Keresés

Részletes keresés

:gabesz Creative Commons License 2010.11.26 0 0 12

Üdvözletem.

Azt szeretném megtudni, hogy Budapesten  hol tudnék samott téglát venni. Forrasztáshoz kellene, csak néhány darab esetleg laposabb is 2cm-es..

A neten találtam boltokat, de mind vidéki vagy csak rendelni lehet. Ez utóbbit el sem tudim képzelni, hogy pár darab téglát kiszállítanának....

KalásziM Creative Commons License 2010.10.11 0 0 11
  Nem kell !!
Előzmény: sanyooo (9)
KalásziM Creative Commons License 2010.10.11 0 0 10

Flex -szel talán. A samottok - még az un. kályhás samottok is elég kemények.

De egyszerűbb ha tűzállóbetont alkalmazol.

Előzmény: Törölt nick (8)
sanyooo Creative Commons License 2010.10.10 0 0 9
Hali!
A samott téglát be kell áztatni vízbe falazás előtt? Ugye nem?
Törölt nick Creative Commons License 2010.10.03 0 0 8
Sziasztok ! Most fogok elősször samot javítást csinálni , és szeretném tudni hogy a tégla az formálható ? Vágható flexel , vagy fűrésszel ? Van ebben valakinek tapasztalata?
Dunit Creative Commons License 2010.09.30 0 0 7
  Még annyit . Ha nincs vízüveg, megteszi a fehér cement is !!
Előzmény: Dunit (6)
Dunit Creative Commons License 2010.09.30 0 0 6

Ebből aleírásból úgy néz ki értesz atémához. Akkor minek kérdezed.

Az én kérdésem .  a kép hová lett ?

nám egy négyzet látható, benne egy piros X..

Így ahogy írtam  !

Előzmény: moonshadow (3)
quick555 Creative Commons License 2010.09.29 0 0 5
Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni!

Van egy ilyen kis látványkandallóm, és elég rossz már benne a samottozás, valóban megoldás a samottliszt+vízüveg kombóval való kikenés?

Illetve (felső kivezetésű) a füstcső alatti (felső) samottlap kettétörött, és most nincs ott semmi, azzal mit lehet kezdeni, mert elég bugyuta formája van, lehet típushoz vásárolni valahol, vagy meg lehet javítani?

Köszi!
kentaura Creative Commons License 2007.12.06 0 0 4

Hát ez úgy van, hogy bemész a szobába, ahol két kályha is van és rámutatsz az egyikre:

-Itt egy kályha!

Majd hirtelen megfordulva a másikra:

-S amott is van!

Elég fárasztó volt? Én már fáradok!

Előzmény: moonshadow (-)
moonshadow Creative Commons License 2002.11.30 0 2 3
Végül is a csináld magad megoldást választottam és bevált.
Találtam a neten egy leírást, hogy mi a szerepe a samottozásnak, azután beszereztem a megfelelő anyagokat:
Samott tégla, samott por, vízüveg, sör.
A samottozás kétféle okból is hasznos nekünk és a kályhának. egyrészt óvja a kályhánkat, mivel a belepakolt tüzelőanyag mindig más ponton ér neki a kályha falának, ezért az öntött vas az ilyen helyeken egyenetlenül melegedik át. A samottbélés egyenletesebben sugározza tovább a kályha öntött vas falának a hőt.
Másik fő funkciója a samottbélésnek, hogy tüzelés közben jól felhevül és a kályha még sokáig melegít akkor is ha már elégett benne a tüzelő anyag.

Az én kályhámba 6 darab samott tégla került.
A samott habarcsot úgy készítjük, hogy a háztartási üzletben kapható samott lisztet összekeverjük vízüveggel amíg kb. falazó habarcs sűrűségű trutymót kapunk.

Célszerű gumikesztyűben csinálni az egészet, mert a vízüveg nátrium-hidroxid és kovasav egymásra hatásából keletkező vegyület és mivel a nátrium-hidroxid erős lúg, a kovasav pedig nagyon gyenge sav, ezért a bőrre kerülő vízüveg erős lúgos kémhatásánál fogva megtámadja a bőrt.

A samott téglát egyszerűen felragasztjuk a habarcsal a kályha falára. A maradék helyet, ahová nem fér be a tégla de még a tüzelő térhez tartozik, pedig kikenjük szintén ezzel a habarcsal.A fentebb említett sört az egész procedúra közben, kis adagokban megisszuk.

Az én kályhámon még a tea melegítő, forralt bor melegítő nyílás lemezeit is le kellett ezzel a habarccsal tömíteni, mert nagy rések voltak és dőlt volna a füst.

Fával fűtök egyébként a kályhában, de szerintem lehet benne szénnel is fűteni.
Alul van egy rács, onnan szívja a levegőt, de az ajtó melletti résen is kap annyi levegőt, hogy ha esetleg az alsó rács eldugulna, akkor se induljon meg a szén-monoxid képződés.
Amikor begyujtok mivel alulról szívja a levegőt nagyon gyorsan felfűt és gyorsan elég benne a fa is ha közvetlenül a rácsra pakolom.
Mély duruzsoló hangja van. :)

AliceCsodaországban Creative Commons License 2002.09.28 0 1 2
Csak nem te is egy gyüjtőtől vetted, aki kiárusította a kályháit ? Mert a mi kályhánk is majdnem ilyen, persze nem tudom a méretét, de kicsi, az biztos.

Mi nem samottoztuk le, de így is elég benne akármi - feltéve ha nincs melegebb kint mint bent, amert akkor visszaszáll a füst.

Én inkább arra lennék kiváncsi, hogy tulajdonképpen pl. szénnel hogyan kell ezt fűteni? A tetején kell elkezdeni az égetést, vagy az alán, ahogyan a cserépkályhákban szokás? Még sose volt vaskályhánk, és nem tudom hogyan kell szénnel fűteni. Egyenlőre az éghető hulladékot égetjük el benne - messze van a kuka, hegyen lakunk.

Bocs, hogy nem tudtam a samottal kapcsolatos tanácsot adni, de ha találsz egy jó kályhást, értesítsél engem,m is jó?

Előzmény: moonshadow (-)
vjozso Creative Commons License 2002.09.19 0 0 1
Ez gyönyörű!
Én a kályhást javaslom ui. el se tudom képzelni, hogyan lehet szépen bepakolni a szögletes téglákat ebbe a hengeres testbe...
moonshadow Creative Commons License 2002.09.18 0 0 0
Na akkor megyek a kályháshoz.

Ezek a béna internetesek még azt se tuggyák hogyan köll kályhát samottozni. :)

moonshadow Creative Commons License 2002.09.17 0 0 topiknyitó
Van egy ilyen kályhám amit ki szeretnék samottozni, mert télen azzal szeretném fűteni a szobámat.
Nem találtam samottozásról anyagot, de jó lenne valamilyen infó, hogy szakszerűen tudjam elkészíteni.
Nem lenne hátrány ha a kályha se repedne meg, meg én sem patkolnék el az égéstermékektől.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!