Keresés

Részletes keresés

Teaway Creative Commons License 2010.11.29 0 0 4322

Van erre a feladatra mérőm, ha gondolod átsétálok, és megmérjük pillanatok alatt.

Előzmény: foveon (4321)
foveon Creative Commons License 2010.11.29 0 0 4321

tudom hogy csunya dolog de en menetet eddig kezzel forgatva vagtam. kessel is es menetfuroval is...

a mech seb valto ezen a gepen meg osszesen 2 sebesseget jelent.

de sztem hamarabb megmerem mint hogy kiszamolgassam konyvekbol :)

Előzmény: rferi (4320)
rferi Creative Commons License 2010.11.29 0 0 4320

NEm kell ennyire elbonyolítani, elég ha a sebváltó összes állásában tekersz mondjuk tizet kézzel a főorsón, és leszámolod hogy a motor tengelye közben mennyit forog. Ebből meglesz az összes állás áttétele.

Ebből lehet visszaszámolni....

A főorsó kívánt fordulatait pedig meghatározhatod te magad az új géphez, esztergályos könyvekből, illetve ekkora méretű olyan esztergák leírásából, amiknél megadják a fordulatszámtáblázatot.

Az biztos, hogy ha menetet is akarsz vágni, mindenképpen érdemes lemenni a 100 alatti tartomáynok felé.

Előzmény: foveon (4319)
foveon Creative Commons License 2010.11.29 0 0 4319

valahogy le is tudnam merni. kiszedem rateszek valami jeladot es lemerem szkoppal vagy ilyesmi. a fordulatszam valtoja nem tom hogy mukodik azt meg nem szedtem szet. lehet hogy meg kene nezni, bar eddig sosem hianyzott hisz ugy porgott mint a fene es meg kevesebb volt a nyomateka, szamomra ez teljesen haszontalan volt.

jut eszembe kiszedes nelkul is meg tudnam merni, ahogy irod a foorsot lemerni es abbol visszaszamolni es akkor nem kell kiszerelnem. rafogatok egy kis tukrot vagy talan eleg egy alufolia darab es egy fototranyoval leszamoltatom.

Előzmény: rferi (4318)
rferi Creative Commons License 2010.11.29 0 0 4318

A fordulatszámadat mindenképpen kell. Ha másképpen nem megy, akkor a főorsó kívánt fordulatából és a sebváltó áttételeiből vissza lehet számolni egy kívánt motorfordulatot. Ha azt mondod, hogy túl sokat pörgött eddig is, akkor itt most a jó lehetőség, hogy a megfelelően lassú motor kerüljön bele, és akkor a sebváltót teljesen ki tudod majd használni.

Fordulatszámadat nélkül nem lehet tervezni, csak ad-hoc jelleggel, és a sok muinka végével aztén az eredmény vagy jó lesz, vagy nem, ami azért túlzás, mert nem ezer forint lesz a vége a dolognak.

Ha már költesz rá, legalább legyen jó, nem?

Előzmény: foveon (4317)
foveon Creative Commons License 2010.11.29 0 0 4317

hat en pont ezert gondoltam mechanikus fordszam szabalyozasra (praktikusan szijtarcsas megoldas). ha nem is sikito de inkabb egy allvanyos furogep motorjara. sot lehet hogy nagyon hulyen hangzik de kinomban mar varrogep motorra is, bar az mar tuti kicsi lenne.

hogy mekkora a motor fordulata nem tudom, de sztem az adatlapjan nem volt rajta, este megnezem, az biztos hogy porgott de nem volt olyan iszonytatoan magas. egyebkent is altalaban a szabalyzojat sztem az eletben nem csavrtam a felinel feljebb. meg van rajta mechanikus sebvalto de az meg nagyobb fordulatra teszi, ezt pl sosem hasznaltam.

Előzmény: rferi (4316)
rferi Creative Commons License 2010.11.29 0 0 4316

Máskülönben ha hamarabb szólsz: most selejteztünk ki pár darab 20 kilowatt környéki DC motort :)))

Az biztosan elég lenne rá! :))) darabonként két mázsa körüliek voltak

Komolyra:

a fordulatszám kéne legalább. Egy aszinkron motorral cserélve és frekiváltóval hajtva a nyomaték a kis fordulatokon elvész sajna. De ha olyan az eredeti hajtáslánc, hogy magas fordulatra tervezték, és lassítás van benne, akkor azzal is baj lesz aszinkrongép+frekiváltó esetén, hogy alacsony a fordulatod. A frekiváltóval ugyan fel lehet menni 400 Hz-ig, azaz egy kétpólusú aszinkron ilyenkor 24 ezret pörög, de ezt a fordulatot (sőt, még a felét is) csak a milliós aszinkronok bírják ki.

A legegyszerűbb az lenne, ha szereznél egy kefés soros motort (közönséges motor, majd' mindenben ez van, nagyflexben például), és azt járatnád egyenfeszről. Ennek annyi a szépséghibája, hogy az állórésznek nincs állandó mágnese, ezért azt külön feszről gerjeszteni kell. De ez egyben az előnye is, mert nem lehet lemágnesezni.

Azt viszont azon a motoron külön ki kell mérni, hogy az állórész mennyi feszkót kíván gerjesztésnek, mert nem biztos, hogy az állórész és a forgórész a sorbakötéskor fele-fele arányban eszi a 230 voltot!

És hát persze az is nehézkes, hogy a gerjesztéshez a kettőhúszból egyenirányítani kell, de a kapott fesz biztosan túl nagy lesz, és ezt a kisebb feszt előállítani már nehézkesebb (bevált kapcsolások ezrei vannak róla, egyáltalán nem ördöngősség, csak nem hobbi kategória).

Előzmény: foveon (4315)
foveon Creative Commons License 2010.11.29 0 0 4315

hat ugy 3 eve volt mikor megmakkant (de lehet hogy tobb is). akkor lefenykepeztem mert keresgeltem hozza masik mocit. de majd megprobalom eloturni, de emlekeim szerint info az nem nagyon volt rajta.

annyibol gond a merete hogy egy feszek van neki kialakitva es (meg ugye felfogatasi pontok) es tutter nem lesz olyan amit csak ugy be lehetne tolni a helyibe.

az ar meg egy olyan dolog hogyha jo a cucc akkor egy szintig a "nem szamit" kategoria mert szuksegem van ra hogy mukodjon es azert szivesen fizetek ha valami rendes. ezzel a jelenlegivel is mindig ugy voltam hogy jo volna kicserelni csak mindig halogattam hiszen ment. most is megy de tutter nem sokaig. amig meg megy addig meg tudnam csinalni rajta az esetleges kihajtashoz  szukseges alkatreszeket.

Előzmény: rferi (4313)
foveon Creative Commons License 2010.11.29 0 0 4314

leltem egy ilyen leirast:

http://szirty.uw.hu/Alapfokon/Frekivalto/frekivalto.html

ebben vala egy ilyen mondat:

"Egy a lényeg, néha jól jönne ha a motorok fordulatszámát úgy lehetne fokozatmentesen változtatni, hogy közben sem a hatásfok nem romlana, sem a teljesítmény nem csökkenne jelentősen. Erre is több megoldás van, az egyik a speciális motor és motorvezérlő alkalmazása. Pl. egyenáramú hajtás. Ezzel viszont az a probléma, hogy speciális DC motor kell hozzá, ami drága."

sztem ez van ebben a kinai xarsagban.

Előzmény: mert mindig a hoki (4311)
rferi Creative Commons License 2010.11.29 0 0 4313

Kellenének fényképek, azért annyira nemegyszerű ez. Az egyengépek általában nem alacsony fordulatúak, ez a motor mennyit forog névlegesen?

Ha kicseréled aszinkron motorra, akkor mindenképpen kell egy frekiváltó, az még vaterán is önmagában legalább 20 ezres, motor nélkül.

Ez a "lemágnesezte az állórészt" duma nekem kicsit sántít, sokkal inkább azt hiszem, hogy a fordulatszámszabályozó elektronikával lehet valami baj, csak a sufnituning szakszervíznek fingja nincs a szakmáról.

A motor adattábláját le kéne fényképezned mindenképpen

Előzmény: foveon (4310)
foveon Creative Commons License 2010.11.29 0 0 4312

hat ez nekem igy eleg kinai volt (hogy maradjunk a kinaiaknal:)

milyen motort? ac-dc vagy egyeb parameter? meg hol? es "frekivaltot"ami passzol hozza azt szinten hol es milyet? nem ertek hozza.

Előzmény: mert mindig a hoki (4311)
mert mindig a hoki Creative Commons License 2010.11.29 0 0 4311

15e-ért már kapsz vadi új 150W-os villanymotort, azt meghajtod egy frekiváltóval (még 20-25e), rögtön előrébb vagy.

Előzmény: foveon (4310)
foveon Creative Commons License 2010.11.29 0 0 4310

adjatok nekem tanacsot...

vala egy szimpla kis kinai esztargam. semmi extra, igenyemet kielgiti lakasban elfer. mar vagy 10 eves. de sajnos a motorja eleg ratyi. uj koraban se volt topp. egyszer belement a forgoreszbe egy kis forgacs zarlatos lett. meg lett tekercselve. de mint kiderult ez keves volt mert a hogy jart a zarlatos menettel lemagnesezte az alloreszt. volt a "markaszervizben" ami egy sufni. uj motortt ok sem tudnak szerezni. vegul sikerult felmagneseztetni. igy mukodott de nem volt jo gyenge volt, fordulat volt nyomatek hianyzott. mostanaban egyre gyengebb:( gondolom kezd ujra lemagnesezodni.

mar neztem neten uj motort de ez egy eleg elvarazsolt darab, termeszetesen sok ejoles nincs rajta egy csingcsung kinai xarsag. egy helyen leletem, kinabol raklappal lehetne rendelni (szo szerint raklappal).

a vezerlo elektronikaja is eleg bonyi. 230vdc-s motor.

arra gondoltam hogy kihajitom ezt az egesz xart es helyette odatennek vcalami mast. nyilvan valami fordulatszam szabalozas kene, vagy mechanikus vagy elektonikus. ketelyeim vannak hogy a meglevo elektronika jo lenne hozza.

nem tom csinalt e mar valaki ilyen atalakitast, vagy mit lehetne csinazni vele... valahogy epiteni egy kihajtast oldalra (csak sok helyem nincs hozza mert egy szekrenyben lakik a gepezet es nem sok hely van htra fele). meg mifele mocit tegyek bel? valami erosebb kellene mert ez nagyon gyengus volt mindig is, de mostmar kritikan aluli (gyak alig hasznalhato, nincs nyomateka).

Vetesi75 Creative Commons License 2010.11.28 0 0 4309

Volt szerencsém EU175-höz. Saját tapasztalat útján teljes mértékben egyetértek az idézetekkel. Nem egy ergonómikus kialakítású masina. Ha rendszeresen meneteltek vele vagy sűrűn kontrázták, akkor hamar megette a hardyt. A bőrtuskó garnitúra csere kb. egy műszakba telt, mert ki kellett venni hozzá a hajtóművet. Ez tipikus példája annak, hogy egy filléres alkatrész meghibásodása hogyan okozhat hatalmas kárt a termelésben.

Rémlik még a hosszúkúpos fóorsóvégződés, talán MK5 belsőkúppal és MK4 szegnyereg, ill. a gép méretéhez képest relatíve kicsi főorsófurat és nem igazán pőrgős a gép.

Amit használtunk, annak az olajos kényszer-kenőrendszere egy katasztrófa volt, bármit csináltunk vele, mindig állt a gép alatt a kenőolaj tócsa...

Előzmény: szőrmók (4308)
szőrmók Creative Commons License 2010.11.28 0 0 4308

Katalógusadat sulyra az EU 175 re (az csak 1000mm-es) 2370kp   Motor :5,5Kw váltókerékcsere nélkül 38 féle metrikus menet vágható 0,2-től 28 ig.Withwort19 ,modul35 féle. A motor és az alsó váltó között van bőrlemezes tengelykapcsolo van .ez sürün meghibásodik.Az egész gép nagyon zajos .A nem használt váltófogaskerekek is forognak. A főorsó messze van a kezelőtől ,nagyon be kell hajolni. (az idézetek Meleghegyi József Esztergák  cimü könyvéből van ).Nem saját tapasztalat.

Előzmény: lepotika (4307)
lepotika Creative Commons License 2010.11.28 0 0 4307

Sziasztok!

Ha valaki tud segítsen légyszives.

EU 215 eszterga gépről kellene néhány infó.pl mekkora elektromos hálózat szükséges,mekkora a súlya, kuplungos e,kellenek e csere kerekek vagy benne van a gépben. Menyire megbízható?

Üdv

Laslie1 Creative Commons License 2010.11.28 0 0 4306

Jut eszembe az egyik barátom is gyémánt problémával küzdött és vett a boltban egy szemcsés szabályzót 4000 valamennyiért.

Alig használta pár alkalomra és elfogyott.

Szóval bármit ne vegyél meg.

Előzmény: x31 (4304)
Laslie1 Creative Commons License 2010.11.28 0 0 4305

Szürkét tudnék adni 4500-ért+posta. Ha nem találsz olcsóbbat akkor szólj.

Előzmény: x31 (4304)
x31 Creative Commons License 2010.11.28 0 0 4304

A 10e-et én is sokallom egy kőszabályzó eszközéert, függetlenül attól, hogy újan mennyi az ára (nyilvánvalóan sokkal több, mint amennyit ér).

Azt hiszem szét kell néznem a gyáli piacon a szeszám részlegen, mert pl. köszörükövem sincs 300-as, és az is elképesztő áron van a boltban.

Ha mindent boltban vennék, ami az induláshoz kell, pár esztergakés fúrótokmány forgócsúcs, köszörűkövek simán elmfogyna párszázezer forint. Ez az út járhatatlan számomra. Inkább várok, közben innen-onnan leesik valami. Pénteken kaptam ajándékba 10 kiló esztergakést, mikromátert tolomérőt, forgócsúcsot, amit egybként kidobtak volna. Így hirtelen megoldódott az esztergakés hiányom, most azán van mit köszörülni.

Előzmény: mert mindig a hoki (4302)
Laslie1 Creative Commons License 2010.11.27 0 0 4303

Én ugyan nem viccelek, hisz csak linkeltem a Vaterás cuccot.

Annak idején 20 éve 300 Ft-ért vettem az Ukrántól egy 1 karátosat.

Majd egy 1,5 karátosat rá 2 évre kaptam a melóhelyemen használatra.

Az 16000 Ft-ba került (18 éve)

Szóval amit a boltban most kapsz 1000-2000-ért azt feldughatod magadnak.

A marék ukránosról csinálj már egy képet légyszi.

Előzmény: mert mindig a hoki (4302)
mert mindig a hoki Creative Commons License 2010.11.27 0 0 4302

Ne viccelj mááár... ilyet 2.000-ért adnak az ukránok a gyáli piacon. A múltkor vettem egy marékkal, úgy már ezer volt. De még a Bertalan Lajos utcai kisboltban is kb. 1.000-2.000 darabja.

Előzmény: Laslie1 (4300)
Laslie1 Creative Commons License 2010.11.27 0 0 4301

Jut eszembe, a zöld kő is jó vidiához, az is szilicium karbid.

Előzmény: Laslie1 (4300)
Laslie1 Creative Commons License 2010.11.27 0 0 4300

300-as kő alatt ne is próbálkozz vidia élezéssel, mert nem válik be.

A vidia sokkal kényesebb az ilyenre, mint a gyorsacélnál a vörös kő.

Ha nincs ilyen méretű köszörűd akkor mindenképp szerezz be egyet vagy csinálj, mert csak szívni fogsz vele.

Szabályozásra mindenképp 1 kristályos szabályzót használj, ha van több köved is akkor simító kőnek jó a szemcsés szabályzó is, de akár a bányákban használt gyémánt szemcsés fúrónak a darabja is megfelelő.

Itt van egy vaterás szerszám.

Írj neki, hogy tegye fel mégegyszer a hirdetését.

http://epitkezes-otthon.vatera.hu/barkacs_szerszam_gep/egyeb/gyamatbetetes_koszabalyzo_morzekupos_185492750.html

Csak egy szárat kell neki csinálni, ez biztosan jó lesz.

Előzmény: x31 (4298)
Laslie1 Creative Commons License 2010.11.27 0 0 4299

Regisztrálj be a hobby cnc oldalra és keresd az esztergálás topicot, ott is sok géptulajdonos van. Valakinek csak meg lesznek az adatok.

http://sgforum.hu/forum.php3?azonosito=hobbycnc

Előzmény: nokesz 1974 (4296)
x31 Creative Commons License 2010.11.27 0 0 4298

Talán a köszörülési hatékonytalanságom egyik oka az életlen kővem. Tegnap egy másik köszörű (más műhelyben) meglepően jól vitte a kék késemet. Az én kövem anyagra és szemcsére hasonló volt az enyémhez, de tapintásra sokkal élesebb volt. Tehát a kövemet fel kell dresszíroznom, hogy jobban fogjon. Van egy szabályzó eszközöm, de ezek szerint az nem jó  a szürke kőhöz, olyan lesz, mitha fel lenne csiszolva, tapintásra egész sima. Milyen néven keressek kő szabályzásra alkalmas eszközt? Sem a gyámánt szemcse sem a vascsőbe töltött csiszoló szemcse (ami van) nem ad elég durva és éles kő felületet. Valami olyan kellene,ami kifordítja kimorzsolja az életlen szemcséket, ahelyett, hogy levágja szemcsék élét. tengerentúli fúrumon dressing stick néven említenek sziliciumkarbid rudacskákat, de itthon nem tudom ez létezik-e.

Előzmény: Laslie1 (4297)
Laslie1 Creative Commons License 2010.11.26 0 0 4297

Tegyél fel egy-két jó minőségű macro képet a késedről, ahogy láttad a mappámban.

Akkor már többet fogunk tudni.

Előzmény: x31 (4294)
nokesz 1974 Creative Commons License 2010.11.26 0 0 4296

Sziasztok.

Tudna nekem valaki segiteni? Vettem egy Emu-200 esztergát és nem láthato a menet táblázat rajta. a gérkönyv megvan de abban nincs benne.

Továbbá nincsenek meg a fogaskerekek hozá menetvágáshoz.

A gépet csak hobi szinten használom.

üdv mindenkinek.

Előzmény: rferi (2904)
Vetesi75 Creative Commons License 2010.11.25 0 0 4295

Na! Szóval! Mivel most nem vagyok beszámítható állapotban...

"van valami "magic" ebben"

Ha a nem megfelelő kerületi sebességgel vagy nem a megfelelő kővel köszörülöd ----> de, ha még a megfelelővel is, akkor is előfordulhat, hogy a vídia (csak én nevezem most így) hősokkot kap. A nagy időegység/hőfokkülönbség hatására (a súrlódás által) akkora helyi feszültség keletkezhet benne, hogy a felülete (jellemzően a sarkai, ahol nagyon felmelegedett) berepedezik. Szemmel nem látszik, viszont mikor használatba veszed jelentkezik. (Amint vágna kipattogzik.)

Aranyszabály: Köszörüléskor vídiát nem hűtünk vagy ha hűtjük, akkor nem hagyjuk felmelegedni!!! Szárazon köszörülés csak tatásan, hogy a kezed állja... (ha nem állja, félreteszed, vársz - és nem vizeled!)  :)

Előzmény: x31 (4294)
x31 Creative Commons License 2010.11.25 0 0 4294

A neten  komoly mozgalmak vannak akülönféleg "jig"-ek készítésére, és általános tudatlanság uralkodik a tekintetben, hogy forgácstörőről a köszörülést oktató videók és siteok említést sem tesznek. Persze tekeredik is szépen a forács bogly a késre késtartóra meg mindere, és közben szóla az alámondás, hogy ugye milyen szépen forgácsol a kés...

Szóval a nem tudományosan köszörülők abban a boldog tudatlanságban élnek, hogy a kést e síklap által kialakított csúcs, meg egy élletörés adja. Eddig még nem láttam egy videót sem élszalag, vagy forgácstörő köszörüléséről, pedig némi erőfeszítést tettem már ebbe az irányba. Vannak különféle szerszámélező gépek (köszörűk), de ezek többnyire csak síklapokat tudnak köszörülni, az pedig a forgácstörő kialakításához kevés.

Előzmény: Laslie1 (4292)
x31 Creative Commons License 2010.11.25 0 0 4293

Próbáltam már köszörülni is meg esztergálni is. Minden esetben "viszi" és ez igaz arra helyzetre is, ha a kés mát tök életlen. Szóval az erőnek enged az anyag, akár mit akárhogyan nyomok neki viszi:). HA a kés élét szemre már használhatatlannak látom, akkor is viszi, legfeljebb nyikorog kicsit meg kékül a forgács. A vidia éltartósságával nem vagyok megelégedve. Sokkal többet vártam tőle, ha számításba veszem, hogy egy gyorsacél fúróval mennyit szoktam fúrni két újraélezés közt és szemre is jónak néz ki az él amíg visz. A vidia kések pár perc alatt letompulnak, és/vagy kipottognak. Ezért gondoltam, hogy van valami "magic" ebben a késköszörülésben. A köszörülés egyelőre tovább tart nekem, mint ameddig a kés tartja az élét, ezen az arányon szeretnék javítani.

Persze lehet gyanakodni, hogy valami extrém kemény anyagot , vagy túl nagy vágósebességgel esztergálok. Nem hinném ezek mezei anyagok, mezei sebességek.

Előzmény: Törölt nick (4291)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!