Sziasztok ! Most fogok elősször samot javítást csinálni , és szeretném tudni hogy a tégla az formálható ? Vágható flexel , vagy fűrésszel ? Van ebben valakinek tapasztalata?
Van egy ilyen kis látványkandallóm, és elég rossz már benne a samottozás, valóban megoldás a samottliszt+vízüveg kombóval való kikenés?
Illetve (felső kivezetésű) a füstcső alatti (felső) samottlap kettétörött, és most nincs ott semmi, azzal mit lehet kezdeni, mert elég bugyuta formája van, lehet típushoz vásárolni valahol, vagy meg lehet javítani?
Végül is a csináld magad megoldást választottam és bevált.
Találtam a neten egy leírást, hogy mi a szerepe a samottozásnak, azután beszereztem a megfelelő anyagokat:
Samott tégla, samott por, vízüveg, sör.
A samottozás kétféle okból is hasznos nekünk és a kályhának. egyrészt óvja a kályhánkat, mivel a belepakolt tüzelőanyag mindig más ponton ér neki a kályha falának, ezért az öntött vas az ilyen helyeken egyenetlenül melegedik át. A samottbélés egyenletesebben sugározza tovább a kályha öntött vas falának a hőt.
Másik fő funkciója a samottbélésnek, hogy tüzelés közben jól felhevül és a kályha még sokáig melegít akkor is ha már elégett benne a tüzelő anyag.
Az én kályhámba 6 darab samott tégla került.
A samott habarcsot úgy készítjük, hogy a háztartási üzletben kapható samott lisztet összekeverjük vízüveggel amíg kb. falazó habarcs sűrűségű trutymót kapunk.
Célszerű gumikesztyűben csinálni az egészet, mert a vízüveg nátrium-hidroxid és kovasav egymásra hatásából keletkező vegyület és mivel a nátrium-hidroxid erős lúg, a kovasav pedig nagyon gyenge sav, ezért a bőrre kerülő vízüveg erős lúgos kémhatásánál fogva megtámadja a bőrt.
A samott téglát egyszerűen felragasztjuk a habarcsal a kályha falára. A maradék helyet, ahová nem fér be a tégla de még a tüzelő térhez tartozik, pedig kikenjük szintén ezzel a habarcsal.A fentebb említett sört az egész procedúra közben, kis adagokban megisszuk.
Az én kályhámon még a tea melegítő, forralt bor melegítő nyílás lemezeit is le kellett ezzel a habarccsal tömíteni, mert nagy rések voltak és dőlt volna a füst.
Fával fűtök egyébként a kályhában, de szerintem lehet benne szénnel is fűteni.
Alul van egy rács, onnan szívja a levegőt, de az ajtó melletti résen is kap annyi levegőt, hogy ha esetleg az alsó rács eldugulna, akkor se induljon meg a szén-monoxid képződés.
Amikor begyujtok mivel alulról szívja a levegőt nagyon gyorsan felfűt és gyorsan elég benne a fa is ha közvetlenül a rácsra pakolom.
Mély duruzsoló hangja van. :)
Csak nem te is egy gyüjtőtől vetted, aki kiárusította a kályháit ? Mert a mi kályhánk is majdnem ilyen, persze nem tudom a méretét, de kicsi, az biztos.
Mi nem samottoztuk le, de így is elég benne akármi - feltéve ha nincs melegebb kint mint bent, amert akkor visszaszáll a füst.
Én inkább arra lennék kiváncsi, hogy tulajdonképpen pl. szénnel hogyan kell ezt fűteni? A tetején kell elkezdeni az égetést, vagy az alán, ahogyan a cserépkályhákban szokás? Még sose volt vaskályhánk, és nem tudom hogyan kell szénnel fűteni. Egyenlőre az éghető hulladékot égetjük el benne - messze van a kuka, hegyen lakunk.
Bocs, hogy nem tudtam a samottal kapcsolatos tanácsot adni, de ha találsz egy jó kályhást, értesítsél engem,m is jó?
Van egy ilyen kályhám amit ki szeretnék samottozni, mert télen azzal szeretném fűteni a szobámat.
Nem találtam samottozásról anyagot, de jó lenne valamilyen infó, hogy szakszerűen tudjam elkészíteni.
Nem lenne hátrány ha a kályha se repedne meg, meg én sem patkolnék el az égéstermékektől.