Jajjjj, valaki segítsen! Totál hülye vagyok a MAcintoshokhoz, előre szólok :-)
Van nálam egy MacBook Pro, rajta Snow Leopard. Egy windowsos géppel kell fájlokat megosztanom, és zavart, hogy nem tudok mindenhová másolni a Windowsból a Macre, ezért fogtam magam, és megosztottam a teljes Macintosh HD-t. Előtte még elkövettem azt a hibát, hogy a teljes Macintosh HD-t Read/Write-ra állítottam Everyone számára, gondoltam, így kívülről (a Windowsból) is majd tetszőlegesen tudok fájlokat másolgatni, átírni, törölni. Kiírt jó sok hibát, hogy mindenféle System extension nem használható, de már nem tudtam visszavonni a dolgot. Újraindítottam, gondoltam, hátha az segít. A Windows-módszer ugyebár :-)
Hát nem segített. Azóta is bootol a gép. Szürke háttéren megharapott alma, alatta pedig forog a fogaskerék (vagy napocska?). Mivel fél órája ez megy, feltételezem, hogy már nem is fog soha elindulni. Mit csináljak?
(A kézenfekvő teljes újratelepítés helyett kéne más ötlet, mert rengeteg beállítás van a gépen, amit nem tudom, hogyan tudnék átvinni máshová/menteni.)
Igen, igazad van. mondjuk vicces, mert a 2 órás gép előtt töltés simán bejátszhat egy apple storeban, mégha ki is utálnak, de a pc-s konfigot.. na azt hol próbálom ki?? i7-950 proci, ssd raid0, hdd raid1...
Mindegy, ma elmegyek az app-s-ba, hátha találok rajta esetleg egy photoshopot.
Amúgy egy Mac topikon mit vársz? Nyilván mindenki szopkodni fogja a termékeket, és senki sem mondja, hogy vegyél pécét, mert a mek az szar. Keress egy Mac-es ismerőst, lehetőleg olyat, akinek hasonló iMac-je van, kérdd meg őt, hogy hadd töltsél el pár órát a gépe előtt, aztán dolgozz a PC-s konfigon is egy kicsit, és merülj mély metamorfózisba, és dönts.
Én úgy csináltam, igen, hogy csináltam egy time machine backupot egy külső lemezre, legyalultam a saját hd-met, és feltettem rá a hóleót. Aztán migration assistanttal vagy kézzel visszaránthatsz fájlokat, alkalmazásokat, ilyeneket, de igyekeztem inkább mindenből a legújabbat letölteni, és csak azt felrakni, amit tényleg használok.
A másik verzió (szintén meg lehet próbálni), ha csak a rendszert rakod újra, a meglévő vincsiden, ilyenkor ugye minden marad (alkalmazások, mail, kalendár, jelszavak, beállítások (csodálatos ez az OSX)), csak a rendszer cserélődik ki a feneked alatt.
És azt hogyan érdemes? Csináljak külső diszkre egy Time Machine mentést? Nem tudom, hogy így van-e értelme, mert a szemetet is visszahozza a TM, ha az okoz lassulásokat, nem?
Az irodában egy éppen 4 éves iMacet használok (2,16 Core 2 Duo, 3 GB RAM), otthon pedig egy bő egy évvel fiatalabb, alu iMacet (2,4 GHz, szintén 3 giga memória) és valami miatt ég és föld a különbség sebességben. Az alun Leo van, a műanyagon Snow Leo. Az irodaival már nagyon nem vagyok boldog a lassúsága miatt :(
Húzzam újra mint egy windowst, az segíthet? Vagy egyéb paramétereiben (buszsebességek stb.) van ekkora különbség a két gép között?
Baromira boldog leszel az iMac-kel - 4-5 éven keresztül biztosan. 16 gigáig lehet bele pakolni ramot, vincsesztert meg akkor cserél benne az ember, amikor akar. Ha szerinted pár év múlva elég lesz neked a core2duo 3.06 (szerintem elég), akkor egyértelműen mac.
SOS szeretnék új gépet vásárolni és nem tudok egyelőre dönteni.
Nem várok elfogulatlanságot, de azt kérem, inkább reálisak legyetek.
Alapjában véve fotózom és Photoshoppolok, szeretnék videokat is szerkeszteni és webszerkesztésben is mozgolódom.
Premiere CS5 és DWCS5, bár ez utóbbi lényegtelen erőmű szempontból.
Dolgozni is szeretnék rajta, főként tősgyökeres MS Office felhasználó vagyok, Word és Excel nélkül eddig nem tudtam élni.
300-400 K HUF áll rendelkezésemre. Két dolog között vacilálok:
1:
i3 imac 3,06 27" vadonás új 375-ért vagy az alábbi konfig, egyelőre NEM TUDOM MILYEN monitorral
2:
i7-950 cpu, 6GB DDR3 RAM, 2x500GB SATA HDD raid1-ben és 2x64GB SSD raid0-ban, blue-ray íróval.. (egyszerűbb videokarival)
mindkettő kb 375-be fáj és a pc-hez akkor még nincs monitorom, viszont a pc sokkal erősebb. nyílván nem használom talán még ki a pc gyorsaságát, de ha még meglesz 3 év múlva is, akkor már talán igen.
Értitek a kérdésem?
Nem volt még mekkem, szeretném tudni, hogy melyikkel járok jobban.
Csodálattal bámulnám otthonomban a photoshop használata közben azt a bazinagy 27-est, de ha ezt kiválthatom más monitorral is, akkor nem hiszem el, hogy nem szaggatna jobban a pc. tudom, itt a külső is bejátszik, az alma érzés..
Szóval vacilálok.
Ráadásul rajta vagyok nagyon a PC ssd-raid0-ján, miszerint a renszert és a progik innen mennének, a SATA hdd raid1 vinyóké pedig a store.
Nagyon megköszönném a hozászólást, akkor is, ha csak 1-1 mondatra van időtök, holnap-holnapután be szeretnék ruázni.
köszönöm a tippet - sajnos nem működik egyik sem, egyik sem (ahogy a korábbiak sem) fogadják el érvényesnek az m4p formátumot. Nem ismeri fel, nem fogadja el ezek szerint semmi... :-).
Valaki más azt mondta, hogy felejtsem el, ezek csak iPodon mennek, másra nem fordíthatóak át (lezártak?....) pont, vége. Lehetséges?
sziasztok - egy kéréssel zavarok. Kaptam 5 (nekem fontos) dalt, de m4p formátumban, és szeretnék belőle mp3-at csinálni, de nem megy, így most meg sem tudom hallgatni ezeket. Nem küldhetném el valakinek aki - ha tudja - átfordítja nekem és visszaküldi (ha lehet ilyet kérni...)
Próbáltam én is letölteni átalakítókat, de az egyik beakadt és nem installálódott, a másik hatalmas méretű lett és a legeslegvégén hiányolt még valamit MAJD összeesett, stb stb. Próbálkoznék én még, de tényleg csak 5 számról van szó, és már így is egy csomó időt küzdöttem vele, és a gépem tele maradék ikonokkal meg ezzel-azzal.
Ha az átalakítóra van valami egyszerű, gyors javaslatotok, azt is megköszönöm, lehet hogy elsőre pont a legszerencsétlenebbekbe szaladtam bele, de tényleg csak 5 szám, hátha egyszerűbb ha Hozzátok fordulok a konvertálás kérésével. Lehet ilyet?
először is: Cubase ugyanúgy működik macen is, mint pécén. persze ha megvetted az eredeti programot.
másrészt: önmagában a Logic nem lesz okosabb vagy rosszabb, mint a Cubase. manapság már nincs a két program tudásában lényeges különbség, gyakorlatilag minden feladatot végre lehet hajtani mindkettővel.
szerintem munkamódszerhez érdemes választani programot. ez alapján a Logic inkább komponálásra valóbb (szerintem), míg a Cubase/Nuendo ehhez képest technikai oldalról közelít, mintha hangmérnök/keverős lennél. de említsük meg az Ableton Live-ot is, ami igazán leverte a Reasont és komolyabb zenei alapok nélküli felhasználóknak is elérhetővé tette az otthoni zenélést. elektronikus zenében pl a Live megkerülhetetlen. és ott van még a csak macre létező Digital Performer is, amihez aztán igazán hangmérnöknek kell lenni, hogy értsd. Protoolst csak azért hagytam a végére, mert egyértelműen a legdrágább megoldás és nem is igazán otthonra való. mondjuk a Logic nagy előnye, hogy motorja erősen kompatibilis a ProTools-al, viszont pluginjei nem.
Én használom a logic-ot és nagyon szeretem. Sajnos sokkal butább vagyok nála, így azt kell mondanom, hogy igen, van benne potenciál. Én azt javaslom, hogy keress valakit, aki némiképp ért a Logichoz, és vidd el hozzá a kártyádat, és próbáld ki. Esetleg nézz be a hangkártyáddal egy Mac dealerhez, és kérdezd meg, hogy helyszíni kipróbálásra tudnak-e neked mutatni egy Logicos gépet.
Még soha nem volt Macem, fórumozás terén sem vagyok az a májjer ezért elnézést ha roka bőrt kérdezek, de kíváncsi lennék hozzáértő véleményekre, tapasztalatokra, tanácsokra.
Világ életemben PC-t használtam, aztán rákaptam a hobby zeneírásra. Élőszőr csak játékos buta programok, majd évek során egyre komolyabb szintre fejlesztettem magam. Jött a reason, manapság pedig Cubase van használatban de elértem a laptopom teljesítési határát pedig külső hangkártyát is vettem.
Most gondolkodok rajta, hogy Macintosra váltanék csak nem tudom behatárolni a tényleges előnyeit és ezért érdekelne ti mit gondoltok. Hallottam , hogy a Logic nagyon jó program van e benne annyi potenciál, hogy leváltsam?
az összes hivatalos apple szervizben. csak együtt cserélik. viszont az iDoki-val beszéltem és úgy tűnik 30eFt-ért kicserélik csak az alu héjat.
házilag is lehetne cserélni mert van egy amerikai oldal a powerbookmedic.com, ahol minden alkatrészt meg lehet szerezni, de én nem vállalkoznék a cserére, annak ellenére hogy tökéletesen dokumentált a csere (video, képek, leírás stb.)
ez a beszerzési forrást azért beteszem, hátha vkinek kell majd a jövőben: