Keresés

Részletes keresés

zrajmund71 Creative Commons License 2010.12.11 0 0 1910

Viszont egy rossz szőnyegdarab a tetejére sztem előnyös: ilyenkor nem hűl annyira, nyáron nem szárad annyira, Angliában nem ázik sz@rrá :-) Földet én se teszek...

Előzmény: kedvescimbora vagyok (1909)
kedvescimbora vagyok Creative Commons License 2010.12.10 0 0 1909

A több éve jól működő komposzttelep nem igényel külön földet A szakemberek azért javasoljág a földet, mert a benne lévő élő szervezetek segítenek beindítani a lebomlást. Egy idő után a  komposztálót csak tölteni kell és magától beindul a lebontási folyamat. A rádobált zöldségnövények gyökerei amúgy is tartalmaznak földet. Azt tapasztaltam, hogy a több évig a helyén hagyott komposzt földszerűvé érik. Egyes szakkönyvek a földdel való letakarást javasolják. Értelmetlennek tartom. Egyrészt mindig a rakat felső rétegében a legéretteb és legporhanyósabb a komposzt. Azért mert ott jut a legtöbb levegőhöz, valamint ott járják át legjobban a benne élő parányi állatkák.A letakarás akadályozza a szellőzést.

Előzmény: mediterro (1906)
kisszszoros Creative Commons License 2010.12.10 0 0 1908

Szerintem a föld keverése nem feltétlen szükséges, inkább 1/4 rész "barna" azaz magas cellulóztartalmú aprítékot adagolj hozzá. Ilyenek az ágdarálék, a szalmatörek, forgács, aprított papír, esetleg tőzeg. Ahatsz hozzá ezen felül a zöldanyag 1/20 résznyi agyaport, alginitet, stb illetve földet is, de elsődlegesen a "barna" a lényeges. Azt egyenletesen keverd bele a zöldhulladékba, ahatsz hozzá 1 lapátnyi kész komposztot is, az beindítja a folyamatokat.

Előzmény: mediterro (1906)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.09 0 0 1907

Köszönöm a tapasztalatokat.

Én is kapom a szomszédból a füvet, gallyat, lombot (mert ugye szép gyep van és ott helye nincs komposztnak).

A kertből származó füvet a tyúkjaim és kacsáim kezelésére bízom, az utcáról levágott meg megy a komposztba ...

Végülis nem fogom kivágni, hanem csak felnyírom a leylandit, mert egy virágkötő ismerős mondta, hogy jövőre fel tudná használni a zöldet...

Előzmény: kedvescimbora vagyok (1905)
mediterro Creative Commons License 2010.12.09 0 0 1906

sziasztok!

az után érdeklődök, hogy mennyi földet kell keverni a komposzthoz a ládába?

mert most csak a ződanyag van benne,  júni óta gyűjtögettem a füvet, banán,dinnye hajat, fű stb. de földet sose kevertem hozzá

kedvescimbora vagyok Creative Commons License 2010.12.08 0 0 1905

A szomszédok a sövénnyírás végeredményeként sok tuja és egyéb örökzöld nyesedéket szállítanak hozzám. Nem szoktam a komposztba keverni. Sajnálom az időt a felaprításhoz. Inkább úgy ahogy kapom a 15-35 cm hosszú ágakat a zöldségsorok gyalogútjaira terítem. Kellemes érzés rajta mászkálni és a sűrű állaga miatt jól árnyékolja a talajt. Nem tud nőni alatta a gyom.Ősz végére  elkomposztálólódik a zöldje, azokat a fás  részeket amelyek nem váltak az enyészet martalékává  beleásózom a földbe.

Előzmény: Törölt nick (1902)
zrajmund71 Creative Commons License 2010.12.08 0 0 1904

1,5 éve mulcsoztam ilyennel. Finom volt az illata, viszonylag hamar eltűnt, vagyis komposztálódott a talaj felszínén is. Hivatalosan lassabban kéne bomlania :-) Tyúktrágyával keverve biztosan szép komposztod lesz belőle.

kisszszoros Creative Commons License 2010.12.07 0 0 1903

Jelentős mennyiséget tettem tavaly a komposztomba tuja lomb nyesedékből, de eddig hátrányát nem tapasztaltam.

Törölt nick Creative Commons License 2010.12.07 0 0 1902

Sziasztok!

Lehet, hogy már tárgyaltatok róla: tuja aprítékkal kapcsolatban vagyok kíváncsi a tapasztalatokra.

Vagyis pontosabban leyland ciprus amit ki fogok vágni és hogy milyen hatással van a komposztra, mennyi idő alatt bomlik el? Rontja a kopmposzt minőségét, vagy később rothad meg?

Most tervezem kivágni, ledarálni és a cserepes növényekre szórni (már van rajtuk egyéb lomb, de jobb a több).

Tavasszal egy kupacba raknám és baromfitrágyával és  félérett komposzttal keverném.

Vagy csak borítsam ki az aprítékot a kukoricaföldre ahol elvész ez a mennyiség.

ZsuR Creative Commons License 2010.11.19 0 0 1901

Vettunk egy leveldaralot, de nem hasznaljuk.  Eleg fujni - a bokrok ala -  es ami lesz belole, lesz belole.  Nem tesszuk a komposztba.  Eleg sok a bokor, azok ala tesszuk.

Előzmény: CBNora (1900)
CBNora Creative Commons License 2010.11.19 0 0 1900

Csak ha fújod, nem lesz a lomb fölaprítva. Viszont a közé keveredett állatkák sem, így mégiscsak jobb.

Előzmény: ZsuR (1899)
ZsuR Creative Commons License 2010.11.19 0 0 1899

Nekunk a levelfujo jobban bevalt, a "szakemberek" is ezt hasznalnak - persze nagyobb teljesitmenyut.  

Előzmény: kisidi (1896)
kisidi Creative Commons License 2010.11.19 0 0 1898

Akkor a mi gépünk szar.

Előzmény: CBNora (1897)
CBNora Creative Commons License 2010.11.16 0 0 1897

Nem, az csak nyár végére. De engem nem zavar, hogy ott vannak.

A mi lombszívónkat nem dugítja el a levélnyél (vagy csak ritkán), de beszívja a diókat is, rettenetes hangja van és nagyon nehéz, úgyhogy nem használom. Amennyit össze akarok szedni, ahhoz jó a gereblye, az eperfa alatt meg jobb is, ha nem bomlik le olyan hamar.

Előzmény: kisidi (1896)
kisidi Creative Commons License 2010.11.16 0 0 1896

A kérdésem az lenne , hogy a levélszár is eltűnik tavaszra? mert azt vettem észre, hogy azokkal nem bír a természet ilyen rövid idő alatt.

Gondoltam lombporszívóval összeszedni, mert az szecskázza is, így gyorsabb a folyamat, de nem lehet, mert a levélnyél fél pillanat alatt eldugaszolja a gépet.

Előzmény: CBNora (1895)
CBNora Creative Commons License 2010.11.16 0 0 1895

Meg még az árnylilomok, kankalin, hortenzia, rebarbara, meténg, ribizli, egres, mahónia, hunyorok, sárga árvacsalán, erdei borkóró, medvehagyma, csíkos kecskerágó és mindenféle gyom remekül bírja.

Előzmény: Ali-bá (1894)
Ali-bá Creative Commons License 2010.11.16 0 0 1894

Nálam buxus, borostyán, flox, tuja, tűztövis, tulipán kap a diófa lombból, de egyik se haragszik érte. Az őszibarack megérezte a diófa közelségét, de ugy gondolom az se a lehult lomb miatt, hanem a rávetődő árnyék nem tetszik neki.

Előzmény: Flanell (1893)
Flanell Creative Commons License 2010.11.15 0 0 1893

Na de ha beássa az ember a földbe, az azt feltételezi, hogy ott nincs semmi, jelenleg is juglont felszívni tudó zöldségnövény. Tavaszra pedig elbomlik a juglon java.

Mivel tudomásom szerint alig vándorol a talajban, a szőlő gyökeréhez meg nem nagyon jut le, de a szőlő gyökérműködése ilyenkor nem jelentős, meg a szőlő egyébként sem érzékeny a juglonra.

Előzmény: kisszszoros (1891)
kisszszoros Creative Commons License 2010.11.15 0 0 1892

Nem lesz semmi gond, ha van mivel bekeverni a gyepnyiradékot. Ágnyesedég, keményfa forgács, szalma, vagy legrosszabb esetben egy adag tőzeg megfelel a célnak. Az a lényeg, hogy a fű legyen levegős, és ne tudjon összetapadni, és levegőtlenné válni.

A láda alja legyen lyukas, hogy érintkezhessen a komposzt a talajjal, és a giliszták be tudjanak költözni a komposztba.

Előzmény: zrajmund71 (1890)
kisszszoros Creative Commons License 2010.11.15 0 0 1891

A levél sehonnan, míg a komposztsiló/halom/gödör általában el van különítve a növényektől, így a kioldódó juglonon nem jut a gyökerek közé, hogy a növekedésgátló hatást kifejtse. A kész komposztban már nem lesz juglonon, mert az is elbomlik.

Előzmény: Flanell (1888)
zrajmund71 Creative Commons License 2010.11.14 0 0 1890

A műanyagban jobban befülled, mint a fából készültben, azontúl 2 vagy 3 kéne belőle, hogy egyet tölts, másik érik, harmadikban fölhalmozol "szárazanyagot". Ha szikkadt, akkor 5cm fű+5cm egyéb jó eredményt ad, de fölmelegszik és illatozhat meleg időben. Viszont a végeredmény tökéletes lehet. Ha csak egy férne el, de pl. tudsz szerezni faforgácsot vagy szalmát, ami elfér mellette valahol, akkor már jól állsz. Mindenképp érdemes komposztálni :-) és muszáj is, ha kicsit is környezettudatos vagy...

Előzmény: Celtis (1889)
Celtis Creative Commons License 2010.11.14 0 0 1889

Eddig egy köbméteres, kocka alakú, műanyag ládát talátam a leginkább szimpatikusnak. Ez elég lenne? Milyen vastag rétegben mehet be egyszerre a fű?

Előzmény: zrajmund71 (1887)
Flanell Creative Commons License 2010.11.13 0 0 1888

Honnan tudja az a levél, hogy most épp a komposztálóban komposztálódik, vagy eleve a földbe ásva?  :)

Előzmény: kisszszoros (1877)
zrajmund71 Creative Commons License 2010.11.13 0 0 1887

Mindenképp érdemes. De ésszel. Ha van lehetőséged nagyobb és több tárolót építeni, akkor sikeres lehetsz, mert a gyepnyiradékot keverni kell vagy a félkész komposzttal vagy a betárolt szárazabb anyaggal, akkor nem az általad félve vázolt ragacsos bűztermék lesz a vége. Illetve javít a dolgon az is, ha a gyepnyiradékot a halombatétel előtt meg tudod szárítani valahol (nyáron 1 nap alatt is akár).

Sok sikert! És kitartás :-)

Előzmény: Celtis (1886)
Celtis Creative Commons License 2010.11.13 0 0 1886

Sziasztok

A lehullott falevelek gereblyézése közben gondoltam rá, hogy mi lenne, ha beraknék a kert végébe egy komposztálót. Szép a környezettudatosság meg minden, de az elsődleges feladata az életünk megkönnyítése lenne azáltal, ha problémamentesen elnyelné a kerti hulladékot. A kertben haszonnövény nincs, csak gyep és fák, cserjék, sövény, ilyesmi.

Tavasszal lenne némi darálék, viszont nyáron folyamatosan fűnyesedék. Általában hetente olyan 1-2 zsáknyi fű jön le, tavasszal még több.

Érdemes belevágni, vagy a sok fűből csak valami ordenáré büdös ragacs lesz, amit a végén ugyanúgy el kell szállítanom?

zrajmund71 Creative Commons License 2010.11.09 0 0 1885

Klasszikus komposztot lúgosítani kell, arra jó (mész helyett). És sok helyen említik a csigák ellen száraz időben kis csíkokban a veteményes sorok közé. Idén nem lett volna rossz, annyi volt a csiga (gondolom a sok csapadék miatt). Gilisztakomposztba nem kell, nem való.

Előzmény: nyikj (1881)
rebondo Creative Commons License 2010.11.05 0 0 1884

Erre a lombtrágyára nem sok növény vár.

A hamu használata a talaj eredeti jellegétől függ, meg tényleg attól, hogy mennyit mekkora

helyre.

Meszes talajon a hamu méreg.További meszesedés okoz. A tölgy hamuja 52% mész,

de az akác is 44% körül van.

Homokon lehet a hamu jó, de semleges vagy savanyú talajon is.

Előzmény: kisszszoros (1883)
kisszszoros Creative Commons License 2010.11.05 0 0 1883

Az attól függ, hogy mennyi hamu termelődik, és milyen fát tüzelsz...

Amennyiben olyan fát égetsz, ami egyszer már civilizációs célra fel lett használva (vasúti talpfa, villanyoszlop, bútor stb.) annak a hamuját még a kertben se szórd szét, mert ártalmas.

A jó minőségű hamut ne a komposztra szórd, hanem gyűjtsd össze és nyáron, vékony rétegben közvetlenül eső előtt szórd ki, rá a növényekre, védi őket a kártevőktől, és némelyik gombabetegségtől, ráadásul lombtrágyaként is hat.

Ali-bá Creative Commons License 2010.11.05 0 0 1882

Attól függ, mekkora a kerted és a házad /mennyit tüzelsz/.

nyikj Creative Commons License 2010.11.05 0 0 1881

Kellemes estét mindenkinek.

Kérdéssel kezem az első írásomat. Fatüzelésű kályhámból érdemes e komposztálóra önteni a hamut, vagy inkább öntsem mindjárt a felásott kertre? Korábban ezt tettem, de nem lesz e sok?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!