Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Azon a Táborfalvi lötérépitésen én is voltam '89 júliustól- szeptember végéig, bár én az örségnél voltam. De néha nekünk is be kellett segiteni, pl. egyszer vagonból sódert lapátoltunk egész nap, utána persze szoli.
Még koncert is volt, 3 csaj adott valami müsort.
Jó volt mert nem atádon voltunk, fele annyi idő volt hazamenni és többször is mehettünk, úgy emlékszem 2 hetente.
Egyszer elloták a vadi új mikádómat, jelentettem de mindenki letojta. Igy kénytelen voltam a tábor másik végéböl lopatni egyet egy vállalkozó cimbivel. Szeptemberben már jó hideg volt éjszaka. :-))
Én a 120-as tarackos tüzéreknél voltam - emlékeim szerint ugyanazon a két folyosón, mint ti - és ugyanakkor :) Margita hdgy. és Gerőcs hdgy. rémlik.
Margita nevére rákerestem, most valami polgárvédelmi főfő, de a képek alapján semmit nem változott.
Berta fhdgy. egy brutális, nagy hangú állat volt. Jeszek őngy. volt a tüzértörzsfőnök...
Volt egy "Pók" becenevű cigány csávó, póktetoválással a nyakán, egy Somogyi nevű gengszter, meg néhány igen durva pesti maffiózó arc, ketten le is léptek még az elején. Az egyiket akkor hozták vissza amikor leszereltünk. Volt még dandárdiszkó az alakulótéren, lőgyakorlat télen a Bakonyban - ahol a híradós GAZ66 karambolozott és leégett - lőtérépítés Táborfalván meg Balaton átúszás biztosítása.
Na tessék, megint a diszkrimináció! :-D Igen az, tápos!
Berta fhdgy rémlik, a többi nem. Nekünk Soós hadnagy(ocska) volt az üteg pk-nk. Nagyon sok minden kiesett, de elő fogom venni a leveleimet és talán akkor sok minden dolog eszembe fog jutni. Amúgy nekem sem hitték el, hogy tojás brikettel fűtöttünk, már amikor volt és azt sem, hogy nem volt meleg víz.
Én 1988 augusztustól 1989 júliusáig voltam katona Nagyatádon a vegyespáncéltörőknél. Íme néhány kép, amit a gatyámban becsempészett fényképezővel készítettem. Még sok van, ha lesz időm felteszem a többit is.
Úgy látom nem sokan látogatják ezt a fórumot, pedig rengetegen voltunk Nagyatádon katonák, leszereléskor külön vonatot indítottak nekünk onnan. Visszatérve a katonaidőre, a Balogh főtörzsnek volt egy szólása, hogy mit lóg ki a sorból baromarcú álljon vigyázzba ha magával beszélek, erre gondolom sokan emlékeznek, akikkel együtt voltunk katonák. Mellettünk volt a laktanya mellett közvetlen a futkosó, csak a kerítés választott el minket tőle. Én voltam át oda is Multicar tgk-val a salakot hordtam ki onnan, de nem egy bizar hely volt, aki oda bekerült megbánta, hogy megszületett, annyira szivatták őket. Üstházakat készítettek és kovács munkákat a tűző napon kellett csinálniuk és futva kellett közlekedniük bárhová mentek. Voltam éleslövészeten is az oroszokkal közösen hadgyakorlaton, de ott nem számított, ha egy két láda lőszert az oroszok elhagytak, nekünk el kellett a hüvellyel számolnunk. Várom volt katonatársak jelentkezését a felderítő vagy karbantartó századból ahol voltam utoljára. Molnár János volt PSZH sofőr.
Sziasztok 86. augusztustól 88. februárig voltam Nagyatádon katona a Felderítő századnál kezdtem, mint PSZH sofőr. Elég sokan voltunk Borsod megyéből és a kör-nyékről Dombóvárról és sok Pesti srác is mint kiderült egy kettő volt előzetesbe is a Gyorskocsiba mesélték élményeiket egyszóval elég vegyes társaság volt. A reggeli tornák tényleg elég kemények voltak, ott megtanult kopaszként futni. Kopasz kor az elég kemény volt, átesett az ember a tűzkeresztségen a gumi korszak már könnyebb volt. Volt a felderítőknél egy Borsodba való srác patkánynak csúfoltuk az igazi neve Mazúr László volt, de csúnya patkány egy arca volt. Adtunk őrséget, telephelyügyeletet, konyhán segédmunkát mosogatás krumpli pucolás, itatták velünk a Brómozott teát, mivel csak 3 vagy 6 havonta engedték haza az embert, még akkor is ha nős volt. Jártunk terepvezetésre, hosszútávvezetésre Ercsibe viziátkelésre a Dunán PSZH-al és FUG-okkal, BMP-el. A kaja eléggé rossz volt, de megettük, mert éhesek voltunk. A régi katonaképem visszanézve soha az életbe nem voltam olyan karcsú mint akkor. Borsodból ténleg egy nap volt az út haza, a szabadságból elment két nap az oda vissza útra. Voltunk mezőgazdasági munkán Szeged alatt valami téesznek fóliasátrak fóliáit kellett kiásni, meg krumplit ástunk ki. Egy tanyán voltunk elszállásolva, egy alhadnagy volt velünk, állandó ivászat és a Szegedi konzervgyárból jártak ki hozzánk a csajok. Volt egy Szegedi katonatársam Kantó László nevezetű Szegedre való srác az egyik katonatársunkkal lakásukra hazaszökött és civilbe részegen kocsival elmentek diszkóba, pijásan kocsival megfogták őket a rendőrök, volt egy kis cirkusz belőle. A csepel és DAC tehergépkocsiból az üzemanyagot eladtuk piját vettünk rajta. A tüzelés a körletekben kályhával működött és a mosón túlról kellett a tojásbrikettet a körletbe felcipelni két szeneskannával, vagy vödörbe. Fürdés az alagsorba volt a kazánházba, ott volt állandóan melegvíz. Vágtuk a centit. Voltak cigány srácok is köztünk, de beilleszkedtek a közösségbe egymásra voltunk utalva. Amikor én voltam akkor már gépesített lövészdandár harckocsi zászlóaljal megerősítve volt. Kipróbáltam a harckocsit is beleültem, de még a PSZH-tól is kényelmetlenebb volt. Volt katonatársak jelentkezését várom, teszek fel képet a leszerelésit. Molnár János volt Nagyatádi katona üdvözlöm volt katonatársaim jelentkezését Szacskó Józsival és Szacskó Janival együtt voltunk katonák Borsodból.
1986-1988. között voltan Nagyatádon katona. Kántor Antal százados századában. Mohai József, Szilágyi Zsolt törzsőrmesterek, Balogh István főtörzs, a század bolondja. Dohos százados sportfelelős. Mosó rajparancsnokra emlékszem még. 1986. nov.7-én az ikertestvéremmel koszorúztunk a Nagyatádi emlékműnél, melyről kép is készült, ezt megpróbálom feltenni. Sok szép emlékem van abból az időszakból. Borsod megyéből Nagyatádra 1 napos utazás volt, havonta 1x. Emlékeztek a ebédlőben a verebek csipogására, a galambok turbékolására, és potyogtattak a levesünkbe.
Őrséget adtunk a disznósoron, és a laktanya körül. A Bakegér Csárdára, és a Lecsóra, ahová az ügyal, minden szombaton kidzsalt. Ez volt a disco.
Sziasztok! Én 80-81-ben voltam ott harckocsivezetőként miután Tapolcán kiképeztek a csörömpök vezetésére. Akkor a Fodor volt a parancsnok, aki később miniszter lett. Volt egy 150 centis őrmesterünk a gyalog kakukk, aki után futva kellett menni a lőtérre.Ha még él ez a topik, még mesélhetünk sztorikat.
Sok szeretettel köszöntök minden megszólaló topic lakót. Én az MN4565-nél szolgáltam, és véletlenül találtam erre a topicra. Remélem nem baj, ha ajánlok nektek egy blogot, és aki kedvet érez, azt nagyon szívesen várom a blog szerkesztői sorba. Ha nem akartok írni, akkor olvassatok jó katonatörténeteket! http://mn4565.freeblog.hu és nézegessétek a WEb lapot is, ahol sok retró katonaképet találtok! http://mn4565.mindenkilapja.hu üdv.mindenkinek! visszjöhetek azért igaz?
Üdv Swift Meg se ismernénk.....érdekes amit felvetel,7-8 hónapon át olyan volt mint egy náci táborral kevert csehszlovák vigjáték:)Mégis jó visszaemlékezni..... De jó hogy igazolsz a fűtéssel kapcsolatban,a haverom nem hitte le:) Persze mert ők központi fűtéses laktanyában voltak.Azt meg én nem hittem el.:) De az tényleg röhejes volt,ahogy harcolni kellett a fűtőanyagért....... Ugyanolyan kazán volt,de én meleg vizet egyszer nem láttam:)párszor langyosat,mert a szolg.sorrend:)kopaszt nem engedett oda..a éangyos meg a hideg között meg nincs olyannagy különbség ,hogy verekedjek érte...... Erről jut eszembe ,ár igénytelen jószág volt azért......
Biztos ismertem Hk. soföröket, de szégyellem egyse ugrik be..-( Az idő szépen elmossa az arcokat. az ellátósokkal viszont jó volt fenntartani a kapcsolatot:-)))
Gondolkoztam már rajta: egy kirándulást megérne, hogy néz ki Atád mostanában de piszok messze van.:-))
A szenet nekünk is lopni kellett, a két kezünkel téptük a fagyott darabokat, -az épület alagsorában volt a melegvizet adó kazán , ami egy életveszélyes ócskavas volt. jó hogy nem robbant fel..
Azért most hogy visszagondolom, rengeteg szemét dolog történt az emberrekkel atádon, de mégis, elmult, és talán szép is volt a maga módján......
Üdv Swift Boldizsárhoz helyesbítek,nekünk tanitotta a dalokat be,nem a szinházban:)) Amugy egy Oroszhont megjárt tiszt kisérte tangóharmónikán:)) A lőszerraktárnál csak egyszer voltam őrségben...... Emlékeztem mikor vonultál,Tahi Tóth december környékén lehetett,de lehet hgy titeket kihagytak.Azt hittem a ruszkik jól táncolnak:)) Most hogy mondtad,tényleg 3 HKZ volt,voltunk mi,az 1-es(ugy emlékszem nekünk is 2 század tartalékos volt),volt a 2.es a kiképző meg volt egy tartalékos(?) Voltak azért jó fejek nálunk(én:)),főleg a hk vezetők ....velük cimbiztem,a "tőtőkezelők"között volt pár szabad szellem:)) Volt egy genetikusan éjszakai harcra tervezett csávó,ugy hivták Tűzhajú,ne kérdezd miért,tök kopasz volt.Bejött egyszer alegys.ügyeletesként,végighuzta valamin a kezét és szóla:"Há ettő édszetet lehet kapni!"Néztem mint hal a szatyorban...... Visszagondolva volt szivás bőven,a napi 3-4 takaritástól(gyökérkefe kontra vimes lépcső) addig mikor gázálarcban meg vegyv.kesztyűben mostam a hányást. Közte télen a harc a tüzelőért,szinte mindennap telephely(amikor táborfalván voltak mindennap),kajaszerzés,meg minden köcsög altiszt előszeretettel kapott el engem,mondván,nekem ugysincs semmi dolgom,a bikával:)) A hazamenetel csúcsot egy őrvezető gyerek tartotta(semmi gond nem volt vele,bamba volt)5-6 hónapig nem ment haza,de a csúcs az volt,hogy vagy 3 ebből Hódmezőn volt....... Nem ismertél sofőröket a hk-nál?A gumikkal(mármint a te korosztályddal)bratyiztam,mondjuk a szoba pk.t nem komáltam,de kijöttem vele.Az elég sunyesz volt. Ja,a karácsony-szilveszteri hazajövetelt én se értettem,ami a röhej ketten kaptuk kopaszok.Lehet hogy a nevelőtiszt(anno politikai) járta ki,az egy fair pali volt.
A kürtösről nem tudtam ezt, érdekes, majd megnézem már jobban .-))
A harckocsi ezred valóban megszünt 87' ben,mert akkor még két ezred volt a laktanyában -a másik a lövész. Helyette lett a dandár amely megkapta a tankokat elméletileg 3 hk.zászlóaljal,--- gyakorlatolag másféllel (?).
Mi müszakiak igyekeztünk tisztes távolban lenni mind a hk-soktól, mind a lövészektöl
biztos ami biztos.:-)))) A Vegyvédelmisekkel voltunk egy szinten a harmadik épületben, hát, azok közt is volt sok "gyagyás".De mit vártak mikor hónapszámra nem engedték haza a jó jónépet.Én májusban jöhettem haza aztán táborfalvárol kéthetente,de miután vissza mentem szeptemberben a következő szilveszterkor volt:-)
Azt hiszem két csoportra osztották az ünnepeken az embereket,ki karácsonykor-ki szilveszterkor mehetett. Neked mázlid volt:-)
Igen fura nézni,sok minden hiányzik,meg vannak uj épületek. A laktanyától lejjebb az a lőszerraktár?Ugy emlékeztem hogy az ut baloldalán volt ,mikor mentünk kifelé.....
Üdv megint Te emlékszel a kürtösre?Velem egy időszakban vonult,egy szakaszban voltunk alapon,a srác a kaposvári szinházban volt valami segédlódobogás,ő tanitotta be a dalokat meg ilyesmi.Nem mondanám hogy kedveltük egymást,bár a krumpli pucolás mint kohéziós tevékenység,nem a legmegfelelőbb:)) Alapkiképzés után lett kürtös,ő trombitálta az ébresztőt, meg a takarodót.Nekem tetszett,de állitólag a öregek reggelente megdobálták,utána meg szerintem el is került a srác valahova. Na, egyszer nézek valami fesztivált,hát a csávó énekel,G.Dénes György egy számát,szerintem jól......utána (szerintem)szinvonalas művész lett ,a Cotton Club Singersben énekel,az alapitásától. Sokat látom a tévében, annak ellenére, hogy nem volt a szivem csücske,ráadásul rosszul mértem fel, mert nem tartottam sokra.......be kell hogy valljam óriásit tévedtem,véleményem szerint a magyar zenei élet legszinvonalasabb alakja(i), egyszer nyilatkozott az ének tanárjáról,Sík Olgáról,nagyon rokonszenves volt. Ugyhogy Mea Culpa Boldizsár:)
Üdv Basszus,pont valamelyik nap sztoriztam a vén borbélyról:)) Egyszer voltam nála,ugyanazt a feelinget nyomta(a füleimet azóta ember el nem tudja kapni,olyan elhajlásokat tudnak:)) Az a helyzet, hogy valami csoda folytán én itthon voltam karácsonykor ,szilveszterkor.Érdekes módon,senkinek nem baxta a csőrét,csak egy atádi majomnak,aki viszont mindennap otthon volt....... Én Nagyatádról,7 hónap alatt összesen voltam itthon 3szor.Abból egy a karácsonyi szabi volt.De szerintem minket délelőtt engedtek ki...... Kimaradásom egyszer voltam,ha annak lehet nevezni,szerintem te is ott voltál,a tiszti klubban(ha jól emlékszem)Tahi Tóth László lépett fel,karácsony előtt. Mindenkinek tetszett,volt akinek az elfogyasztott hektoliterek miatt:)) A legjobb az volt,mikor a Somogy expresszre nem kaptunk helyjegyet,a kalauz meg akart büntetni(Orsós!),asszongya:Öcsém ott katona.Mondom:Melyik alakulat?(már kezdtem röhögni,mint két tojás ,ugy néztek ki)Mondja,Hkz törzs.....A gumik meg:Ha megbüntetsz,öcséd megdöglik:)) Kantinos fiú megvan?Mikor úgy köszönt hogy "csá katonafiucska",biztos ami biztos hátrálva mentem ki:)) Gondolom te is megtanultál akkor pár nyelvet:zsomogyiul meg ö betűsen:)) Pincérnő Hódmezőn:Nöked is vbk-t?Basszus,nem értettem mit akar,már majdnem ordibáltunk.Tudod,vörös bor kólával=vbk,de itt borsodban van a BVK=Borsodi Vegyi Kombinát:))Nem értettem mi a faxt akar a BVK-val:))
Szerintem sokan nem találják a topikod,én is véletlenül estem be. Mondjuk a lövészek közül nem is hiányoznak sokan:))
Egyébbként most olvasom a neten megint,hogy a harckocsi ezred(én basszus zászlóaljban voltam,87 ben megszünt jogutód nélkül....Lehet hogy nem is voltam katona?:)) Találtam a neten két régi képet
Vásárhelyen meg Varga szds. és Rózsa hdgy.ra emlékszem.a javitó századból----meg a műhelyi kantinra:-))) sok jó HP-t lenyomtunk. ( meg pár sötét békési taplóra, akik eleinte arcoskodtak a nagyatádiakkal,--- de ezt "korrigáltuk" késöbb))
Valami Nádai vagy Nádas név rémlik törzsfönöknek Atádon, pocakos kis mocsok.
Az öreg "köbaltás" fodrász? Egyszer voltam nála, végig rettegtem hogy levágja a fülem:-))) De másképp nem engedtek haza muszáj volt.
Álltalában este 5 kor engedtek ki eltávra, egész éjszaka utaztunk haza--az ország másik végébe.mindig irigyeltem a taranyi, segesdi, netán atádiakat. kimaradásra ritkán mentünk,egyszer elkezdtünk csajozni,de pont a hk-ás "k@rvákkal" ( ahogy hivták öket) nagy verekedés lett belöle,a VáP tett rendet, szerencsére én néhány kollegával idöben elszaladtam.:-) Sokan ültek aztán a fogdán is. késöbb már ezért nem is akartunk kimenni.:-)
Emlékezetes volt még a karácsony is :halászlét föztek a konyhán, mi adtuk a nagy telephely ügyeletet, ( nem a müszaki telephelyét hanem az egész Th.) közben ment a román forradalom.
Amugy csodálkozom hogy csak ennyien vették észre ezt a topikot,azt hittem nagyobb lesz a forgalom, hszen rengetegen voltak atádon.