a jelentős testsúly-különbségről már sokszor írtunk, szerintem ekkora súly-különbséget nem lehet és nem is szabad egy matraccal megoldani, különösképpen, ha egyéb a gerincet is érintő problémák állnak fenn.
Azon a matracon, ami a párodnak megfelelő keménységű lesz, hogy ne süppejen túlzottan bele, azon Te "pattogni" fogsz, nulla deréktáji alátámasztással, nulla formakövetéssel, nulla tehermentesítéssel a gerincvonalon.
Érdemes átgondolni és esetleg keresni olyan terméket, ahogy két különböző keménységi oldal kialakítható.
A segítségeteket szeretném kérni. Természetesen matrac ügyben :) A párom 100-120kg közt ingázik, nekem eddig 60kg volt a csúcs. Ő nagyon jó alvó, kb teljesen mindegy, hogy hol alszik :) Nekem viszont gerincproblémáim vannak, sérv. Ezért fontos, hogy keményebb ortopéd matrac legyen :( Kinéztem a Lineanatura anatoflex matracot 160x200 méretben. Nem nagyon találtam róla véleményeket. Nektek esetleg van tapasztalat vele kapcsolatban? Illetve tudnátok esetleg más matracot mondani, ami jó lehet nekünk? Árban jó lenne 80e alatt.
A 10-15 ev modosul-e akkor, ha mondjuk 7-8 evente (direkt feleztem) uj matracvedot teszek ra? Merthogy akkor az a felso szennyezodo retege a matracnak...
valahol egyszer már szó esett a funkcionális huzatokról és akkor is a fókuszba került ezek "marketing-értéke". A Nano-tex által készített szövetek és egyéb termékek ugy plusz tulajdonságokkal, kiegészítő anyagokkal vannak ellátva. Legyen ez ezüst (több évtizedes történet) vagy más helyen aloevera, a lényeg szerintem ugyanaz marad: javítani a környezetünkön és extra szolgáltatással ellátni a testet éjszaka.
Ez szép. Csak ugye megint minek?
Tudom, hogy néha kiábrándítóan szkeptikus a hozzáállásom, most finomítok rajta és így már csak legyen: objektív. És csak két példa:
ALOE VERA
Természetadta egészség. Regenerár, immunerősítő, szépítő, stb. Minden anyagnál, hogy hatást fejthessen ki, két dolog kell:
mennyiség/koncentráció és behatási idő.
Mind a kettővel komoly baj van. Egy aloe-s matrachuzat bizonyos szálain található aloe extraktum -azaz: szárazanyag tartalom-, ami nedvesség hatására (esetünkben a test párolgása) fog kioldódni a huzat anyagából és mintegy aloe-dunsztban tartja testünket egész éjjel. Nagyon pici aloe, nagyon kicsi dunszt és az első-második mosásnál (ugye mondtuk, hogy oldódik) HUSS és nincs.
SILVERtech, Silverprint, stb (ezüstion)
Mennyiségben ugyanez a helyzet, viszont nem lehet könnyen kimosni az anyagból, mert a felülethez van "kötve". A mennyiség általában 2-6% ezüstion formájában, amit én egy kicsit soknak tartok, de legyen. És mit hoz nekünk? Azt mondjuk, hogy van antibakteriális hatása, bár a gombatelepek kialakulását nem akadályozza meg önállóan. Bizonyos mennyiség fölött valóban hidrogén elvonással szétbomlasztja a baktériumok molekula-szerkezetét. (azt pl nem is tudom, hogy a "jó" baktériumainkkal mit csinál, mert ugye ilyenek is vannak. Tehát van, csak nem a kívánt mértékben. Azt mondjuk, hogy van feszültségelvezető hatása, ezáltal pihentebben alszunk. Ez tökéletesen igaz, az ezüst az egyik legjobb vezető. Fölötte és és a szoba levegője, alatta a nem túl jó vezető pl PU memoryfoam. Hova is vezeti el? És megint csak mennyit?
Ismét ott vagyunk, hogy egészségünk egyes elemeit szeretnénk egy termékkel kiegészítő szolgáltatásként megvásárolni, holott egy kis odafigyeléssel, akár többszörös, több ezerszeres hatást is elérhetnénk:
-aki úgy gondolja: igyin, egyen inkább egy kis aloe-t
-aki úgy gondolja: tegye ki a tévét a hálószobából, húzza ki a nem használt fogyasztókat a konektorból
Persze senkit nem szeretnék lebeszélni semmiről: továbbra is megvehetjük az elektromos vállrándítót és a legújabb fejlesztésű Bioline2010xcsHigh-Tech-superspace terméket karácsonyra, vagy sétálhatunk is 10 percet esténként.
Amikor mindez -silver- funkcionális sportruházatokban jelenik meg, nekem sokkal érthetőbb. Tudom, hogy ha már van egy anyag, akkor azt egy kis ideológiával a legtöbb felhasználási területre be kell vinni, ott ülnek a kreatívok a hétfő reggeli brainstormig-on és azért kapják a fizetésüket, hogy a lehető legjobb történetekkel álljanak elő, hogy hogyan lehetne a silver-nano-tech terméket bevinni a bölcsődégbe és az óvódákba is...
a Bestrdream Memory Duet matrachuzat egy Coolmax huzat, ami gyakorlatilag és leegyszerűsítve egy megnövelt szálfelülető pamut: nagyobb mennyiségű nedvességet képes felvenni, azt a hagyományos pamutnál gyorsabban oszlatja el, és rendkívül gyors párolgást eredményez. Ez az alvási mikroklímánál és a poratkák elszaporodásánál lehet fontos; bár -tekintettel, hogy fix huzat van rajta- a poratkák 100%-ban nem tarthatók távol, ugyanis csak a mosás során és 60C° környékén inaktiválódnak.
szerintem egy kicsit legyünk őszinték is, néha talán segít egy kicsit világosabban (valóságosabban) látni a dolgokat:
-egy 15 éves kigödrösödött matraccal az IKEA szerintem ugyanúgy el fog hajtani, mert ez nem garanciális hiba (anyag, tecjnológia), hanem avulás. Ugyanez lesz a huzatnál a rugó meg nem törik el, szerintem még soha sehol nem tört el (bonell).
-bonell-részre garanciát vállalni, egy kicsit olyan, mintha egy újépítésű háznál a főfalakra és a koszorúra vállalna valaki garanciát
-az egész nyugat-európai szakma szerint egy matrac higiéniai élettartama ca 10-12 év. Ezen idő alatt a matracmag felső rétegében kialakuró por- és egyéb szennyeződések, baktérium- és gombatelepek elérnek egy (kritikus) szintet. Olyan lehet ez, mint egy 10 éves cipő, amikor csak azt az egyet hordtad télen-nyáron.
-természetesen hordhatod tovább, de nem fogod. A 20-25 éves garanciavállalások is vásárlói szokásokra apellálnak:
1., vágyni fogsz egy új matracra
2., nem lesz meg a garanciajegyed
3., nem lesz meg a blokkod
4., 10-15 év múlva nem szeretnél már ugyanolyan matracot, mert a kor ugyanabban az árban sokkal profibb termékeket kínál majd (fejlődés)
5., ha Te mégis beleszaladsz egy garanciális bonyodalomba, az IKEA esetében -nagyon profi ügyfélkezelés, csak tanulni lehet tőlük- akkor kicserélik és a nagy számok törvénye alapján azt mondják, hogy: na bumm...
a Nanotex feirat valószínüleg arra utal, hogy Nano-Tex szövettel lehet bevonva a matrac.
Ennek jelentése az, hogy ma már minden valamire való matracszövet gyártó cégnek van olyan szövetkikészítése, amivel a szövetre nano méretű anyagot visznek fel, pl ezüstöt. Ezáltal alacsonyabb áron ( mivel kisebb a felhordott mennyiség ) tudják elérni a felvitt anyag kiváló hatását.
Ma már több magyar matracgyártó is rendelkezik ilyen szövettel, pl Rottex, Airflex.
Azt gondolom egyszerű az eljárás, mielőtt megvennéd a matracot kérj egy jótállási jegyet, amin a gyártó feltűnteti, hogy mire vállal garanciát ennyi ideig. Ha gyártó részletezi, hogy mire válallja (pl rugó törésre, vagy maradandó alakváltozásra), akkor el tudod dönteni, hogy megbízol-e a vállalásában. Ha nem írja le részletesen, akkor inkább ne vedd meg, mert ha lesz reklamációd majd vitatkozhattok, hogy jogos- e vagy nem. Ebben az esetben majd hivatkozni fog természetes kopásra, elhasználódsára és egy kicsit még igaza is lehet.
igen, a blokkot le kell fénymásolni, mert 2-3 éven belül lekopik.
A garancia a gyártási hibákon kívül arra is érvényes,ha 25 éven belül rendeltetésszerű használat során bármi történik a matraccal(kigödrösödik, rugós esetén eltörik a rugó, kiszakad a huzat stb)...
Bocs a kései válaszért: környezetemben teljesen életszerű és általános volt, hogy 16 évesen mindenki dolgozott a tanszünetekben, és hát bizony a fiúknak leginkább valami fizikai meló jutott.
Egy memory matrac súlyban nehezebb, mint a rugós társa. Spórolni meg matracnál leginkább csak úgy lehet, hogy az szemmel látható a vásárló számára is: 12 centi magas, olcsó, párnázóréteg nélküli rugós matracok; olcsó, TNT huzattal ellátott, alacsony sűrűségű habmatracok.
szerintem matracot felelősen nem nagyon lehet ajánlani, ahogyan cipőt sem. Minden emlékezőhab termék egy alsó habból (tartómag) és egy memory rétegből áll.
Köszönöm szépen a válaszod, kicsit elvesztünk már a sokféle gyártó és még több féle matrac között. Tudnál esetleg terméket ajánlani? Megköszönnénk, nem szeretnénk laikusként valami jó (vagy jónak tűnő) márkanév alatt futó gagyiba beleválasztani.
Ahány gyártó, annyi féle anyag: minőség, sűrűség, stb. Az említett termékeket nem ismerem, lehet, hogy a 13+5 egy Memory Duet, nem tudom.
A tapasztalatom a 8cm emlékezőhabban az, hogy már nagyon süppedékeny, mélyen nyomódik be, lassan jön vissza a kialakult gödör és egy kicsit létre jön a gipszágy-effektus.
Szerintem az 5-6cm már tud nagyon kényelmes lenni, ha az alsó tartó mag még profilozva is van, akkor igazán olyan élmény lesz, mint egy 8cm-es, csak a fent leírt negatív tulajdonságok nélkül.
Ez az én (a mi) tapasztalatom, de mindenki mást talál kényelmesnek.
Sok-sok álmatlanul töltött éjszaka és hátfájós reggel után úgy döntöttünk, hogy saját kényelmünk érdekében egy igazán jó minőségű matracot fogunk vásárolni. Nézegettük a fórumokat, de megmondom őszintén sokkal okosabbak nem lettünk. Kérdésem a következő lenne. Elegendő-e az 5 cm memory réteg, vagy kell legalább a 8 cm és mi az a megfelelő sűrűség? Az alatta lévő hideghab minősége minden matracnál egyforma? Ami tallonban maradt eddig az a Bio-Textimánál egy 13+5 matrac (a nevét nem tudom), egy Orto Memory H3 Mikro Care 14+8 matrac. Ezekről van valakinek valami tapasztalata?
A segítségeteket szeretném kérni matracvásárlással kapcsolatban!
Előre annyit,hogy már elég régóta, és elég sok matracot megnéztünk a párommal, de mivel nem volt sürgős a dolog, ezért nem kapkodtuk el a döntést.
Szóval már odáig eljutottunk, hogy mindenképpen Memory-s matracot szeretnénk, a rugós matracok kizárva. A súlyunk olyan 80kg és 50kg.
Amiért igazából írok az az, hogy a héten kezembe került egy újság (Jysk), és ebben két olyan matracot is láttam, amik elég jónak tűntek. Tudom.. a Jysk nem konkrétan matrac forgalmazó cég, és sajnos nem tudom, hogy a Dreamzone márkájaú matracok milyenek (gondolom ez saját márka), ennek ellenére az előbb említett 2 matrac "adatai" alapján érdemesnek tartottam gondolkodni rajtuk. Az első matrac:
1: Dreamzone Gold F30 (70eFt helyett 35eFt)- ő a 18cm magasságával szerintem már elég korrekt, illetve a 14 plusz 4 memory szintén olyan összeállítás, amire már azt mondja az ember, hogy ez jó lehet... Igaz, a rétegek sűrűsége azátlagnál egy kicsit rosszab szerintem (Memory 40kg/m3,poliéter hab 30kg/m3)
2: Dreamzone Gold F70 (100eFt helyet 45eFt)- ő pedig egy 20cm magas 3 maganyagból álló matrac: Memory habszivacs + poliéter hab + HR nagy rugalmasságú habszivacs, és itt a memory sürüsége már jónak mondható (nyilván nem a Tempur-hoz viszonyitva)
Leírják még a tulajdonságok között, hogy: Mag magassága: 3+11+3 cm ; Formázottság: 2 oldal
Azt gondolom, hogy az eddig megnézett matracok között voltak nagyon szuper darabok, de sokkal drágábbak voltak az előbb említett 2-nél. Szeretném tudni, hogy mi a véleményetek erről a kettőről, illetve leginkább az ár/érték arányra vonatkozó értékelésetekre vagyok kíváncsi. (Ugyanis tudom, hogy vannak ennél jobb matracok és márkásabbak is,de... )
Köszönöm előre is a segítségeteket!!
Üdvözlettel: István
u.i: a két matrac a jysk honlapján is megtalálható
A súly kérdésével csak azt szerettem volna érzékeltetni, hogy úgy általában (tehát nem az elektronikában, nem a versenybicikliknél, a hegymászófelszereléseknél) a súly többé-kevésbé arányos a tárgy minőségi mutatóival. Amiben van elegendő "anyag" az tartósabb, erősebb, stb. A mai gyártáskultúra velejárója a költségkímélés, ami a "kispórolás" elvére épül, de ennek vannak kellemetlen következményei. Ha ez teljesen érthetetlen okfejtés, akkor inkább felejtsd el, amit mondtam, nem lényeges.
Huh, az de allat, hogy a hullamos felbevagast nyomkodas + egyenes vagas oldja meg! Egy zseni volt, aki kitalalta... raadasul az anyag csinalja meg igazan a mintat (atmenetet), maga a feszules valtozo merteke, igy nem kell a tergorbeket se szerkesztgetni ilyen-olyan vegtelenszer differencialhato fuggvenyekkel (magatol "szep sima").
tényleg nagyon jó, hogy fel-felbukkannak ötletek. Általában egy fejlesztésnél vagy egy rendszer kidolgozásánál több nagyon fontos tényezőt kell egyszerre kezelni és tényleg csak a legfontossabbak:
-megvalósíthatóság
-alkalmasság a sorozatgyártásra
-elfogadható piaciár
Ezek tényleg csak a legfontosabbak és csak a 3.-at boncolnám meg egy kicsit. Az a tapasztalat, hogy -értelem szerűen- mindenki próbálja a minőséghez képest a legkedvezőbb megoldást választani és ez így rendben is van. Na itt jön a képbe sokszor az ágyrács és nagy számban választunk inkább úgy matracot, hogy ne kelljen hozzá semmiféle csillivilli ágyrács, mert így jelentős mértékben lehet a bekerülési árat csökkenteni.
Ugye rugós matracoknál az ágyrácsot már többször kizártuk, tehát maradnak a habmatracok megint. Viszont a hab nagyon jól formálható anyag és egészen határozott elképzelés van egy hasonlóan működő matrac kidolgozására.
Szabad tudni, hogy milyen matracra eett a választás?
Matracot vásároltam a közelmúltban, és sikerült is az itt olvasottakkal együtt kiválasztani a megfelelőt.
Nagyon sokat segítettek az itt - főleg az Ön által - leírt hozzászólások és tanácsok. Köszönöm.
Egy felvetés rugós matracoknál: amin elgondolkoztam a szükséges megfelelő alátámasztás és matrac-típusok közötti válogatásnál és összehozásánál az az, hogy miért nincs olyan elképzelés, hogy veszek egy nekem tetsző puhaságú matracot és mivel a puhaság/kényelem érzete nem biztos, hogy az anantómiai megfelelőséggel is fog találkozni, ezért kíváncsi vagyok arra - már ha nem létezik még ez a megoldás - hogy nem az ágybetéttől várnánk-e el minden eseteben ezt a megfelelőséget - ami mindig egyénre szabottan kell, hogy megfelejen - hanem ezt ezt szabályozhatóan egyénre állíthaóan lehetne eseteleg megoldani. Ezt úgy képzeltem el, hogy magát az alátámasztást - az ágyrácsozatot lehetne - állítani. Így egy puhaságra megfelelő matracot - amin nem megfelelő az alátámasztás - is a rugós megoldás miatt egy ilyen állítható magasságú ágyráccsozattal a gerinccel összhangba lehet hozni egyéni elvárásoknak megfelelően. Tehát a csipő túl mélyen "beesik" ott kissé megemelve az ágyrács azon pontját, a betét kissé megemelkedik és a rugó ellenállása miatt ott magasabban és ezált majd keménybben is tart kissé.
Véleményem szerint ez megoldható lenne, a megfelelő technológia kivitelezése minden szempontból megoldható, előny a fenn említett személyre szabhatóság, az ágybetét öregedésével járó változások bizonyos szintig korrigálhatók. Ami pedig lényeges, esztétikailag sem lenne problémás, nem szélsőséges magasság-ingadozáok lennének, az ágybetét felülete sem lenne feltűnően hullámos.
no komment. Sajnos nem tudok úgy reflektálni a bejegyzésedre, hogy ne sértsek meg minimum egy tucat embert és egy tucat vállalkozást, ezért inkább most ebbe nem is szólnék bele.