a legolcsóbb és a legjobb. A gyújtáskábel szettet te is ki tudod cserélni, semmi csoda nincs benne, de a belinkelt készlet gyártója munkadíj nélkül kicseréli neked. Az ár számlával és 3 év garanciával.
Ha a kábelcseréhez nem kell kikapni a gyertyákat akkor lehet hallgatok rád és első körben csak a gyertyákat cseréltetem ki.
Lehet a trafóval is van valami, vagy már kezdi a végét járni, mert gyújtásnál olyn furcsa hangja van. Kicsit ciripelő, szerintem az sem a normális hangja :D
Valóban jók az infóid...a tapasztalatok alapján a 16 szelepes 1.2 Punto II-nél, finomabb/durvább rángatást (olykor bizonytalanabb alapjáratot, esetleg torpanásokat) általában a gyújtókábel problémája szokott okozni.
Mondjuk ha a Te esetedből indulok most ki: ha feltehetően 60.000-nél volt utoljára cserélve a gyertya (ami alapból nem teljesen kerek, mert 40.000-ként kéne cserélni ha csak nincs vele gond...) és most ~116.000 van az autóban (és azt mondod: nem drasztikusak a tünetek csak picit rágnat az autó néha, meg kicsit bizonytalan az alapjárat), akkor simán lehet, hogy a probléma hátterében pusztán az "elhasználódott" gyertya áll. Semmire sem akarlak rábeszélni, de szvsz ha első körben a gyertyákat cserélteted ki azzal ártani nem ártasz/nem vesztesz semmit (hisz úgyis cserések lennének, aztán jó eséllyel 40.000km-ig letudva), aztán meglátjuk. Ha maradnak a tünetek akkor terelődhet a gyanú a kábelszettre (ha meg az is rendben van, akkor a trafóra). Ha jók az infóim akkor a kábleszett cseréhez a gyertyákat nem kell újra kikapni (így elvileg utólag sem drágább munkadíjas a kábelszett-csere, mint ha a gyertyákkal együtt megejted - míg pl.: vízpumpát érdemes a vezérlés-cseréjekor kidobatni, mert akkor hozzá lehet férni). Ez persze csak az én álláspontom...
A gyertyákra szerintem nagyon jó árat kaptál (főleg ha tényleg "gyári" FIAT vagy NGK)...a kábel meg...hát passz. Az biztos, hogy ha kábelcserére adod a fejed, érdemes szettet (tehát mind a 4 kábelt) venned, mert kb. egyformán öregednek és akkor jó darabig megint nem lesz vele gond ha kicseréled. Ahogy nézem ezek bolti ára ~14500 Ft-tól (Valeo) kb. 28.000 Ft-ig (Bosch) terjed. Azt, hogy melyik a jó vagy rossz választás nem tudom (majd csak jön 1.2 16v tulaj), erről nincs tapasztalatom...az én Punto II-m 1.2 8v volt és nem volt vele ilyen gondom (csak menetrend-szerinti gyertyacsere volt 40.000km-nél rajta).
4db= 11068 Ft Kedvezmény -20% = 8854 Ft (ez a gyári gyertya)
Gyújtáskábel 27 910 Ft
Kedvezmény -10% = 25 119 Ft
Munkadíj:
Gyújtáskábel csere 2813 Ft
Gyújtógyertya csere 2813 Ft
Utángyártott alkatrészeknél így fest az árajánlat:
Gyertya 2767 × 4 = 11068 Ft - 20% kedvezmény: 8854 Ft
Gyújtáskábel 11 733 Ft - 20% kedvezmény: 9386 Ft
A munkadíj ugyan annyi, a gyertya is annyiba kerül mint a gyári, szóval itt a gyújtáskábel az olcsóbb sokkal. Kérdés hogy az miklyen lehet és hogy spórolhjak-e ilyenen....
Nem tudom gyertya mikor volt cserélve. Most 114 ezer van benne, asszem 60 ezer körül volt egy nagyobb szervíz.
Az alapjárat kicsit bizonytalan mászkál fel-le, meg ha alapjáraton gurulok akkor is rángat, ugrál, szóval cserés a dolog. De azt hallottam a gyújtókábelekkel vannak gondok általában, ezért gondoltam akkor azt is lecseréltetném és egy darabig nem lesz gond vele (remélem).
Elvileg ha "karbantartási tervszerű" gyertyacserét kérsz (értsd: nincs olyan jellegű hibája az autónak, ami alapján gyújtásgondra lehet tippelni - pl.: nem rángat az autó stb. - hanem a szokásos, 40ezer km-enkénti gyertyacsere a kérdés), akkor a kábeleket nem szokás cserélni.
Ha jól emlékszek (most nincs előttem Punto II kezelési útmutató...majd a többiek kijavítanak) az 1.2 16v-be az NGK DCPR8 (EKC ha 82 lovas Euro2-es vagy E-N ha 80 lovas Euro3-as) gyertya a gyári ajánlás (és ettől nem is nagyon érdemes eltérni...), ez a gyári beszállító...gyakorlatilag gyáriként is ezeket teszik bele (csak ott NGK felirat helyett FIAT-os felirat van a gyertyákon). Ezek bolti (kedvezmények nélküli) ára olyan 3-3.500 Ft/db körül mozog (FIAT-nál nyilván drágábban kapod meg), ehhez tudsz viszonyítani.
Valaki meg tudná mondani, hogy 1.2-es 8 szelepes palio, motorikus - futómű alkatrészek szempontjából mennyire csereszabatos punto-bravo stb típusokkal?
Nekem is 2000-es évjáratú 1.2 16V-s Puntom van, de az enyém még Euro 2-es. Nem tudom ennél mi a helyzet, azt hallottam hogy a 2000-es év végétől vagy 2001-től jött valami újítás. Lehet onanntól már Euro 3-as motorok vannak a Puntokban?
Punto1: bizonyos fordulatszámtartományban megtorpanás, a nem megfelelő benzin-levegő keverék miatt. Csere után minden oké.
Punto2: mint már írtam 10 l / 100 km-es fogyasztás, már tojással a talpam alatt (kicsit taposva még több 11-12 l). Csere után visszaállt a gyári állapot.
Nekem egy párszor lejött, sőt volt hogy a hátsó ülésen landolt váltás közben :D :D
Volt már ragasztva az enyém (ahogy láttam), de nekem is meg kellett. Vettem valami brutál erős pillanatragasztót és megragasztottam a váltógombot, de amikor hátramenetbe akartam betenni vettem észre hogy a pöcköt nem tudom felhúzni :D :D Na mondom fasza.... de szerencsére sikerült, de manuálisan működik, ha felhúzom fent marad, szóval kézzel kell lehúzni a kis gyűrűt ami elvileg magától visszaugrik.
A váltórúd vége és váltógomb olyan kialakítású mint a kardántengely hosszirányú mozgását lehetővé tevő fogazott egymásba csúszó részek. Ezért felfelé húzva lehet levenni, de úgy tudom még ragasztva is van, ezért nem adja meg magát könnyen.
Ha felhúzós a hátramenet (multijeti váltóját nem ismerem), akkor új vásárlásánál arra figyelj, hogy az is ilyen legyen.
De ha megnézed a gyári kis füzetben városi fogyasztásra Fiaték is 7-7,5-öt írnak, ami szerintem korrekt. Ha nem Budapesten laknék és 100 méterenként megállni 2 percre, nem kéne hazafelé 2Km-t araszolgatnom, akkor még fel is háborodnék ezen az értéken, de szerintem ez elfogadható. Más városban kevesebbet fogyaszt, volt hogy 6 liter jött ki városi fogyinak, ha normálisan lehet közlekedni.