lukasztani is, mert a kétfejesen furatol...    :)

Előzmény: szőrmók (4448)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!